Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Ovanmarkspooler => Ämnet startat av: Holton skrivet april 15, 2011, 16:13:42:42

Titel: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Holton skrivet april 15, 2011, 16:13:42:42
Vi upptäckte nu efter vintern att linern pajjat, ett år gammal. En sån mönstrad JF liner. Visst, det är smällar man kan få ta, det fattar jag med, men...
Vi ringde och reklamerade, inga problem att få en ny, men ja, jag hade väl läst lite på om konsumentköplagen och sett att man kunde kräva ersättning för skäliga omkostnader i samband med reklamationer. Eftersom vattnet spolat undan sandvallen och demontering av sargen kommer innebära att en hel del virke måste bytas ut så tyckte jag att några tusenlappar i ersättning kunde vara på sin plats, jag menar bara att ersätta vattnet som läckt ut kostar ju ca 1000 spänn. Jag framförde detta och hade kanske ingen större förhoppning om att få något bifall, men ändå.
Jo, damen sa att denna läcka troligen orsakats av att isen rört sig och det är ett problem man kan drabbas av när man har pool i Sverige.

Ja, jag fick ingen ersättning, jag sa att i så fall vill vi i alla fall ha förlängd garanti på linern. Hon svarade med att det behövde vi inte, det fanns ingen risk att detta skulle hända igen... Då blev jag trött på tanten och rev i att om det ändå är så jäkla liten risk så kan hon ju vara så god att ta den risken själv. Ja, vi fick två år till på den nya linern...

EDIT av admin, plockat bort skrivningar som kan misstänkas vara förtal/utpressning i samband med ett reklamationsärende /Rickard
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: ronson skrivet april 16, 2011, 15:40:32:32
Denna typ av pool konstruktion har blivit rätt vanligt i Sverige de senaste åren o då borde det finnas fler än du som har samma problem. dvs att poolen inte klarar av att bottenfrysa. Skulle vara intressant att höra även från de som inte har problem.

Du får gärna ge oss andra lite mer information som själva skadan, för att se ifall det är någon man kanske kan förebygga.

Var poolen täckt under vintern?

/Ronson
ps. det är tråkigt när någon sådant inträffar, pengar är en sak, men allt arbete som det medför det är inte alltid roligt och går knappast att ersätta.....
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Holton skrivet april 16, 2011, 16:42:48:48
Ja, först och främst, poolen kan inte ha bottenfrusit, innanmätet var flytande medan yta och kanter var frusna. Så trots sträng vinter och läget i Dalarna så bottenfrös den inte. Poolen var täckt med en pressännig, vi hade slängt i sandflaskor och så. Än så länge går skadan inte att inspektera, men förmodligen (bara gissning) så har eländet spruckit i en svets. Det hände på ett ställe redan i somrast när vi fyllde vatten första gången i poolen. Det lagade vi med sån vinulvulk.

Återkommer när vi kan inspektera sidorna, nu ligger där en vägg av is =)

Känns halvlockande att demontera en altan för att komma åt att byta liner...
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Erica skrivet april 16, 2011, 20:51:22:22
Det finns givetvis vissa komplikationer som de som bor i sydeuropeiskt klimat slipper. Is hör givetvis till problemen men går ju att bemästra. Skönt att de byter din liner i vart fall.
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: ronson skrivet april 16, 2011, 23:01:55:55
Det var nog bara något år sedan JoF införde mosaiklinern (mönstrad) och det är väl inte omöjligt att det kan vara kvalitets problem med den som är grundorsaken. Låter lite som det, eftersom du fick reparera linern i somras pga sprucken svets. Man kan ju bara hoppas att du råkat få ett måndagsex.

Själv har jag en enfärgad o hittills har jag inte haft några problem med den.

/ronson
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Ubbe skrivet april 19, 2011, 08:59:29:29
Hej,
Kan bara instämma med föregående att det kan kanske vara kvalitetsproblem med denna nya linern. Skickar man en ny liner kostnadsfritt så erkänner man ju att det är fel och att garantin gäller. Därmed kan man ju tycka att du  också ska kunna få ersättning för omkostnader enligt konsumentköplagen. Jag hade provat att göra en anmälan till ARN.

Jag har även en J&F som jag täckte av igår efter första vintern. Jag använde deras vintertäckning + ett 15-tal sandfyllda petflaskor. Jag har varit lite orolig att något hade pajat för mig också då jag har stundtals har fått rejält med vatten i min dräneringsbrunn under vintern. När jag tog av vintertäcket så verkar allt ok (jag har också den enfärgade linern) så jag började med att fylla upp i går kväll. Ska fortsätta fylla upp sista dm ikväll och chockklorera.

Ubbe
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Mr kanon skrivet april 19, 2011, 16:25:29:29
Jag har en Primastarpool i Sundsvall och den har bottenfrusit utan några skador. Jag har inte stoppat ner petflaskor och dyl, bara en pressenning som täcke, då jag anser att det inte kan vara bra om poolen bottenfryser. Vad gör dessa flaskor för nytta om isen fryser under dem? Med bottenfrysning och flaskor och dunkar så känns det som om poolen skulle bli bredare "expandera" nertill så att poolen skulle lyftas upp. För mig känns det som att det bästa borde vara att den får expandera lika överallt Helst skulle poolen vara lite konformad så inte isen får något fäste i vinylen/plåten.
/Kent
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Holton skrivet april 19, 2011, 18:03:33:33
Idag gick det i alla fall att inspektera skadorna, det är tre ordentliga hål där bottendelen är svetsad mot väggdelen av linern, ett rent tillverkningsfel alltså, ska ta tag i JF igen och höra om de fortfarande tycker att de inte ska ersätta omkostnaderna. ARN är väl inte helt otänkbart heller.

Till dig med tvivel kring pet- och dunk- teorierna. Ja, egentligen ska man ju enligt JF inte behöva, det står bara att de rekommenderar detta. Men i vår pool låg de fint uppradade längs ytterkant och de tar upp tryck från isen genom att luft går att komprimera, medan vatten och is knappt gör detta alls. Isen har dessutom helt klart gått från ytan och sidorna in mot mitten. Kanterna har rest sig mer än mitten.

Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Mr kanon skrivet april 19, 2011, 18:56:28:28
Min is är också högre på kanterna. Vad jag menar är att isen som är under flaskorna pressar likväl mot sargerna. Mao så blir poolen bredare nertill och kan då lyftas upp om den bottenfryser. Ska det funka fullt ut med petflaskor så måste dessa vara lika långa som isen är tjock för att inte sargen ska bångna.
Detta är en teori jag har som jag tycker låter logiskt.
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Holton skrivet april 19, 2011, 19:20:10:10
Håller helt med dig jag med. Skissade först på att ha flaskor så pass fyllda med sand att de sjunker och samtidigt hänga dem i en lättare flytande flaska. Då borde det kunna minska trycket där det borde kunna göra någon nytta. Det skadligaste trycket borde uppstå nära botten vid stödbenen, ja så tycker i alla fall jag.
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: ronson skrivet april 19, 2011, 21:19:37:37
Holton

Var det hål i linern vid svetsen så skulle jag med stå på för att få något extra för de omkostnader som faktiskt uppstår vid linerbyte.

Petflaskor/dunkar med sand hjälper föga anser jag, se länk. Dock så kan det fungera i skimmern då där är det mindre volym.
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=3685.0 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=3685.0)

/ronson
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Rickard skrivet april 19, 2011, 21:22:22:22
Två av mina grannar har fått läckor i vinter.
En i en Folkpool och en i en hemmabyggd "folkpoolkopia".
Isen är naturligtvis en riskfaktor när det gäller läckage, och ofta tror jag att de största riskerna uppstår om vatten tillförs poolen efter att isen frusit, eller om ett litet läckage uppstår någonstans, så att isen flyter upp eller sjunker samtidigt som den pressar hårt mot liner/poolstomme.
Om linern gått upp i svetsarna ser jag det som ett rent tillverkningsfel.

Dock har jag en viss förståelse för att de allra billigaste återförsäljarna inte bjuder på mer än nytt material.

Köper man av den billigaste leverantören så måste man nästan räkna med det.
Och om man säljer billigast så måste man nästan räkna med att gå i konkurs om allt för många kräver sina fulla rätt enligt konsumentköplagen.
Nu är ju JF Fritid inte billigast, så ovanstående avser inte dessa, utan är mer en utveckling som jag ser på allt fler områden, billigast är snart det enda som gäller, speciellt på nätet där prisjämförelsesajterna växer så det knakar.

Detta fenomen med "billigast vinner", och privatimport kommer antagligen på lite sikt att göra att våra konsumentköplagar måste skrivas om, om vi vill ha kvar några återförsäljare som följer lagen i detta land.
Man kan se detta som något positivt, då det skulle förbilliga saker och ting en hel del, eller som något negativt, då det gör att vi konsumenter får ett sämre skydd om/när något går snett.
Titel: SV: JF fritid erkänner "Det går inte att ha pool i Sverige!"
Skrivet av: Holton skrivet april 20, 2011, 17:08:08:08
Jag tycker inte att seriösa bolag ska vara rädda för konsumentköplagen, de har egentligen inget att frukta. Visst reklamationer fördyrar, ja, men om vi får billiga bolag att följa ARN-beslut så antingen höjer de kvalitetskraven på sina leverantörer och givetvis även slutpriserna en del, eller så får de ta konsekvenserna av att Sverige faktiskt är ett land det egentligen inte går att ha pool i... 

Det finns inga vinster i att marknaden får prångla ut produkter som inte håller, det påfrestar både kunder och miljö, det är bättre att låta leverantörer stå för en lång garanti, och på många sätt kan jag tycka att de lagstadgade sex månaderna är alldeles för kort. De flesta produkter vi köper förväntas ju hålla i flera år egentligen. Så tvingar man marknaden till ett större ansvar så kanske priserna höjs lite, men vi slipper detta slöseri med resurser och kapital.

JF borde ju i detta fall dessutom kunna passa bollen om ersättning vidare till sin leverantör.
Titel: SV: JF fritid erkänner "Det går inte att ha pool i Sverige!"
Skrivet av: Rickard skrivet april 21, 2011, 08:18:27:27
Det finns nog ingen leverantör av pooliners som betalar för bortspolad sand, och rivning/återuppbyggnad av altaner.

I allt övrigt håller jag med dig, problemet är ju bara som sagt, att om de svenska återförsäljarna blir för dyra så köper ju folk på alibaba eller e-bay istället, av någon som inte behöver lämna några garantier.
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Nimajneb skrivet april 21, 2011, 11:54:28:28
Alibaba är ju inte direkt riktat till konsumenter och om jag väljer att handla via ebay så förstår jag inte varför jag pga detta skulle bli garantilös.
Det är ofta en skröna som används av dyra svenska försäljare och/eller agenter men det är normalt sett bara att ignorera speciellt så länge man handlar inom EU.

Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Holton skrivet april 27, 2011, 16:34:37:37
Nu har vi dokumenterat skadorna i alla fall. Säg vad ni tycker, men jag tror vi har att göra med ett tillverkningsfel i alla fall...

Först en mindre skada...
(http://i1212.photobucket.com/albums/cc443/slangbella/Skadanordvggtj.jpg)

Sedan en lite större..

(http://i1212.photobucket.com/albums/cc443/slangbella/Reva.jpg)

Sist den stora, där man får in en hel jäkla fot om man vill!

(http://i1212.photobucket.com/albums/cc443/slangbella/Storaskadan1menannanvinkel.jpg)

Ja.. och här intill bautahålet så är fogen rätt klen och har gett sig på fler ställen...
(http://i1212.photobucket.com/albums/cc443/slangbella/Lillaskadanintilldenstora.jpg)

Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: ronson skrivet april 27, 2011, 18:07:27:27
håller med, limningen har släppt, ingen diskussion ens..../Ronson
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Rickard skrivet april 28, 2011, 06:18:14:14
Nu limmmas väl inte en pooliner, utan smälts/svetsas ihop.
Verkar som att de värmt för mycket så att materialet blivit för tunt eller skört på något sätt, alternativt att linern som sådan inte är stark nog.
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: ronson skrivet april 28, 2011, 20:16:22:22
Nu limmmas väl inte en pooliner, utan smälts/svetsas ihop.

Helt korrekt, var lite snabb i ordvalet bara, men det är ett klart tillverkningsfel som bör ersättas av JoF.

/ronson
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: psau skrivet maj 01, 2011, 10:42:10:10
Hellu,

I Sverige har vi en konsumentköplag som blir tillämplig i detta fall.
16§ reglerar fel på varan och lite kring dess tillämplighet, att en poolliner spricker och slöpper ut vatten kan anses vara ett fel då syftet och specifikationen till linern är att den ska vara tät och skydda omgivningen mot den inneslutna vattenmassan eller om man vill se det åt andra hållet skydda vattnet mot... jaja ni fattar.
19§ är även tillämplig då leverantören inte meddelat att poolen ska tömmas varje vinter utan levererat en beskrivning hur man övervintrar poolen fylld med vatten
22§ reglerar felets avhjälpande, byte lagning etc...
31§ reglerar skada på annan egendom än den trasiga som uppkommit på grund av den trasiga delen.

Så summerat oavsett om det är en pryl köpt på Cheapy eller hos Spendit så gäller samma lagverk.

TS har rätt till ersättning för förstörd egendom pga trasig poolliner. Skadade poollinern är ett fel som skall ersättas av JoF.
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Rickard skrivet maj 02, 2011, 07:17:54:54
Dessutom är det enligt lagen leverantören som skall stå för alla kostnader som tillkommer p.g.a. transporter i samband med reklamation, t.ex. returfrakten för poolinern, om de vill ha tillbaks den gamla.
Detta gäller i vart fall, lärde jag mig nu i vinter, när det gäller fyrhjulingar, då det skrevs om ett reklamationsfall i www.atvforum.se där detta framkom.
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Holton skrivet maj 02, 2011, 15:48:42:42
EDIT av admin, plockat bort skrivningar som kan misstänkas vara förtal/utpressning i samband med ett reklamationsärende /Rickard

Tycker väl egentligen inte att det kan ses som förtal att citera en taleskvinna på företaget... knappast heller utpressning, men det är min personliga ställning, herr moderator kan kanske ha en annan...

Hur som, damen sa att det egentligen inte går att ha pool i Sverige, så uttryckte hon sig.
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Holton skrivet maj 02, 2011, 19:25:35:35
Har precis talat med en representant för J&F fritid. Han beklagade att jag hade fått det bemötande jag fick i kundtjänsten och sa att i normala fall så får han ta över kunden när det handlar om sådana här tekniska reklamationer. Där håller jag med, hade jag kopplats rätt så hade vi kunnat undvika den här, för JF lite tråkiga tråden. Men jag tycker att jag trots allt gjort det jag som konsument kan göra, kontakta kundtjänsten. Hur som, så pratade vi vidare och vi kom väl fram till att damen i telefonen hade formulerat sig lite olyckligt. Jag kan väl tänka mig att just så här års är nog den mest hektiska tiden på en poolfirma, så visst, ett olycksfall i arbetet under stress är väl förlåtligt.

Kontentan av samtalet var i alla fall att han fullständigt höll med om att det var ett tillverkningsfel, en svets i en liner håller helt enkelt. J&F har sålt tusentals pooler och de klarar svensk vinter. När det gällde kompensation för linerbytet så var det väl inte helt enkelt att så där på telefon ordna det på en gång. Det skulle vi ta mer om senare.

Jag tycker det känns bra att de tog kontakt och att de tog på sig ansvaret för felet. Att vi valde J&F från början var inte bara för priset utan också för att jag hade läst här att deras kundtjänst var riktigt bra. Förtroendet för dem fick en liten knäck, men det på grund av ett missförstånd och att jag inte kopplats vidare så nu så här efteråt så tycker jag att förtroendet är upprättat igen.

Nu ser vi bara fram emot att värmen återvänder till Dalarna!!! Det snöar otroligt utanför fönstret...
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Rickard skrivet maj 02, 2011, 19:38:23:23
EDIT av admin, plockat bort skrivningar som kan misstänkas vara förtal/utpressning i samband med ett reklamationsärende /Rickard

Tycker väl egentligen inte att det kan ses som förtal att citera en taleskvinna på företaget... knappast heller utpressning, men det är min personliga ställning, herr moderator kan kanske ha en annan...

Självklart skulle du aldrig hålla med om att du skrivit inlägget för att sätta press på företaget, det förstår även jag.
Mmm, men om vi vänder på det, och tänker oss att linern hade gått sönder p.g.a. fel som du gjort, men du ändå ville tvinga fram ansvarstagande från deras sida så skulle det vara väldigt effektivt att få sin vilja igenom med hjälp av "kritik" i ett forum som detta. Det har hänt tidigare, och kommer säkert att hända igen, och jag har därför regler som gör att jag kan radera den typ av påstående som kan skada enskilda eller företag om man inte kan referera till källkontrollerad info, som t.ex. tidningsartiklar, R&R:s svarta lista, domslut, eller liknande.

Sakfrågan, vad som gäller vid reklamation är helt OK att diskutera, men för de personer, och företag som drabbas av denna typ av overifierade beskyllningar är det nästa omöjligt att skydda sig, om inte vi publicister tar ansvar för innehållet på de sajter vi driver.
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Holton skrivet maj 02, 2011, 20:21:56:56
Givetvis har du både rätt och ansvar att moderera Rickard.

Slutkläm i ärendet:

Skadan är verifierad.

J&F tar ansvar för sin del. Att svetsen sprack, är tack och lov som det verkar, ett mycket ovanligt fenomen och detta tar nu J&F på sig (eller möjligen deras leverantör).

Jag är åter en nöjd kund med fullt förtroende för dem och till och med lite stärkt i tron att är kritiken saklig så lyssnar företag. Och det var faktiskt J&F som senare sökte upp mig för att reda ut det hela, det tycker jag är bra och visar på ansvarstagande.

Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: erik84 skrivet maj 06, 2018, 21:54:18:18
hej detta hände mig nu den har spruckit i skarven på den mönstrade linern.
ska ringa j-f imorgon blev lite lungnare av denna tråd...trots att den är inbyggd i altan.
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: pollyester skrivet maj 29, 2018, 15:25:36:36
hej detta hände mig nu den har spruckit i skarven på den mönstrade linern.
ska ringa j-f imorgon blev lite lungnare av denna tråd...trots att den är inbyggd i altan.

Hur gammal är din liner - har nyligen köpt en pool med den linern som ska monteras i sommar... Undrar om man ska byta till vanlig blå, om de mönstrade är sämre?
Titel: SV: JF fritid, liner som spruckit.
Skrivet av: Wargen023 skrivet maj 23, 2023, 15:24:14:14
Jag råkade ut för exakt samma sak, min pool levererades för exakt 3 år sedan. Skadan var identisk med de bilder som finns i tråden, reva längs med svets/skarv cirka 5 cm lång.

JF-Fritid skickade direkt en ny bit för att kunna laga linern på snyggaste sätt efter första telefonsamtalet, och efter att jag skickat foton på skadan tog det några timmar innan jag fick en orderbekräftelse på en ny liner med priset 0 kr.

Skapade en användare bara för att bekräfta att JF-fritid är väldigt tillmötesgående gällande garantiärenden, min garanti hade gått ut för ett år sedan men man skickade trots detta en ny liner utan att jag behövde bråka med dem vilket får anses väldigt generöst!

Även den kontakt jag haft med JF efter köpet har varit uteslutande positivt, när ett företag hanterar problem på detta vis måste man bara berömma dem!