Jag har haft grönt vatten i poolen några vårar när jag slarvat (haft för lite kvar) med chockkloreringen innan stängning.
Om det dessutom sammanfaller med att man stänger av innan temperaturen fallit under 10 grader så är min erfarenhet att risken för algbildning är väldigt stor.
Sen kan det säkert skilja mellan olika "vintringar" också, täcker man t.ex. poolen med plåtar, eller en mörk/tät pooltäckning så minskar risken betydligt.
Vi vintrar genom att stänga av cirkulationen, och öppna poolen helt inför vintern, vi får ändå så mycket snö att de flesta täckningar inte pallar trycket. I vårt fall har vi dessutom ingen plats att lagra poolplåtar som förstärkts med träreglar för att hålla för snölasten.
En helt öppen pool utsätts både för lite nedfall, löv som blåser in, och solen som skiner driver dessutom på algbildning om det blir några varma höstdagar efter att man stängt av cirkulationen.
Vi låg nu på ca 3-5 ppm när vi stängde, och 13 grader varmt i vattnet - jag tror det är ett klart gränsfall till vad som är lämpligt, helst hade jag velat ha över 5 ppm vid stängning då vattnet ännu inte kommit ned i temp.
Problemet i vårt fall är ju att det helt plötsligt kan bli -10 grader och komma ett par dm snö denna årstid, och vi vill inte behöva vinterstänga i minusgrader och snöfall - så ibland tvingas man helt enkelt stänga innan temperaturen gått under +10 i vattnet.
Att negligera detta med klorering innan vinterstängning kan bli dyrt, att få till ett grönt vatten på våren kan lätt kosta 1500 kr i kemikalier.
Vet man inte hur man skall gå tillväga kan det kosta ännu mer, om man klorerar för lite - grönt vatten brukar kräva 2-3 gånger så hög dos som en normal "chockklorering" enligt doseringsanvisningarna.
Doserar man "bara" enligt anvisning så kan man få göra om det många gånger - då algerna hinner börja växa igen, och igen eftersom kloret förbrukats innan alla alger dött.