Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: Rodge68 skrivet september 01, 2013, 18:28:51:51

Titel: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: Rodge68 skrivet september 01, 2013, 18:28:51:51
Jag har velat lite fram o tillbaka mellan olika poolstommar. Först var jag inne på en Folkpool, men fick dålig respons från den lokala säljaren.
Det jag tittar på är rostfri pool eller PE-pool. Det jag är mest sugen på är väl PE i o med att det känns som det är kemiskt resistent och enkelt att montera.
Rostfri pool är också bra tror jag och enklare att isolera väggarna på. Men nu undrar jag om man inte skulle kunna isolera väggblocken till Sv. Poolfabrikens PE-pool med fogskum? De har ju en struktur som gör det lite knepigt att få in isolering i vägg elementen...
Titel: SV: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: MathiasS skrivet september 01, 2013, 20:08:43:43
Fogskum låter jobbigt.

Måste man motfylla PE-poolen? Annars kunde man ju tänka sig att ha någon lös isolering i kulform som du kan hälla dit. Visst finns det väl frigolitkulor att köpa? Förutsätter också att du ska ha trall och inte marksten runt poolen förstås...
Titel: SV: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: Valle skrivet september 01, 2013, 20:39:45:45
Jag byggde min pool med Leca 25 vilket är åldersbeständigt, isolerande, starkt och förhållandevis billigt om man fuskar lite själv och murar.
MVH Valle
Titel: SV: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: Rodge68 skrivet september 02, 2013, 05:51:14:14
Jag tror att till PE poolen så föreskriver man återfyllning med sand, så isoleringen får nog vara ganska stum mot väggarna.

Nästa velande-punkten är trappa eller stege? Är det verkligen värt att lägga till för en trappa? Jag har inget att jämföra med....
Titel: SV: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: Rickard skrivet september 02, 2013, 06:13:20:20
Kan vara skönt att ha någonstans att sitta.
För äldre personer är det definitivt en fördel med trapp, folk som är lite till åren eller lite fysisk klena av någon anledning kan ha svårt att ta sig upp ur poolen om man bara har stege.
Titel: SV: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: MathiasS skrivet september 02, 2013, 06:28:52:52
...och för mindre barn eller barn som är ovana vid vatten är det en perfekt plattform att börja bada från. Här vill vi verkligen inte vara utan trapp.
Titel: SV: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: Erica skrivet september 02, 2013, 07:36:39:39
Trappa är skönt att ha. Vi hade det på vår förra pool, när vi bodde i USA. Tyvärr medgav inte utrymmet en trappa när vi byggde vår nuvarande pool (inomhus). Trappa är som sagt väldigt trevligt, både för barn och vuxna, men vi ansåg inte att det var så värdefullt att vi ville offra en meter på bassängens längd och att göra poolrummet större gick inte för att vi då kom för nära en annan byggnad på tomten.
Titel: SV: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: Rasmus skrivet september 02, 2013, 13:18:23:23
Jag är en stark förespråkare för trappa. Har haft pooler med och utan. Skulle säga att största delen av mitt badande sker sittandes på trappan, med vatten överaxlarna och utblåset skönt masserandes i ryggen :-)
Med små barn så är det även toppen då de kan våga sig ner i vattnet i små etapper.
Titel: SV: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: Pool2010? skrivet september 02, 2013, 15:04:52:52
Vi har inga småbarn, men pooltrappan skulle jag aldrig vilja vara utan! Otroligt skönt att ha en avsats att sitta på med en drink i handen i solgasset!  O0
Titel: SV: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: Rodge68 skrivet september 04, 2013, 13:00:11:11
Ok, trappa får det bli...
Betongpool finns inte med i bilden (tidsåtgången är inte hanterbar) och jag tittar för fullt på Ellips rostfria stomme. Men hur står sig en galvad stomme liknande den från Poolstore Flexipool eller Lainex Combi pool? Det ser ut att kunna bli billigare med en galvad stomme och fortfarande med ett snabbt montage. Är galv lika bra som rostfritt (eller lika dåligt)?

Titel: SV: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: Rickard skrivet september 05, 2013, 07:56:15:15
Finns säkert olika kvalitet även på dessa, ju tjockare plåt och tjockare galvlager, desto bättre.
Titel: SV: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: Poolteam.se skrivet september 10, 2013, 19:42:23:23
Hej,

Har du inte funderat på att sänka ner en PP Pool istället? Installationen är mycket snabbare och billigare än för stål eller PE-poolstomme. PP är likaså PE miljövänlig material. När man har återfyllt runtomkring så får man egentligen en betongpool med PP (Polypropylen) som duk som är mycket bättre material än till exempel liner (som har garanti endast upp till 32 grader).

En hint på installation av PP Pool (Skåne): 3x6 pool med grävning, återfyllnad och installation går på ca 50000kr och ca 70000kr för en 4x8 pool.

Med vänlig hälsning

Mark
Titel: SV: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: MathiasS skrivet september 10, 2013, 20:59:43:43
"som har garanti endast upp till 32 grader"

Inte ens jag som inte badar under 30 grader ser detta som en begränsning? Det är ju inte badtunnor vi bygger....
Titel: SV: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: Poolteam.se skrivet januari 22, 2014, 17:21:13:13
Inte ens jag som inte badar under 30 grader ser detta som en begränsning? Det är ju inte badtunnor vi bygger....

Det handlar inte om vattentemperatur utan att solen som steker på linern. Har du en solig sommardag så kan linern bli över 32 grader varmt. Hoppar du i poolen så voila, mjukgöringsmedlet är borta från linern. Varför behöver linern bytas ut med tiden? PVC är icke nedbrytningsbar material.
Titel: SV: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: Rickard skrivet januari 23, 2014, 07:47:16:16
Ingen installation kan vara billigare än en linerpool som man installerar själv.
För oss kostade gropen 200 kr att gräva, och jag och min svåger monterade hela stommen på en dag, linern sattes dagen efter.
Vi har 32 grader varmt i vattnet, och sol in från söder.
Poolen blir nu 11 år och jag upplever inte att linern är speciellt styv, känns rätt mjuk fortfarande.
En av mina vänner bytte sin liner för 3 år sedan, poolen var byggt 1975, alltså 35 år gammal liner.

Om man överväger att köpa alla tjänster för installationen så kan nog en färdig plastbalja vara billigare, men som sagt, det beror på hur man räknar vad som blir billigast.
Titel: SV: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: Poolteam.se skrivet januari 24, 2014, 16:49:39:39
Ingen installation kan vara billigare än en linerpool som man installerar själv.
För oss kostade gropen 200 kr att gräva, och jag och min svåger monterade hela stommen på en dag, linern sattes dagen efter.

Har man inget annat för sig (jobb / barn / familj) så kostar inte installationen om man gör det själv. Risken är att det blir fel och ej fackmannamässigt utfört om man inte följer punkt och pricka anvisningen, precis som om man skulle renovera ett badrum. Har man ett glasfibertrappa till linerpool så komplicerar detta ytterligare installationen, då denna får inte sätta sig, osv. Istället kunde man göra sitt arbete, vara med familjen eller barnen.
Plast-Pool komplett grävning, återfyllnad och installation ligger mellan 60-80 000kr i Skåne. Detta inkluderar även inkoppling av pool till reningsverk. Det går också att göra allt själv!

Under 2011 i Nacka har ett äldre entreprenör-par (ca 80 år) själva installerat "baljpool" på 3x6m med avrundade hörn och rund hörntrappa med tak. Se bifogad bild.

Många familj har sedan dess som är lite händiga klarar av att själva boka grävare, kranbil, återfylla och installera en färdig plastpool. Tidsmässigt tar det ca en vecka från början till slut om man gör detta själv. Skulle man fastna så kan man alltid rådfråga oss. Vi som tillverkar dessa pooler i Sverige vet exakt varför varje del av Poolen ser ut som det gör och vad delen används för.

Har raderat varumärkesnamn från inlägg, reklam /Admin
Titel: SV: Velandet pågår för fullt
Skrivet av: Rickard skrivet januari 27, 2014, 08:52:02:02
Du menar att installationen kostar 60 000-80 000 kr eller hur?

Vi gjorde det själva, poolen var vattenfylld efter 7 dagar, och altan/uteplats var färdig och vattnet 28 grader varmt efter 11 dagar från första spadtaget.
Total kostnad utöver poolpaketet blev ca 20 000 kr, och då ingick det 60 m2 altan/trall och 22 meter staket med två grindar, i och för sig är det nu 11 år sedan, men ändå, bra betalt.  O0
Jag umgicks under tiden med familjen (alla hjälpte till på sitt sätt, och ungarna fick vara ute och leka i jordhögarna, arbetade (på mitt jobb), och tjänade (sparade) alltså över 50 000 kr på en veckas hårt jobb, det har jag aldrig gjort före eller efter poolbygget.
Rent faktiskt skulle det absolut inte blivit någon pool för oss om jag inte byggt den själv.
Och det är väl mest där du har vattendelaren mellan de som bygger själv och de som köper färdigt med komplett installation.

Självklart är en poolinstallation på egen hand INTE något som är för alla, allt beror ju på hur händig man är, och att man är fysiskt frisk, för det är hårt jobb att handskotta massor och bygga altaner eller anlägga stenläggningar.