VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Motorskydd utlöst?!?  (läst 9843 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad mikkola

Motorskydd utlöst?!?
« skrivet: juni 20, 2007, 13:33:48:48 »
Nu har det hänt!!! Motorskyddet till poolcirkulationen har löst ut i morse  <help>

Det är en 1-fas motor med en konding. Motorn är 3 år gammal och har startat/stoppat 1 gång/dygn under sommarmånaderna.

Jag testade givetvis att återställa motorskyddet och prova den igen. När jag slog till den så bara brummade den som en 3 fas motor gör när det sakans en fas.

Öppnade den och mätte lite så jag inte hade något jordfel samt över lindningarna. Ska ohmen ligga jämt över faserna även på en 1 fas motor? Tog ur stickproppen men kopplade aldrig ur trådarna/kondensatorn på anslutningarna.  Varierade då mellan 8 -18 ohm mellan beroende på hur jag mätte. Ska jag koppla ur alla trådar och mäta istället?

Efter att jag skruvat ihop allting och gjorde ett sista test innan jag tänkte öppna plånboken så startade den normalt igen?!? Har ju inte gjort nått... Antar att detta fel kommer att återkomma så nu får den gå dygnet runt tills jag vet vad felet är.

Vad är det som brukar bli fel på dessa motorer med konding? Brukar kondingen bli "sliten"?

Nån som har erfarenhet av dessa får gärna skriva en rad  :)
Pool: Kreta från Poolmans (8 formad 6,25*3,60*1,50) Uppvärmd med en 75kW titanväxlare kopplad mot en bergvärmepump (Nibe 1235  8kW) samt 12m2 solpanel (Primastar).
SPA: Artesian Spas,  Bear Creek. Från Spabadspecialisten i Upplands Väsby.
http://pool.mikkola.se.

Poolgiganten

Utloggad utopiazz

SV: Motorskydd utlöst?!?
« Svar #1 skrivet: juni 20, 2007, 15:01:42:42 »
Att en elmotor inte vill starta kan bero på flera saker. Det som kan ha hänt i ditt fall är att motorn eller pumpen kärvade när den skulle starta vilket gjorde att det blev kortslutning med följden att motorskyddet löste ut.

De flesta motorer är av en typ som använder en kondensator som ökar startmomentet. Om kondensatorn går söder kan det vara för trögt för motorn att starta om lasten är stor. Men en kondensator brukar var hel eller trasig. Och om den går sönder så beror det oftast på kortslutning i kondensatorn och det är en permanent skada.

När det gäller mätning av lindningarna går det att göra en enkel mätning av dessa. Man kopplar då bort kondensatorn och ansluter en ohmmeter på de ledningar som går in i motorn. Om man sedan roterar axeln på motorn kommer man snabbt underfund med hur värdena på instrumentet förändras under rotationen. Det ger iofs ingen garanti men ger ett hum om hur motorn mår.

/Johan

Utloggad mikkola

SV: Motorskydd utlöst?!?
« Svar #2 skrivet: juli 02, 2007, 00:06:35:35 »
Har pratat med en del elektriker nu och dom säger att kondensatorn sitter där för att skapa den 3:e fasen.

En kondensator kan också tydligen bli utsliten. Tittar man på databladen i Elfa så är det inte längre livslängd än ca 10.000h på en motorkonding. Min har gått kanske 4-5000h  :-\

Troligtvis är det kondingen som är dålig eftersom det bara brummade (som en 3fas som går på 2 faser) i motorn när jag försökte starta den.

Så jag beställer nog en konding så får vi se vad som händer  O0
Pool: Kreta från Poolmans (8 formad 6,25*3,60*1,50) Uppvärmd med en 75kW titanväxlare kopplad mot en bergvärmepump (Nibe 1235  8kW) samt 12m2 solpanel (Primastar).
SPA: Artesian Spas,  Bear Creek. Från Spabadspecialisten i Upplands Väsby.
http://pool.mikkola.se.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan