Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - TommyC

Sidor: 1 ... 294 [295] 296 ... 344
2941
Uppvärmning / SV: Trasig VP, vad göra?
« skrivet: juli 29, 2013, 12:55:57:57  »
Har du kollat att stora fläkten snurrar? Leta efter säkring om nej.

Har du tittat igenom alla inställningar och driftparametrar? Är alla värden rimliga?

Kan du se temperatur på förångarbatteri och hetgastemperatur. Det är givarvärdena C och D i G&J manual. Det förra värdet är lågt och det andra är högt när värmepumpen jobbar. 

Glappkontakt är ett av de vanligaste felen på all elektronik. Reläer också ganska felfrekventa. Givare är en annan komponent som kan strula. Om du kan se kretskortet så kan du titta om du ser någon elektrolytkondensator som buktar upp i toppen. Lite tidigt efter två år men med billiga komponenter och varmt kan det hända.

Det här är bara idéer. Min pump har inte gått sönder än så jag har begränsad erfarenhet.

2942
Ovanmarkspooler / SV: Grönt vatten!!!
« skrivet: juli 29, 2013, 09:35:09:09  »
Fortsätt kör pumpen dygnet runt till det är löst. Håll klorhalten på (minst) 3-5 ppm fritt klor. Du kan behöva backspola flera gånger, kolla på manometern som troligen sitter vid centralventilen. När trycket ökat 0,2 eller 0,3 bar är det dags att backspola. Efter ”backwash” kör du ”Rinse” i 10 sekunder för att sanden ska sätta sig och du inte ska få in sand i poolen. Drain är om du vill sänka nivån.

Riktvärdet är att poolens hela vattenvolym ska omsättas (passera filtret) 3-4 gånger per dygn. Troligen uppnår du inte det på ett par timmar om dagen. Sedan gäller det att ha tillsatt tillräckligt mycket klor innan man åker bort (typ veckoklorpuck eller chockklor).

2943
Markpooler. / SV: Bygga i lösvirke, hjälp!
« skrivet: juli 29, 2013, 09:25:44:44  »
Trä ruttnar inte om det är torrt. Problemen kommer när trä blir blött och inte har möjlighet att torka upp. Förutom alla problem som illa fungerande dränering kan ge så kan poolen läcka av olika skäl. Jag tror att de flesta pooler kommer att läcka om man väntar tillräckligt länge. Frågan är bara om det tar 10, 20 eller 30 år? Har man liner så kan det gå hål på den av olika skäl. Har man inte liner så har man diverse genomföringar som är beroende av packingar. Packningar åldras och börjar då oftast läcka när de blir tillräckligt oflexibla. Det finns många historier om pooler som byggts av ”proffs” och läckt från dag ett. I vissa fall har det tagit både ett och två år innan det blivit tätt.

Av alla dessa skäl så kör Folkpool med NTR A klassat virke i sina träpooler.

Om du ändå skall lägga ner allt arbete så är det väl bättre att välja matrial som är lämpade för ändamålet. Thermopool, betonghålsten, skalblock, lecablock eller liknande kommer aldrig att ruttna.

2944
Vatten och kemi / SV: Backspola igen - vad skall hända?
« skrivet: juli 29, 2013, 09:09:06:06  »
Åtminstone filter av god kvalité klarar 2,0 eller 2,5 bar. Bra pumpar klarar enligt diverse specar att ge max tryck i området 14 till 19 meter vattenpelare (vid noll flöde). Vid en normal arbetspunkt bör trycket ligga på runt hälften av max för att ha ett rimligt flöde. De här komponenterna verkar ju vara dimensionerade för att fungera väl ihop. Jag har tittat på Astral och Pahlen.

Blir det problem så är det skräpkomponenter.

2945
Vatten och kemi / SV: Storlek på sandfilter tillräckligt 17m3 pool? 4200l/h
« skrivet: juli 29, 2013, 08:43:13:13  »
Jag kan bara instämma! Har ni möjlighet så satsa på kvalité. Det kan spara mycket elände  <sol>

Det brukar förekomma en del säljkampanjer från många företag under lågsäsong och strax innan säsongen drar igång. Kan vara värt att avvakta lite.

2946
Vatten och kemi / SV: Storlek på sandfilter tillräckligt 17m3 pool? 4200l/h
« skrivet: juli 29, 2013, 08:33:06:06  »
Flödet är nog helt ok men det krävs ju att filtret kombineras med en lämplig pump som ger det flödet.

Mängden sand är i underkant. Astral som är ett av de stora fabrikaten rekommenderar filter med 60 kg sand för pooler upp till 48 m3. Hur bra det filtrerar lär ju bl a bero på hur tjock sandbädden är vilket även påverkar flödet. Om utformningen på det lilla filtret är lämplig så kan det säkert fungera. Det är ju ingen exakt vetenskap det här.

En viktig fråga är vad det är för kvalité på prylarna. Det finns ju ett antal historier här om lågprisfilter som spruckit. Någon hade dessutom råkat ut för det flera gånger. Det kanske man kan leva med (de fick nya prylar på garantin) om priset är det viktigaste och prylarna står så till att det inte blir några följdskador om det blir en massiv läcka. Tyvärr är det ont om kvalitetsfilter och pumpar för små pooler så ska man ha kvalité så blir det troligen kraftigt överdimensionerat och dyrt.

En annan viktig fråga är elsäkerhet. Vissa lågprispumpar och filter är direkt olämpligt och olagligt utformade vilket kan innebära livsfara.

2947
Pooltäckningar / SV: Bästa pooltäckningen för simmning
« skrivet: juli 28, 2013, 19:26:08:08  »
Vi hade liknande problem. Ett högt tak skulle skymma utsikten. Efter mycket funderande och tittande på olika tak blev det ett skjutbart tak som är 97 cm högt utvändigt vid den största taksektionen. Höjden från vattenytan till takets insida är 110 cm vid högsta sektionen ner till 90 cm vid den lägsta sektionen. Vi tycker att detta är alldeles tillräckligt rymligt. Det går bra att ligga på en madrass och guppa runt. Större höjd är naturligtvis bättre och hade det inte varit för utsikten så hade det blivit så.

Det skulle nog fungera med ännu lägre höjd men det skulle jag rekommendera att se i verkligheten innan beslut. Då går guppa på madrass under taket bort men det är nog inte så viktigt. Det är svårt att föreställa sig eventuell klaustrofobikänsla tror jag.

Vi skjuter väldigt sällan bort taket och gör vi det så blir det oftast bara en meter stor öppning för att få in lite sol och bara om det är minst 25 grader utomhustemperatur. Det sköna värmen under taket vill vi oftast behålla. Det här sättet att använda taket hade vi inte tänkt oss innan vi skaffade det.

Det som hade varit suveränt men som inte ryms för oss är att ha en högre taksektion vid trappan som gick ut över trädäcket så att det hade gått att byta om under taket när det är kallt och blåsigt.

Kloraminer ska man väl ändå inte ha i vattnet.

2948
Uppvärmning / SV: VP Placering?
« skrivet: juli 27, 2013, 12:03:48:48  »
Det är ju inte så det är tänkt men den kanske kan bli en bra AC för varma sommardagar >rulla<

Ska du ha den till att värma poolen så är det som sagt utomhus som gäller. De manualer jag har läst är tydliga på utomhus och vilka fria avstånd som gäller åt alla håll t ex 3 eller 5 dm fritt bakom, 2,5 m framför och 0,5 m ovanför.

2949
Vatten och kemi / SV: Backspola igen - vad skall hända?
« skrivet: juli 27, 2013, 11:50:41:41  »
Ja, som vanligt går rekommendationerna lite isär. Pahlen säger backspola vid 0,2 bar höjt tryck, Folkpool säger 0,3 bar. Det rätta svaret är som vanligt: läs manualen för dina prylar  ;D

Många har liksom jag fått pump och filter "på köpet" vid husköp och inte fått med några manualer  :'(

En intressant fråga kan ju vara hur mycket tryck ett sandfilter tål. Jag tittade på specar för tre olika filter från Astral. Det enklaste tål 2,0 bar och de lite dyrare 2,5 bar.

2950
Markpooler. / SV: SUCK!!....läckage...avdunstning
« skrivet: juli 27, 2013, 08:58:56:56  »
"inte en droppe inne i taket"

Där har vi nog svaret. Det är en j-a massa fukt som försvunnit. Ta och bygg färdigt däcket så det blir tätt mellan poolen och taket så försvinner troligen din "läcka".  ;D

Sidor: 1 ... 294 [295] 296 ... 344
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag