CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Värme i pool året runt, någon som räknat på effektåtgång?  (läst 3644 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Gäst 188

  • Gäst
Gäst 188
SV: Värme i pool året runt, någon som räknat på effektåtgång?
« Svar #10 skrivet: januari 01, 2021, 16:05:06:06 »
Hej,

Vatten som dunstar och blir i gasform hjälper luften mellan vattnet och pooltaket att isolera mot värmeförluster. Vattenånga är den vanligaste växthusgasen. Alltså håller kvar värmen under tak och i vattnet.

Har man ett pooltäcke och pooltak bildas inte lika mycket vattenånga mellan dessa. Alltså kommer luften mellan pooltäcke och pooltak att öka. Vilket betyder att värmetransporten kommer att mer likna värmetransport som ledning.

Avdunstning handlar om att snabba och varma vattenmolekyler lämnar vätskefasen och blir gas. De som är kvar är långsammare och kallare. Temperaturen i vattnet sjunker.
Vidare kommer avdunstningen då att minska.

Det är ett linjärt samband mellan avdunstning och temperaturskillnad (mellan luft och vatten) i en öppen pool. Har du pooltak blir luften mättad på vattenånga och det blir svårt för vattnet att dunsta.

Vidare kan inte eventuella skadliga kemikalier ventileras bort mellan baden om man har pooltäckning. Antigen stannar de kvar i vattnet och reagerar med kanske materialet i poolen, eller frigörs då pooltäcket tas av?

Ska man ha poolen igång hela året krävs någon form av byggnad. Vidare anpassad ventilation.
Tyvärr verkar många tro att klor är farligt? Klor kan vara farligt beroende hur det kombinerar med andra kemikalier. Lite av det Rickard försöker förmedla.

Många badhus försöker hitta alternativ till klor och även sänka klorhalten så mycket som det går.
Enligt mig är detta dumt.

Här kommer energioptimering in hos många badhus. Upp till 90% av luften cirkulerar och återanvänds. Eventuella skadliga kemikalier ventileras då inte ut.
Alltså det är klorets fel?

Ibland kan det vara olika personer som sköter vatten och luft/energi.
Kan vara detta som gett klor dåligt ryckte? Luktar badhus.

Klor har används i ca. 100 år som desinfektion är väl beprövat. Alltså finns det mycket kunskaper om klor och vad det kan bilda.

Jag badar själv oftast under pooltaket. Skönast så. Samma temperatur i luften som i vattnet.
Men här gäller det ha koll på om man känner typ om det är irriterat i ögon osv. Då bör man orsaka ett korsdrag av luften.

Funderar på att köpa en solcellsdriven fläkt med tidsstyrning så jag kan bestämma när jag ska ventilera ut eventuella biprodukter från klor.

Roger

Poolgiganten

Utloggad Erica

SV: Värme i pool året runt, någon som räknat på effektåtgång?
« Svar #11 skrivet: januari 03, 2021, 21:49:14:14 »
Med pålagt pooltäcke blir avdunstningen från vattenytan nästan obefintlig. Vi täcker vår pool när vi inte badar och den enda vattenförlust vi får blir då dels avdunstning vid bad, men framför allt backspolningen som måste göras någon gång. Dock kommer det väldigt lite skräp i en inomhuspool, och det blir nog på liknande sätt med ett pooltak, så antalet backspolningar per år blir mycket lågt. Speciella tillfällen som barnkalas och poolparty kan naturligtvis föra n lite mera skräp, men f.n. är ju alla sådana aktiviteter bannlysta p.g.a. Covid. Innan vi började täcka poolen hade vi ganska hög avdunstning och energiåtgången blev hög, mycket högre än vad vi har idag.

Värmeförlust genom bortledning stoppas dåligt av ett pooltäcke, men det finns varianter med viss isolering,t.ex. bubbelplast. Pooltaket gör ju dock i din tänkta konstruktion att det inte blåser någon vind ovanför pooltäcket, detta bör minska bortledningen ganska rejält.

Vad det gäller ev, problem med klorets biprodukter så handlar ju detta mest om bundet klor/kloraminer och i en privat pool med måttlig badfrekvens blir det sällan några problem med detta. Men i ett badhus med högre klorhalt i vattnet och väldigt mycket högre badfrekvens så blir det något annat. Någon badhuslukt har vi aldrig haft i vårt poolrum, trots att det är inomhus. Visst har vi en ventilation, men den körs på lägsta tänkbara, utom just när vi badar plus kanske någon halvtimma efteråt. Endast vid fester eller liknande kör vi på det högre läget i flera timmar. Värmen somventileras bort återvinns delvis i ett FTX-aggregat (värmeväxlare).

Gäst 188

  • Gäst
Gäst 188
SV: Värme i pool året runt, någon som räknat på effektåtgång?
« Svar #12 skrivet: januari 04, 2021, 15:14:06:06 »
Avdunstningen under pooltaket minskar avdunstning och avkylingen av poolvattnet. Anledningen är mättad luft på vattenånga. Vidare har den en förmåga som växthusgas att hålla värmen kvar. När pooltäcke läggs på minskar naturligtvis avdunstningen. Det är här värmetransporten övergår från konvektion/strömning till ledning.
Denna överför värmen fortare. Anledningen är att temperaturskillnaden ökar mellan vattenytan och luften. Vidare avståndet mellan temperaturskillnaderna. Kallas för värmetransport via ledning. Hur tjock är bubbelplast?

Klorets biprodukter har en förmåga att reagera med allt material i poolen.
Tyvärr verkar badhus ligga så lågt det bara går enligt gällande riktlinjer. Detta betyder att de får mycket bundet klor.
Första steget är monokloramin. Luktar inte badhus men försämrar desinfektionen av vattnet mycket.
Tyvärr lurar den också redoxmätningar som oxidationsmedel. Vidare inte bakteriedödande utan snarare hämmande.

Så har du inte extremt mycket överskottsvärme bör du skaffa dig ett poolhus.

Roger

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag