Polarpumpen Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Fylla Pool (egen brunn)  (läst 768 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Rille99

Fylla Pool (egen brunn)
« skrivet: juli 16, 2021, 10:30:55:55 »
Hej,

Hur gör ni med egen brunn när ni fyller den? Både första gången och vid vår uppstart? För jag antar att man måste/bör tömma ut en hel del inför vintern?
Vi har ingen pool än, men är i planeringsstadiet, och just vatten påfyllning är min största fundering...

Planen är ingen gigantisk pool men typ rund 3,5 - 4,5 m i diameter och 140-150 cm djup. (ovanmark, eller ev kanske typ 25% nergrävd)

/Rikard

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad TommyC

SV: Fylla Pool (egen brunn)
« Svar #1 skrivet: juli 16, 2021, 11:22:33:33 »
Det finns en del äldre trådar här som handlar om brunnsvatten i pool. Det brukar alltid gå att få ordning på vattnet men det kan ta en vecka om det är mycket järn och/eller mangan i vattnet. Vattnet kan vara brunt och se helt hopplöst ut i början men med återkommande chockklorering under några dagar (för att hålla klorhalten på minst 10 ppm) samtidigt som cirkulationspumpen får gå dygnet runt så brukar vattnet alltid bli fint. Du måste ha sandfilter. Patronfilter kommer inte att fungera om inte vattnet är bra från början. Patronfilter är överhuvudtaget inte att rekommendera. Jag har ingen erfarenhet av det men det finns en stor mängd trådar som beskriver problemen med patronfilter.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad Bjorn_82

SV: Fylla Pool (egen brunn)
« Svar #2 skrivet: juli 18, 2021, 01:08:20:20 »
Tipsar om mitt inlägg. Har fyllt vatten från en egen damm pga rädd för att tömma vår brunn helt. https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=17845.msg124685#msg124685

Jag kunde få mitt vatten kristallklart. Fyller på från brunnen och det är mangan-rikt vatten. Dammsuger bara upp manganet från botten. Vet dock inget om hur mycket andra metaller mitt vatten eventuellt innehåller.

Utloggad Rille99

SV: Fylla Pool (egen brunn)
« Svar #3 skrivet: juli 18, 2021, 10:45:22:22 »
Jag tänkte mest på tillgång av vatten. Att fylla 25-40 kbm på ett bräde är mycket för nästab viljen brunn som helst.  Om man tömmer ut hälften på hösten ska det i 10-20 kbm varje vår. Gör ni det? Eller beställer ni från tankbil varje vår?


Utloggad lillebrormats

 • Pool är livet!
 • Kan lite
 • **
 • Stad/land: Världsmetropoolen Sjöbo
 • Antal inlägg: 21
 • Total likes: 5
 • Kön: Man
 • Bad i Juni, 2020. Inomhuspool 5,5 x 2,6M.
  • Visa profil
SV: Fylla Pool (egen brunn)
« Svar #4 skrivet: juli 19, 2021, 10:57:23:23 »
Jag tänkte mest på tillgång av vatten. Att fylla 25-40 kbm på ett bräde är mycket för nästab viljen brunn som helst.

För vår del är det en omöjlighet att fylla poolen från egen brunn på sommaren, tillgången till vatten är milt sagt sparsam då! Vi valde att sänka en dränkbar pump i brunnen tidigt på våren när det ändå är god tillgång på vattnet och där fick den gå till och ifrån i sin egen takt. Det tog nog fyra veckor att fylla upp poolen och vi körde filterpumpen sporadiskt under den tiden.
Självsnickrad platsbyggd inomhuspool med gaveltrappa och skvalpränna.
Baddjup på 1,4M
Belyst vattenfall och djupblå poolbelysning.
Sandfilter, 75W UV-Ljus och Intex Saltklorinator.
Värmer med Hydro-Pro 13 vp och solfångare.

Utloggad Erica

SV: Fylla Pool (egen brunn)
« Svar #5 skrivet: juli 19, 2021, 11:09:03:03 »
Vi har också egen brunn men klarar att fylla genom att dela upp det - brunnen är djupborrad och ger ok med vatten men inte så mycket på en gång. Men på ca en vecka får vi fyllt upp. Nu har vi en inomhuspool och det kan ju gå flera år mellan de gånger som vi tvingas tömma poolen.

Vattnet innehåller både järn och mangan (järnet get en brun fällning, manganet blir svart) men efter någon vecka med klorering och filtrering så blir vattnet kristallklart.

Utloggad Stridis2

 • Kunnig
 • ****
 • Stad/land: Nordvästra Skåne
 • Antal inlägg: 71
 • Total likes: 3
 • Pool javisst!
  • Visa profil
SV: Fylla Pool (egen brunn)
« Svar #6 skrivet: juli 21, 2021, 13:34:12:12 »
Jag hade en bensindriven pump som ska ge 600 liter i minuten och som är självdränerande. Jag hängde upp sugslangen så den hängde precis över hydroforens bottenventil. Drog igång bensinpumpen, stod och passade den i två minuter tills den gick torr och stängde sedan av den. Några timmar senare gjorde jag om samma manöver.

På detta vis tömde jag aldrig brunnen utan hade hela tiden tillgång på vatten i huset. Fungerade riktigt bra (i alla fall tills röret lossnade och gick ner i botten på brunnen och drog med en massa bottensediment, småsten osv).

Ett problem man ska tänk på när man fyller under lång tid är kloreringen. Jag försökte köra med dispenser men fick ändå algblomningen från H-vetet!
Något år senare när jag skulle fylla upp poolen på våren så hade jag en dränkbar pump jag lade ner på botten av poolen. Ingen slang, bara själva pumpen. Då cirkulerade vattnet bra och kloreringen fungerade mycket bättre.
Pool: JF Fritid storpool 7,6 * 4,5 * 1,32 meter
Hayward sandfilter

Utloggad Bjorn_82

SV: Fylla Pool (egen brunn)
« Svar #7 skrivet: juli 21, 2021, 19:37:42:42 »
Jag har inte tömt min pool ännu, men tänker nog inte att jag ska tömma ut så mycket som hälften. En polare till mig fyller sin pool genom att koppla slang från stupröret ner i poolen. På så vis fyller han sin pool under våren. Lite beroende på hur din pool står och hur många stuprör du har till ditt hus så kan du få rejäla mängder vatten vid ett skyfall.

Annars kolla med tex brandkåren om de kan leverera. Bolag som spolar brunnar har också bilar med 7-8 kubik tank som man kan höra med om man kan få köpa.

Ett jäkligt jobbigt alternativ är att köpa 1-kubiks dunk och hämta vatten i närliggande sjö. Tar ett par vändor men kan vara ett alternativ också beroende på hur nära du har en sjö. Har du en traktor så är det ju inte så svårt att dra ett par kubik på en kärra.

Utloggad Roger.

 • Poolägare
 • Vatten-specialist
 • Dignitär
 • ****
 • Antal inlägg: 859
 • Total likes: 183
 • Poolägare
  • Visa profil
SV: Fylla Pool (egen brunn)
« Svar #8 skrivet: juli 21, 2021, 21:37:47:47 »
Tipsar om mitt inlägg. Har fyllt vatten från en egen damm pga rädd för att tömma vår brunn helt. https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=17845.msg124685#msg124685

Jag kunde få mitt vatten kristallklart. Fyller på från brunnen och det är mangan-rikt vatten. Dammsuger bara upp manganet från botten. Vet dock inget om hur mycket andra metaller mitt vatten eventuellt innehåller.
Hej Björn och tack för bra tips.

Funderar på ditt manganrika vatten. Innehåller alltid järn också.
Min fundering handlar om när du tillsätter klor om det är det du har som desinfektion?

Kloret tar hand om mangan och järn inget problem med detta.

Det bildar en fällning som heter mangandioxid. Tyvärr kan den ge en ful missfärgning om man har otur. Det gäller att vara snabb med att suga upp den till filtret.

Så min fråga är om du fått någon missfärgning av detta? Själv när jag gjort försök på labb då jag bildat mangandioxid så missfärgar de alla glas så att de inte är värt att göra ren dessa.

MVH
Roger


Utloggad Erik N

 • IT-Tekniker
 • Dignitär
 • ******
 • Stad/land: Stockholm/Tumba
 • Antal inlägg: 2820
 • Total likes: 190
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Fylla Pool (egen brunn)
« Svar #9 skrivet: juli 21, 2021, 23:58:41:41 »
Vad är det för färg på missfärgningen?
/Erik
Thermopool 8x4, badmått 3,50x7,55x1,55 - 38,3 m³.
Vattendjup 1,45 till toppen på skimmer.  Värmep. G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Pump Astral Victoria 3-fas 0,6 kw 11 m³/h - Filter Astral Cantabric 500 med 100 kg sand - Klorautomat
2 st Pahlen LED-belysning - LQ Klassik B (www.bumerang.cz) pooltak från Living Quality
Min byggtråd från 2010 - 2012
It's nice to be important, but more important to be nice

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd