CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Tips och råd inför poolbygge tas tacksamt emot.  (läst 1240 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Emommomy

Tips och råd inför poolbygge tas tacksamt emot.
« skrivet: juli 07, 2023, 21:44:45:45 »
Hej!

Vi går i pooltankar här hemma, men inser att ett eventuellt bygge går av stapeln tidigast nästa vår/sommar då tre ungar under fyra år håller oss rejält sysselsatta  :)

Vi har kikat på en Storpool från JF Fritid med måtten 6,1x3,6 meter. Har gjort en enkel skiss över hur vi tänkt oss så bifogar den här:



Vi tänker alltså ha poolen ovan mark, men då altanen är ca 25-30 cm över gräsmattan så kommer vi ta bort altanens hörn och gräva bort gräs och jord tills vi kommer ner till sanden - då är vi nog ca en halvmeter under altanens nivå, så poolkanten kommer vara ca 80-90 cm över altanen. Vi tänker oss 3-4 trappsteg upp till poolen och en liten kant runt om, ca 3-4 trallbrädor, på alla sidor utom långsidan i söderläge. Vi har tittat på Youtube-filmerna där monteringen av själva poolen demonstreras och kommer bygga upp det på liknande sätt; stenmjöl, cellplast, massa silvertejp och så toppar vi allt med lite konstgräs så det blir mjukt och gött på botten. MEN, vi har noll erfarenhet av det här med pool så tar tacksamt emot tips och råd på vägen. Vi förstår att hela blir lite krångligare av att stödbenen kommer gå in under altanen men tänker att vi helt enkelt får gräva ut så att vi får in dem under trallens grund och sedan fylla igen - visst borde det funka?

Sedan är det allt detta med värmepump, rengöring, poolskydd m.m. där vi känner oss ganska lost, så förbered er på en hel del dumma frågor... Vi har tittat på den här värmepumpen: https://www.polarpumpen.se/pool-och-spa/poolvarmepump/aquaheat-35-poolvarmepump/p-1066595 , men är öppna för andra förslag. En by-pass är kanske klokt att ha? Har även funderat på att komplettera med solvärme, ser att det finns solvärmemattor hos JF och vi tänker att vi skulle kunna montera 2 sådana längs poolens kanter - om vi bygger själva sidorna med en liten lutning, tänker främst på långsidan mot söder men eventuellt även ena kortsidan - vad tror ni om det? Skruvar man upp själva värmemattorna eller hur fungerar det?

Vad krävs för att installera själva värmepumpen - är det ett jobb för rörmokare eller elektriker? Vilka andra jobb i vårt tilltänkta projekt kräver specialistkompetens? Förstår att det behöver finnas el tillgängligt men tänker att man kan lägga ett rör under altanen och sticka upp vid poolen. Det behövs väl ingen direkt vattenanslutning om vi tolkat allt rätt? För man fyller poolen med trädgårdsslangen och sedan blir det lite av ett slutet system där vattnet bara rör sig i poolen och eventuella värmesystem, eller? Var placerar man lämpligast värmepumpen? Vi har en luft-luft-värmepump på garaget som sitter uppskruvad på väggen och där har vi byggt något liknande detta , kan/bör man göra liknande med poolvärmepumpen? Hur öppet behöver det vara runt? Skulle man kunna bygga lite större på nordvästra kortsidan och ha all teknik där? Men då antar vi att vi inte kan bygga igen sidan helt utan kanske snarare utforma själva sidan i stil med värmepumpsskyddet ovan - alltså med mellanrum mellan reglarna?

Hur gör man på vintern? Vi tänker oss att man tömmer ur poolen, men hur går man tillväga? Vad behövs för utrustning? Är det bara att pumpa ut det rakt på gräsmattan? Vi bor i Umeå kanske jag ska tillägga så snö kommer i mängder och kallt blir det också! Är det några komponenter som helt ska monteras ner och förvaras inomhus under vintern? Vad använder man för skydd för att täcka poolen - tänker även på sommaren då man inte vill att någon unge ska drutta ner när vi inte är hemma? Ser att det finns något som heter både skyddstäcke och soltäcke hos JF men tolkar det som att soltäcket endast används som isolering för att inte gå miste om värme i onödan - ser ut som bubbelplast? Kan man ha det under ett skyddstäcke och skyddstäcket skyddar då mot att någon trillar i med hjälp av vajern som nämns - men går det ens att använda om man som vi tänkt bygger en sarg runt poolen? Misstänker att det kräver att man kan dra vajern runt själva poolstommen? Vad finns det för alternativ, och som sagt - är det något som ska användas på vintern också? Känns som att inget täcke i världen kan stå emot den snölast som uppstår, så kanske bättre att snickra till några "lock" av trall och lägga ut när säsongen är slut? Möjligtvis med en presenning över för att hålla poolen helt ren...

Ber om ursäkt för långt inlägg med många frågor som blottar vår okunskap, men känner att vi vill börja spåna i tid så att vi hinner förstå vad det är vi ger oss in på  :)

Poolgiganten

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5545
  • Total likes: 481
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Tips och råd inför poolbygge tas tacksamt emot.
« Svar #1 skrivet: juli 08, 2023, 09:00:12:12 »
Fundera på att gräva ned den ännu mer, ju närmare "altanhöjden" desto lyxigare kommer det kännas, det är jag rätt säker på.
När det gäller huruvida du ska tömma den på vintern eller ej så bör du nog följa J&F:s instruktioner, jag vet inte vad de rekommenderar.
Jag skulle inte använda ett filter med filterbollar, se till att köpa ett riktigt sandfilter om du vill ha så lite problem som möjligt med vattenkvaliten.
Eftersom du ska ha trall runt poolen så kan du använda en pootäckning som denna: https://plastman.se/poolskydd/stroppade-skydd/till-jf-fritid/
Lite dyrt, men samtidigt så är det säkert bra mycket bättre än det som J&F säljer.
Det går ha både bubbelplast och pooltäcke, men det kan vara lite besvärligt att få över pooltäckningen utan att "skrynkla ihop" bubbelplasten - det får man nog prova sig fram med hur man gör.
Det viktigaste för att behålla värmen i poolen är att pooltäckningen inte lämnas med vatten på, t.ex. efter regn.
När det gäller bypass eller ej så beror det på flödet hos pumpen, och vad värmepumpen kräver, om flödena matchar så behövs ingen bypass, det är bara om cirkpumpen ger mer flöde än värmepumpen vill ha som du behöver bypass.
Finns många amatörer som byggt allt själv, så det går självklart, men allt beror ju på hur pass händiga ni är.
Det finns en hel del regler vad gäller el och pooler så det bör ni läsa på om, men jordfelsbrytare är självklart ett krav, titta gärna på jordfelsbrytare med bara 10 mA utlösning, det ger ett bättre skydd än gängse 30 mA JFB.
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad Jafr

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 10
  • Total likes: 4
  • JF storpool 6,1 x 3,6 nedsänkt i altandäck
    • Visa profil
SV: Tips och råd inför poolbygge tas tacksamt emot.
« Svar #2 skrivet: juli 09, 2023, 21:54:11:11 »
Vi har en sådan pool sedan 12 år tillbaka och är väldig nöjda då den fyller våra behov.
Håller med Richard om att gräva ner den mer.
Vi grävde ur en sluttningstomt lite grann och har nu poolen i jämnhöjd med trädäcket som sedan fortsätter upp på marken i samma nivå.
Första året hade vi ingen värmekälla alls men det var inte hållbart då vi bara kom upp i 20-22 grader fina högsommardagar.
År två köpte vi en poolvärmepump som var på 4,5 kW och skulle räcka enligt specen och den räckte men gick i princip dygnet runt.
Efter ytterligare två år bytte vi upp oss till en på 10 kW med bypass och den går max ett par timmar på morgonen sen är poolen varm hela dagen (30 gr).
Vi har även solfolie (bubbelplast) vi använder de dagar poolen inte används samt även på nätterna.

Vid vinterstängning tömmer jag vattnet till 1 dm under inloppet enligt de instruktioner vi fick när vi köpte poolen och låter sedan vattnet frysa. Vi bor i Mälardalen och har inte samma konstanta kyla som i Norrland men i perioder har vi -10 grader eller lägre. 
Utöver detta har jag poolplåtar vi lägger över poolen för att hindra skräp, snö och annat att hamna i poolen vid vinterstängningen. Utöver detta plockar jag in cirkulations pump och värmepump och tömmer sandfiltret på vatten.
Det jag även kan tipsa om är trappa istället för stege om poolen ligger i nivå med trädäcket samt JF:s automatiska dammsugare för att hålla poolen ren. Vi tycker den modellen räcker bra men jag vet att det även finns mer avancerade poolrobotar som håller rent.
Beträffande elen så anlitade vi auktoriserad elektriker för allt arbete med elen och installerade även jordfelsbrytare.

Utloggad Emommomy

SV: Tips och råd inför poolbygge tas tacksamt emot.
« Svar #3 skrivet: augusti 06, 2023, 21:51:34:34 »
Tack snälla ni för era svar, och ber om ursäkt för att jag själv varit frånvarande så länge, men nu är semestern slut och vi får vila upp oss på jobb = mer tid att skriva och klura på poolbygget.

Vi har stött och blött frågan kring nedgrävning lite här hemma, men lutar fortfarande åt att ha den lite upphöjd. Vår tomt består nästan uteslutande av sand (under gräs+översta jordlagret vill säga) så vi tänker att det skulle bli svårt att hålla sidorna på plats - att sanden bara kommer rasa in vilket försvårar inspekteringen av poolen. Har ni löst det på något smidigt sätt? Närmast altanen har vi 20 cm ner till gräs och där poolen slutar ca 40 cm, så det blir ändå en dryg meter som ska grävas ur på sina håll…

Vi har nog förresten ändrat oss lite av själva placeringen, den blir nog längs altanens långsida och inte sådär vridet som vi tänkt först, men än är den ju inte byggd så vi kanske hinner ändra oss fler gånger.

El håller vi oss borta från, så de jobben tar vi definitivt hit en elektriker för. Men behövs rörmokare eller annan expertis för att koppla in själva värmepumpen? Vi är inte helt ohändiga, har byggt det mesta här hemma själva, men inget VVS eller el.

Har absolut tänkt beställa JFs automatiska dammsugare, verkar ju väldigt smidigt!

I manualen till poolen står att man ska tömma vattnet till 15 cm under skimmern, men ingenstans i manualen står det var (på vilken höjd) skimmern ska placeras - vi tänker att man vill ha den så högt upp som möjligt eller tänker vi fel? Har också tänkt ha skimmer och värmepump (alla anslutningar kort och gott) på en och samma kortsida då vi fått uppfattningen att det är ok på en såpass ”liten” pool. Poolskyddet såg ju superbt ut, tack Rickard!

Har ni några tips när det kommer till värmepump? Vi hade hoppats på att ligga runt 10000 kr, men inser att utbudet då är ganska begränsat. Har läst mycket trådar här och är lite chockad över de temperaturer som nämns - verkar ju inte vara någon som vill ha mindre än 28 grader, så pool kanske bara är för badkrukor?  ;D Vi brukar tycka det är gött att ta en liten simtur i sjön så snart temperaturen ligger runt 20 grader, så tanken var att poolen inte skulle behöva vara varmare än 25 - vi vill ju trots allt ha en svalkande effekt… Eller finns det andra anledningar till att man vill ha upp tempen lite? Det vi kommit fram till är att vi inte ser behov av inverter, då det ökar kostnaden och ger mer komponenter som kan gå sönder, men längre än så har vi inte kommit.

Tänkte nog försöka beställa hem själva poolpaketet (verkar ingå sandfilter i Delux-paketet  O0) relativt snart då priset är fördelaktigt, ska bara försöka städa iordning garaget så att det ryms någonstans! Sedan har vi ju rätt gott om tid att klura på värmepump och täckning.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag