CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Erica

Sidor: 1 ... 414 [415] 416 ... 433
4141
Teknik / SV: Tänka på när man bygger pumphus?
« skrivet: augusti 02, 2010, 21:03:29:29  »
Citera
Nej, jag är en glad amatör och kommer att anlita något elproffs till installationen.

Ja det är helt klart både den tillåtna och den enda säkra vägen. Man måste vara proffs för att göra sådant och skulle något hända och du gjort det själv så ligger du riktigt risigt till. Men man blir lätt bortskämd när man har en man som är i branschen och har egen behörighet...man ber lätt om något litet uttag här och där eller någon lampa... det är ju så lätt ordnat :) Som tur är klagar han inte heller när jag frågar honom om saker här från forumet, fast han egentligen har semester och är fri från jobbsaker!  ;D

Citera
Men i det fall jag gräver ner pumphuset ordentligt (till ståhöjd), sätter en stege på ena väggen och ett lock som jag kan stänga ordentligt om mig när jag donar nere i hålet, då är det säkert och ok? 

Jag visade min man din lilla skiss och han tyckte det lät som en vettig plan men han hade några synpunkter:

1. Rummet måste ha avlopp/dränering så att det absolut inte kan vattenfyllas. Skulle en slang eller ett rör gå sönder kan poolvattnet annars fylla hela rummet.
2. Matningen ut till rummet skall gå via en jordfelsbrytare, antingen en till
hela ditt hus eller (bättre) en till poolanläggningen separat (så slipper du få hela huset strömlöst vid eventuella fel på poolgrejorna). Jordfelsbrytaren bör sitta i huvudcentralen, inte i pumprummet, annars skyddar den inte säkert om t.ex. rummet vattenfylls.
3. Bäst är att du ber din elektriker dra ut en matarledning till pumprummet och sätta en liten central där. Sedan går det bra att koppla in pump, poolbelysning, värmare, belysning i rummet m.m. till olika grupper i centralen.
4. Nedgångsluckan måste alltid hållas låst så att barn inte kan klättra ned !

4142
Teknik / SV: Tänka på när man bygger pumphus?
« skrivet: augusti 02, 2010, 14:10:26:26  »
Citera
Hursomhelst; finns det några hinder i föreskrifter etc. som begränsar var man kan placera sitt pumphus? Måste det vara i zon 2, eller kan man ha det "vägg i vägg" med själva poolen? Eller hänger det på IP-klassningen av vad man installerar i sitt pumphus?


Om ditt pumphus är ett riktigt HUS, med egen ingång, där du kan gå in och stänga dörren och sedan fixa vad som behövs där inne, så är du inte o någon sådan zon. Det blir mera som en industrilokal eller liknande, dock med vissa krav eftersom det kan bli fuktigt där. Är det bara en "låda" där du öppnar ett lock och sedan sköter saker utifrån så får det inte vara i Zon 1. Se punkt 702.471.0.

Citera
Men om jag förstår föreskrifterna rätt, så får jag sätta pumpen i pumphuset, men ingen strömbrytare där jag kan slå av pumpen (se 702.53)!? Jag behöver alltså ha all elektrisk styrning någon annanstans?

Nej detta stämmer inte. Är det ett hus typ låda så får du inte heller ha pumpen där. Men är det ett eget, riktigt hus så får du ha både pumpen och strömbrytaren till den där. Du t.o.m. SKALL ha strömbrytaren där eftersom det allmänt finns ett krav att varje pump,maskin, moter etc. skall ha en strömbrytare, normalt inom synhåll från maskinen, så att man på ett säkert sätt kan stänga av den vid service etc. Det som du hittade avser ett helt annat fall, t.ex. som vid vår pool, som är inomhus. Vi har takljus i rummet men eftersom de sitter mer än 2.5 m över golvet ligger de utanför även zon 2. Men skulle vi ha satt strömbrytaren som tänder lamporna nära poolen så hade det varit olagligt. Den måste ut utanför zon 1, alltså minst 2 m från poolen, någon som min man som arbetar med starkströmssäkerhet, har fått förklara många gånger för gäster som undrat var ljusknappen sitter. Det ställe man förväntat sig, alltså direkt innanför dörren, skulle helt enkelt inte ha varit tillåtet.

4143
Markpooler. / SV: Ny på Pool
« skrivet: augusti 02, 2010, 13:37:23:23  »
Citera
Var ska luften komma från??? 
 Så länge systemet är tätt kommer det inte in någon luft, då de "öppna" ändarna ligger under vatten.

Ett vanligt sätt att få in luft är när man skall dammsuga botten. Det är inte alltid man lyckas fylla slangen ordentligt och då får man in luft.

4144
Utemiljöer, altaner, trall och stenläggning. / SV: Häftig Rutschbana
« skrivet: augusti 02, 2010, 00:03:15:15  »
OJ, häftig kana för att tydligen vara en privat pool !! Men klarar man att få stopp innan man slår i väggen på motsatta sidan ? Jag kommer ihåg jag såg en snutt på Youtube där någon dök med huvudet före i en ovanmarkspool, råkade köra huvudet genom plasten på motsatt sida varvid hela poolen rämnade med en stor flodvåg !

4145
Jag frågade just min man, som är elingenjör, vad man behöver ha och han gjorde en snabb uträkning och sa att sa att om det är 300 W lampor, avstånd på 10 m och en kabel till varje lampa (alltså inte en gemensam kabel) så måste den vara minst 6 mm2 grov. Man förlorar då ca 1.4 V "på vägen", så lampan kommer att lysa lite gulare och aningen svagare. Om du i stället köper 10 mm2 ledning förlorar du bara 0.85 V, med 16 mm2 bara 0.5 V.

Vi har förlängt kablarna till vår (inomhus)pool, men inte så långt som 10 m. Kanske 5-6 m eller så. Det fungerar alldeles utmärkt (vi har två lampor, 12 V 300 W). Sådana lampor lyser så starkt så lite svagare ljus saknar betydelse.

4146
Gräv inte ner transformatorerna - oasett vad du har för låda. Hur skall man t.ex. kunna göra service på dem ? Och det är svårt att hitta lådor som är så helt täta att de tål nedgrävning. Och varför skulle du gräva ned dem ? Sätt dem inne i huset eller i maskinrummet och förläng kablarna till lamporna. Det går utmärkt om man bara har rätt sorts kabel och rätt sorts dosor för att koppla ihop i.

4147
Teknik / SV: Tänka på när man bygger pumphus?
« skrivet: augusti 01, 2010, 20:26:28:28  »
Det tycks som maskinrum och liknande alltid tycks bli mindre än man trodde när man gör en ritning. Vi tyckte att vårt maskinrum (i källarplan, till inomhuspool) var rejät tilltaget. Men när man placerat in alla prylar, pumpar, filter, värmare, kemautomatik m.m. så blev det inte så rymligt. Visst, man kommer gott in men lite mer plats hade inte skadat - vid service och liknande upplevs det kanske lite trångt.

En annan sak att tänka på om man funderat på att eventuellt skaffa kemautomatik:  använder man som vi flytande klor och saltsyra så får inte de behållarna stå i samma utrymme. Skulle det börja brinna kan de blandas och då bildas giftig klorgas.

4148
Markpooler. / SV: Ny på Pool
« skrivet: augusti 01, 2010, 15:01:05:05  »
Citera
Ser ingen anledning till att maskinrum promt skall påstås att "måste ligga under vattenytan" - finns många av oss som har det fullt fungerande u.a. ovan vattenytan och utan större arrangemang för funktion.  
Har för egen del dessutom relativt långa sträckor från pumprum till pool, ca. 25 met./slang - no problemas!   Har heller aldrig haft nga. som helst "återcirkulationsstartproblem" efter vare sig backspolning eller dammsugning.

Problemet det gäller är ju att normala poolpumpar inte kan pumpa luft utan om luft kommit in i systemet så måste man fylla rör och pump på något sätt. Det går naturligtvis att göra på olika sätt. Är pumpen belägen lägre än vattenytan är det rätt lätt, annars måste man ta till något annat trick. Att hälla i vatten för hand är inte så  lätt eftersom det då normalt rinner tillbaks till poolen. På pooler har man ju normalt inte någon bottenventil som i brunnar. Det som min bekant gjort är att de grävde ned ett vertikalt grovt rör invid huset (maskinrummet är i huset), ett par meter från poolen. Detta rör ligger alltså under poolens vattennivå och självfylls från poolen via skimmern. Sedan har de en dränkbar pump i röret. Denna används bara vid uppstart och trycker då upp vattnet till poolpumpen så att de får ut all luft. Sedan är det bara att starta. När poolpumpen väl har kommit igång så stänger de av den dränkbara. Ett lite krångligt system kanske men enligt dem så har det funkat väldigt bra och det går snabbt att komma igång.

Ett annat alternativ är naturligtvis att sätta pumpen lågt, även om filter m.m. sitter över poolnivån. Där är det ju övertryck så där har det ingen betydelse.

4149
Markpooler. / SV: Ny på Pool
« skrivet: augusti 01, 2010, 12:00:05:05  »
Hej ! Jo dränering bör man helt klart ha om marken är sådan att det finns risk för vatten runt poolen. Annars kommer bl.a. värmen från poolen att ledas bort genom vattnet så att den blir dyr att värma upp. Dessutom om det är en pool med liner så kan linern flyta upp om poolen är tom och det står vatten utanför.

Maskinrummet måste ligga under vattenytan, annars blir det väldigt jobbigt att få pumpen att börja pumpa. Det GÅR att ha den över men det innebär så mycket extra krångel att du säkert vill undviak det. Jag har en bekant som gjort en sådan installation och efter varje dammsugning eller spolning så måste de använda en extrapump för att få igång systemet igen. Inget att rekommendera alltså.


4150
Vatten och kemi / SV: Chockat 4 ggr, fortfarande grönt
« skrivet: juli 31, 2010, 23:04:48:48  »
Ni har använt massor av puckar i förhållande till vattenvolymen i er pool. Är det puckar som innehåller cyanursyra ? I så fall kan ni kanske ha fått så hög halt av det ämnet att klorblockering inträtt. Vid klorblockering finns kloret i och för sig närvarande men blir verkningslöst. Om det är detta som har hänt måste vattnet, helt eller delvis, bytas ut - det finns inga kemiska motmedel mot cyanursyran. Halten går att mäta men de enklare testseten har inte den funktionen.

Sidor: 1 ... 414 [415] 416 ... 433
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag