CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Dimmer till led poolbelysning  (läst 1006 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Jörgen Karlberg

  • Gäst
Jörgen Karlberg
Dimmer till led poolbelysning
« skrivet: juli 04, 2021, 19:17:56:56 »
Vad rekommenderad för dimmer till 2st 25v led poollampor , matas med 230 trafo. Dimmrar man på 12V eller inkommande innan trafon?

Poolgiganten

Utloggad nyburjare

SV: Dimmer till led poolbelysning
« Svar #1 skrivet: juli 04, 2021, 21:10:47:47 »
Trafon vill ha sina 220 v .där kan du inte dimma. Dimmer kan du ev ha på sekundärsidan MEN bara om det är dimmbara LED.  Kolla upp det först

Utloggad Erica

SV: Dimmer till led poolbelysning
« Svar #2 skrivet: juli 04, 2021, 23:28:57:57 »
Nej det där stämmer inte - huruvida du kan dimra på primärsidan beror på vad du har för transformator. Är det en konventionell järnkärnetransfgormator så kan dimmer på prinärsidan fungera, förutsatt att dimmern och LED-lamporna är avsedda för detta. Vissa LED-lampor går inte att dimra över huvud taget, så kolla först om lamporna är dimbara, annars hjälper det inte vad för dimmer du skaffar. Observera att m du skall dimra lampor och det sitter en transformator emellan så måste du oftast överdimensionera dimmern, p.g.a. av magnetiseringsströmmen till transformatorn vid upptändning. Om du har elektroniska transformatorer som är det vanligaste numera så måste du kolla om de är godkända för att arbeta mot en dimmer. Du kan ha tur och få en icke anpassad kombination att fungera, men det kan likaväl gå helt galet.

Observera att dimning av LED-lampor beror helt på deras konstruktion. Skall du på en och samma dimmer dimra två lampor så måste du använda exakt samma lampor och samma transformatorer (om de har en var), annars kan dimningen bli helt ojämn, typ att den ena lyser med 20 % ljus samtidigt som den andra lyser med 80 % när du tänkt minska ned lite. Av samma orsak fungerar det inte att blanda LED-lampor och konventionella lampor i en och samma ljusgrupp om dimmer skall användas. De kommer att visa helt olika ljusflöden så fort som ni börjar minska ned från 100 %.

Om man vill ha dimmer på sekundärsidan så finns det speciella sådana att köpa, men även där gäller ju att lamporna måste vara dimbara och att kombinationen av dimmer och lampa skall fungera tillsammans.

Utloggad nyburjare

SV: Dimmer till led poolbelysning
« Svar #3 skrivet: juli 04, 2021, 23:56:22:22 »
Uråldriga järnkärnetrafo vill jag inte påstår att jag känner till , å andra sidan används dom 2021 ? vi säljer själva LED , har inte sett något annat än elektroniska drivers de sista 10 åren

Utloggad Erica

SV: Dimmer till led poolbelysning
« Svar #4 skrivet: juli 05, 2021, 01:21:29:29 »
Jo visst förekommer järnkärnetransformatorer, speciellt till poolbelysningar eftersom du har ett SELV-krav på säkerhet/separation. Många elektroniska drivdon uppfyller inte sådana krav fullt ut. Sedan har ju många med pool den sitsen att man vill byta till led-lampor, men man behåller äldre transformatorer, ofta då riktigt stora järnkärnetransformatorer på 300 W avsedda för att driva konventionella lampor. Visst kan de driva LED också, även o de är rejäl överdimension. Själva har vi konventionella lampor i vår pool (2x300 W) men någon gång kommer vi väl att byta till LED,men det finns ingen anledning att byta transformatorer - livslängden på sådana blir närmast oändlig om det nte händer något väldigt speciellt, typ blixtnedslag eller översvämning. Jag känner flera poolögare som har den typen av system.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag