VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - aromata

Sidor: 1 ... 80 [81]
801
Vatten och kemi / SV: Klorgas
« skrivet: maj 16, 2006, 12:48:31:31  »
Efter lite googlande ....

"Klorgas, Cl2, grundämnesformen för klor.
Klorgas har använts som stridsmedel under första världskriget. Tyskland använde klor i det första stora gasanfallet. De hade bara nog klorgas för två anfall, ett på västfronten och ett på rysslandsfronten. Många dog i anfallen, men tysklands militära befälhavare förstod inte att dra nytta av detta, så de vann ingen mark. Redan någon dag efter anfallet hade det tagits fram stora mängder med primitiva andningsskydd mot klorgas."

"Klor är ett grundämne och tillhör gruppen halogener vilket betyder saltbildare. Det är en gröngul gas med starkt irriterande lukt. Klorgas är tyngre än luft. Ämnet löser sig i vatten och bildar hypoklorit. Klor har oxiderande egenskaper och reagerar häftigt med organiska ämnen, metaller, svavel och fosfor."

"Natriumhypoklorit ger sveda i ögon och slemhinnor, i höga halter finns det risk för lungödem."

Håll andan!!

802
Markpooler. / SV: Livslängd liner?
« skrivet: maj 15, 2006, 21:46:06:06  »
Är Europools bra att handla med?

803
Säkerhet / SV: Ungar, djur och smuts
« skrivet: maj 15, 2006, 21:43:18:18  »
Jag har haft några igelkottar och några grodor på besök. Igelkottarna strök med medan grodorna kämpade för fullt i breddavloppet och var lite trötta. De fick vila ut på ett näckrosblad i dammen.

Barnens kompisar fick gärna bada hos oss om vi ändå är var i närheten och kunde ha tillsyn. Övergick det till barnpassning blev det NEJ.

Nu är barnen ungdomar och är bättre i poolen än jag. Problemet är kamraterna, dessa små barn i stora kroppar, som inte har poolvana. Här kan allt dumt hända - speciellt om de är många.

804
Markpooler. / SV: Livslängd liner?
« skrivet: maj 14, 2006, 12:28:39:39  »
20 år!! Fantastiskt!

Min poolleverantör snackade om 10-15 år. Ett undantag var en pool där husets ungdomar hade "home-alone" party och använde stången till bottensugarmunstycket som stav när de svingade sig över poolen. Den linern blev inte så gammal.

805
Markpooler. / Livslängd liner?
« skrivet: maj 14, 2006, 10:09:22:22  »
Min liner monterades 1995 och ser ännu bra ut. Hur länge håller den i allmänhet vid normalt slitage? Vet inte vilken tjocklek jag har.

Är det någon här som har eller har sett en pool med svart liner? Har sett sådan på bild och det ser läckert ut - faktiskt. Annorlunda och ett riktigt fint vattenblänk!

806
Uppvärmning / SV: Temp just nu!!!!
« skrivet: maj 03, 2006, 17:12:42:42  »
p1sson
Var/hur lägger du dina 300 meter PEM-slang?

807
Uppvärmning / SV: Värmeväxlare läcker!
« skrivet: maj 01, 2006, 10:21:44:44  »
Annars är tipset om silikon jättebra! Plast mot plast i alla fall - troligen även mot metall.

Håller tätt och är lätt att ta isär igen!

808
Pooltäckningar / SV: Poolkudde nu!
« skrivet: maj 01, 2006, 10:13:21:21  »
Tillverkningen verkar ha upphört. Kanske blev den för dyr - vill minnas att den kostade ca 8.500 kr då det begav sig.

Synd eftersom ide´n var lysande.

Återstår att tillverka själv. Transparanta presenningar i polyeten är inte så dyra nuförtiden. Att limma polyeten funkar dåligt men kanske kan man hitta nåt bra sätt att smälta ihop dem på (strykjärn?). En fördel med polyeten är att den flyter.

Kanske någon här har provat?

809
Byggtrådar / SV: Hallå alla poolare !!
« skrivet: april 30, 2006, 16:04:54:54  »
Bara lite synpunkter ...

Jag tycker att trädäck är bäst. Med springorna håller det sig rent men framför allt är det varmare att gå/ligga på. Sten är kallt.

Att ha långsamt flöde genom solfångaren så att vattnet blir varmare tjänar du nog inget på. Ju lägre temperatur desto mindre värmeförluster. Du missar ingen värme till poolen genom att ha snabbare flöde. Känns solfångarslangarna kalla så kramar du ut maximalt med värme.

Jag tror inte att värmeförlusterna genom poolbotten och poolvägg är stora. När de yttersta mm eller cm är uppvärmda minskar tempdifferansen till omgivningen dramatiskt. Läste för en tid sedan om transport av fjärrvärme långa sträckor genom isolerade resp oisolerade rör. Isolerade förlorade mindre energi men skillnaderna var överraskande små - och då snackar vi hetvatten.

Solfolien gör stor nytta. Tidigare hade jag svart plast men det var värdelöst. Ytvattnet blev varmt men resten förblev kallt. Solfolien värmer på djupet genom växthuseffekten. Jag har bara solfolie och 175 meter 32 mm PEM slang (egentligen för lite för 4x8 m pool), inget annat. Temperaturen ligger i regel på 22-25 grader hela sommaren.

Att isolera slangarna tror jag inte har någon mätbar effekt. Jag lade lecakulor runt slangarna innan jag fyllde tillbaka jorden. Det var 10 år sedan. Idag hade jag nog inte gjort det.

Har du plats så kan du lägga schaktmassorna som en halvmåne/vall runt poolområdet. Leran i botten och matjorden överst förstås. Vi gjorde så och har nu en vall på kanske 1 meters höjd plus plantor och har fått en lugn och skyddad badplats.

Sidor: 1 ... 80 [81]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag