Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - MTQ

Sidor: [1] 2 ... 16
1
Byggtrådar / SV: Då var det dax - Betongpool i skalblock 10*4, baddjup 180->100+
« skrivet: september 22, 2016, 08:31:30:30  »
Gjutning av trappan,

Ett steg i taget..eller ja.. två steg gick att göra på en gång med lite trixande. Använda samma metod som tidigare att få ner betongen. Blandade uppe på maskinrummet, hällde ner i skottkärran på poolbotten via rännan. Rätt smidigt gick under förutsättningarna. Det gick åt ca 45 säckar färdigbetong. Blev att dela upp det i olika etapper så att det fick sätta sig lite mellan varven. Annars rinner det ut i steget nedanför när man vibbar.

Gjorde ett litet första steg när översta ytan var klar. Den kommer att hamna ca 10cm nedanför vattennivån är det tänkt. Gjorde den med ett mycket litet fall utåt för att kanske slippa ansamlingar av skräp där. Vet inte hur det kommer att funka. Går ju inte att ha någon direkt lutning på ett steg. Det skulle nog kännas konstigt när man går i det.

Sedan var det bara att vänta lite innan jag kunde ta bort formen.

Off topic: Undrar varför stavningskontrollen tycker att ordet gjutning skall ersättas med njutning? Hur kan den veta att det är så :)

//MTQ

2
Byggtrådar / SV: Då var det dax - Betongpool i skalblock 10*4, baddjup 180->100+
« skrivet: september 14, 2016, 20:40:54:54  »
Fortsättning på trappbygget

Startade med att fylla upp tomrummet med cellplast. Går lätt att kapa till den till rätt längd med sänksågen. Därefter var forsatte jag med armering och formbygge. Det kommer nog hålla skulle jag tro. Satt fast formplyfa till stegen med spikplugg efter att jag vägt av det med lasern. Gjorde lite enklare stöd med regelvirke för säkerhets skull. Funkade kanon. Skalblocken är verkligen käcka att jobba med. Lite tunga innan man fått handlaget rätt, men använder man bara kroppen rätt så kastar man snabbt upp dem. Det som tar längst tid är att kapa till armering i rätt längd och fästa den i vägg o golv.

Nästa steg blev att gjuta. Kommer bilder inom kort.

//MTQ

3
Byggtrådar / SV: Då var det dax - Betongpool i skalblock 10*4, baddjup 180->100+
« skrivet: september 10, 2016, 14:31:16:16  »
Trappan lär ju sitta fast bra med den infästningen men för bästa styrka (i mer kritiska sammanhang) ska man blåsa ut hålen med tryckluft innan man gjuter fast armeringsjärnen. Hålen bör även vattnas lite om styrkan är viktig. Blomspruta fungerar bra till det.

Hej, ja, bra med tryckluft. Vattna gjorde jag faktiskt missade att nämna det.

//MTQ

4
Byggtrådar / SV: Mini-byggblogg: Billig motorstyrning med mobilapp
« skrivet: september 09, 2016, 22:33:43:43  »
Roligt bygge, lycka till!

Följer med spänning...

//MTQ

5
Byggtrådar / SV: Då var det dax - Betongpool i skalblock 10*4, baddjup 180->100+
« skrivet: september 09, 2016, 22:24:32:32  »
Jahaja, trappa va det ja.

Byggde den av skalblock och armerade, men lite mindre än i väggarna. Borrade 28mm-hål i golvet och hällde i expanderbetong. Ställde därefter de stående järnen i detta. De sitter som berget efter det. Hålen bör dammsugas ur innan man fyller dem. Tur att man ha experthjälp till sådant.

Min trappkonstruktion tar inte så mycket yta av poolbredden. Jag vill få plats med två som simmar fram och tillbaka bredvid varandra utan att dundra in i trappan. Jag vill ha ett steg ner till vattnet och därefter en hylla som är lite större. De som inte bottnar kan utgå från denna när vi badar tillsammans. Kostnad för trappan är några få tusenlappar.

Nästa steg var att fylla det stora tomrummet med cellplast och forma. Bilder på det kommer inom kort.

//MTQ

6
Byggtrådar / SV: Då var det dax - Betongpool i skalblock 10*4, baddjup 180->100+
« skrivet: augusti 31, 2016, 21:02:19:19  »
Så där ja!, då hade det blivit 2016 och vår. Dax o tag tag i projektet igen och fixa den sista biten av golvet i lågdelen som inte blev klart innan juluppehållet.

En sväng till bygghandeln fick det bli. Körde färdig betong till golvet. Under förutsättningarna så var det det enklaste alternativet istället för att släpa hem ballast och blanda själv.

Fick konstruera en liten ränna så att jag kunde stå ovanpå maskinrummet o blanda och bara hälla ner det i skottkärran nere i poolen. Fick plats med fyra säckar färdigbetong i varje omgång i tombolan, dvs ca 50 liter. En omgång tog ca 15 min totalt med att bära ner säckar från kärran, blanda, hålla ut och göra plan (under tiden som nästa omgång blandades). Kunde hålla en hastighet på 200 liter/timmen på detta sätt. När väl själva logistiken var på plats och tombolan och rännan stod där den skulle så tog den en halv dag att gjuta halva sidan och en halv dag att gjuta andra. Delade upp ytan på två för att inte knäcka mig totalt. ca 90 säckar gick det åt. Nästa gång beställer jag rätt mängd ändå, även om det blir dyrare :)

Resultatet blev tillräckligt bra och små justeringar kan jag göra med spackel vid behov.

Nästa steg blir att göra trappen

//MTQ

7
Byggtrådar / SV: Då var det dax - Betongpool i skalblock 10*4, baddjup 180->100+
« skrivet: augusti 30, 2016, 09:20:53:53  »
Dagen var här!, gjutning av väggarna och valvet över teknikrummet. Sedvanlig betongfrossa och stress för min del i detta moment. Smacka dit lågdelens stenar på morgonen. Förmiddagen gick ut att slänga i cellplast och armera. Han i princip klart innan betongbilen kom och kunde sno ihop det sista under tiden han gjorde iordning bilen och snabeln. Jag har inte möjlighet att komma åt på baksidan av huset med ränna på bil, så det behöver till en slangbil för att nå överallt.

Allt gick bra. Det är tungt att hålla i slangen konstaterade jag igen :) Jag körde SKB i väggarna oxå för att slippa vibba med risk att någon spricka i en sten skulle skapa ett stort hål. Lärdomen är att ändå ta ett kvastskaft eller något och gunga till lite efter varje varv för att vara säker på att de inte satt sig någonstans. Får bli till nästa poolbygge :) Tror det gick bra dock. Såg att det flöt ut lite mot botten så jag är inte orolig. SKB är ju väldigt rinnig och fyller bra. Stenstorlek 0-8mm. VCT minns jag inte. Jag körde väggarna i tre varv med en paus på en timme ungefär halvvägs. Vi väntade ändå på betongbil nr två skulle komma och det kunde vara bra att det fick sätta sig lite i botten innan vi mata på med resten.

En underbar känsla att ha kommit så här långt. Tyvärr räckte inte betongen riktigt till lågdelen och det var för sent och hade blivit allt för kostsamt att beställa en bil med bara knappt en kubik. Får bli till att ta det för hand istället.

Nu kunde vintern komma. Blev klar så här långt i december. Operation av axlar väntade och en tids konvalecens, så bygget fick vila lite.

Nya tag under våren. Forsättning följer...

//MTQ

8
Byggtrådar / SV: Då var det dax - Betongpool i skalblock 10*4, baddjup 180->100+
« skrivet: augusti 28, 2016, 22:54:58:58  »
Dagen innan bokad betongbil... ingen lågdel byggd. Stressnivån ganska hög. Väder var ok och andra omständigheter gjorde att bilen skulle komma och fylla med eller utan lågdel.

Fick stagat upp under eftermiddagen och fyllt i de sista sprickorna o hålen jag hittade runt poolen med fogskum. Började bygga lågdelen på morgonen dagen då bilen skulle komma efter lunch. Det skulle bara gå...

//MTQ

9
Byggtrådar / SV: Då var det dax - Betongpool i skalblock 10*4, baddjup 180->100+
« skrivet: augusti 27, 2016, 21:33:51:51  »
Armering av taket till teknikrummet klart. Kvarstod lite pyssel med att få in breddavloppen på ett bra sätt. Vill ju ha dem så högt upp som möjligt. De hamnade ungefär 30 mm från ovankant. Precis så att det gick att få en armeringjärn ovanpå den delen som sitter i betong i väggen.

Nästa steg är att bygga upp lågdelen. Jag har ju valt att gjuta en hel platta och göra en lågdel i efterhand. Vill man av någon anledning ta bort den sen (Öh, varför man nu skulle vilja det ?), så är det ju i alla fall fullt möjligt.

Fick åka o köpa ett litet lass med cellplast till lågdelen. Bra med användbart släp. Bygger den två skalblock hög i framkant, fasad kant. Fyller den med cellplast och gjuter 10cm ovanpå det. Armerar med 6150-matta. Trappan ställer jag ovanpå sedan.

//MTQ

10
Byggtrådar / SV: Då var det dax - Betongpool i skalblock 10*4, baddjup 180->100+
« skrivet: augusti 27, 2016, 00:27:14:14  »
Armering av teknikrummet.

Surfade runt lite på nätet gällande dimensionering av armeringen. Beslöt mig för 10mm-järn med cc ca 150. De vilar ovanpå väggarna. Dessutom stack jag ner några vinklar från vägg och ut över taket. Det bör vara fullt tillräckligt. Gjutningen blir ca 10-13cm inkl lite fall ut mot kortsidan.

Skissade på hur jag skulle forma för lamporna och läste någon stans på forument att man gjort som på nedre bilden. Verkade funka. Självfallet blev det skruvat i alla hål :) fick visst inte någon bild på det tillståndet bara.

//MTQ


Sidor: [1] 2 ... 16
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag