Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Erica

Sidor: 1 2 [3] 4 ... 433
21
Vatten och kemi / SV: Slut på flytande klor mot slutet av säsongen
« skrivet: september 13, 2023, 20:49:26:26  »
Jo så brukar vi göra, köpa en 30 kg dunk och sedan dela den med den tomma dunken och så fylla på med vatten tills båda dunkarna är fulla. Det sparar en hel del i längden.

22
Vatten och kemi / SV: Slut på flytande klor mot slutet av säsongen
« skrivet: september 10, 2023, 21:57:10:10  »
Natriumhypoklorit, flytande klor, förlorar delvis sin styrka vid lagring. Detta gäller oberoende av om dunken öppnats eller inte, men påskyndas av om den står varmt eller träffas av solljus. Men när koncentrationen sjunkit en bit så minskar takten på nedbrytningen snabbt och blir till slut nästan försumbar. Så om du köper en ny dunk så använd den gamla till att blanda till två dunkar med bruksfärdig lösning, hälften klor, hälften vatten. Sedan kan du lagra dunkarna utan att få nämnvärd försämring av effektiviteten. Du kan naturligtvis alternativt köpa en mindre förpackning om det finns - normalt säljs den bara i 30 kg dunk. Du kan också använda klorin som dock har ett högre literpris för en klart svagare produkt

23
Markpooler. / SV: Pahlen P01 pump läckage vid avtappningsplugg
« skrivet: september 10, 2023, 01:09:35:35  »
Vi har en äldre Pahlens bronspump som rullat i många år utan problem bortsett från att vi en gång fick byta axeltätningen. Men det här verkar vara ett mera allvarligt fel. Det kan röra sig om ett gjutfel, men det finns en annan risk också: om du haft helt fel pH så kan bronset angripas av vattnet och du kan få frätskador. Jag såg en gång en sådan pump som fått fullt av hål i sig efter att ägaren till poolen bytt till flytande klor (natirumhyopklorit) och sedan "glömt bort" att man måste hålla nere pH som annars stiger successivt och till slut gör vattnet aggressivt. Nu hade det väl kanske förvärrats i hans fall för till slut märkte han att pH var skyhögt och överkompenserade så det blev alldeles för lågt i stället. Hur som so frätte vattnet rakt igenom pumphuset på flera ställen. Ja pumparna har hög kvalitet, men man måste hålla koll på sitt pH. Till skillnad från plast så är bronset inte så tåligt för extrema pH-värden.

24
Markpooler. / SV: Vatten problem - Grumligt
« skrivet: september 09, 2023, 23:19:59:59  »
Frågeställning nummer ett om det är grumligt och det inte försvinner, trots korrekta vattenvärden, är ju om filtreringen fungerar. Har du möjligen fel på filtret ? Kan vara så enkelt som att man råkat ställa reglaget på "cirkulation" i stället för "filtrering", men det kan finnas andra fel också. Du kan ha fått tunnlar i sanden eller någon dysa som gått sönder. Trasig dysa brukar ofta visa sig som att sand hamnar i poolen. Tunnlar i sanden ger inga så tydliga spår. Givetvis kan man också tänka sig fel på centralventilen, men det låter väl lite mindre troligt.  Vid en välfungerande filtrering bör manometertrycket stadigt stiga något från en backspolning fram till nästa. Sker inte detta så är det något skumt med filtret. Detta gäller i synnerhet om du har synlig grumling.

Du kan naturligtvis också ha fått i något sm filtret inte kan filtrera bort. Vi hade någon här på forumet som råkat välta en burk vattenlöslig målarfärg i poolen... Om du har en grumling orsakad av något som är alltför liten partikelstorlek för att fastna i filtret så kan du ju testa med att tillsätta flockningsmedel, som klumpar ihop mindre partiklar till större. Köps ofta i en form som läggs i bräddavloppet.

25
Uppvärmning / SV: XP 17 värmare död
« skrivet: september 03, 2023, 22:20:34:34  »
möjligt , just i detta fall skiter jag i vilket , då hade dom fått ta kostnaden själv eftersom det vara garanti , dvs inte bara ett nytt kort utan arbetstimmar , resor traktamenten, en annan stor anledning är att det inte längre finns tekniker , varken inom radio,tv.elektronik eller ens bilbranchen, dessa blir för dyra att anställa då det krävs en utbildad person , bättre då att ta skolelever eller nyanlända o lär dem byta enheter skruva loss o sätta dit

Det är möjligt att det ibland handlar om kompetensbrist, men många gånger har beslutet om att ej reparera en enhet tagits redan på konstruktionsstadiet. Varför t.ex. löda in en säkring på kretskortet i stället för att sätta en säkringshållare som man gjorde förr. ? Har man valt att löda in säkringar så har man nog inte tänkt att kretskortet skall repareras. Det förekommer ju för övrigt även system som är konstruerade för att gå sönder efter en "lagom" tid så att man får sälja nya produkter, s.k. planerat åldrande.

26
Uppvärmning / SV: Electric heater Aqua HL
« skrivet: september 02, 2023, 21:42:25:25  »
Om det är så så måste ju den aktuella värmaren vara på antingen 3 eller 6 kW eftersom den kopplats med 3x10 A säkringar - större effekt skulle inte fungera.. Konstruktionen med dubbla kontaktorer är vanlig just p.g.a. risken att en kontaktor kan fastna i tillslaget läge - antingen genom ren kärvning eller att kontakterna svetsat ihop sig, eller genom att kontaktorn överhettas så kraftigt att materialet i den skadas. Tänk t.ex. på en manöverutrustning till t.ex. en lyftkran. Skulle kontaktorn till "upp" eller "ned" fastna så måste nödstoppet påverka en ytterligare kontaktor som då bryter strömmen. Den senare är då ofta gemensam för flera funktioner och bryter all ström till utrustningen. Eftersom den kontaktorn endast bryter ström vid något enstaka nödläge blir den knappast uttjänt varför risken för att bägge kontaktorerna skulle fastna blir väldigt liten.

27
Uppvärmning / SV: XP 17 värmare död
« skrivet: september 02, 2023, 21:21:20:20  »
Det är numera alltmer sällsynt att servicetekniker löder in något på ett kretskort - även om det bara är en säkring. De flesta vill bara byta hela kortet alternativt konstatera att ett nytt kort kort antingen  inte finns att få tag på alternativt att det ändå inte lönar sig så att man ändå bör köpa en helt ny enhet. Tyvärr är det en trend som sprider sig över alltfler branscher och utrustningar.

28
Inomhuspooler / SV: Energiförbrukning inomhuspool i dedikerat hus
« skrivet: september 01, 2023, 21:08:06:06  »
Intressant, vad har du för energiförbrukning på luftluftaren, på ett ungefär? 8760 kWh/år? :)
Fast nu inser jag att poolrummet är inkorporerat som del av huset, så då är siffran snarare 5555 kWh/år? ;D

/killgissarn

Nej avfuktarna drar mycket lite energi numera eftersom vi har poolen övertäckt när det inte badas. Avfuktarna körs vid bad och sedan 15-60 minuter efter att vi täckt  poolen, beroende på vad fuktmätaren visar. Skall man bara bada en kortare stund behöver egentligen inte avfuktarna slås på alls, det hinner inte bli någon hög fuktighet i rummet.

29
Inomhuspooler / SV: Hur gör man bäst med skvätt vattnet i inomhus pool
« skrivet: september 01, 2023, 21:02:27:27  »
Vi har minimerat skvättvattnet genom att vår vattenyta i vår pool (inomhus) ligger rejält under golvnivån. Kanske en liten nackdel utseendemässigt, men praktiskt, vi råkar aldrig ut för att någon våg från poolen slår över kanten. Enda gångerna vi får några större mängder vatten utanför poolen är väl antingen om det är typ barnkalas och det utbryter någon slags vattenkrig eller om vi har party och folk badar med kläderna på och tar med sig mera vatten när de går upp. Men vi har ett antal golvbrunnar strategiskt placerade som lätt fångar upp så gott som allt. Är det typ barnkalas så är det bra att ha någon rejäl gummiskrapa till hands så man kan hjälpa vattnet ned i golvbrunnarna.

30
SpaForum / SV: Skötsel av terasspool
« skrivet: augusti 26, 2023, 22:05:19:19  »
Vad har du hittat för klor som är Cya-fritt?  :)

Oorganiskt klor innehåller inte CYA om det inte tillsatts efteråt. Natriumhypoklorit (flytande) och kalciumhypoklorit (pulver alt. granulat) är båda CYA-fria normalt. I en inomhuspool använder man normalt inget CYA. Cyanursyran eller "pool stabilizer" som den ibland säljs som, är i huvudsak ett slags solskydd för kloret så det inte bryts ned för snabbt av solens UV-ljus. Det har också en viss buffrande effekt på klornivåerna så att klorhalterna inte hoppar för mycket. Nackdelen är att man kan få klorblockering om man får för höga CYA-halter, alltså att kloret finns där men inte är verksamt.

En nackdel med kalciumhypoklorit är att det tillför kalcium vilket gör vattnet hårdare och ökar risken för kalkutfällningar.

Sidor: 1 2 [3] 4 ... 433
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag