Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Pool i natursten (granit)  (läst 733 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Villa Bergskuben

  • Gäst
Villa Bergskuben
Pool i natursten (granit)
« skrivet: maj 15, 2021, 16:30:32:32 »
Hej alla!
Vi har tänkt att gjuta en betongpool och klä den med granit på insidan. Det är många som avråder från natursten/kakel pooler i vårt klimat pga frysrisken och att det fryser bakom plattorna. Frågor:
Har någon erfarenhet av naturstensbeklädd utomhuspool? Vad för åtgärder vidtar ni inför vintern?
En tanke vi har haft är att tömma poolen helt under vintern och täcka. Hinner det då att torka upp?
En annan tanke är att gjuta in golvvärmerör i betongen och  via att koppla på på husets bergvärmepump hålla plusgrader i hela betongkonstruktionen och den vägen eliminera frysdisken de få dagar om året det är minusgrader ute…
Erfarenheter och tankar mottages tacksamt!
När det gäller genomförandet och själva graniten så råkar vi nämligen ha den redan i form av att fått gratis plockat ner en fasad med polerade 30mm svenskagranitskivor 0,7x1,2m… annars hade det inte varit aktuellt att ens tänkt tanken på detta projekt ekonomiskt…

Poolgiganten

Utloggad TommyC

SV: Pool i natursten (granit)
« Svar #1 skrivet: maj 16, 2021, 14:15:27:27 »
I kaklade pooler så är det inte kakel som utgör tätskiktet. Fogmassan är inte vattentät. Gissar att ni också behöver ha tätskikt bakom plattorna. Antingen genom att gjuta med vattentät betong eller genom att måla betongen med t ex epoxi. Om man gjuter ett 30-40 mm utstick längst ner på alla väggarna som granitskivorna står på så skulle det räcka med att på något sätt fixera skivorna nertill och upptill. Kanske med en vinkellist av aluminium. Då kan man ju hoppa över både fix och fogmassa. Tömmer man poolen så lär ju vattnet rinna ut nertill om man ser till att göra kanaler för dräneringen i nederkant. 30 mm granit lär ju inte spricka men använder man fästmassa så kan ju den spricka så det vore nog bra att inte använda vare sig fix eller fog.

140 cm kan vara ett lämpligt vattendjup + 10 cm mellan vattenyta och sarg så skulle väggarnas utstick längst ner bli 30 cm högt om skivorna är 1,2 m.

Här kan ni kanske få fler idéer: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=796.msg52283#msg52283 på bilden ser det ut som att stenskivorna på utsidan är monterade med luftspalt.

Edit: Troligen är det ingen bra idé att ha stillastående vatten bakom stenskivorna. Risken finns att det samlas smuts och växer bakterier där.
« Senast ändrad: maj 17, 2021, 06:58:05:05 av TommyC »
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag