CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - quackpack

Sidor: 1 [2] 3
11
Vatten och kemi / SV: Rätt mängd Salt till poolen?
« skrivet: maj 27, 2022, 22:48:55:55  »
Hej,

Håller med om att ditt uppmätta klor och pH verkar korrekt. Du kan strunta i total alkalinitet så länge.

37ppm CYA är inte katastrof om mängden fritt klor anpassas efter dessa 37ppm. Positivt är att du har noll bundet klor.

Du behöver inte byta vatten om du anpassar din klornivå till 37ppm CYA.
Finns två metoder;

1.   Riskvatten är om kvoten CYA/FC=20. Du ligger över 20.
2.   7,5%-metoden. CYA*0,075 =37*0,075=2,8. Vilket betyder att din nollnivå för fritt klor ligger på 2,8ppm. Vilket betyder att ditt minimum av uppmätt klor bör minst ligga på 3,3ppm. Eller max 5,8ppm. Detta motsvarar 0,5-3ppm FC.

Du har skaffat en klorinator som inte fyller på med mer CYA. Ligger du på ett uppmätt FC mellan 3,3 och 5,8ppm är det bra. Låter mycket. Men riktlinjer och råd tar inte hänsyn till klors effektivitet med CYA. Det gör 1-2.

Dina tidigare puckar? (sänker pH och alkalinitet). Din klorinator kommer att höja pH och total alkalinitet.

Ofta är det så att när värdena inte följer råd så byter man vatten. Den vanligaste lösningen för vattenproblem.

Med vänlig hälsning
Roger

Wow, först stort tack för ditt svar Roger! Blir alltid lycklig när jag ser någon gå in i detalj! Uppskattas!

Jag kanske är dum här nu så ursäkta min okunskap men jag trodde jag hade rätt bra koll på PH/Klor men finns nivåer bortanför mitt kunnande helt klart.

Men menar du att jag kan köra på så som allt är nu eller måste jag justera saltklorinatorn så att den producerar mer klor?
Om så är fallet är det någon som kan hjälpa mig guida rätt så inte allt blir helt galet.. känner mig sjukt osäker just nu.

Känner mig lite lost och vill bara säkerställa jag inte gör något fel nu och måste fixa eller kommer få problem när jag startar igång systemet.

mvh Peter

12
Vatten och kemi / SV: Rätt mängd Salt till poolen?
« skrivet: maj 27, 2022, 18:08:00:00  »
Tack för alla svar, alltid bra med en uppfräschning av matten ;)

Hemirg, skönt vi kom fram till samma resultat då men jag tänkte ju det var uträkningen av salt och så var ju inte fallet :D
Så jag kommer köra på som du säger, 2.5 säck till att börja med och sen testa av vattnet.

Men här kommer nu en fråga då jag hoppas någon kan hjälpa med.
Har idag mätt alla värden med PoolLab så de är exakta men jag är lite rädd för att jag ev måste tömma allt vatten eller (2/3?) för TA värdet var lite lågt och CYA lite högt?

Mina värden är idag:
PH: 7.31
Klor fritt: 1.79 mg/l
Totalt Klor: 1.78 mg/l
CYA: 37mg/l
TA: 52mb/l

Jag antar PH/Klor är ok samt CYA men TA är för lågt.

Är enda sättet att korrigera TA att byta vatten eller vad säger ni?

13
Vatten och kemi / SV: Rätt mängd Salt till poolen?
« skrivet: maj 25, 2022, 12:48:31:31  »
1. Poolsalt från Akzo Nobel, det som finns på Bauhaus, följde med vårt poolpaket så det har jag fortsatt använda och det funkar bra med vår saltklorinator. Borde nog stå i manualen att det det är natriumklorid (NaCl) som ska användas.

2. Du måste använda Pi när cirkelns area räknas fram. Formeln för cirkelns area är A=πr^2. För dig blir det då A=3,14x2,25x2,25=15,90. Vattenvolymen blir då 15,9x1,4=22,3m^3. Vet inte vad 0,785 står för. Exempelvis om salthalten ska vara 0,4% (4 000 ppm) = 4 kg/m3 => 22,3x4=89kg.

3. Jag hällde ut några säckar i taget utspritt på poolens botten. Ha cirkulationen igång och hoppa i och bada så det rörs om och inte ligger kvar på botten.

Toppen stort tack för info!

Ang uträkningen där så kom värdet 0.785 från Haywards manual (se bifogad bild), värdet på 0.4% på salthalten är optimalt eller?

mvh P

14
Vatten och kemi / Rätt mängd Salt till poolen?
« skrivet: maj 24, 2022, 23:03:39:39  »
Hej!
Håller nu på som bäst att slutföra installationen av en Hayward Aquarite Saltklorinator här hemma.
Kan någon bara bekräfta om jag tänker och räknar rätt här.

1. Salt, funkar det med vilket salt som helt från butik som är för pool? Såg att ex Bauhaus här i Göteborg hade 25kg säckar för några hundra kr

2. Vad är rätt mängd salt?
Jag läste något i manualen om att man skulle för rund pool (vi har 10kantig pool så antar den är närmast rund då) formeln är Diameter * Diameter * Vattendjup * 0.785 (I meter)
Vilket skulle då innebära för vår Pool 4.5 * 4.5 * 1.4 * 0.785 = 22.25KG salt. Så lite drygt en säck. Verkar detta korrekt?

3. Hur "snabbt" kan jag tillföra saltet i poolen, jag förstår det måste lösas upp och cirkulation på minst 24h, men kan man rätt snabbt ösa i det i inloppet eller bör man dosera med mindre mått under längre tid?

Tack för all hjälp!

15
Teknik / SV: Byta axeltätning Kripsol
« skrivet: maj 24, 2022, 22:50:50:50  »
Har någon lyckats byta axeltätningen på en Kripsol Korall poolpump?
Hittade en vacker film på Youtube som beskrev momenten. På min pump så sitter impellern som berget och muttern som håller det är av plast! Inte riktigt servicevänligt.  Muttern börjar nu vara väldigt rund....gör jag helt fel?

Hej Stompen, har du löst det än? Gjorde detta själv för några veckor sedan.
Hade samma problem som du, hittade den där YT filmen men gav inte så mycket..

Jag tog en bred skruvmejsel bak för att hålla fast muttern, sen en lednyckel till impellern och rätt storlek.
Sedan böjde jag lednyckeln lite snett så man får ok grepp och höll med handflatan fast impeller och lednyckel samtidigt som jag skruvade med handen och bara höll emot mejseln bak. Så lossnade den tillslut!

Säg till om du undrar något mer har även rivit ner hela pumpen och bytt lager till gummi som ska klara fukt osv lite bättre.

16
Teknik / SV: Koppling till Hayward Aquarite cell?
« skrivet: maj 24, 2022, 22:35:22:22  »
Nu gillar jag inte att göra reklam för något som jag eg tycker är hutlöst dyrt (men man vänjer sig i poolvärlden) men Folkpool har denna sats som passar men det är precis som Oneill skriver att du behöver ha någon koppling som omsluter 63mm. Jag har samma system själv.

https://www.folkpool.se/produkter/pool/poolvard/saltklorinatorer/saltklorinator-hayward-aquarite/kopplingssats-saltklorinator-aquarite.html

Jag kör denna kopplingssats och sedan ansluter jag med en 2" gäng->Lim unionskoppling för att enkelt kunna ta isär hela kopplet av saltklorinator och givare och sånt.

Sedan kan jag tipsa om att exakt samma grejer säljs under namnet Kripsol KLX också som bla poolstore säljer och de har bra mycket mer humana priser på bla reservdelar. Tittar man på Folkpools reservdelslista och priser på tex en utbytescell för klorinatorn så tror man knappt att det är sant.

Tack för ditt svar PeeWee!
Problemet löstes lite som du också var inne på med en unionskoppling som går från 63 > 50mm i andra änden.
Jag undviker Folkpool så mycket det går med deras usla eller totala ignorans och har faktiskt köpt allt från Poolstore..!
Men tack för Tipset att KLX grejerna också passar det gör det lite lättare om man behöver reservdelar!

Men jag hade oflyt med att en limning till doserhållarna läckte (såklart när man fått ihop allt...) och en ny från Folkpool skulle kostat 1.100:-.. som tur var så kunde jag faktiskt såga av PVC rören och värma loss de limmade bitarna i dosehållaren och limma om allt igen och nu är det tätt! Jäkligt skönt..! Hoppas nu kunna få ihop allt och köra igång till helgen äntligen :)

17
Teknik / Koppling till Hayward Aquarite cell?
« skrivet: maj 07, 2022, 22:50:02:02  »
Hej på er!
Håller på att koppla in min Hayward Saltklorinator Aquarite.

Cellen som jag förstått skall kopplas in stående och vattnet rinner nedåt dock blir jag inte klok på vad jag skall ha för adapter här för att få ihop det med 50mm PVC rör?

På ingående rör så är det inga problem där passade en av deras adaptrar för termometern som är 63mm men på utgående öppning så är den 63 vilket gör varken 50mm eller 63mm passar.
Vad bör jag köra på här, någon som vet?


18
Teknik / SV: Hur lossar man fläkten bak på poolpump?
« skrivet: april 25, 2022, 09:12:34:34  »
Löste det genom ett tips på ett annat forum, två skruvmejslar under och bänd försiktigt uppåt så lossnade den.

Behöver byta ett lager och väntar på nytt nu. Skulle någon ramla över denna tråd och har problem med sin Kripsol säg till så kan jag uppdatera med bilder och tips men har nog servat hela motorn nu och väntar på nya lager sen hoppas jag den spinner som en katt igen.

19
Teknik / Hur lossar man fläkten bak på poolpump?
« skrivet: april 23, 2022, 20:55:20:20  »
Hej!
Har idag bråkat med min poolpump och haft isär allt, bytt axelpackning, smörjt osv. Men den väsnas något kopiöst efter vintern.

Jag såg att det bakre kullagret mot fläkten till var rostigt och såg riktigt tråkigt ut, försökt göra rent och smörja med WD40 men oljudet kvarstår ändå.

Är det någon som vet hur man lossar fläkten bak på en Kripsol pump? Jag har försökt med skruvmejsel och allt jag orkar men kan inte får loss den.


20
Det tar inte så mycket plats, bara det finns väggar. Vår installation enl installatören är lite av rekord på trång utrymme, men allt fick plats. På bilden innan elen kopplades in, det tillkom eluttag mm, även syradunk ska stå i samma utrymme, dock max 10l dunk får plats.
Det är Hayward saltklorinator med tillhörande styrningar vi har

Hej! Stor tack för bilden, det gav mig nya idéer och jag valde nu att gå över på salt.
Har beställt en Hayward Saltklorinator nu som jag hoppas få inom kort.

//Peter

Sidor: 1 [2] 3
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag