CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - c_olsson

Sidor: [1]
1
Uppvärmning / SV: Solfångare El Nino, Bästa kopplingen?
« skrivet: augusti 08, 2013, 01:14:02:02  »
Hej,
Vart köpte du din El Nino värmare? Hittar ingen bra site/butik😞

Björn

De tillverkas inte längre och reades ut hos bl.a Jula förra sommaren/hösten. Kostade då ca 599 kr för grundsatsen och 299 för utbyggnadssatsen. Har bara hittat utbyggnadssatsen på Bauhaus för 699 kr, men du måste ha en grundsats för att få bypasskopplingen m.m.

Det är möjligt att dessa El Nino mattor fortfarande reas i butiker där de har sådana kvar, men jag har letat lite i sommar men inte hittat mycket. De såldes dock nästan överallt där pooler säljs så det finns säkert kvar i lager nånstans.


2
Uppvärmning / SV: Hjälppump?
« skrivet: augusti 08, 2013, 00:49:55:55  »
-Ah ,,
-Se där.

Vet du hur mycket dom ger i L/h ?
Hur stor skillnad får du mellan primär och sekundär sida på din konstruktion under bra omständigheter respektive en molnig dag?

Har inte mätt ännu eftersom installationen inte är helt klar, t.ex. skall slangarna förläggas på rätt plats och rörisolering skall till (det är ca 15 meter slang mellan solmattornas utlopp och poolen så det måste isoleras för att det inte skall kallna för mycket på vägen). Flödet verkar ligga i storleksordningen 6-8 liter/minut.

Jag har tidigare använt solmattorna på marken och de värmde poolen (ca 16 kubik) från 20 till ca 25 grader en solig dag trots att de inte hade optimal placering. Nu är de flyttade till ett friggebodstak där de inte är i vägen.

Mattorna är alltså fyra stycken Texsun El nino mattor på totalt 7.2 kvadrat. Eftersom det finns plats kvar på taket så hade jag tänkt komplettera med två mattor till, men de är svåra att få tag på till rimliga priser då de är slut nästan överallt.

3
Uppvärmning / SV: Hjälppump?
« skrivet: augusti 07, 2013, 22:48:18:18  »
C_olsson
Var kommer måttet på att pumpen ska kunna trycka vattnet  2m ovanför panelerna från?

Jag har inte samma paneler men har laborerat en del själv med olika flöden och själv kommit fram till att min panel fungerar bäst med ett så högt flöde som möjligt.

Jag har kopplat min panel efter sandfiltret. Eftersom mitt sandfilter går mellan 08:00 till 19.30 så har jag ändå samma flöde i solfångaren hela dagen.

Kopplar man ett T-stycke före sandfiltret så kommer det inte påverka flödet till solfångaren om sandfiltret går eller ej.

Jag använder Texsun El Nino solfångarmattor och dessa är konstruerade för ett tryck på 0.2 bar och ett maximum på 0.3 bar. 0.2 bar motsvarar 2 meter. För att testa maxtrycket så gör man som manualen beskriver att man lyfter slangen och ser vilken höjd över mattorna den slutar leverera vatten.


4
Uppvärmning / SV: Poolvärmepump från Jula - Anslutning med stickpropp?
« skrivet: augusti 07, 2013, 22:40:01:01  »
Din inkoppling strider mot gällande elföreskrifter och skulle det hända något kan du inte räkna med ersättning från försäkring utan i stället att bli åtalad. Skarvsladdar får inte ersätta fasta elinstallationer. I en poolmiljö med vatten är detta extra känsligt. All matning måste också enligt bestämmelserna ske genom jordfelsbrytare. antingen om man har en centralt för huset eller om man har en separat för poolen. Om du får lite dålig kontakt i ett skarvsladdssystem kan du dessutom förstöra värmepumpen. Garantin lär knappast gälla i ett sådant fall. Min man, som arbetar med elsäkerhetsfrågor, besiktningar m.m. har sett gott om exempel på hur galet det kan gå om man fuskar med el.

Julas poolvärmepump är inte avsedd för fast installation utan räknas i detta avseende som t.ex. en tvättmaskin, diskmaskin eller torktumlare vilket samtliga får installeras utan elektriker/vvs-montör och ansluts med stickpropp och slangar.

5
Uppvärmning / SV: Poolvärmare Jula xp2
« skrivet: augusti 07, 2013, 22:24:01:01  »
Köp fyra stycken El Ninjo i stället. Det följer med en bypass också så att flödet går långsamt genom solmattorna. Jag hade två mattor till en Intex på 12,5 kubik förra sommaren och fick upp poolen till 31 grader i kombination med bubbelplast.

De är svåra att få tag på nu för tillverkaren har lagt ned. Dessa solmattor reades ut förra året på bl.a. Jula. Köpte några sådana mattor för två år sen och tänkte komplettera med en grundsats (två mattor + bypassventil mm) men de finns inte att köpa någonstans. Bauhaus säljer kompletteringssatsen (med en matta) för 699 kr men det verkar inte prisvärt med tanke på att de såldes ut för 299 kr förra hösten.

Om nån vet något ställe som fortfarande rear ut El Nino-mattor till vettigt pris i Göteborgsområdet så skriv gärna var.

6
Uppvärmning / SV: Hjälppump?
« skrivet: augusti 07, 2013, 22:18:39:39  »
Jag kör med helt separat slinga. Använder en vanlig cikulationspump och höjden till panelerna är ca 3 meter. Eftersom jag bara använder vanlig trädgårdsslang så måste jag ha pumpen på max (96 watt) för att trycket skall bli tillräckligt. Det är ganska enkelt att mäta om trycket är tillräckligt, pumpen skall orka trycka vattnet ca 2 meter ovanför panelerna så det är bara att hålla uppe slangen och se om det kommer något vatten..

Kopplar man in hjälppumpen före eller efter sandfiltret så får man olika tryck beroende på om filtret är igång eller ej vilket gör det svårt att reglera.

Jag har nu beställt en elektronisk termostat och skall nu bygga klart allt så att det funkar till nästa säsong (finns fortfarande tid i höst att justera in systemet)

7
Uppvärmning / SV: Lite frågor kring köp av pool och solfångare.
« skrivet: juni 15, 2011, 15:37:30:30  »
Jag har helt enkelt byggt en ram av trä, lagt frigolit i botten mattorna ovanpå och sen uv-beständig byggplast på översidan och lutat det hela 30 graders vinkel i söder. Ser inget snyggt ut men verkar kunna fungera. Är inte riktigt klar än men en solig dag ger det 34 grader, men då har jag timer på pumpen den går 30 min. står 30 min. och bypassen är endast öppen en liten del.

Gör byggplasten verkligen någon skillnad? Dessa solfångare arbetar ju med låg temperatur och temperaturskillnaden mellan vattnet och luften är ganska liten, dvs solfångarna läcker inte så mycket värme.

Jag håller på och bygger liknande stativ av vanlig bärläkt (23x36) i form av en ram med tre ben och cellplast i ramen som fästs med spik eller lim.
Ramarna tänkte jag måla i nån överbliven färg så att de håller för utomhusväder. Själva panelerna hålls på plats med vanliga panelclips som gör att de ganska lätt går att ta av vid behov.
 
Möjligen skulle man kunna använda byggplast i botten av ramen för att göra den stadigare.

8
Uppvärmning / SV: Lite frågor kring köp av pool och solfångare.
« skrivet: juni 15, 2011, 15:22:43:43  »

Jo jag förstår att effekten blir väldigt mycket bättre om man har mattorna längre ner. Nu har jag ändock av flera skäl valt att ha mattorna uppe på detta tak och försöker då finna lösningar på de problem som blir. Jag har trots allt sett andra på forumet som haft mattor uppe på tak, och då även mycket längre upp än mig, (uppe på riktiga hustak), och trots detta fått det att fungera på ett tillfredsställande sätt. Så det verkar trots allt inte omöjligt. En starkare pump tycker jag bör kunna få det att fungera bättre än nu. Frågan från min sida nu är mest hur pass stark pump jag borde skaffa. Den svagaste av de jag tittat på ligger på 165w. Skulle den kunna räcka eller borde man gå steget högre mot en pump på 360w.   



Eftersom det är en öppen slinga så måste du kunna pumpa upp vattnet ungefär 3,5 meter (beroende på takhöjden) för att få igång cirkulationen när pumpen startar. När cirkulationen väl är igång så gör hävertprincipen att man inte behöver lika hög effekt för att hålla cirkulationen igång.

Eftersom mattorna inte klarar mer än 0.3 bars tryck så får inte pumpen ge mer än maximalt 0.75 bar. Man behöver se den aktuella pumpens pumpdiagram för att se hur stort flöde den har vid denna tryck och du behöver 4 liter min. Men då blir det inget över till filtret. Sen måste man också ha lite marginaler så att trycket inte blir för högt när filtret börjar bli igensatt (gäller såväl filterpatron som sandfilter). Fördelen med boosterpumpen är att den är avsett för lägre flöde och högre tryck. Julas pump för 800 kr är på 50 watt och mer behövs inte (den har ju inget filter som vattnet skall tryckas igenom). Du kan ju alltid pröva med den medföljande filterpumpen tillsammans med sandfilterpumpen även om den inte är avsedd för kontinuerlig drift).

Även om man har solfångare så måste de inte gå kontinuerligt för att ge värme. Intervallkörning t.ex. en halvtimme åt gången ger ändå mycket värme från solfångarna som hinner bli ganska rejält varma under en halvtimmes stopp.


9
Uppvärmning / SV: Lite frågor kring köp av pool och solfångare.
« skrivet: juni 09, 2011, 04:47:34:34  »
Pooldimensioner anger inte vattennivån utan poolens totala höjd, dvs en 122 cm hög pool har ungefär 110 cm vattennivå innan det skvalpar över.

En 99 watts pumpmotor har egentligen kapacitet nog att pumpa 15kW i värmeeffekt ungefär 10 meter i ett slutet system, men pooler använder öppna system och därför blir stighöjden betydligt sämre. De motorer som medföljer pooler kan i regel inte pumpa upp vatten till solfångare i takhöjd, utan fungerar bäst om både pumpen och solfångarna ligger på en höjd ungefär mellan in och utgången till poolen. Bygger man in t.ex. julas solfångare på någon form av vinklad låda och placerar pumpen i ett "pumphus" typ en halvmeter upp så får man relativt bra flöde.

10
Ovanmarkspooler / SV: Intexpool på trädäck
« skrivet: juni 07, 2011, 21:08:53:53  »
1,2 ton mer m2 motsvarar ungefär det tryck som uppstår om man står på en trallbräda med 1 meter mellan reglarna, och en 28 mm brukar hålla bra för det. Med 60 cc så blir det inte särskilt mycket svikt om vikten är jämnt fördelad.

Har du reglarna direkt på marken så spelar deras dimension inte så stor roll. Det är markens sammansättning som är viktig för stabiliteten. Det får inte vara så att regn och poolvatten dränerar bort jorden under plattorna. Det är viktigt att fiberduken täcker och att det inte kan rinna vatten in under altanen. Dräneringen är viktigast här. Är det rätt dränerat så är packad jord inget problem så länge den är torr.

Betongplattor är i regel inte armerade och tål inte så värst högt punkttryck. Det är viktigt att regeln ligger jämnt på plattan och att man fyllt ut och komprimerat ordentligt under plattan.

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag