CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Erica

Sidor: [1] 2 ... 437
1
SpaForum / SV: Pumpen bara brummar.
« skrivet: juli 21, 2024, 02:17:29:29  »
Har en kondensator läckt ut någonting så är den definitivt sönder och måste bytas. Det gäller bara att få tag på en som minst tål samma spänning och sedan har ett värde som ligger ungefär som det gamla. Ja det är givetvis motorkondensatorer som gäller för detta - elektrolytkondensatorer får absolut inte användas, de är avsedda för likspänning. Det finns bipolära elektrolytkondensatorer men de används i t.ex. högtalarfilter, inte som motorkondensatorer.. En motorkondensator kan innehålla en rejäl laddning även efter urkoppling, vidrör den aldrig utan att först på ett säkert sätt kortsluta anslutningstrådarna och därmed ladda ur den.

2
Vatten och kemi / SV: Målarfärg i poolvattnet
« skrivet: juli 16, 2024, 23:59:38:38  »
Pigmentet i färgen lär bli som småpartiklar i vattnet. Om de är för små för att fastna i filtret utan går rakt igenom (vi har t.ex. sett en sådan mekanism när vi fått finkornig järnfällning i poolen) så kan man testa med flockningsmedel. Finns i olika typer. t.ex. som ringar som läggs i skimmern. Flockningsmedlet klumpar ihop småpartiklarna till större partiklar som filtret kan ta hand om.

Ja tror inte att effekten skulle bli värre om det är t.ex. lackfärg. Den kan knappast torka under vattnet och löser sig heller inte i vattnet. Men den kan kanske bilda klumpar som ger prickar på botten. Är det härdfärg (typ epoxi eller tvåkomponents polyuretanfärg) så lär den stelna även under vatten. Men då tror jag att den ändå får svårt att verkligen fästa på några ytor. Tömning plus högtryckstvätt kanske löser problemet.

Vanlig målarfärg är ju inte så där stark så att den verkligen färgar hela poolen. Men jag minns ett fall för många år sedan när någon skämtare hade kastat metylenblått (enormt starkt färgämne) i en pool vid ett poolparty och både vatten, pool, gäster som hade hoppat i eller blivit iknuffade liksom kläder och allt blev blåaktigt.

3
Vatten och kemi / SV: Pool grön trots chockklor
« skrivet: juli 12, 2024, 01:47:24:24  »
ja det är troligt och inget ovanligt. Eget brunnsvatten kan ha skyhögt cya

Det där skulle jag vilja se en källhänvisning på. Var skulle cyanursyran komma ifrån i en brunn borrad i berggrunden ? Ja möjligen om du har en granne som har pool och tömt ut massor med vatten som var fullt av cyanursyra. Brunnsvatten från borrade brunnar kan ha många mindre önskvärda ämnen i sig - kalk, järn och mangan och andra metaller eller metallsalter är vanligt och är oftast ofarlga men kan ställa till med andra problem, som t.ex. igensättning av filter och silar, onormal tvättmedelsåtgång och liknande. Cyanursyra, ofta såld som "pool stabilizer" är ju ett kemiskt framställt ämne och inte en naturlig ingrediens i vårt vatten. Tvärtom, vatten med hög halt av cyanursyra anses innebära avsevärda hälsorisker. Kroppen kan dock naturligt göra sig av med merparten av ämnet.

4
Ovanmarkspooler / SV: Orolig ny poolägare
« skrivet: juni 29, 2024, 22:40:58:58  »
3 cm är troligtvis helt ofarligt om poolen står stabilt, men större skevheter kan vara farliga. Jag känner en familj som ställde sin pool på en rejält sluttande gräsmatta, men där var det väl 20  eller 25 cm differens och det gick inte bra. Den höll initialt när de fyllde den, deras barn började leka i den, föräldrarna satt på altanen intill. Plötsligt brast hela konstruktionen och stor flodvåg bildades som gick rakt in i huset genom de öppna altandörrarna....  Men 3 cm låter helt ofarligt om den i övrigt är korrekt uppsatt, inga överhoppade stöttor eller liknande.

5
Teknik / SV: Montera lampa i Pahlen 300 Classic
« skrivet: juni 23, 2024, 18:40:03:03  »
Alla PAR56-lampor är inte helt lika. Vi fick en gång en som var lite billigare på baksidan och fjäderbygeln gick supertrögt. När vi till slut fick dit den blev trycket så högt att täckkåpan sprack och vi fick köpa en ny. Köpte ny lampa plus ny kåpa och då gick det att få dit den. Tydligen var den första lampan aningen tjockare baktill än vad som var avsett.

6
Ovanmarkspooler / SV: Värma upp ovanmarkpool
« skrivet: juni 23, 2024, 13:04:27:27  »
Har haft pool i 55 år aldrig tömmt hela systemet på vatten under vintern. Aldrig problem så jag kommer inte att börja nu de få år tlll jag orkar med en pool

PEM-slangar behöver inte tömmas, de tål att frysa, men hårda plaströr och metalldelar (typ värmarrör) gör det inte. Har man maskinrummet frostfritt blir ju sakerna klart enklare. I vårt fall finns ju ingen frostrisk, inomhuspool som är i drift året runt. Allt beror ju på vilken typ av anläggning man har. Ventiker och detaljer som följer med ovanmarkspooler får man vara extra försiktig med, de är ofta billiga men med sämre tålighet.

7
Ovanmarkspooler / SV: Värma upp ovanmarkpool
« skrivet: juni 23, 2024, 02:57:12:12  »
den har ett spjäll som delar på 3 dvs den kommer att bygga tryck , normalt vill man ha 2 spjäll som stryper till o från samt ett spjäll som kopplar samman det man stryper bort dvs det tar en "genväg " jag skulle själv inte valt detta från amazon den är dessutom för slang o man använder klämmor, jag använder alltid riktiga rör och limmar

En nackdel med trevägsventilen är att man inte kan få ett helstängt läge gentemot värmepumpen, vilket är praktiskt om man behöver göra service på pumpen (om man inte satt särskilda avstängningsventiler för detta). Och visst är rör säkrare än slang, men det handlar om en ovanmarkspool och där användes väl slang betydligt oftare än rör. Använder man rör och inte har maskinrummet frostsäkrat så måste ju hela systemet tömmas helt vid vinterstängning och en tömning kan nog vara enklare om det är slangar. Med rör finns det ju en risk att om man inte har fall överallt så kan man få kvarstående vattenfickor.

8
Vatten och kemi / SV: Frågor om poolkemi som man vill ha koll på.
« skrivet: juni 19, 2024, 01:23:09:09  »
Håller helt med om att alka och cya kan man glömma när man kör på automatik. Det fungerar utmärkt ändå. Vad det gäller det höga förbrukningen av syra en tid kan det finnas flera förklaringar. Vi råkade ut för detta när vi just målat om vår pool och misstänkte att det kanske var något ämne i färgen som drog upp pH och krävde mera syra. En dunk gick åt på väldigt mycket kortare tid än normalt. En annan tänkbar förklaring är om vi skulle ha fått dålig natriumhypoklorit (flytande klor). Att natriumhypoklorit driver upp pH är känt för vid tillverkningsprocessen blir det kvar rester av NaOH (natriumhydroxid, "kaustic soda") som är mycket starkt basiskt. Kan det möjligen vara så att ett visst parti av natriumhypoklorit genom någon störning i tillverkningsprocessen fått högre halt av NaOH än normalt ? Det skulle förklara den större syraförbrukningen.

9
Vatten och kemi / SV: 5 veckor gammal pool tar mycket PH-
« skrivet: juni 18, 2024, 21:39:03:03  »
Citera
Höjde det en gång i början tills jag förstod att det är bättre o o låta det vara med automatsystem.

Det är precis vad vi kommit fram till. Automatiken (även trots att vi har en mycket äldre variant än Minimastern) sköter detta utmärkt själv. Vi kör på automatiken fullt ut, CYA och Alka mäter vi inte ens. Någon gång med alt längre mellanrum kollar vi med tabletter och testkit att vi ligger bra. Man kan få lite översvängar i samband med t.ex. större vattenpåfyllning, att värdena svänger till något, men sedan lägger sig helt korrekt. Så länge som vi haft poolen har vi bara behövt kalibrera och justera systemet ett par gånger.) Vi är helnöjda med att ha automatik och eftersom vi har poolen inomhus får vi väldigt få yttre störningar, det blåser inte i en massa löv eller liknande. Eftersom poolen körs året runt får vi inte heller stängningar/öppningar. Men efter en tömning för större översyn så tar det ju lite tid tills systemen svängt in sig korrekt.

10
Vatten och kemi / SV: 5 veckor gammal pool tar mycket PH-
« skrivet: juni 16, 2024, 17:53:44:44  »
Först: kör du med pH- i lösning för att hålla ned pH ? Normalt används saltsyra som är betydligt kraftfullare, vilket kan förklara den stora förbrukningen. Sedan nämner du inte vad det är för slags pool. Är den gjuten,kaklad, målad eller med liner ? Och vad har du för vatten att utgå från - kommunalt eller brunnsvatten ? Vi hade en överraskning när vi tömde och målade om vår pool för ett par år sedan. Efter återfyllning gick det år mycket mer saltsyra en tid, sedan lugnade det ned sig. Vi misstänker att kemikalierester i färgen som användes kan ha påverkat, men vi vet inte säkert. Men en dunk saltsyra gick åt mycket snabbare än normalt. Om det berodde på färgen eller det nya vattnet kan man ju undra. Dunk nummer två har varat väldigt mycket längre. En tredje teori är ju om den syran vi fick just den gången varit mera utspädd än normalt. Vi köper normalt 10%-ig saltsyra (koncentrerad skall man inte köpa, den ryker kraftigt och röken är mycket hälsovådlig), kanske fick vi en svagare variant. Men första månaden gick det år motsvarande en normal årsförbrukning i vår pool.

Sidor: [1] 2 ... 437
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag