VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Tillägsisolera ditt spabad?  (läst 15324 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Johan S

Tillägsisolera ditt spabad?
« skrivet: januari 30, 2017, 09:57:02:02 »
Någon som har testat att tilläggsisolera sitt spabad med så kallade ljuddämpningsmattor?
http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bil-tillbehor/Ljudisolering/Ljuddampningsplatta-2000017199/

Verkar vara enkelt att montera men vet inte om det har ett bra lamda-/R-värde?

Poolgiganten

Utloggad Johan S

SV: Tillägsisolera ditt spabad?
« Svar #1 skrivet: februari 01, 2017, 14:16:53:53 »
Jag stalled denna fråga till Biltema och fick detta svar.

Hej,
Vi har endast denna info gällande dessa ljuddämpningsmattor, se bifogad fil Samt att själva ljuddämpningsplattan är gjord av polyuretan. Har plattan dock uppvärmts till över 120°C så frigörs isocyanater vilket kan leda till en allergisk reaktion. Limmet är ett vanligt akryllim.
Aluminium folien hindrar att den blir våt men kanterna drar till sig fukt och väta, men torkar upp med tiden om dom blir luftade i varmare torra utrymme.
Behandlar man kanterna med ett skyddande material klarar dom fukt och vatten.


Den bifogade filen är manualen som du kan ladda ner på deras hemsida, står inget om isoleringsfaktorer.

Utloggad Telekiter

SV: Tillägsisolera ditt spabad?
« Svar #2 skrivet: februari 01, 2017, 14:55:51:51 »
Den allmänna inställningen är nog att 80% (eller mer) av all värme försvinner upp/ut genom locket. Att då tilläggsisolera väggarna (om det inte är pga buller?) hjälper nog bara om det är nått riktigt genomuselt spabad. Tror knappast ens de sämsta kinabaden behöver det heller, fast någon med erfarenhet med dessa borde nog svara.

/Urban.

Utloggad spareparator

SV: Tillägsisolera ditt spabad?
« Svar #3 skrivet: mars 08, 2017, 10:29:52:52 »
Hej.

Jag har testat och det gör väldigt stor skillnad på energiförbrukningen om du har ett välisolerat bad. Tänk dig in i scenariot att du har ett välisolerat tak på huset, men väggarna är bara av tunn plastpanel där det kan blåsa rakt igenom.
Den bästa isoleringen är skalisolering. Då behåller du all värme innanför cabinettet. Även från pumparna.
Sedan så gäller det att inte isolera " för bra" det har jag testat också :). Isolerade ett bad riktigt mycket och då blev det överhettat på sommaren. Endast av värmen från pumparna, värmaren startade aldrig.
Sedan så får det självklart inte dra in från botten av badet samt att locket skall vara bra. Se helheten i din isolering.

Utloggad janlun71

  • Kan en del om pool & spa
  • Expert
  • *****
  • Antal inlägg: 337
  • Total likes: 96
  • Kön: Man
  • Spabad & Pool ska man ha !
    • Visa profil
SV: Tillägsisolera ditt spabad?
« Svar #4 skrivet: mars 10, 2017, 09:33:06:06 »
Det är klart att ett välisolerat bad förbrukar minder energi än ett dåligt isolerat bad. Men det är nog också så att HUR man isolerat är avgörande för hur bra det blir.

Har sett en del fall där man stoppat in isolerings skivor bakom kabinettväggarna men glömt att täta till uppunder kanten mellan kabinett och akrylskal, och med en värmekamera så ser man att det strömmar ut värme precis under kjolen på locket för att det inte är tillräckligt tätt.

Den reflekterande Termoreflekt folien som sitter i många bad funkar också bra om det är monterad på ett riktigt sätt, men även här så glömmer de flesta tillverkarna att stoppa utflödet av varm luft upptill på samma ställe som i förra alternativet.

Fullskummat bad ger givetvis det bästa isoleringsvärdet, samtidigt som det stöttar och håller alla rör och slangar på plats så att risken för läckage minskar. De fullskummade baden har även en bättre kapacitet att hålla vattnet varmt vid ett eventuellt strömavbrott i minusgrader har vi sett.

Har faktiskt jämfört med grannen som har ett Hydropool Skal isolerat bad ute i vår stuga där vi förra vintern hade ett 36 timma långt strömavbrott i - 20 graders kyla.  Vi båda håller 39 grader i baden hela tiden. Jag hade 30 grader i badet efter 32 timmar med fullskummat kabinett och grannen hade 17 grader i sitt Hydropool med skalisolering efter samma tid, så det skiljer i detta fallet. Men jag tror inte att skillnaden är speciellt stor när baden står i drift med allt up and running.

Då värmen av naturliga skäl alltid stiger uppåt och söker sig ut mot den kallare omgivningen så är i min mening locket den absolut viktigaste delen i ett bad för att få en energieffektivitet. Ett lock som smälter snös som faller ner på ovansidan och bildar ett islager är ett dåligt isolerat lock där du förlorar mycket energi. Det finns dock saker att göra, till exempel lägga et flytande termofilt på vattenytan som stoppar upp avdunstningen på vattenytan, vilket resulterar att locket inte släpper ut lika mycket värme genom skumkärnan som i sin tur smälter snön på locket till is.

Har en glasfiberpool från Fiberpool 7,8 x 3,4 m, uppvärmd med Shott 9kw Poolvärmepump, Sandfilter numer med glasfiltermedia, UV lampa Blue Lagoon.

Spabad Coast Spas Cascade II

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan