VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Tjälldenpool 3,5x7 m  (läst 4584 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad nilsmag

Tjälldenpool 3,5x7 m
« skrivet: juni 25, 2022, 23:04:44:44 »
Vi drog igång ett poolbygge i våras och eftersom man har fått rätt mycket inspiration och hjälp av detta forum och bilder tänkte jag dela med mig lite av mitt eget bygge också.

En av de största utmaningarna har varit tillgängligheten till poolens placering. Det är ca 30 m ut till vägen och trång passage mellan garage och hus.

Dessutom bor vi högt och huset står mer eller mindre direkt på berg så vi visste att det skulle vara mycket berg i vägen för poolen. Som tur var hade vår lokala grävmaskinist tid att ta sig an utmaningen, vi har även haft hjälp av en byggkunnig granne att gjuta platta och med diverse övrig rådgivning.

Skopan sattes i marken 25/4

Poolgiganten

Utloggad nilsmag

SV: Tjälldenpool 3,5x7 m
« Svar #1 skrivet: juni 25, 2022, 23:14:58:58 »
Besvärligt berg hade vi, sprängning påbörjades i Maj och tog ett par veckor. Sprängarens borrigg kom inte åt hela berget i ett svep eftersom det vara ganska oregelbundet. Vi fick borra-spränga-forsla bort sten-borra-spränga osv..Vi kände oss dock väldigt trycka med vår sprängare som hade full koll och körde små salvor eftersom de närmsta laddningarna bara var 3 m från huset. Ett av de jobbigaste momenten var nog att hålla på och boka besiktningstider för fyra st grannhus, svårt att hitta vardagar då alla fyra är hemma samtidigt. Hade även tur att bli av med sprängstenen till andra projekt i grannskapet så åtminstone det momentet blev enklare än befarat.

Ett problem vi stötte på var dock att bergvärmeledningarna låg ytligare än vi trodde, bara nån decimeter under marken, precis i kurvan vid husknuten där grävmaskinen svängde uppenbarade de sig, det var ren tur att de inte gick sönder innan vi upptäckte dem och hann lägga på körplåtar. Slarv enligt oss, men helt OK förläggning enligt firman som gjorde bergvärmeinstallationen för 5 år sen.

Utloggad nilsmag

SV: Tjälldenpool 3,5x7 m
« Svar #2 skrivet: juni 25, 2022, 23:20:47:47 »
Efter sprängmomentet var det paddning och återfyllning med makadam i botten. Blev nästan badbart efter första vändan med en 500 kg-padda.

Utloggad nilsmag

SV: Tjälldenpool 3,5x7 m
« Svar #3 skrivet: juni 25, 2022, 23:22:54:54 »
Det var en jäkla tur att vi hade lastmaskin med gafflar på plats när pooltaket kom. Vi trodde att vi skulle kunna lyfta av det på fyra man men de hade råkat lasta ett annat tak ovanpå vårt så den planen hade gått åt skogen om vi försökte.


Utloggad nilsmag

SV: Tjälldenpool 3,5x7 m
« Svar #4 skrivet: juni 25, 2022, 23:28:50:50 »
När vi väl hade sprängt och förberett gropen känndes det som att alla andra moment gick betydligt snabbare. Gjutformen byggde vi på ett par dagar, betongen tog 2 h att fylla ungefär. Eftersom vi hade så pass långt till vägen fick vi beställa separat pump med lång slang för att nå in.

Vi lät plattan torka 4-5 dagar innan vi monterade väggarna. Även det gick på någon dag tack vare snälla barnvakter som även skötte markservicen.

Vi diskuterade länge om vi skulle gjuta väggar och krönbalk förhand eller med betongbil. För att komma igång snabbt på helgen och inte vara beroende av andra samt av kostnadsskäl så blandade vi själva. Pelarna i väggarna tog en dag och krönbalken ytterligare en dag. Ca 3-4 pallar betong gick åt och det blev bra träningsvärk i axlarna från alla hinkar vi langade. Det var optimalt att vara 3-4 pers som arbetade med gjutningen.

Utloggad nilsmag

SV: Tjälldenpool 3,5x7 m
« Svar #5 skrivet: juni 25, 2022, 23:32:19:19 »
Så nu har vi firat midsommar med en färdig poolstomme och ska dra igång med lite rörläggning och koppla teknikrum m.m. innan vi börjar återfylla. Vi behöver tyvärr börja att återfylla runt teknikrummet för att en grävare ska kunna ta sig fram till stora högen med massor innanför poolen så en del rör och slangar måste läggas innan vi ens kan börja återfylla.

Klurar just nu bland annat på hur jag bäst ska koppla rör från dräneringsbrunnen. Har just nu en vanlig plattslang kopplad ut mot skogen bara, men skulle vilja kapa plattslangen 2m upp i röret och skarva mot PEM-slang med någon lämplig koppling, har dock aldrig kopplat såna slangar förr så lite osäker på vad jag ska köpa.

Utloggad nilsmag

SV: Tjälldenpool 3,5x7 m
« Svar #6 skrivet: augusti 18, 2022, 20:57:53:53 »
Dags att uppdatera lite här, förhoppnignsvis är det till inspiration och hjälp för någon. Premiärbadet ägde rum mitten av Juli. Så det tog alltså 2,5 månader. Det var grävning och sprängning som tog mest tid, när det väl var klart och vi kunde köra på med själva poolstommen så gick momenten fort.

Bild nedan på montering av skyddsduk och linermontage. Grannen som hade satt liner förr hjälpte oss. Första vattnet tog vi från varmvattenberedaren efter att ha läst i annan byggtråd om det tipset. Det gjorde att vi enkelt fick ut vecken när vi drog en bräda över dem.

Vi valde en sandfärgad liner, dels för att vi inte vill ha persia grey/sand/blue som alla andra och dels för att en vit liner antagligen ändå gulnar med tiden. Frun var väldigt bekymrad över den gröna färgen på vattnet, vi skulle ju ha turkos :)

Efter att ha kämpat med linern och fyllt ca 1,5 dm vatten upptäckte vi en knöl mitt på poolbotten. Vi insåg snabbt att vi inte ville leva med den utan fick lossa på linern och ta oss in under för att försöka få bort skiten. Det visade sig vara en liten sten som gömt sig under skyddsduken och som vi missade när vi satte linern. Det var riktigt tungt att hålla undan linern med 1 kubik vatten medan den andra låg ner och tryckte in armen under. Vi blev tvugna att tömma ut hälften av vattnet för att orka. Jättkul grej att svettas med kl 22 på kvällen när man redan slitit hela dagen.
« Senast ändrad: augusti 18, 2022, 21:50:53:53 av nilsmag »

Utloggad nilsmag

SV: Tjälldenpool 3,5x7 m
« Svar #7 skrivet: augusti 18, 2022, 21:40:18:18 »
Timelapse på när kloret gör sin grej: 0,1,2,3,4,5,6,8,10 timmar. Sista bilden ca 2 v
« Senast ändrad: augusti 18, 2022, 21:46:35:35 av nilsmag »

Utloggad nilsmag

SV: Tjälldenpool 3,5x7 m
« Svar #8 skrivet: augusti 18, 2022, 21:58:13:13 »
Hade ingen bra bild på teknikrummet innan jag täckte över med trall men här ser man hyfsat att jag har kört med slang och inga raka rör. Hoppas att det är bra för flödet att inte ha en massa vinklar. Inget extra lullull, bara pump, filter och bypass.

Pumpen är med variabelt varvtal, vi kör oftast på 1500 rpm, men går att dra upp till 3500 rpm men det gör vi enbart vid dammsugning och backspolning. Om vi inte badar en period kan den dras ner under 1000 rpm och blir då extremt tyst och strömsnål <100 W. Känns som rätt val jämför med grannens konstantpump som ligger och drar 800 W dygnet runt.

Utloggad nilsmag

SV: Tjälldenpool 3,5x7 m
« Svar #9 skrivet: augusti 18, 2022, 22:02:20:20 »
Kvällsbild

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5545
  • Total likes: 481
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Tjälldenpool 3,5x7 m
« Svar #10 skrivet: augusti 19, 2022, 13:21:46:46 »
Mysigt.  O0
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad TommyC

SV: Tjälldenpool 3,5x7 m
« Svar #11 skrivet: augusti 20, 2022, 11:50:34:34 »
Snyggt! Elinstallationen uppfyller inte elsäkerhetskraven. Det kan nog vara en bra idé att ha poolen täckt av pooltaket innan du öppnar luckan till pumpgropen. Det minskar troligen risken för tillbud även om kraven inte är uppfyllda. Se till att inga andra personer befinner sig i närheten när du öppnar luckan. Det kan vara bra att stänga av i andra ändan av matande kabel om möjligt innan luckan öppnas. Blir lite bökigt att göra så vid backspolning. Gummistövlar på och ena handen i bakfickan kanske.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad nilsmag

SV: Tjälldenpool 3,5x7 m
« Svar #12 skrivet: augusti 29, 2022, 21:46:30:30 »
Snyggt! Elinstallationen uppfyller inte elsäkerhetskraven. Det kan nog vara en bra idé att ha poolen täckt av pooltaket innan du öppnar luckan till pumpgropen. Det minskar troligen risken för tillbud även om kraven inte är uppfyllda. Se till att inga andra personer befinner sig i närheten när du öppnar luckan. Det kan vara bra att stänga av i andra ändan av matande kabel om möjligt innan luckan öppnas. Blir lite bökigt att göra så vid backspolning. Gummistövlar på och ena handen i bakfickan kanske.

Du menar att grejerna sitter för nära poolen med de risker för vattenstänk som det innebär?

Som tur är behöver man ha pooltaket stängt för att kunna öppna luckan till pumprummet. Och den del av taket till pumpgropen som är närmast poolen är tätat + extra innertak har byggts över elcentralen.

Utloggad TommyC

SV: Tjälldenpool 3,5x7 m
« Svar #13 skrivet: augusti 29, 2022, 22:44:20:20 »
Mitt påstående var lite för kategoriskt. Det kan vara möjligt att uppfylla elsäkerhetskraven med en sådan installation men reglerna är snåriga och svårtolkade. Tyvärr så är "SVENSK STANDARD SS 436 40 00 Elinstallationer för lågspänning – Utförande av elinstallationer för lågspänning" inte fritt tillgänglig för nerladdning utan måste köpas. Klippet nedan är långt ifrån komplett och svårt att tolka. Område 0 är poolens (e.g. bassäng) innanmäte. Område 1 sträcker sig 2 meter utanför område 0. Område 2 sträcker sig 1,5 meter utanför område 1.

702.55.101.3
Pumpar och annan elektrisk specialutrustning särskilt avsedd för användning i bassäng, som är
installerade i ett rum eller tillhörande utrymme till bassängen och som är åtkomliga via en lucka (eller
dörr) från däcket kring bassängen, ska vara skyddade med en av följande åtgärder:
a) SELV (se avsnitt 411.1), med skyddsströmkällan installerad utanför område 0 och 1. Om
skyddsströmkällan installeras i område 2, gäller avsnitt 702.53 (se avsnitt 702.410.3.101.1)
b) skyddsseparation enligt avsnitt 413 samtidigt som följande villkor uppfylls:
– Där pumpen eller annan utrustning är ansluten till del av bassängen, ska den mekaniska
anslutningen utföras med elektriskt isolerade vattenrör.
– Det ska endast vara möjligt att öppna luckan eller dörren med nyckel eller verktyg.
– All utrustning installerad i rum eller tillhörande område ska vara utförd i en kapslingsklass
av minst IPX5 eller placeras i en kapsling som ger motsvarande skydd.
c)
automatisk frånkoppling av matningen samtidigt som samtliga följande villkor uppfylls:
– Där pumpen eller annan utrustning är mekaniskt ansluten till del av bassängen, ska den
mekaniska anslutningen antingen utföras med elektriskt isolerade vattenrör, eller vattenrör i
metall som i sin tur kopplats till bassängens skyddsutjämning.
– Det ska endast vara möjligt att öppna luckan eller dörren med nyckel eller verktyg.
– All utrustning installerad i rum eller tillhörande område ska vara utförd i en kapslingsklass
av minst IPX5 eller placeras i en kapsling som ger motsvarande skydd.
– Ytterligare kompletterande skyddsutjämning ska installeras i enlighet med avsnitt 702.415.2;
– utrustningen ska skyddas av jordfelsbrytare vars märkutlösningsström inte överstiger 30 mA.
ANM – Rummet där utrustningen är belägen anses vara utanför zon 1 och 2.

SS 436 40 00 omfattar 531 sidor. Jag undrar hur många elektriker som har läst och förstått detta  ;D
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad nilsmag

SV: Tjälldenpool 3,5x7 m
« Svar #14 skrivet: september 13, 2022, 20:32:54:54 »
SS 436 40 00 omfattar 531 sidor. Jag undrar hur många elektriker som har läst och förstått detta  ;D

Nej det var verkligen inte lätt att tolka. Jag hade tillgång till en gammal version av standarden och tolkar det som att inget 230 VAC får finnas innanför område 2, allt ska helst vara 12 V :)

Det var min elektrikers första poolinstallation så jag tror inte att han hade koll på detta. Men jag kan knappast vara den enda privatperson som har byggt teknikrum direkt intill poolen med 230 VAC-apparater i.

Utloggad Oneill

  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Nykvarn
  • Antal inlägg: 411
  • Total likes: 122
  • Kön: Man
  • Det blev bad i maj 2019
    • Visa profil
SV: Tjälldenpool 3,5x7 m
« Svar #15 skrivet: september 14, 2022, 08:27:11:11 »
Nej det var verkligen inte lätt att tolka. Jag hade tillgång till en gammal version av standarden och tolkar det som att inget 230 VAC får finnas innanför område 2, allt ska helst vara 12 V :)

Det var min elektrikers första poolinstallation så jag tror inte att han hade koll på detta. Men jag kan knappast vara den enda privatperson som har byggt teknikrum direkt intill poolen med 230 VAC-apparater i.

Väldigt många som har så så du är inte unik på något sätt.
Frågan man kanske ska ställa är väl istället varför poolleverantörer säljer teknikutrymmen som sätts ihop med poolen då utrymmet per definition är till för tekniken och således el komponenter.

Mig veterligen finns det ju inga 12v pumpar som klarar av en pool ;)
Thermopool 4x8m med helgaveltrappa, persia grey liner, rosfria detaljer, RGB- LED belysning, Värmepump KMP-Smart 12, UV-lampa, Pooltak Flat R1 från Qualitypool. Styrning av pool och belysning via Fibaro
Byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=14932.0

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag