CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Swimclear filter, erfarenhet  (läst 561 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Jonto786

Swimclear filter, erfarenhet
« skrivet: november 15, 2021, 19:26:17:17 »
Planerar att köpa pool från Folkpool.
Har egen brunn och begränsat med vatten. För att minska vattenförbrukning i och med backspolning av filtermassa funderar vi på ett swimclear filter (polyesterfilter). På frågan om det var rätt tänkt till Folkpool fick vi svaret att det var "ok" vilket kanske kändes lite vagt.
Är det någon som kan dela med sig av sina erfarenheter av Swimclear-filter?

Poolgiganten

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5545
  • Total likes: 481
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Swimclear filter, erfarenhet
« Svar #1 skrivet: december 07, 2021, 07:21:15:15 »
Hur mycket vatten som går har mycket att göra med vädret, och vilken pooltäckning du har.
Har du en pooltäckning som släpper ned regnvatten i poolen så kan du passa på att backspola när du fått så mycket regn att nivån i poolen blir för hög.
Att rengöra filterelement känns ju inte så kul, och man bör byta ut delar av vattnet varje år för att kunna hålla en bra status på vattnet.
Man brukar säga att det bör bytas ca 20 liter/vatten för varje person som badar.
Är ni 4 som badar varje dag i 4 månader så blir det 9600 liter, alltså ungefär lika mycket som Hayward menar att du kan spara på att ha en filter som Swimclear.

OM du väljer swimclear för att spara vatten är det mycket viktigt att du inte använder klor med CYA mer än några veckor i starten, annars kommer du nog redan i slutet av första säsongen få problem med vattenkvaliten, och det kommer att krävas allt högre doser av klor för att hålla god status på vattnet.
Vi sänker aldrig nivån i vår pool på hösten, vilket gör att vi inte byter ut så mycket vatten som krävs för att hålla vattnet fräscht om vi kör med CYA-klor kontinuerligt, jag har sent om sider lärt mig vikten av att inte ha för hög CYA och körde därför i somras med Saniklar: https://makewaves.se/product/saniklar-tempo-stick-300g-45kg/
Finns säkert andra alternativ som också fungerar.
Eller kör med automatisk dosering av flytande klor, då slipper du också CYA, men det kostar en slant att investera i en sådan anläggning.

Summa summarum så skull nog inte jag köpa ett sånt filter du frågar om.
Du kan spara både pengar och vatten på att köpa en pooltäckning som släpper ned vattnet i poolen, typ "rolltop"-varianter.
Du kan även spara vatten på att inte sänka nivån i poolen när du vintrar, gör istället som jag och stoppa in cellplast med slutna porer i inloppen, och stoppa skimmern full med tomma PET_flaskor som förhindrar skador av isen så slipper du tömma ut 5 m3 vatten varje höst.

Men OM du tänkt köpa pooltak (Allt regnvatten rinner ned utanför poolen) och sänka nivån på hösten (Enligt folkpools instruktioner) så kommer det gå mycket vatten, även om du kör med Swimclear, frågan är hur mycket mindre vatten det går åt för att tvätta filterelementen jämfört med att backspola - det går självklart mindre - men vatten används ju även när du skall spola rent de där filterpatronerna.

Pooltak är onekligen bra om man har råd, men just i ditt fall vete katten om det är en så bra ide att kasta bort all den mängd vatten som regnet kan bidra med?
Kanske kan du samla upp regnvatten och pumpa över det i poolen efter regn - det skulle kunna vara en lösning på delar av ditt problem?
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag