Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - j-t

Sidor: 1 ... 30 [31] 32
301
Byggtrådar / SV: Pp-pool, glasfiberpool eller linerpool?
« skrivet: januari 23, 2016, 11:25:36:36  »
Ja men helt avgörande är väl då vilka tidsperioder vi talar om . Kan en glasfiberpool slitas så mycket att ytan förstörs resp. en pp-pool bli så skör att den inte kan användas längre vid privat familjeanvändning att detta verkligen kan hända inom överskådlig tid ? Allting har ju en livslängd - även själva villan, förr eller senare så måste den rivas eller totalrenoveras. Alla vi som har pooler använder ju slangar av PEM-plast och jag har ju aldrig hört en endaste som råkat ut för att dessa åldrats på något sätt som gjort att de behövt bytas ut. Samma sak gäller för plastisolerade elledningar - plasten hårdnar visserligen med åren men så länge som man inte behöver röra dem / bygga om så händer det i princip ingenting. Skulle man utesluta alla plastmaterial ur ett poolbygge med hänsyn till plasters åldring så återstår ju i stort sett endast helgjutna betongkonstruktioner som kläs med kakel, alltså tillbaka till den i princip enda poolalternativet för många, många år  sedan och då talar vi ju också om en högre kostnadsnivå.

Inte blir väl en båt av glasfiber vass så att den känns otrevlig ens efter många tiotals år ? Jag har i vart fall aldrig sett en båt som råkat ut för detta och då känner vi ganska många med plastbåt. Direkta skador är något helt annat och det var väl det man tänkte på när vi talade om att reparera skador på en pool. Antag t.ex. att ett träd blåser ned i poolen vid någon storm och slår ett hål någonstans. Vi har en bekant som råkade ut för detta (linerpool, trädet rev sönder linern, knäckte kanten och gjorde en skada i plywooden bakom linern). Mindre skador på linerns kan ju uppstå av vassa föremål, men är ganska lätta att reparera.

All plast åldras och alla jag vet med glasfiberpooler tycker dom ser tråkiga ut och känns "skrovligare" med åren, hur snabbt plasten åldras beror på kvaliteten och utförandet av arbetet. Sen kan du kan inte jämföra båt med pool, 2 olika miljöer som de finns i och olika kemikalier och belastningar om de utsätts för.
Allt i glasfiber som jag haft ute har fått en ojämn och kantig yta med åren, det är översta lagrets som slits ned och när du kommer ned till självs glasfibern så är den hård och ojämn, rivig skulle jag vilja uttrycka det, väldigt tydlig inom tex motorsport där det utsätts för mycke slitage och då pratar vi inom 5-10 år.

Min erfarenhet av glasfiber är att det är ett material som förbrukas olika beroende på vilket slitage det utsätts för och vilken miljö den finns i så om jag skulle haft de materialet i en pool skulle jag räkna med att behöva ta upp den och ersätta den innan 20 år och då får man räkna med de i sin kalkyl vilket inte många gör. Sen finns det alltid undtag gällande kvalitet men det kan bara bevisas genom tid vilket framtiden på visa rätt eller fel, det kan ingen genom påstående bevisa idag.

302
Byggtrådar / SV: Pp-pool, glasfiberpool eller linerpool?
« skrivet: januari 23, 2016, 08:47:42:42  »
Varför skulle inte både pp-pooler och glasfiberpooler vara  fullt möjliga att reparera vid skador ? PP-pool är gjord av polypropen och polypropen är en plast som går att svetsa. Det borde alltså vara fullt tänkbart att svetsreparera en sådan pool. Man måste förstås då få tag i plast i samma färg men det borde väl gå att få fram genom leverantören ? Glasfiber går ju att reparera vid skador när det gäller båtar - rimligtvis går det  då med pooler också. En familj i bekantskapskretsen seglade på ett grund med sin båt som är gjord av glasfiber / polyester. Det gick utmärkt att laga den ganska stora skadan med glasfiberväv och flera lager plastpåläggning, sedan gelcoat. Borde inte samma teknik fungera på en pool ?

Vad det gäller att lägga liner i en pool går väl detta med vilken pooltyp som helst. Det som blir jobbet blir vid genomföringar, skimmer m.m. , men stommens material borde inte ha någon större betydelse. Det som skulle vara det verkliga problemet med "plastbaljor" oavsett plasttyp vore väl om plasten åldras på något sätt så att själva hållfastheten i stommen försvinner efter X antal år. Men finns det några sådana rapporter för vare sig pp-poler eller glasfiberpooler ?

De flesta plaster degraderas med tid och blir spröda, av bla UV ljus, men visst går det att reparera så länge det fortfarande är tillräckligt mjukt.
Glasfiber är samma sak, och väl beprövat, men när ytan börjar bli sliten så blir den vass och det spelar inte så stor roll på utsidan av en båt men en pool där du är nära nog naken så är det inte önskvärt. (Dessutom så skiljer ett materials benägenheter och funktion mycket beroende på användningsområde, som i fallet pool eller båt.) Dock så pratar vi väldigt lång tid innan det degraderas så pass men tänker man över ett längre perspektiv och ser över helheten, som innefattar när något ska bytas ut  repareras eller tas bort, så är jag personligen inte förtjust i glasfiberpooler då det dessutom är ett "elakt" material att arbeta med (du vill inte andas in eller få glasfiberpulver på dig, det är både farligt och kliar som tusan). Dessutom är det väldigt svårt att lägga liner i en glasfiberpool, runda hörn och kanter, för att inte prata om den skrovliga ytan men finns viljan så går det säkert men frågan är till vilket pris vilket hamnar under helheten som jag nämde tidigare. Något som var väldigt billigt i början kan nu ha blivit väldigt dyrt men kostnaden är dold över tid...

303
Byggtrådar / SV: Pp-pool, glasfiberpool eller linerpool?
« skrivet: januari 20, 2016, 18:43:56:56  »
Satte samman en motsvarande durapool, annan leverantör bara, med en utvändig rak trappa och det blev fantastiskt bra  (har ungefär samma förutsättningar som du) men det kostar och tar tar. Betongbil x2 (platta+väggar) ca 35kkr, armering ca 8kkr, grävning osv 30-60kkr osv. Lägg sedan på de arbete som krävs för att göra allt, har ca 400 manntimmar inkl 1 meter trädäck runtomkring, alla moment tar så väldigt lång tid fast det låter så enkelt om man inte gjort det förut.
Med facit i hand så skulle jag kanske gått på en pp-pool istället, glasfiber är jag personligen anti till pga att den får grävas upp om den blir dålig medans en pp-pool kan du sätta liner i (glasfibern kan teoretiskt också men aldrig hört talas om någon som gjort de). PP-poolen kräver betydligt mindre arbete för att anläggas men samtidigt så är den väldigt stabil.

304
Byggtrådar / SV: Pp-pool, glasfiberpool eller linerpool?
« skrivet: januari 19, 2016, 17:46:30:30  »
Skiljer mycke i dolda kostnader de pooltyperna mellan, men köper du den färdig i marken så behöver du bara säkerställa att allt finns med så du inte får överraskningar när dom väl är där, annars är där en del att tänka på och fundera kring speciellt vilka förutsättningar du har gällande mark där den är tänkt att stå (dåligt dränerad, sluttning osv).

305
Markpooler. / SV: Hur mycket ska man tömma?
« skrivet: oktober 31, 2015, 15:54:29:29  »
Har jetswim så tvungen att tömma ned till underkant på denna men då jag har ca 6 cm vatten ovanför lamporna så då lät jag dom sitta i (bor i skåne så sällsynt att vi får mer än någon enstaka cm is). Lade i en tom ½ liters petflaska i utloppet nere i skimmern så där inte kommer in mer vatten eller kryp.
Pump och filter är inomhus och all slang, värmepump osv är byggd med antingen fall in i poolen (inloppen) eller fall in mot pump och filter där jag har separata ventiler så jag kan öppna och tömma, mao inget vatten i slangar och rör.

306
Teknik / SV: Angående slangklämmor
« skrivet: oktober 29, 2015, 16:05:13:13  »
I gamla poolen så körde jag med vulktejp, men då behövs lite spel för att kunna få på slangen efter att du lindat på 1 eller flera varv, men fixade alla de läckor som jag fick med tiden.

307
Markpooler. / SV: Gjuta platta
« skrivet: september 28, 2015, 14:39:20:20  »
Ok, jag hör vad ni säger! :)

Någon som kan förklara vad man har för teknik med slodan för bästa resultat? Har sett på någon video att man "juckar" med slodan, men en granne hävdade att han fick vågor i betongen av den tekniken så han försökte bara dra den jämnt över ytan.

Jag hade en vibrationsfri betong och där var så mycke flyt i den att det inte behövdes "jucka" med den alls... däremot drog jag av det sista med slodan för att jämna till det och då var det rätt så trevlig med den långa stången på slodan och dess utformning, underlättade en hel del för mig.

308
Markpooler. / SV: Gjuta platta
« skrivet: september 27, 2015, 19:56:23:23  »
Hyrde en sloda när jag gjöt och den var väl värd pengarna!

309
Teknik / SV: Backventil för montage på slang
« skrivet: september 25, 2015, 18:41:33:33  »
Finns backventil med 2tum invändig gänga, sätt sedan en klämringskoppling med 2tum utvändig gänga i var ända så är det löst.

310
Jag lägger stenmjöl, paddar ner, markduk och sen sten direkt ovanpå utan att lägga något i fogarna.
Tar iaf längre tid innan det börjar växa något mellan stenarna och när det gör de så plockar jag upp och lägga om dom igen...

Sidor: 1 ... 30 [31] 32
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag