VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - ErikBranne

Sidor: [1]
1
Ovanmarkspooler / SV: Poolrobot som kompenserar för undermåligt skimmer?
« skrivet: maj 21, 2021, 08:54:26:26  »
Tack Henrik och tack Mickelin!

Jag har sett din tråd Mickelin där du satte upp en skimmer på din ovanmarkare. Dock är det nervöst... Tål (klarar?) linern detta? Dvs att jag skär i den? Vart törs jag sätta upp skimmern? Dvs hur högt upp? Ser ingen tråd om att detta utförst på en Bestway pool, om jag nu ej missat något? Att dra upp några trallbrädor är inget större problem. Det ser ni på bilden. Det jag behöver klura på är hur jag ska göra med kopplingarna. Har kikat på lite bilder. Jag behöver tömma ut vatten från poolen så att ytan hamnar under utflödet vad jag förstår? Sedan kapa 50 mm slang vid lämplig plats och sätta in en T-koppling så att poolpumpen drar. Får krypa under trallen :-) Då kan jag koppla in och jobba med Intexskimmern min första säsong och sedan se över din lösning Mickelin till kommande säsong. Allt detta ska vara görbart. En tanke? Kan detta "förstöra" visst flöde ut ur poolen? Någon erfarenhet?

Tack igen till er båda och ha en fin helg när den står för dörren! //E

2
Ovanmarkspooler / SV: Poolrobot som kompenserar för undermåligt skimmer?
« skrivet: maj 19, 2021, 14:03:04:04  »
Hej Henrik!

Stort tack för din input. Uppskattas! Du har en poäng i det du skriver. Jag har dock ändå investerat i en robot (som jag är nöjd med!). Den gör sin del av jobbet i poolen. Förstår att den aldrig kan kompensera för en skimmers arbete. Men gällande skimmer så vet jag inte riktigt hur jag ska lösa det... Jag har en Intexskimmer av den variant du beskriver hemma. Att den hänger där den ska hänga är ett icke problem för mig. Nu är dock poolen "färdig" och all trall runt omkring har byggts. För vad jag förstår med Intexskimmern (och alla andra skimmer) så behöver den väl kopplas till cirkulationspumpen? Den behöver något som suger in/drar ytvattnet till sig. I den pool jag har (Bestway 30 kubik 7,3 x 3,7)) så har jag bara två sk. uttag. En för utlopp av vatten och en för inlopp av vatten. Jag hade gärna haft ett tredje också! Oavsett om jag nyttjar skimmern jag köpt eller skär hål för en "riktigt skimmer" (likt andra gjort vilket jag läst i diverse trådar) så måste väl skimmern kopplas till pumpen på något vänster. Antar att det behövs en t-koppling vid poolens utflöde där jag kopplar på skimmern, eller finns det någon annan klok lösning? Fasiken... Skulle inte haft så bråttom med altanbygget  :-\

3
Ovanmarkspooler / Klurigheter med markarbetet
« skrivet: april 11, 2021, 14:06:24:24  »
Hallå!

Har fått massor av bra tips i detta forum och chansar på att jag ska vara lyckosam (minst) en gång till  ;D Vi jobbat febrilt med vår grund och räknar med att få upp vår Bestway 7,3 ggr 3,7 om ca tre veckor. Allt är inhandlat och jag tror mig ha planerat allt i minsta detalj. Vi har lagt en ”ram” med cementplattor där poolbenen ska stå. Resterande del ska vi lägga xps700. Jag vet. Jag är galen som använder denna variant. Men det var vad jag snabbt kunde få tag på. Lär ju icke riskera hälavtryck i alla fall...

Cementplattorna och xps är exakt 5 cm. Planen är att benen ska stå på plattorna och resterande del ska stå på xps. Vi har mätt in alla plattor med laser och har en felmarginal på maximalt 1 cm. Har förstått att det ej får differera mer än 3 cm för då kan poolen rasa.

Utmaningen nu är att cellplasten ska hamna på exakt samma höjd. Vi har en bra grund under med dränering, markduk, makadam 12-16, makadam 4-8, ytterligare en markduk och sedan ca 3-4 cm stenmjöl. Problemet är om cellplasten hamnar 0-1,5 cm HÖGRE än plattorna! Jag har väldigt lite stenmjöl att kunna kratta bort. Ser snart markduken. Så hur löser jag detta, så att vi slipper ta bort all stenmjöl och markduk för att forsla bort makadam 4-8 och sedan göra om det? Är heller inte supersugen på att ta bort alla 50-60 plattor och fylla på med mer stenmjöl. Dvs göra om detta moment som tog en dag. Å andra sidan vill jag inte fuska... Är det någon som har en idé?

Marken är stenhård efter allt material och massor av vibbande. Tror ni att det gör något om vi ”räfsar bort” mer stenmjöl där cellplasten ska ligga? Om det bara blir någon centimeter kvar? Det ska trots allt på xps700. Vi ska även på med en (om någon tunn) bottenmatta där cellplasten ska ligga.

Alternativ två är att cellplasten ligger 0-1 cm högre än benen på plattorna. Då blir hela poolen max 1 cm lägre i förhållande till benen. Kan det strula till det med linern?

Som sagt, alla tips tas tacksamt emot innan kommande helg då vi ska fortsätta. Tack!

4
Uppvärmning / Placering pumpar och filter
« skrivet: april 04, 2021, 11:59:20:20  »
Halloj!

Blir inte riktigt klok på var jag ska placera PP, VP och glasfiltret. Nu har vi snart blivit klara med grunden. Ska på med en markduk och ca 4-5 cm stenmjöl som ska vibbas. Sedan marksten som poolbenen ska stå på och xps500 plus en markduk.

Jag har förstått att PP ”skickar” vattnet till filtret som ska rena vattnet. Sedan vidare till VP som ska värma vattnet. Vi har lagt ut plattor som allt ska stå på. Se bild. Men får allt plats på denna yta och är det optimalt? Dvs att PP, filter OCH VP står med några centimeters mellanrum? Eller är det bättre att PP står nere i ”gropen” på ett stabilt underlag? Sedan ha filter och VP på plattorna?

Elektrikern ska installera elen ovanför plattorna på tisdag. Googlar järnet men har fortfarande svårt att se den optimala placeringen av dessa tre komponenter. Någon som kan tipsa? Tack!

5
Ovanmarkspooler / Stressfaktor med poolbygget gällande underlaget!
« skrivet: mars 25, 2021, 13:49:03:03  »
Hallå! Jag har lusläst miljoner trådar känns det som men jag vet inte om jag blir så mycket klokare. Jag velar och vet inte riktigt vilket beslut jag ska fatta. Nu har vi gjort delar av grunden till vår ovanmarkspool på 7,3 ggr 3,7 m. Gropen är grävd i höstas och har satt sig perfekt och poolen blir således en bit ner i backen. Jag har enligt (förhoppningsvis) bra expertis en bra grund med dränering, markduk, ca 15-18 cm makadam 8-16 och ca 7-9 cm makadam 4-8. Min tanke är nu att lägga ca 5 cm stenmjöl (0-4) på detta och köra med vibben så att det blir extremt rakt och lite styvare då befintligt makadam tenderar att "flyta runt" pga av dess storlek. Att det ska vara rakt och fint har jag förstått sedan tidigare så att det ej sker en olycka med en pool som välter etc. Efter det lägger jag xps300 som jag kör silvertape i skarvarna på, sedan en inköpt bottenmatta. På detta sätter jag upp poolen.

Det jag klurar mest på är följande:

1. Behöver jag ha stenmjöl och vibba även PÅ isoleringen? Om ja, hur mycket? Eller är det ej nödvändigt pga styv isolering OCH bottenmatta som ej renderar hälavtryck eller dylikt?

2. Är isoleringen (xps300) tillräckligt styv för att ställa poolen direkt på? Då med att vi utgår från ett i övrigt gott markarbete. Eller måste jag lägga plattor för alla ca 20 stödben som de ska stå på? Jag har förstått det som att underlaget ska vara rakt samt bära tyngden och ej röra sig. Vi pratar ca 30 kubik vatten. Å andra sidan fördelat på 7,3 ggr 3,7...

3. Då tomten sluttar något så tänker jag sätta lite isolering runt om poolen också. Mest för att vi redan kommer att ha reglar runt snarare än för värmen. Detta för att skydda mot ev lösjord (små kvantiteter) gentemot poolen. Bör jag ha en markduk direkt mot jorden först, innan jag klämmer dit isolering? Tänker mig S80 som är 50 mm. Poolen kommer INTE att vara inbyggd utan ska vara fristående mot jord. Dock blir det något tight då jag skulle grävt lite mer i gropen i efterhand.

4. Slutligen... Behöver jag ytterligare markduk på all makadam och stenmjöl innan jag lägger isoleringen (xps300). Har ej förstått huruvida detta är ett måste alt bra eller ej.

Alla trådar är bra, men det är så många. Jag har svårt att veta vad som är den bästa och rätta lösningen. Det finns säkerligen flera rätt dessutom. Min känsla säger att vi har gjort mycket väldigt bra samt har inhandlat kvalitet i allt utom i själva poolen. Inget illa, men det är en Bestway 7,3 ggr 3,7. Om vi i framtiden vill byta upp oss så har vi iaf bra pumpar m.m. Dock blir jag inte klok på detta med markarbetet och framförallt om poolen kan stå direkt på xps300.

Någon som kan tycka till? Tack på förhand!

6
Ovanmarkspooler / SV: Koppla 38mm till 50mm Bestway 7,3 ggr 3,7 eller tvärtom?
« skrivet: oktober 19, 2020, 16:09:38:38  »
50 mm är den vanligaste diametern på slang och rör till lite större pooler. Kör 50 mm så långt som möjligt och 38 mm så korta sträckor som möjligt så minskar du tryckfallet genom rörsystemet så mycket som möjligt. Nu kan jag inget om Bestway men tycker att du ska undersöka om det är möjligt att gå över helt till 50 mm armaturer mot poolen.

Tack Tommy! Är helt med på noterna men ej vad gäller att ”gå över helt till 50 mm armaturer mot poolen”. Bestwaypoolen är icke vad jag förstår möjlig att ”korrigera” 38 mm till 50 mm. Så det enda görbara borde då bli att köra 50 mm så långt och mycket det bara går för att precis vid in- och utlopp koppla vidare till 38 mm.

Dammbutiken har gott om kopplingar i olika dimensioner https://www.dammbutiken.se/plastdelar/kopplingar/

Det finns i olika inlägg här mer information om övergångar till 38 mm om du orkar leta.

7
Ovanmarkspooler / Koppla 38mm till 50mm Bestway 7,3 ggr 3,7 eller tvärtom?
« skrivet: oktober 16, 2020, 09:00:50:50  »
Hallå! Jag har sökt runt i forumet på detta lilla dilemma jag har inför våren 2021 då min nya pool SKA vara i bruk  :) Hittar dock inte det jag efterfrågar så jag drar igång en ny tråd så får vi se om någon kan hjälpa till.

Poolen har 38 mm i såväl in- som utflöde och det har jag fått höra är något "smalt" dels för att få ett bra flöde men också ur perspektivet att hålla poolen ren. Poolen har ca 30 kubik vatten. En (tydligen väldigt överdimensionerad  :-\) värmepump är inköpt (50 mm koppling Lyfco Inverter ca 13 kw) och jag siktar nu på att inhandla en bra poolpump ink sandfilter som ska passa för flöde och kubik vatten. Jag har sett att det finns massor av olika adaptrar för att koppla detta samman. Det jag klurar på mest av allt? Det kommer att vara ca 6 meter från poolen till såväl poolpump som värmepump. Är det smartast att dra allt i 50 mm från pumparna och sedan, precis vid in- och utlopp, sätta adaptrar till 38 mm? Enligt någon form av logik (min, som definitivt kan vara fel...) blir det då "mer" flöde i 95 % av sträckan till pumparna. Eller är det bättre att köra på 38 mm konstant och sätta en adapter till 50 mmvid pumparna istället? Sedan ska jag kika på (om jag väljer denna lösning) om det finns bra poolpumpar ink sandfilter som har standard 50 mm också. Tips?

Jag vet inte om det förstnämnda exemplet är klokast? "Hålet" för in- och utlopp är ju de facto fortfarande 38 mm vilket oavsett övriga 6 meter kanske stryper flödet ändå? Alternativt pressar på för hårt? Jag vill INTE hålla på och skära i duken för att förstora in- och utlopp. Det luktar en kommande katastrof...  Detta är lurigt så jag undrar å det ödmjukaste om någon av er har bra tips på detta? Sedan ska jag oavsett lösning hitta adaptrar som passar också. Det blir en annan utmaning!

8
Ovanmarkspooler / SV: Underlag ovanmarkpool
« skrivet: oktober 16, 2020, 08:40:38:38  »
Är det en rektangulär pool? Tips är isåfall att se till så stöttorna kan röra sig när du väl fyller upp den.

Tack för svar! Men jag hänger inte riktigt med... Att "stöttorna" kan röra sig?

Jag grävde ca en meter. i backen Har hårt packad jord. Lade på markduk samt en bädd med makadam 11-16. Ner med dräneringsslang till brunn (omgiven av makadam). Sedan på med makadam 4-8. Paddat (blev ok men behövs mer i vår!). Har säkerligen runt 25 cm med makadam nu. Nu får det stå till våren och sätta sig. Funderar på några ton stenmjöl för att få det än mer kompakt och padda ännu mer. Mäta ut med laser så att det är spikrakt (vill ha den ambitionen iaf :-))Är detta nödvändigt tro? Sedan på med XPS300 som tejpas med silvertape i fogarna. En bra bottenmatta och sedan ställa poolen på detta! Funderar på om jag ska ha stenmjöl PÅ XPS300 också INNAN bottenmattan? Detta försöker jag läsa mig till men ser olika lösningar och olika tips på om det är bra eller ej... Har också sett att det finns XPS500! Är det overkill? Tänker att jag ska sätta upp lite isolering runt poolen också och givetvis ha ett riktigt bra skydd på för värme OCH säkerhet.

Jag tänker krasst att poolen ska stå på denna hårda isolering. Är detta ej görbart? Tänker på din kommentar att "stöttorna kan röra sig". Tar GÄRNA emot ett förtydligande. Tack på förhand!

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan