Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Teknik => Ämnet startat av: pool09 skrivet maj 23, 2010, 14:35:19:19

Titel: Problem med fliter och dammsugning
Skrivet av: pool09 skrivet maj 23, 2010, 14:35:19:19
Försöker starta poolen och cirkulationen har fungerat fint, bra tryck och ingen luft i systemet.

MEN, efter ett försök att dammsuga gick det inte så bra, efter att ha kopplat in den tog det ca 15 sek, sen sprutade det in luft i poolen via inloppen. Stängde av och tog bort dammsugaren, och det ser bra ut igen i poolen, bra tryck och ingen luft, men filtret "tappar" vatten, det ska ju vara fullt ända upp, men efter några timmar har det sjunkt några centimeter, tömmer jag ur luften stiger det igen men återkommer igen. Vad är det för fel, och varför kan jag inte dammsuga?

Poolen i sig läcker inget och ett par centimeter lägre nivå i filtret kommer ju aldrig att märkas. Och är det en läcka borde det väl synas i inloppen genom att det blir kolsyreliknande där?

Är det bara att system måste tömmas på luft ordentligt, eller bör man vara rejält oroligt eftersom vattennivån i filtret sjunker en aning under drift? Det sjunker inget när pumpen är avstängd. Filter  och pump står ovan vatten ca 15 m från pool och när jag stänger av pumpen "behåller" jag vattnet i  flitret genom kulventiler.
Titel: SV: Probllem med fliter och dammsugning
Skrivet av: matsa skrivet maj 23, 2010, 15:40:32:32
Hål i dammsugarslangen  <hmm>

Måste nästan va läckage mellan skimmer o pump någonstans suger den in luft .
Titel: SV: Probllem med fliter och dammsugning
Skrivet av: pool09 skrivet maj 23, 2010, 16:22:39:39
Vrider jag inte på min kulventil efter fitret försvinner allt vatten i filtret, är det som det ska om flitret står ovanför vattnet, mindes inte jag hade detta problem förra året...???

Hur kan man kolla om där är läckage mellan filter och pool, syns i alla fall inget vid inlopp? Och varför sjunker vattnet i filtret under drift, detta är lätt att fylla på genom att släppa ut luft via manomotern och tar ett par sekunder.
Titel: SV: Probllem med fliter och dammsugning
Skrivet av: maria1234 skrivet maj 24, 2010, 20:57:47:47
Hej

Hur mycket luft kommer det, när jag sätter min pooldammsugare Fun 2, som jag kopplar till inloppet kommer det ut en hel del luft i inloppen, med det försvinner efter ett tag.

Min rekomendation är att pröva igen och se om luften försvinner ur systemet.
Titel: SV: Problem med fliter och dammsugning
Skrivet av: pool09 skrivet maj 25, 2010, 09:00:38:38
Jag fick ju låne en robot som du kopplar till breddavloppet förra året, och den fungerade fint.

Min "vanliga" dammsugare har jag däremot inte fått att fungera, men det konstiga är ju att de kopplas in på samma sätt.

Under vanlig drift nu efter mina problem kommer det luftbubblor i filtret, men inget i inloppen till poolen...

Vid dammsugningsförsök kommer det rätt så mycket luft i poolen via inloppen.
Titel: SV: Problem med fliter och dammsugning
Skrivet av: Rickard skrivet maj 25, 2010, 09:23:46:46
Läckage vid o-ringen på cirkulationspumpen kan dra in luft, likaså en dåligt stängd/otät dräneringsventil på pumphuset.
Jag har dessutom själv råkat ut för att botten i skimmern fått en spricka p.g.a. issprängning.

Alla dessa tre fel kan ha funnits redan vid uppstarten, men framträda först efter att du kört med dammsugarslangen, detta eftersom ett större undertryck då uppstår som kan aktualisera den brist som kan ha funnits ett tag innan men inte synts på funktionen.
Titel: SV: Problem med fliter och dammsugning
Skrivet av: pool09 skrivet maj 25, 2010, 09:42:38:38
Jag tror mitt problem är någonstans inne i förrådet där jag har tekniken, misstänker själv att något har hänt med filtret, men ska ändå gå över alla kopplingar en gånt till, bräddavloppet är synat och det är helt och ute vid poolen är det bra sug.

Hur felsöker men filtret om man inte vet hur det ska se ut, men jag kan i alla fall se att det kommer bubblor från botten på filtret som inte varit där innan, det är kanske där något hänt?
Titel: SV: Problem med fliter och dammsugning
Skrivet av: pool09 skrivet maj 25, 2010, 09:45:07:07
I vilket fall, oehört frusterande att det inte fungerar som det ska, jag vill kunna lite på mina grejer och snart kunna börja njuta av poolen, får hem och felsöka idag.
Titel: SV: Problem med fliter och dammsugning
Skrivet av: Rickard skrivet maj 25, 2010, 09:48:21:21
Kommer det bubblor från botten kan det mycket väl vara dräneringsventilen som läcker, tror det var EONE som råkat ut för detta tidigare i vår.
Titel: SV: Problem med fliter och dammsugning
Skrivet av: pool09 skrivet maj 25, 2010, 09:50:14:14
Det lutar nästan åt det, och det i sin tur förklarar mina problem?

Lätt att byta?
Titel: SV: Problem med fliter och dammsugning
Skrivet av: Rickard skrivet maj 25, 2010, 09:53:52:52
Ingen aning, skiljer säkert på alla pumpar.
Med lite tur behöver du bara skruva igen den lite mer.
Titel: SV: Problem med fliter och dammsugning
Skrivet av: pool09 skrivet maj 25, 2010, 09:56:25:25
Återkommer i ärendet, kanske ikväll om tid ges.

Tack för era teorier än så länge!
Titel: SV: Problem med fliter och dammsugning
Skrivet av: maria1234 skrivet maj 25, 2010, 13:42:56:56
Kan vara att multiportventilen på sandfiltret "hängt" sig efter den hårda vintern samt att den varit avstängd. Pröva att köra backwasch, rinse och tillbaka till filtration en gång, ibland kan det fixa sig. Glöm inte stänga av pumpen när du ändrar på multiportventilen så sliter du mindre på pumpen.
Titel: SV: Problem med fliter och dammsugning
Skrivet av: pool09 skrivet maj 25, 2010, 15:59:34:34
Ok, jag ska testa allt, kollar alla anlsutningar, prövar en backspoling mm så får vi se. Håller tummarna, tur att det bara är 11 grader här i Skåne idag så man inte har någon ångest för att man inte kan bada... Jag behöver tid för att ordna allt...
Titel: SV: Problem med fliter och dammsugning
Skrivet av: Fia skrivet maj 25, 2010, 16:26:24:24
Ser du till att ha helt fylld dammsugarslang innan du kopplar till den??
Prova annars att be någon hålla den änden som du sätter på munstycket på, över ett av inloppen o sen drar du andra änden genom skimmern, låter först all luft tryckas ur slangen sen kopplar du den i skimmern.
Jag hade problem med luft o fick inget sug i slangen (+ luft i pumpen) så efter tips från RLA att göra så här så fungerar det perfekt.
Titel: SV: Problem med fliter och dammsugning
Skrivet av: Janne skrivet maj 25, 2010, 19:00:51:51
Ena ända av vår slang går att snurra på, den skall vara nere i vattnet.
Andra ändan är fast och den skall vara vid skimmern.

Har märkt att om man använder ändan som går att snurra på vid skimmern så läcker den luft.

Janne
Titel: SV: Problem med fliter och dammsugning
Skrivet av: pool09 skrivet maj 25, 2010, 21:10:05:05
Gjorde så gott jag kunde med slangen, men helt vattenfylld var den garanterat inte innan koppling till skimmern. Bara så mystiskt att det gick med roboten förra året, det var ju inte samma slang men samma funktion. Har i alla fall inte hunnit testa idag då man har 1000 andra saker som också behöver göras, men jag återkommer med info!
Titel: SV: Problem med fliter och dammsugning
Skrivet av: pool09 skrivet maj 28, 2010, 23:53:41:41
Ja då har man fått rätt på det, inga allvarliga fel tack och lov, men många små "samverkande" fel.

Packningen eller O-ringen till locket på filtret var inte helt tät (något måste ha hänt över vintern då den var det förra säsongen), det kändes som den hade "krympt" och nu bara fanns där utan att fylla sin funktion. Resterande kopplingar och limningar i förrådet OK.

Roboten jag lånade förra säsongen har en liten annorlunda slang än den jag har till min "borste med skaft" och robotslangen slöt tätt mycket bättre ute vid bräddavloppet vilket är ett måste.

SÅ, med några varv gängtejp till filtret och ett test igen att dammsuga där vi var 3 st, en vid filtret för att kolla att allt såg ok ut hela tiden, en vid bräddavloppet för att kolla och fixera där och en som dammsög. så fungerar allt som det ska. SKÖNT, OTROLIGT SKÖNT.

Det konstiga är att till den dammsugarborsten och slangen som jag har nu så är det vit hårdplast i både ändarna av slangen, det borde väl vara någon form av gummyhylsa eller packning eller vad man kallar det till den änden man sticker ner i bräddavloppet? Eftersom det är väldigt viktigt att det verklien är tätt där får jag ordna det på något vis. Roboten jag lånade hade en sådan hylsa och man känner ju det sluter tätt på ett helt annat sätt.

Bra tryck i systemet nu, men det visar ju hur känsligt det är. Att bara köra systemet fungerade innan, men vid dammsugning gick det inte bra. Hann bara dammsuga halv poolen idag, men nu ska det bli roligt imorgon att göra detta  ;D

Tack för alla kloka kommenterar, ni var rätt ute!!! O0

Nu återstår bara värmepumpen, installerad och klar, men hann aldrig använda den förra säsongen. Nervös för att allt ska fungera? Något...
Titel: SV: Problem med fliter och dammsugning
Skrivet av: pool09 skrivet maj 29, 2010, 00:50:06:06
Förresten, roligt ändå att läsa alla gamla problemtrådar, jag tror vi alla har samma känsla, för jäkla frustrerande när allt inte fungerar som det ska, men precis lika underbart när det kommer igång och bara samarbetar.

Ett antal "ska bara fixa lite med poolen" har det ju blivit till frun, och sen är man ute ett par timmar och fixar och donar. Nåja, man får väl strax ordentig rutin på det här och jag är väldigt glad och tacksam att detta forum finns! Nu när man förhoppningsivs inte behöver felsöka så mycket, så ska jag fortsätta att lägga in mina poolbyggarbilder som jag började med förra året... ;D