Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Ovanmarkspooler => Byggtrådar => Ämnet startat av: Linkan222 skrivet april 17, 2010, 10:23:24:24

Titel: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet april 17, 2010, 10:23:24:24
Jahaja, då var man igång och det är väl hög tid att starta en byggtråd.

Poolen står i garaget och grävarn står ute och arbetar för fullt. Stoppar in lite bilder ikväll.

Ska försöka uppdatera med bilder under byggets gång.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet april 17, 2010, 20:35:45:45
Första dagen avverkad. Mycket sten i backen. Så just nu ser det ut som att det blir en liten vacker sten-ö rakt över poolen  :-\ ,blir till att spränga/spräcka på något sätt. Ligger ca 1,5 meter från fasad med fönster... Toppen låg ca 15cm under gräsmattan. Så den lär delas några gånger för att man ska få upp den

Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet april 18, 2010, 16:17:06:06
Idag blev det vilodag, grävarn hade annat för sig. Har varit ut och försökt flytta stenblocket med tankekraft, dock utan framgång.  :)

Har en liten fundering angående stödbenen. Visst är det så att de bara stöttar den övre sargen. Vattentrycket på bottenskenan tas väl upp av bottenmetallbandet (tappade ordet men ni förstår nog). Det jag funderade på är om man skulle kunna vinkla ut stödbenet och fästa i en betongmur vid sidan av poolen.

Problemet är att jag räknat med att ha långsidan av poolen ca 1m från muren, men nu har det dykt upp ett par stenar som sitter gjutna i muren. Så som det ser ut nu kommer kanten ca 1,5 från muren och det kommer att påverka platsen på den andra sidan. Där hade vi tänkt att ha möbler.

Synpunkter på det? Bilder kan fixas för att visa hur det ser ut.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet april 20, 2010, 22:40:39:39
Stått hela eftermiddan med cobra borren och ruskat. Sprängt ikväll men det räckte inte riktigt.
Så nu har jag ytterligare ca 8m 38mm hål kvar att borra, måste dock vila armarna någon dag innan jag orkar igen.

Känns lite tungt just nu. Men försöker intala mig att jag snart får skotta ut singel och komma vidare. Bilder kommer imorgon. Någon kanske kan berätta hur underbart det blir när det blir klart  ;D
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Zaphod skrivet april 21, 2010, 01:56:51:51
Så här gott kommer det att bli, även om man har en "budgetpool". Om jag inte minns fel var tempen ca. 30 grader.

//
Lars

Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet april 21, 2010, 16:56:50:50
Det såg härligt ut. Behöver påminna mig just nu att det är dit jag är på väg. Idag blir det nog bad i badkaret för att mjuka upp kroppen efter gårdagens borr-äventyr. På fredag kommer cobran hem igen... jipiii... Men inget ont som inte har något gott med sig, det är ju allt lite spännande när det smäller och luktar krut  :)
Lite bilder från gårdagen. Före och efter.

Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: kbyskog skrivet april 21, 2010, 17:04:39:39
Kul att följa med ditt bygge, ligger själv ungefär i samma skede på poolbygget. Ser att du också stöter på problem. 
Kämpa på bara.   O0
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Zaphod skrivet april 22, 2010, 03:11:25:25
Med det jobbet du/ni lägger ner, så kommer det att kännas tusen gånger bättre ;)

Keep up the good work  <antman> <antman> <antman> <antman>

//
Lars
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet april 26, 2010, 21:26:10:10
Har inte hänt så mycket. Borrade i ca 5 timmar igår inför nästa sprängning. Insåg dessutom att gropen måste breddas lite. Hade fått för mig att stödbenen var en meter och inte 1,2. Lika bra att ta till så man inte står där sen och inte får plats.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet maj 02, 2010, 20:22:31:31
Jahaja, ser ut som det blir sprängning av imorgon igen. Hoppas på att kunna köra hem makadam i slutet av veckan och börja bygga pool snart.
Det verkar finnas hur många sprängare som helst runt om i bekantskapskretsen har det visat sig. Men alla har olika krav pris, metod osv. Har just nu fått pris från ca 3500kr till över 15000  :o.

Känns som att jag kan sova gott inatt efter att senaste sprängaren var här ikväll. "Det där skjuter vi av imorgon kväll, inga problem" så ska det låta och dessutom till överlägset bäst pris.

Kan varna för att stora stenar i poolgropen leder till stress, irritation, sömnproblem och gör en allmänt ofokuserad. 

Återkommer imorgon efter sprängningen
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet maj 04, 2010, 17:25:05:05
Äntligen sprängt och allt gick... bra... med stenarna iaf. En balkongdörr gick det mindre bra med.

Men bortsett från en sargad balkongdörr känns det riktigt bra. Grävarn kommer några timmar ikväll och börjar plocka upp stenar ur gropen. Snart går det åt rätt håll, äntligen.  Lister från teges är beställda.

Bilder kommer efter kvällens arbete.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet maj 06, 2010, 20:18:00:00
Allt flyter på lika bra som vanligt. När stenarna äntligen var ur vägen i poolgropen, vad händer då? Jo då byter man ut stenarna mot en trasig grävmaskin istället... Skulle blivit färdiggrävt i morgon men nu blir det till att vänta på delar, hade ju hoppats få upp poolen nästa helg. Snart måste oturen vända, hoppas jag.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet maj 14, 2010, 21:14:27:27
Inget nytt här, grävarn väntar på att en hydraulkolv ska bli färdig. Skulle varit klar i onsdags men inte då, kanske i början av nästa vecka. Tar dock detta med en nypa salt nu. Hade fixat hem lastmaskin och grejer för att köra ner makadam till poolen till i helgen. Håller tummarna för att jag kan behålla den tills det är färdiggrävt., annars blev det en dyr maskin för ingenting.

Så istället för den planerade poolresning ledsnade jag på att alla husets projekt står och faller med poolen. Hade tänkt ta makadam och stenmjölet som blev kvar till att lägga plattor utanför vinterns projekt, utbyggnaden av huset. Men nu dristade jag mig till att börja med det iaf, så nu ska ni se att jag måste vänta en vecka på mera stenmjöl till poolen sen  :) (fick hem 9ton och har ca 6 ton kvar så det ska räcka, men med min hemsökta pool vet man aldrig)

Återkommer munter och glad när projektet passerat grävstadiet för då ska det gå undan sen... Blir så här rastlös när det inte händer något <antman> <antman>
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet maj 22, 2010, 22:16:11:11
Nu ser det ut som att det kanske kan gå framåt igen. Vi skruvade ihop grävmaskinen imorse och alla stenar är ute ur gropen. Imorgon ska de sista massorna upp ur hålet sen kan det äntligen gå åt rätt håll. Ska förhoppningsvis kunna få i dränering och makadam imorgon. Håller alla tummar för att jag kanske kan få lite flyt på bygget nu.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet maj 31, 2010, 22:13:47:47
Sakta så skrider det faktiskt framåt nu, som Gert Fylking skulle sagt ÄNTLIGEN!!!  :)

Efter ungefär 6 veckors motgångar och strul börjar det ljusna. Underlaget är klart, stödbenen på ena sidan står på plats. Andra sidans stödben blir en specialare. Den nergrävda delen av benen är kortade ca 40cm och strävorna är bultade i grova L stålbalkar. Det tar tid och är lite omständigt att få allt på plats. Man vill gärna vara säker innan man sätter vinkelslipen i pooldelarna.

Tätare uppdateringar och bilder kommer nu när det kanske finns något annat än problem att skriva om
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: walltorp skrivet juni 01, 2010, 07:38:24:24
Hej,

Kul att det börjar ljusna!  :-)

Är nyfiken och ser fram emot lite bilder.   <antman>

Mvh Håkan
www.walltorp.net
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 03, 2010, 22:27:50:50
Äntligen vattenfyllt, ska snart ut och slå av vattnet. Har många bilder som ska upp snart. Det har ju varit poolbygge eller arbete från tidig morgon till sen kväll så det har inte orkats med. Vägen hit har varit riktigt tuff och påfrestande på alla vis men nu känns det riktig skönt.

Nu ska jag slumra in en stund innan morgonen är här igen.
 
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 04, 2010, 22:44:04:04
Börjar med lite bilder på mina stödben "short edition". Balkarna var väl kanske i kraftigaste laget men det var det som fanns att tillgå mer eller mindre gratis. Dom var sådär att kapa med vinkelslip, upptäckte att det faktiskt gick fortare och lättare att kapa med tigersåg. Känns stabilt så jag är inte speciellt orolig över att nånting ska hända.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 04, 2010, 22:59:03:03
Det går åt väldigt mycket verktyg och maskiner. Två bilmaskiner, den stora för att "justera" bort en sten som satt ivägen för ett av de vänstra stödbenen, den lilla för att bila betong under formningen. Hade dessutom 3 lasrar nere i hålet som mest, mark-lasern för att få allt i våg, vinkel-laser för att få stödbenen i vinkel med längsgående centrummarkering, krysslaser för att markera ut centrum på balkarna. Div andra maskiner, handverktyg, murarslevar, spadar, slägga, padda mm mm Det är först när det är dags att plocka undan som man börjar fundera över hur man fått fram så mycket grejer. Man tog ju fram det man trodde man skulle behöva när man började. Men tydligen har det blivit ett tiotal svängar till under arbetets gång.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 04, 2010, 23:06:22:22
Står och beundrar den dyra och exklusiva tegeslisten  :) värd varenda krona kändes det som när man monterade den. Gick på 5 minuter att montera runt hela poolen. Betongmattan blev lite bulig i solskenet men det vållade inga problem när linern skulle i.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 04, 2010, 23:13:43:43
Första vattnet i poolen, väntat länge på det. Ljummet vatten från kranen i tvättstugan så långt varmvattenberedren räckte till. Upp till 5-10cm var det väl dräglig temperatur för fötterna. Vid 30cm var det smärtsamt första 5 minutrarna man stog i poolen sen kände man ingenting  ???

Får tacka min syster som tog sig tid att hjälpa till
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 04, 2010, 23:20:08:08
Nu får det räcka med bilder för ikväll.

Status för 6 timmar sen:Poolpumpen startades, allt var fint.

Status nu 23:16 vattnet pumpas med dränkpump ur poolen med ca 250L/min, kul att nånting går fort  >rulla<

Försöker lägga ut bilder i kronologisk ordning så anledningen till urpumpningen kommer nog imorgon.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: walltorp skrivet juni 05, 2010, 08:45:13:13
Hej,

Kul att se bilder. Bygget ser ju riktigt bra ut!

Ser fram emot fortsättningen. Och vilken Cliff Hanger!   :-)

Mvh Håkan
www.walltorp.net
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 05, 2010, 22:30:09:09
Märkte att jag hade lite läck på en PEM-koppling vid skimmern när jag fyllt upp poolen. Vet att någon här höll på och pumpade ur vatten för att fixa något liknande. Tycker personligen att jag var klurig när jag kom på att skimmern har en helgängad anslutning. Tog en överbliven slangkoppling och en slang, skruvade i och sen var det bara att lossa kopplingar och täta allt.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Ubbe skrivet juni 05, 2010, 22:46:32:32
Gött att se att du har kommit så pass långt nu. Smart det med slangen i skimmern, jag pumpade ju ut mitt till under skimmern :( när jag hade läckage på mina pem-kopplingar.

Modifieringen av stödbenen verkar ju vara hur bra som helst borde inte bli några problem med det.

Lycka till i fortsättningen.

PS: jag tog mitt premiärdopp idag ca 20°C, så det blev inte långvarit :)

Ubbe
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 05, 2010, 23:01:18:18
Kom hem igår fredag. Hade en limmad koppling till pumpen som låg på tork och skulle skruvas dit sen var det uppstart. Allt gick fint. Skulle börja montera vertikalstöden runt om när jag ser en bula i plåten på ena kortsidan.  :'(
Försökte under två timmar med alla medel att försöka få ut den utan att lyckas.

Sista utvägen var att försöka trycka från insidan. Vattnet var 14 grader svinkallt, men det var värt ett försök innan man pumpade ur 20m3 nytt vatten (hur mycket rymmer en 7,3x3,6 pool?). På med våtdräkten och cyklopet, barnen var väldigt avundsjuka för att bara pappa fick bada. Det gick ungefär som jag trodde, hände inget alls  :-\.

Pratade med JF och det lät inte som dom tyckte det var någon katastrof. Funderade en stund hur jag skulle göra och kom fram till att det bara var att pumpa ut och börja om. Vet inte riktigt vad som skulle kunna hända med bulan kvar, ingenting känns det som... Men eftersom trallen inte är på plats och det inte går att bada iallafall tyckte jag det var värt att fixa till.

Någon som har en fysisk förklaring på vad som hänt? Är det så att bottenlisten tar bort allt tryck i botten mot plåten. Det är precis där listen slutar som vecket var. Bottenplattan låg lös mot trädgårdsplattan men fjädrade bara tillbaka när man försökte böja ut den. Borde inte vattentrycket gjort att plåten jämt trycktes ut? Kollade all vid ca 3dm vatten i och då syntes inget.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 05, 2010, 23:13:11:11
Slut på bilder för den här gången. Fixat till vecket idag och har börjat fylla igen.

Passade även på att sträva upp de nergrävda sidostöden. Var inne på det från början men trodde inte de skulle komma någonstans. Men efter fyllning visade det sig att trycket på den invändiga tryckplattan gjorde att den avkapade delen av stödet reste sig ca 10mm i ytterkant. Nu sitter de också bultade i stålet. Ska ta en bild på det i dagsljus.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 05, 2010, 23:19:52:52
Gött att se att du har kommit så pass långt nu. Smart det med slangen i skimmern, jag pumpade ju ut mitt till under skimmern :( när jag hade läckage på mina pem-kopplingar.

Modifieringen av stödbenen verkar ju vara hur bra som helst borde inte bli några problem med det.

Lycka till i fortsättningen.

PS: jag tog mitt premiärdopp idag ca 20°C, så det blev inte långvarit :)

Ubbe

Nej stödbenen är jag inte orolig för längre. Men det var tidsödande att få dom på plats. De hål som gick att köra i pelarborrmaskin var ju inga problem. Men handborra 9mm hål i dålig ställning genom 12mm gods är inte roligt.

Hoppas på fint väder några veckor framåt nu så jag kan få upp temperaturen tills trallen är klar.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 16, 2010, 22:30:43:43
Dåligt med uppdateringar på ett tag nu. Tiden går just nu åt till arbete och trallbygge.

Kändes lite motigt när man började med bärlinor och plintar, upp och ner ur gropen minst 30 gånger på en kväll. Men på några kvällar var det klart och sen har det väl rullat på ganska bra. Det mesta av stommen är klart. Missade att gräva ur längs en kortsidan, marken ligger ca 15cm för högt där. Var ute med spaden och skulle känna om det var möjligt att handgräva, nej. Får ner spaden genom gräset sen är det lika mycket sten som jord. Får försöka köra upp grävmaskinen och skrapa av lite, trångt att komma dit bara.

Smygstartade med lite trall i väntan på att kunna regla upp det sista. Har även dragit vatten och avlopp till uteduschen.

Funderar på att även dra ner slangen för backspolning till avloppet. Någon som har tips på slang man kan använda? Vill inte gärna använda den som följde med när den ligger dold, risk för veck.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Ubbe skrivet juni 17, 2010, 14:22:59:59
Ser ju bra ut så långt, kul att du börjar komma någonstans efter alla problem.

Såg ut som du valde den bruna spårade trallen, eller?

Ha de
Ubbe
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 17, 2010, 22:57:18:18
Jodå nu börjar det ta form. Haft hjälp ikväll med att skruva trall. Det går ju så mycket fortare när man är två. Har skruvat ca 2/3 av trallen nu.

Har även grävt det sista i bortre änden så det går att stomma upp det sista också. Har som mål att det mesta av trallen ska vara klar till början av nästa vecka. Måste ju hinna dra all kabel innan man slår igen golven också.

Nej Ubbe det blev fattigmanstrall. Stället där jag kan handla förmånligt hade mycket större skillnad mellan vanlig och brun än tex Bygg Max. Ska nog behandla den med något för att hålla den snygg.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 17, 2010, 23:42:15:15
Jädrans va du har fått kröka rygg med alla sten Linkan och ändå har du kommit så här långt. Det måste kännas fantastiskt!  :) Kan inte vänta på att få se det här bygget klart  <antman>
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: x man skrivet juni 18, 2010, 10:54:55:55
Tjena Linkan!

Fint bygge, blir kalas!

Liten fråga; ser att du fyllt upp poolen utan att montera sargen. Hur känns poolen/väggarna utan att sargen sitter på plats? Förmodar att en träsarg kommer monteras framöver men är som sagt lite nyfiken hur poolen känns utan att ha något som binder ihop när poolen är fylld.

//Janne
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 18, 2010, 23:07:35:35
Får tacka för berömmet x man

Den känns helt ok. Enligt instruktion ska poolen fyllas utan vertikala stödben och utan sarg. Annars kan man omöjligt justera linern.

Vattentrycket gör att plåten har ett sånt tryck utåt och eftersom den är rundad har den ingenstans att ta vägen. Tror att man i praktiken skulle kunna ta min plåt och skruva ihop på en plan yta. Stoppa i liner och göra en stor rund pool, utan vare sig bottenplattor eller ben.

Henry Porter:

Känns nästan som finbesök i min byggtråd när du kikar in  :). Har ju följt din tråd noga och är sjukt imponerad av ditt bygge.

Jo, det börjar kännas bra nu. Jag brukar normalt ha en ganska klar målbild för alla mina projekt hemma. Det är oftast det som driver mig till att fortsätta 3-4 timmar efter en 8 timmars arbetsdag. Men under grävningen försvann själva poolen helt under någon månad. All fokus låg på stenar, sprängning och grävmaskiner, glömde helt vad jag egentligen höll på med. Inte ens när grävningen började närma sig slutet kunde jag visualisera en pool i hålet.

Men precis som jag tänkte någon gång när det var tungt, när jag väl börjar skruva trall är det här nästan glömt. Och det stämmer ganska bra, redan nu efter 2-3veckor börjar det blekna.

Imorgon är det skruvning på schemat. Allt är bara uppfäst med någon skruv här och där. Har jagat trallskruv med ph2 skalle till många säljares förundran. Ska färdigskruva med skruvautomat och då är det ph2 som gäller. Insåg efter att jag dragit i ca 200 torx-skruvar att jag kommer hata mig själv den dagen trallen ska bytas om jag har 10% med torx och resten med stjärna. Hittade ingen som sålde skruv utan torx. Men då kom en släkting till undsättning med en hink skruv från tiden då folk klarade sig utan torx.

Bilder kommer imorgon (hmm kanske inte, är ju grannfest imorgon. Kan bli  >rulla< >rulla< ...kul)
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 18, 2010, 23:47:41:41
Hej Linkan hur är läget!
Jag tror att det var ett av dina inlägg jag läste där du beskrev hur du använder laser att få raka linjer att skruva trallen med. Mycket bra tips i så fall, jag har en krysslaser som funkar hyfsat utomhus om det inte är strålande solsken som man kanske kan använda. Likaså det här med skruvautomat. Är det något liknande som används vid gipsskruvning? Jag köpte mig en ny Millwaukee skruvdragare med knack som jag tänkte använda till vårt tralldäck, men efter att du väckte tanken med skruvautomat så blir det nog till att hyra en sådan också. Har man möjlighet att spräcka budgeten ytterligare så ser jag ingen anledning till att inte göra det ::)

Grannfesten kommer bli kanon i morgon kväll. Har du tänkt på hur gott till mods man känner sig när man gjort underverk i poolen under dagen och får bli bjuden till grannarna och dricka o äta lite gott på kvällen!? Då är livet rättvist <sol> Och så vet man att man är ledig dagen efter och allt som blir gjort då bara är en bonus. Ingen press alls! Då är livet riktigt rättvist O0

 
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 20, 2010, 00:53:17:17
Precis hemkommen från grannfesten och det är lite  :D >rulla< <sol> <love>, glatt, helt enkelt.

Ja det är samma maskin som man skruvar gips med. Vet inte riktigt hur vanligt det är med bandad trallskruv. Brädgården/järnaffärn där jag handlar hade det inte som lagervara, däremot hyrfirman jag använder mig av hade på hyllan. Tror inte en automat kostar så många hundra för en helg. Skulle uppskatta att du skruvar ungefär 5-10 gånger fortare med automat än med lös-skruv.

Budgetar är till för att spräckas så ös på bara. Tror aldrig jag haft ett projekt som blivit billigare än beräknat.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Zaphod skrivet juni 20, 2010, 01:29:53:53
Budgetar är till för att spräckas så ös på bara. Tror aldrig jag haft ett projekt som blivit billigare än beräknat.

Budget + 100% brukar vara det vanliga ,eller............????

//
Lars
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 20, 2010, 10:39:16:16
Har inte riktigt hunnit summera mitt bygge ännu. Men grävningen som blev grävning, sprängning och bortforsling av massor gick på fyra gånger mer än beräknat  :o. Trots det så har jag nästan fått med allt innan pengarna tog slut, vet inte riktigt hur det gick till.

Har dock fått en riktig budgetspräckaridé, glasräcken efter ena poolsidan. 10 meter kostar mellan 10000 och 15000kr det får inte någon som helst plats i budgeten. Ska fundera en stund till på det men snyggt skulle det bli.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 21, 2010, 00:15:36:36
Budgetar är till för att spräckas så ös på bara. Tror aldrig jag haft ett projekt som blivit billigare än beräknat.

Budget + 100% brukar vara det vanliga ,eller............????

//
Lars
Sant Lars! Och då har man ändå lagt ner en stund på budgeten :-\
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Ubbe skrivet juni 21, 2010, 08:05:49:49
Min budget flög all världens väg efter halva bygget. Jag hade förvisso inte gjort någon riktig utan endast summerat lite kommande kostnader i huvudet, men det är bara att gilla läget :)

Jaså du ska också ha glasräcken. Jag ska också ha det på ett parti där vi ska ha en stenlagd terass nedanför inför nästa år. Bakom denna terass har vi stora fönster på huset. Tänkte då det kan vara trevligt att ha glas så man ser poolen bra från terassen och innifrån huset.

Mitt blir uppdelat i tre sektioner med en glasdör i mitten så man även kommer in till poolområdet från den blivande terassen. Totallängden på detta blir ca 5x1m. Det blir 2 sektioner med 8 mm laminerat glas och i dörren tror jag jag väljer 6 mm istället bla på grund av tyngden och att glaset där kommer sitta i en ram som gör att det borde bli lite "overkill" med 8 mm, ska höra med glasmästaren vad han säger.

Jag har satt upp fästen för glaset så nu i veckan ska jag försöka få han att komma ut och mäta exakt hur det ska vara.

Ubbe
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 21, 2010, 21:34:30:30
Ja jag tror iaf att jag ska ha glasräcken. Eller rättare sagt frågan är om det blir nu eller om det får vänta en stund. Skulle passa väldigt bra med glasräcken eftersom sovrumsfönstret ligger 1,5m från vattnet i ungefär samma nivå. Trästaket är uteslutet då sikten från sovrummet bli lika med noll. Alternativet är att gången utanför sovrummet blir avspärrat med grindar.

Helt omöjligt att förstå hur konstigt mitt hus och pool är byggt utan bilder. Har ju visst utlovat det i tidigare inlägg så jag får ta mig i kragen snart. Men som nämnt tidigare, snickarbyxorna åker på 06.00 och av ca 21-21.30 på kvällen då är det svårt att hitta inspiration att börja tömma kameran, fixa storlek på bilder osv.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 24, 2010, 21:11:37:37
 8)  Har precis slagit mig ner i soffan efter ett välbehövligt kvällsdopp. Helt underbart, 25-26 grader i vattnet.

Även på arbetssidan ser det ganska ljust ut. Krypit runt under trädäcket idag och dragit färdigt avloppen. Har även fixat till så att vattnet från backspolningen går ut i avloppet nu. Ska genast hämta kameran och lägga in några bilder som utlovat.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 24, 2010, 21:33:56:56
Börjar med en bild som förklarar mina glasräckes tankar.

Skulle här vilja ha glasräcken mellan stolparna på vänster sida. Staket är nästan uteslutet eftersom sovrumsfönstrena ligger till höger i bild.
Det andra alternativet är att göra gången till en del av poolområdet och istället sätta två grindar. Detta känns ju inte heller helt bra. Dels för att gången inte känns som en del av poolområdet och dels för att jag går där väldigt mycket till och från garaget, rakt fram i bild. Och öppna och stänga två grindar varje vända till garaget känns lite sådär.

Annars är det ganska mysigt som det ser ut. Vattenblänk i sovrumstaket när solen ligger på. Dessutom är det ganska trevligt att resa sig ur sängen och säga godmorgon till en blank vattenyta.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 24, 2010, 21:49:03:03
Pumpbrunn och avloppet. Förgrening till dräneringspump som så småningom ska stoppas ner. Hittils har det varit torrt i brunnen så jag avvaktar tills det regnar lite ordentligt för utvärdering.

Måste passa på att berätta om barns känsla för prioriteringar samtidigt. När jag låg där det är som lägst och minst med plats så behövde jag ett rör till. Ropar på sonen, 6år, och ber honom hämta ett. "Ja pappa det kan jag göra". I samma ögonblick ropar någon på honom från lekparken bredvid. Han ropar vänta, går tio steg i rätt riktning. Kompisen ropar igen, varpå han gör en helomvändning. "Vänta pappa"... Ligger som en säck potatis i en sillburk och väntar, och väntar. Slutar med att jag får kräla ut och hämta mitt rör själv.
Han hade roligt i lekparken iaf.  :)
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 24, 2010, 21:53:00:00
Bild på tralldäcket. Bortre änden färdig-reglad idag. Sista trallen ska väl vara skruvad på lördag hoppas jag. Om inte midsommar blir roligare än planerat  :D.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Ubbe skrivet juni 24, 2010, 23:37:23:23
Ser bra ut, ta det nu lugnt så det blir något gjort på lördag ;)

25-26°C i vattnet??? Har jag inte läst din tråd ordentligt, så du har uppvärmning eller? Jag hade bara 20°C ikväll :(

Jag såg du hade satt dit stegen också, fick du kapa den något? Som jag har förstått det ska nedersta steget ligga mot botten. Jag har bara precis testat att stoppa ner min och det känns som jag skulle behöva kapa mina "böjar" (de som fästs i trall och stege) för att få stegen att vara mot botten och vara lodrät. Jag har testat båda hållen på "böjarna", för beronde på vilket håll man sätter de på blir ju stegen på olika djup men det känns som inget av dem passar helt hundra. Självklart beror detta ju på förhållandet i höjd på tralldäcket och poolen.

Trevlig midsommar
Ubbe
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 24, 2010, 23:54:03:03
Måste passa på att berätta om barns känsla för prioriteringar samtidigt. När jag låg där det är som lägst och minst med plats så behövde jag ett rör till. Ropar på sonen, 6år, och ber honom hämta ett. "Ja pappa det kan jag göra". I samma ögonblick ropar någon på honom från lekparken bredvid. Han ropar vänta, går tio steg i rätt riktning. Kompisen ropar igen, varpå han gör en helomvändning. "Vänta pappa"... Ligger som en säck potatis i en sillburk och väntar, och väntar. Slutar med att jag får kräla ut och hämta mitt rör själv.
Han hade roligt i lekparken iaf.  :)

hahaha  O0 så är det!

Du har kommit så långt att du gott kan kosta på dej en rolig midsommarafton o snyggt har det lätt för att bli med:)
Sitt inte uppe för länge ikväll bara, det kommer en dag imorgon oxå 8)

Trevlig midsommar mannen!! <sol>
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 25, 2010, 10:37:28:28
Ser bra ut, ta det nu lugnt så det blir något gjort på lördag ;)

25-26°C i vattnet??? Har jag inte läst din tråd ordentligt, så du har uppvärmning eller? Jag hade bara 20°C ikväll :(

Jag såg du hade satt dit stegen också, fick du kapa den något? Som jag har förstått det ska nedersta steget ligga mot botten. Jag har bara precis testat att stoppa ner min och det känns som jag skulle behöva kapa mina "böjar" (de som fästs i trall och stege) för att få stegen att vara mot botten och vara lodrät. Jag har testat båda hållen på "böjarna", för beronde på vilket håll man sätter de på blir ju stegen på olika djup men det känns som inget av dem passar helt hundra. Självklart beror detta ju på förhållandet i höjd på tralldäcket och poolen.

Trevlig midsommar

Ubbe

Jag värmer med The Original JF-solmattor, antalet är tre. Hade nog inte mer än 18-20 förra helgen när vädret varit lite sådär. Men under de fyra varma dagarna som varit här det ökat 1-1,5 grad per dag. Känns som en ganska bra uppvärmningstakt.

Stegen fick jag kapa ca 10-12 cm på skulle jag gissa. Den sitter tillfälligt placerad. När det blev 24 grader hade jag inte samvete att hålla barnen därifrån. Jag var ju dock medveten om att det skulle innebära dagliga bad mitt i snickrandet. Men det fick det vara värt.


Trevlig midsommar allihopa, hoppas ni får njuta av härliga bad eller av framgångarna i pågående byggen.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 29, 2010, 21:39:57:57
Nu har det varit några intensiva dagar och kvällar igen. Men det går framåt.

Har flyttat duschen efter att jag kom på att den skulle hamna i skugga vid den första placeringen. Hade växlat av bjälklaget och fixat, nu blev det till att börja om. Som grädde på moset hamnade duschen diagonalt mot trallen. Många 100mm skruv och gerade reglar blev det. Men riktigt snyggt med lite vinklar nu när trallen är på plats.
Även haft lite hjälp ikväll med att skruva staket. Eftersom jag är van att göra det mesta själv är det helt underbart att det produceras utan att man själv tagit i det.

En vecka kvar till semestern, en sista urladdning för att hinna med det viktigaste sen blir det nog snickrande i mån av ork och lust. Efter ett halvårs byggande på kvällar, helger och för den delen på dagarna, börjar man ledsna.
Blåst ur och bytt kök med helt ny planlösning, byggt ut 25m2 varmbonat uterum och sen ett litet poolbygge på det. Började i slutet av oktober  :o
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 06, 2010, 22:37:59:59
Skäms lite över ännu en uppdatering utan bilder. Har några på lager som kommer så fort tid finnes.

Har precis slagit mig ner efter att ha gjutit platta till duschen. Sen är det tänkt att det ska läggas klinker, problemet är att plattan ska helst vara 3 månader gammal då...  ???
Men då är det ju liksom slut på säsongen. Så nu funderar jag på om man ska chansa och slänga på plattor iaf. I värsta fall kan plattorna skjuta loss till följd av att plattan krymper när den brinner.

Men det är 1m2 plattor och nån timmes jobb så det lutar åt att det nog duschas under semestern.

I övrigt kan jag bara säga som flertalet här inne säkert redan vet. Det är underbart med pool. Nu har det kommit så långt att vi har ställt ut solsängar, stolar mm och börjat använda poolen på "riktigt". Värt varenda sekund av arbete nu, fast man velat ge upp många gånger.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 07, 2010, 00:17:49:49
Tjenare Linkan!
Står inför samma dilemma med betong som inte är riktigt genomtorkad för att montera plattor på. Jag blandande förvisso betongen med extra mycket sten med tanke på detta. På så vis minskar krympningen något så jag hade tänkt att vänta i två månader. Det borde räcka, också med tanke på att betongen ligger på makadam. Men innan man kommer till skott har det väl gått ett halvår kan jag tänka 8)

Var inne på svenska kakel och de rekommenderade Sopro FKM XL som flyter ut extra bra och som är fiberförstärkning om det kan finnas krympning kvar. Det lilla jag satt med Sopro fix så tycker jag fungerat bra så jag kommer att satsa på denna värsting ;) Kan nog inte röra sig om många extra kronor.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: dacke skrivet juli 07, 2010, 17:43:26:26
Har ni inte sett på "arga snickaren" och andra byggprogram på TV? Där kan man göra hur mycket som helst på 3-4 dagar. <antman>
Men man vet ju förstås inte hur det ser ut efter ett halvår eller så. <dontkn>

Bäst att göra det ordentligt. /dacke
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 07, 2010, 22:46:48:48
Jag har varit på ett antal våtrumsutbildningar där "skjutning" har diskuterats. Av de totalt 60-70 plattsättarna som var med, hade en varit med om detta. Om det sen beror på att alla har väntat 3 månader eller inte kan jag inte svara på. Men min erfarenhet är att det ofta är bråttom och då chansas på att det går.

Har förresten fått tag på glas till mina tidigare diskuterade räcken. Ska hämtas nästa vecka. knappt 100kr/m2 för lamellglas. Nästan som gratis. Hade riktig tur som fick tag på glas med nästan exakt de mått jag skulle ha.

Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 08, 2010, 01:22:04:04
Linkan din gamle poolbyggare!
Jag har varit med om plattor som har släppt pga av ej uttorkad platta. I huset vårt var det bom i alla plattorna i foajén när vi flyttade in, de hängde i princip bara ihop med fogen. Det var ändå nån slags byggare som bodde här tidigare! Men det är väl det där med skomakarens barn......
Sen så köper jag fullt ut ditt resonemang om att det bara är en begränsad yta vilken lätt kan göras om, då kan det vara värt att chansa.   
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 08, 2010, 20:35:17:17
Där ser man. Men då får jag besserwissrig(?) som jag är tillägga att det finns många andra faktorer som gör att man får bomplattor. Det vanligaste är att man använder för torrt fix eller struntar i primer.

Men det är inte mycket att argumentera om. Rekomendationerna säger tre månader och det bör finnas ett visst fog för det.

Men som du säger är det en begränsad yta och man har risken med i beräkningarna så är det väl bara att åka. Kan nästan sätta en flaska vin (som jag förstått att du är förtjust i Henry  ;) ) på att dina plattor ligger still om du väntar två månader.

Själv har jag börjat leta plattor som passar frun i huset, vilket inte visat sig vara det lättaste. Kanske blir tre månader innan det är klart iallafall ::)
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 08, 2010, 21:25:25:25
Nu är det dags, det alla har väntat på... nya bilder...  ;D ;D

Börjar med byggandet av sargen. Använde excel macrot som finns här. Funkade hyffsat bra. Fick dock justera längden på några brädor för att få ihop det. Men det berodde garanterat på poolbyggaren och inte att mattematikens regler ändrats.  :)

Det blev trots bubbelplasten en rejäl dammsugning efteråt, hela poolen full med spån. Der var så stopp i korgen i skimmern att den hade sugit fast. Fick gräva hål i spånbeläggningen för att få upp den.

Det är väldigt skönt att få såna här saker gjorda. Att renkapa och täcka av sånt som bara är grovkapat gör att allt ser så mycket mera färdigt ut.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 08, 2010, 21:32:57:57
Nästa bild tillägnar jag Henry Porter.

Min duschplatta som äntligen blivit gjuten. Som ni tidigare läst så ska den beläggas med klinker... förr eller senare  ::)

Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 08, 2010, 21:44:44:44
Lägger upp en bild på de tidigare nämnda staketen. Ska på en överliggare och en grind i det tomma hålet.

Upp till grinden ska det upp en trappa på ca en meter. Då är det som vanligt att det ena ger det andra.
För att kunna göra trappan ordentligt skulle jag först behöva spika intäckning runt trädäcket, sen skulle jag behöva lägga stengången som går fram till och runt trappan. Men det har jag verkligen ingen lust att hålla på med just nu. Så det lutar åt en provisorisk trappa i någon månad eller två.
Vill ha upp någonting så man kan hängna in poolen enligt regelboken.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 08, 2010, 23:59:38:38
Själv har jag börjat leta plattor som passar frun i huset, vilket inte visat sig vara det lättaste. Kanske blir tre månader innan det är klart iallafall ::)

 ;D ;D ;D
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 09, 2010, 00:14:32:32
Du Linkan som kan det här som jag försöker påskina att jag kan ??? nämligen att lägga plattor!

Hur hade du gjort i mitt läge. Skulle du putsa muren och sen lägga plattorna eller plattorna först och sen putsa.
Principen borde väl vara att låta väggen gå över golvet. Då slipper man vara übernoga med att kapa plattorna i kanten vilket är positivt men det blir ju en del maskerande när man skall till o putsa. putsen vilandes mot plattorna är det bra det?
Har lagt pannan i djupa veck utan att det har hjäpt nånting  ;) Kan inte bestämma mig för vilket så jag låter dig göra det åt mig!
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 10, 2010, 11:35:15:15
Du Linkan som kan det här som jag försöker påskina att jag kan ??? nämligen att lägga plattor!

Hur hade du gjort i mitt läge. Skulle du putsa muren och sen lägga plattorna eller plattorna först och sen putsa.
Principen borde väl vara att låta väggen gå över golvet. Då slipper man vara übernoga med att kapa plattorna i kanten vilket är positivt men det blir ju en del maskerande när man skall till o putsa. putsen vilandes mot plattorna är det bra det?
Har lagt pannan i djupa veck utan att det har hjäpt nånting  ;) Kan inte bestämma mig för vilket så jag låter dig göra det åt mig!

Hmmm, nu ligger min panna också i djupa veck... Det snyggaste borde ju som du säger vara att putsa ner på plattorna.

Men det som slutligen spelar någon roll i sammanhanget är ju risken för rörelse. Står muren på samma platta som klinkergolvet ska ligga på? Det känns som att man skulle vilja ha en rörelsefog där. Men hur man ska göra den i din konstruktion är jag inte riktigt säker på.
Det bästa vore nog att spara en 5mm mot klinkret och mjukfoga där.

Nu är det här inte ett område jag behärskar helt, men rörelseupptagning i badrum och fasader har jag hyffsad koll på iaf. Så du får se mina råd som lite input till vidare funderingar.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 11, 2010, 22:20:51:51
Har nu övergivit poolen i dagarna två för badning på annan ort. Leksand sommarland i två dagar. Har under dagen mest funderat på hur allting är byggt och hur det fungerar. Enorma poolkomplex gjutna  med olika djup uppstickande natursten ett antal in och utlopp...  Måste någonstans finnas enorma teknikutrymmen, måste pumpas x antal kubik i sekunden. Allmänt fascinerande och väcker många frågor.

Nåja i veckan ska jag försöka göra klart det viktigaste, resten bli i mån av ork, tid och lust under semesterveckorna. Sen blir det slutspurten när semestern är över.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 20, 2010, 23:25:55:55
Har varit lite semesterfirande och lite poolbyggande under den gångna veckan.

Har lagt klart de sista brädorna golv som saknades. Sista biten plank är skruvat mot grannarna. Glas till räckena är hämtade i Stockholm, har fräst spår i uppklyvda 28x60 och 28x40 som de ska monteras i. Mosaiken är lagd i duschen. Och, hör och häpna rörmokaren har kopplat in vattnet till PEM-slangen. Nu ska det fogas och monteras dusch de närmaste dagarna.

Bild på mosaikläggningen.

Nämner redan nu att om det börjar lossna plattor så tror jag nog snarare det beror på skinnat fix än på nygjuten platta. Var grymt varmt och det tog längre tid att få ut mosaiken än jag trodde.
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 26, 2010, 00:18:36:36
Sakta men säkert går bygget framåt. Glasen och duschen är monterade. Mosaiken ska fogas så snart det blir uppehåll. Eftermiddagen har ägnats åt eldragningning till belysning, dräneringspumpar, uttag mm. Som vanligt så går det mycket mer kabel och klammer med vad man räknat med. 50m kabel räckte inte på långa vägar och 200 klammer var klent det med.

Ska försöka få klart det mesta i morgon sen börjar det så småningom bli dags att börja kika på styrsystem till solfångare och pump. Där är ju problemet att det inte riktigt är my cup of tea med sån typ av elektronik. Men hjälp finns inom räckhåll så det ska nog lösa sig...

Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 26, 2010, 08:56:36:36
Så snyggt med den mosaiken till trädäcket. Ser riktigt frächt ut, en riktig kontrapunkt för ögat O0
Fix-utlägget ser ju ut att vara direkt från regleboken om det hade varit jag som legat där hade det varit fix lite överallt. Det har en tendens att fastna på mig på nåt vis ;)
Titel: SV: Linkans Storpool
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 26, 2010, 14:01:08:08
Mosaiken ska enligt frun påminna glada badare om medelhavet  :) Även det kommande omklädningsrummet får turkosa inslag i kaklet sägs det.
Har du gjutit något omklädningsrum ännu Henry  ::)

Angående kladd med fix kan jag bara säga att övning ger färdighet. Tycker fortfarande att jag kladdar lite. Men efter att ha hjälpt en bekant att sätta plattor i hans badrum såg jag att jag lärt mig en del. Kom fram till att jag precis som han hade fix på kläderna, plattorna, golvet, håret, verktygen och överallt där det inte ska vara innan man hade fått in snitsen.

Men efter ditt bygge måste du vara en hejare på att sätta plattor Henry, för att inte tala om att gjuta och putsa  O0