CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Nicodemuz

Sidor: [1] 2 3
1
Vatten och kemi / SV: Saltgenerator från Intex
« skrivet: juli 02, 2008, 22:40:55:55  »
Jag importerade också från Australien för knappt den kostnaden och är mycket nöjd, 6:e sommaren nu. Jag har hållit pH nära 7,0 (mellan 7,0 och 7,2) och det har fungerat jättebra att hålla klorhalten mellan 0,3 och 0,6.

Angående salthalten skall den vara mellan 0,3 till 0,5 viktprocent för de flesta saltgeneratorerna, dvs 3-5 kg salt per kubikmeter vatten.

Denna mängd salthalt gör också att det inte gör ont i ögonen när man tittar under vatten.

Men om man inte duschar efteråt så får man en tunn salthinna på hud och hår.

Detta är första gången jag hör talas om Intex saltklorinator. Är det någon av dem på deras hemsida som säljs av leksaksaffärn så låter 12 timmars full drift väldigt mycket. Iallafall dagar då det inte är någon badbelastning. Min klorinator producerar ca 16g/h, pumpen går ca 12h/dygn men klorinatorn går bara 30% av den tiden och jag har alldeles lagom klorhalt. Men då är poolen övertäckt så fort ingen badar vilekt avsevärt minskar nedbrytningen av kloret.


2
Vatten och kemi / SV: Klorblockering
« skrivet: juli 02, 2008, 22:05:42:42  »
Eller fyll en glasburk med vatten och åk till närmaste kommunala badhus och be om hjälp (ring före iof). De kan mäta och se vad som är fel och rekommendera en åtgärd.

3
Vatten och kemi / SV: Klorblockering
« skrivet: juni 03, 2008, 09:39:04:04  »
Nicodemuz: Intressant att man kan få blekta testtabletter redan vid 17ppm, när jag testade låg gränsen vid 30-40ppm. Man måste alltså vara uppmärksam på detta!

17ppm var vad badhuset lyckades mäta upp men inte omöjligt att även deras utrustning börjar visa fel vid så höga halter.
Finns iallafall flera bi-effekter man kan titta efter som att silversmycken blir svarta och att linern bleks.

Sen ang. poolkemi rent generellt:
Jag har en pool med salt i och kör saltklorinator. Jag håller pH-värdet runt 7.0-7.2 (behöver aldrig justeras) och kloret runt 0.3-0.6ppm och vid den nivån uppnår man högre saniterande effekt än om pH-värdet är 7.8 och klorhalten är är 3.0ppm. Jag vill minnas att jag hört att badhus som har samma teknik har ett klorvärde runt 0.8 - 1.0 ppm och de har ju en helt annan badlast med småbarn som kissar osv. Vet dock inte vad de har för pH men under 7.0 vill man inte komma då det sliter hårt på alla metaller som är i kontakt med vattnet.
Sen är det en bra sidoeffekt med saltklorinator att chock-klorering sker kontinuerligt i klorinatorn så jag har aldrig behövt chockklorera poolen.


4
Vatten och kemi / SV: Klorblockering
« skrivet: juni 02, 2008, 12:51:26:26  »
Vid för hög klorhalt så bleker kloret färgen som bildas från tabletterna, precis som man kan bleka kläder med klor. Då får man ett felaktigt utslag.

Har själv råkat ut för det. Tyckte det var konstigt att jag inte fick några klorutslag. Badares silversmycken blev svarta. pH-värdet var kraftigt förhöjt med ca 0.8 enheter. Linern var blek under vattenytan.
Så jag fyllde en glasburk dagen efter och for tillnärmaste kommunala badhus och bad dem testa mitt vatten och de uppmätte 17ppm. De var snälla nog att skicka med mig lite "klordräpare", dvs ett pulver som reagerar med kloret och snabbt sänker klorhalten.
Sen dess har allt varit frid och fröjd och aldrig igen glömmer jag klorgeneratorn på full produktion när jag far iväg på en semesterresa...

5
Uppvärmning / SV: Hur man optimerar effekten med solfångare.
« skrivet: maj 11, 2007, 21:06:08:08  »
Men du hade ju inte fel, det var jag som öppnade munnen före jag tänkte  >ohno>

Sen var det aldrig meningen att låta ironisk, sarkastisk eller nåt annat...nåja, möjligen lite generad i mitt andra inlägg. Tyvrärr kan samma mening uppfattas helt olika beroende på vart man och hur man betonar och jag ber om ursäkt om det tycktes som ett påhopp!

Jag är mycket tacksam av det du delar med dig av och jag är mycket tacksam över detta forums existens!
 <love>

6
Uppvärmning / SV: Effektivare med inbyggd solfångare?
« skrivet: maj 10, 2007, 18:04:04:04  »
Några detaljer att tänka på vid inbyggnad:
* Vind och regn kyler vilket är anledningen till att bygga in en solfångare
* Temperaturerna kan bli väldigt höga, speciellt om poolpumpen står still av nån anledning, och förstöra solfångare av gummi/plast. Det förvärras om solfångarna är inbyggda och inte kyls av vind.
* Glas/plast m.m. släpper igenom olika brett frekvenspektrum - t.ex. tror jag att glas som används till vanliga fönster inte släpper igenom all infraröd liksom ultraviolett strålning. Pga detta så minskar alltså den maximalt möjligt absorberade effekten. Kan vara värt att ha i åtanke om man vill få ut så mycket effekt som möjligt.

7
Uppvärmning / SV: Hur man optimerar effekten med solfångare.
« skrivet: maj 10, 2007, 17:56:15:15  »
Och vid närmare eftertanke så avser du nog skillnaden i temp mellan inkommande och utgående vatten och den skillnaden kan nog vara bara ett fåtal Fahrenheit....

Om jag tänkte först och .....   >ohno>

8
Uppvärmning / SV: Hur man optimerar effekten med solfångare.
« skrivet: maj 10, 2007, 17:51:00:00  »
Rätta mig om jag har fel men är inte fryspunkten 32 grader Fahrenheit och allt där under skulle betecknas som minusgrader i Celsius? Dvs 32 grader Fahrenheit motsvarar 0 grader Celsius.

Isåfall tror jag att din ventil aldrig stänger.

9
Uppvärmning / SV: Ingen värme
« skrivet: april 15, 2007, 12:35:22:22  »
40cm is där de är som tjockast....tror inte jag börjar värma än....skulle nog inte bada ändå....

10
Vatten och kemi / SV: Saltvattenspool
« skrivet: februari 06, 2007, 12:15:50:50  »
Jajjemen, det är den metoden jag har och det är den metoden som normalt avses när man pratar om en saltklorinator för privata pooler. Och jag kan varmt rekommendera en polvändande saltklorinator för de som är i köpestankar. Att importera dessa ifrån Australien är billigt och enkelt då de har samma spänning (240V) som oss i eluttagen. Som exempel kan sägas att en Saltklorinator från Folkpool kostar 12000 medans man får en motsvarande från Australien för halva priset inkl. moms och tull.

Jag har en utomhuspool så jag är inte så orolig för varken knallgas eller ozon. Mängden ozon som bildas är dessutom ganska liten och har en kort livslängd innan den bryts ner till syrgas som jag har förstått det.

Saltklorinatorn går "bara" att köra på 100% produktion (den har iof ett vinterläge på 85% produktion) så det man ställer in har hur stor del av en timme den skall gå. Själv kör jag den ungefär 20 minuter per timme som cirkulationspumpen går och den går cirka 8 timmar/dygn.
Så man kan tycka att cellen är överdimensionerad i mitt fall men själv finner jag det ganska skönt att veta att den inte är underdimensionerad.

Sidor: [1] 2 3
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag