Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Teknik => Ämnet startat av: hokkepool45 skrivet juni 21, 2022, 11:00:44:44

Titel: Hur mycket el drar pumpen?
Skrivet av: hokkepool45 skrivet juni 21, 2022, 11:00:44:44
Med galopperande elpriser blir kostnaden för pumpen allt viktigare. Men hur läser man ut förbrukningen i Kwh?? Tex för en Astral Sena som ger 1 hk? Så här ser etikett :-\en ut
Titel: SV: Hur mycket el drar pumpen?
Skrivet av: nyburjare skrivet juni 21, 2022, 11:26:42:42
P1 är vad den drar , P2 är vad den ger ut

Dsv den kostar dig 0.91 kw i timmen sen är det bara att tar fram miniräknaren o svettas, bor du i södra sverige toppar vi ibland på mysiga 6 kr/kw .
Då kostar den dig härliga 5.46 kr i timmen , håller det priset i sig och du skulle köra dygnet runt landar du på ca 4000 kr i månaden bara för pumpen , har du sen en poolvärmare på de... jepp det är inte billigt , som tur är varierar priset
Titel: SV: Hur mycket el drar pumpen?
Skrivet av: Erik N skrivet juni 21, 2022, 13:28:58:58
Det som skrivs ovan är rätt, men du har inte en 1 HP pump, det är en 0,75 HP.

https://cdn.starwebserver.se/shops/poolklubben2/files/cat06_bomba-sena_ap_102-04-02.pdf?_=1567604442
Titel: SV: Hur mycket el drar pumpen?
Skrivet av: Delta2004 skrivet juni 21, 2022, 20:21:42:42
Vi har en varvtalsreglerat pump och det är helt andra nivåer av förbrukning. Kunde nu testa då poolen kördes igång 1 maj och värmaren 1 juni. Maj-förbrukning ökade med 175 kwh, dessa förbrukas då av pump, klorinator och 18w lampa. Lampa och pumpen går hela tiden. Dvs det blir då ca 217 watt effekt på pumpen.
Pumpen körs på 2000 rpm 55 min per timme, samt på max 3500 rpm de sista 5 minuter av varje timme
Titel: SV: Hur mycket el drar pumpen?
Skrivet av: Erica skrivet juni 21, 2022, 23:23:23:23
Skall man räkna noga så blir det inte precis den effekt som står på motorskylten som man skall räkna efter utan den effekt som verkligen används. Motorskylten an ger den högsta effekt som motorn kan leverera kontinuerligt. Men sedan beror den verkliga förbrukningen även på filter och rörsystem. De flesta poolpumpar ligger inte och arbetar på max hela tiden.

En poolpump körs i två olika driftsfall: filtrering resp. backspolning. Backspolningen förutsätter högre effekt än vad filtreringen gör, samtidigt som tiden för backspolning är mycket kort jämfört med tiden då man kör filtrering. Man överdimensionerar därför pumparna för att klara backspolningen. Därför finns det energi att spara om man kan separera de två driftsfallen. Det finns i praktiken två sätt att göra detta på: 1) skaffa en pump med varvtalsreglering 2) sätt in två pumpar, en mindre för filtreringen och en större för backspolning. Det senare systemet är väl ovanligt för villapooler men mera vanligt för offentliga bad, hotellpooler och liknande.

Varvtalsreglering fungerar bra, men kan ge vissa problem. Det gäller risk för utlösning av jordfelsbrytare (poolutrustningar skall alltid matas så att de skyddas av jordfelsbrytare för personsäkerhetens skull). Nästan alla frekvensomriktare säljs med förbehållet att de inte skall användas ihop med jordfelsbrytare. Många gånger kan det gå bra,men de som säljer omriktarna har garderat sig, fungerar det inte i ditt fall så kan du inte klaga eftersom du inte följt anvisningarna. Speciella jordfelsbrytare som konstruerats för att klara frekvensomriktardrifter finns, men har varit väldigt dyra och kostar även idag betydligt mer än vanliga jordfelsbrytare.

En tröst i sammanhanget när elrpriserna stiger är ju att energin som förbrukas av pumpen till största del hamnar i poolvattnet,alltså hjälper till med uppvärmningen.
Titel: SV: Hur mycket el drar pumpen?
Skrivet av: Rickard skrivet juni 22, 2022, 09:49:19:19
Lite märkligt med effekterna, normalt så kallas ju en 750 W cirkpump för en 1 HK cirkpump.
Men i detta fall så kallas en cirkpump på 900 W för en 0.75 HK cirkpump...
Lite märkligt kan jag tycka.

Jag tycker mig se att ju bättre flöde i poolen, desto klarare vatten, och mindre risk för alger och slem i hörn/områden där cirkulationen naturligt blir låg, så personligen skulle jag nog inte välja att köra med lågt flöde, heller bra flöde och på timer så den får stå still x antal timmar/dag.

Vi gick från 1 HK pump till 0.75 HK när vi bytte, och det är svårare att få till riktigt klart och fint vatten med den klenare pumpen.
Den starkare körde jag ibland på timer, och det fungerade bra.

Vi har betalat som mest 47 öre/kWH för elen om man räknar sedan december -21, och nu ligger vi på 19 öre för april och 28 öre för maj.
Köper elen av Jämtkraft med avtalet "Jämnpris" som upphandlar på lite längre avtal.
Det kan vara lite dyrare än spotpriset ibland, men som regel är det lägre.
Bor i elområde 1.
Titel: SV: Hur mycket el drar pumpen?
Skrivet av: nyburjare skrivet juni 22, 2022, 10:26:44:44
Bara att gratulera till den låga elkostnaden men något sjukt i landet är det när det i samma land skiljer flera tusen procent i elkostnad svårt att se någon annan "produkt" med så stora skillnader o att folk skulle acceptera detta och sen när elkompensationen kom så fick även ni i norrland samma summa som jag i skåne trots att ni inte fick högre kostnad, man gick på förbrukningen inte på kw priset ................... bara i sverige
Titel: SV: Hur mycket el drar pumpen?
Skrivet av: TommyC skrivet juni 22, 2022, 21:09:41:41
Bara att gratulera till den låga elkostnaden men något sjukt i landet är det när det i samma land skiljer flera tusen procent i elkostnad svårt att se någon annan "produkt" med så stora skillnader o att folk skulle acceptera detta och sen när elkompensationen kom så fick även ni i norrland samma summa som jag i skåne trots att ni inte fick högre kostnad, man gick på förbrukningen inte på kw priset ................... bara i sverige
Bara Sverige svenska sossar har. Är du förvånad. Det borde du inte vara. Tänk till en gång extra i september. Vi har sosse-priser på el men propagandan försöker skylla på Putte. Gå inte på propagandan. Var det bra att stänga ner 6 st fullt fungerande reaktorer med många års livslängd kvar? Nej, det var det såklart inte. En liknande kapitalförstörelse är svår att hitta. Nuon-affären med Måddan är i samma härad men inte i närheten. Riksrätt för ansvariga är på sin plats. Kommer tyvärr inte att ske. 
Titel: SV: Hur mycket el drar pumpen?
Skrivet av: Rickard skrivet juni 23, 2022, 08:32:20:20
Elprisbidraget var ju bara valfläsk, precis som bensin-bidraget, och höjningen av garantipensioner.
Det som egentligen hade behövts hade varit skattesänkningar, minskad inblandning av biobränslen, fortsatt drift av kärnkraften, och pensioner som höjs lika för alla, det måste löna sig att ha jobbat i hela sitt liv, och inte bara gått på bidrag.
Sen kan jag väl tycka att det kan vara på sin plats att överkompensera oss i norr som fått offra våra älvar till vattenkraften, och nu stora arealer av orörd natur till vindkraften, det är inte kul alls att se vad det innebär både för natur och de som bor nära dessa gigantiska vindkraftsparker.
Dessutom kommer vi att få dras med detta i generationer eftersom de som byggt vindkraften inte kommer finnas kvar när det är dags att riva eländet.
OCH vi kommer att få vara med och bekosta dels infrastruktur för havsbaserad vindkraft söderut, och när det - som alla pålästa vet - visar sig vara en icke fungerande lösning, eftersom den är väderberoende och kräver fossil baskraft när det inte blåser, då får vi bekosta ny kärnkraft i Södra Sverige.
Och då kommer ingen söderut att tycka att vi skall betala mindre för att städa upp efter 16 års oansvariga regeringar.

Så det där med att det är orättvist kan man nog tycka både det ena och andra om.

Om Sossarna sitter kvar efter valet kommer en av de första sakerna Ygeman gör att vara att utjämna priset mellan elområdena, men det vågar han inte innan valet eftersom stora delar av deras väljare är gamla människor i glesbygd.

För att återgå till ursprungliga frågan så drar cirkpumparna rätt mycket, for oss går det ca 2700 kWh till cirkpumpen och ca 3000 kWh för uppvärmningen (Värmepump med COP 4.0) om vi kör poolen i 5 månader.
Det är ändå rätt billigt kan jag tycka, så länge elpriserna håller sig under en krona kWh.

Såg i värmepumpsforum någon i elområde 3 som redogjorde för sina elpriser i vinter, av 8 månader var det två som låg just över en krona, resten under.
Vet inte hur mycket dyrare det är i område 4, men det är ju inte så många som betalar timpris för elen så vitt jag vet, så man skall inte stirra sig blind på vilka de högsta timpriserna är, det är månadsmedelvärdet som styr kostnaden för de allra flesta, om man inte har längre avtal än så.
Titel: SV: Hur mycket el drar pumpen?
Skrivet av: nyburjare skrivet juni 23, 2022, 08:38:13:13
Jo  alla försvarar vi väl vår hembygd på alla olika sätt , men att södra sverige inte skulle varit med och bekostat norrlands kraftverk vart får du det ifrån , kostnader där vi inte får ta del av resultatet.
Folk blandar ihop rörligt elpris med timpris, hade en granne som tyckte han var duktigt när han körde billaddaren på natten trots att han hade rörligt pris, hade en annan bekantr som hade timdebitering o ladda på natten , visst det blev billigare laddning , men på frågan hur man lever för övrigt då kör man inget mer i hushållet på timer o styr till natten , dvs all annan förbrukning på dagtid får också timedebitering dvs man får ta  del av både 5 o 6 kr kw på dagtid , äter snabbt o effektivt upp besparingen för laddningen på natten . Journalister spärr på denna missuppfattning o uppmanar att timer ladda på natten
Titel: SV: Hur mycket el drar pumpen?
Skrivet av: Rickard skrivet juni 23, 2022, 08:49:20:20
Har inte påstått att det skulle vara finansierat av oss, men det är vi som förlorat alla naturvärden som oreglerade älvar medför.
Det borde ge oss ett lägre elpris, men nu råkar det ha blivit så bara för att regering efter regering fattat beslut på ideologiska grunder istället för på vetenskapliga/intellektuella grunder.
Bristerna i Södra Sverige, och den icke fungerande överföringen av el (som beror på vindkraftens negativa påverkan på stamnätets kapacitet) har resulterat i att det blir dyrare i sydligare elområden, det är olyckligt i stort, men gynnsamt för oss.
Jag ser dock detta som en parantes i historien, om sossarna sitter kvar betalar vi snart alla lika mycket, men för oss i norr blir det bara en typ av skatt som skall subventionera kunderna i elområden med brist på el. Det kommer alltså inte att vara baserat på kommersiella grunder som styrs av tillgång och efterfrågan.

Det bästa med elbristen i söder, för oss här uppe är väl att det skapar jobb när alla industrier vill etablera sig här, just för att vi har överskott på el.
Nu är problemet istället att det inte finns arbetskraft, så ni som vill ha billig el, och bra jobb, sök jobb här uppe, flytta in i ett hus som kostar runt miljonen, och lev lyckliga i alla era dar.  O0  ;)
Titel: SV: Hur mycket el drar pumpen?
Skrivet av: nyburjare skrivet juni 23, 2022, 09:49:24:24
Denna rad gick att tolka så ,  som att norr får bekosta söder men inte söder bekosta norr .
"OCH vi kommer att få vara med och bekosta dels infrastruktur för havsbaserad vindkraft söderut,"

Eftersom en stor del av elpriset är skatt så är det dessutom så att skatt är inte öronmärkt , skatt går till oss alla och att  "subventionera" om du vill kalla det så alla i samhället.
Vår skatt går till "behövande" en fördelning i samhället , att undanta skatten från elen i detta sammanhang då skulle vi ha en drös olika skatter i olika kassor och olika utgifter .

Skulle skatten styras av tillgång o efterfrågan , då skulle norr ha drabbats hårt genom tiderna.
Skatt är ingen "rättvis återbäring av insatsen " då skulle jag ha MKT att hämta .

Finns säkert en mängd människor som hellre skulle bo nära utbyggda älvar än nära ett kärnkraftvek, där kommer vi in på tyckande o kännande , om detta skall styra våra skattenivåer får vi ganska mkt problem .

Antar att du trivs i din hembygd , att bara tro ekonomi , billigt hus och billig el gör en lycklig  >rulla< då har man problem .
Att lämna min hembygd min uppväxt mina vänner , mina rötter för billigt boende  :-\

Hur var tongångarna de föregående 80 åren ? " vi flytt int "



Titel: SV: Hur mycket el drar pumpen?
Skrivet av: Rickard skrivet juni 23, 2022, 21:44:28:28
Jo, men ändå har massor flyttat.
Men nu verkar flyttströmmen gå åt andra hållet.

Rent logiskt har jag svårt att förstå annat än att vi i norr föder Sverige.
Skogen, malmen, vattenkraften, vindkraften, stålet, pappersbruken, guld och silver från boliden, och nu Northvolt, Green steel, och SSAB:s satsning på CO2-neutralt stål.
Ändå får man höra att vi i norr är bidragstagare - jag fattar det helt enkelt inte.
Skattetekniskt VET jag att vi "får pengar" från södra Sverige, men är det konstigt när alla huvudkontor för de som skövlar norra landsdelarna har sitt huvudsäte i Stockholm?
De enda intäkterna som stannar här är kommunalskatten från de som arbetar - all moms och bolagsskatt hamnar i Stockholm, eller i ett annat land.
Eller... - För övrigt stannar inte ens kommunalskatten kvar lokalt längre, den fördelas som regeringen önskar, inte efter intjäning.
Titel: SV: Hur mycket el drar pumpen?
Skrivet av: Stego skrivet juli 02, 2022, 18:02:03:03
Tur att det finns solpaneler.
Titel: SV: Hur mycket el drar pumpen?
Skrivet av: TommyC skrivet juli 04, 2022, 21:18:57:57
Ja de fungerar utmärkt på sydligare breddgrader.
Titel: SV: Hur mycket el drar pumpen?
Skrivet av: Rickard skrivet juli 05, 2022, 09:01:48:48
Med solpaneler, menar ni solfångare eller solceller?
Vi har 14.4 m2 solfångare till vår pool, och de bidrar inte med så mycket om man vill ha 32.5 grader i poolen som vi har.
Går i bästa fall några timmar mitt på dagen och ger då runt 4.5 kW som mest, inte ens nu då det varit 30 grader varmt och soligt har de gått så många timmar - och dessutom, när det är så varmt och soligt så rycker vi ut kontakten så det inte skall bli för varmt i vattnet.
Ett annat problem med solfångare som enda värmekälla är att det efter en kall och regnig period tar några dagar att få upp värmen, och vi är i alla all funtade så att vi längtar mest efter bad första varma dagen efter en period med dåligt väder.

Om elen blir jättedyr kanske solpaneler för en renässans, men som priset på el i norra Sverige är nu så är det rätt billigt att värma med värmepump.
Kostar ca 7.5 kr/dag för oss.
Driften av cirkpumpen kommer till, ca 5.5 kr/dag. (räknar med elpris 30 öre/kWh)

Alltså, totalt ca 100 kWh/dag för värmen, COP på värmepumpen är ca 4.0 så netto ca 25 kWh/dag X 0.3 kr/kWh = 7.5 kr/dag.
Cirkpumpen drar 750 W X 24 timmar ger 18 kWh/dag X 0.3 = ca 5.5 kr/dygn.
Om solfångarna ger 20 kWh/dygn i bästa fall så sparar det 1.5 kr/dygn. (20 kWh/4 (COP på värmepumpen) )