Polarpumpen Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Erica

Sidor: 1 [2] 3 ... 417
11
SpaForum / SV: Extrem energiförbrukning
« skrivet: maj 12, 2022, 21:29:02:02  »
Om isoleringen är ok så skall ju inte energi kunna försvinna på något sätt. Om någon pump skulle stå och gå kontinuerligt så tillförs ju det mesta av den energin till vattnet och då kommer värmaren att gå mindre, så vida inte temperaturen skenar iväg, men det skulle ni ju märka. Om energi förbrukas så måste den ju ta vägen någon stans och då återstår ju endast värmeläckor av något slag. Det finns inte någon läcka vid locket så att vind kan blåsa igenom mellan vattenytan och locket - det skulle kunna få förbrukningen att dra iväg.

12
SpaForum / SV: Hjälp - för mycket klor i spa-poolen
« skrivet: maj 12, 2022, 21:23:24:24  »
Klorhalten kommer att sjunka, men det kan nog ta lite längre än 24 timmar. Hur mäter ni pH ? Om ni mäter med stickor eller tabletter så kan det vara så att den höga klorhalten gör att ni inte får något utslag. Det behöver inte handla om fel pH, det kan vara ett rent mätfel. Klor är blekande och färgerna kanske helt enkelt bleks bort. Låt klorhalten sjunka och se hur det går !

13
Markpooler. / SV: Svag belysning
« skrivet: maj 07, 2022, 10:28:40:40  »
De båda transformatorerna har kanske gemensam matning in och då kan det ju vara värt att kontrollmäta spänningen in till dessa, även om det är ganska osannolikt att något skulle ha hänt där. Eventuellt kan du ha fått en dålig batch av lampor - vi fick en liknande effekt när vi satte in några spotlights med LED i köket. De lamporna var alla lika och livslängden på dem var mycket långt från den förväntade.

14
Teknik / SV: Ljudisolera pumphus
« skrivet: maj 04, 2022, 22:11:04:04  »
Under årens gång har vi haft olika pooler och olika pumpar. Ljudnivån varierar väldigt mellan olika pumpar. Plastpumpar verkar bullra klart mer än den bronspump som vi nu har. Sedan kan ibland det hända saker som ger en massa extra ljud, t.ex. om främmande föremål kommit in i pumpen. Vår pump började en gång att skrika våldsamt, som en plågad katt. Det visade sig att en liten glasflisa på något sätt hamnat i poolen och sedan satt sig fast i axeltätningen på pumpen. Glaset som gned mot axeln gav det hemska ljudet. När vi fick bort flisan så blev pumpen tyst som vanligt.

Var försiktiga vad det gäller att kapsla in pumpen för att dämpa ljudet. En bekant till oss byggde en ljudisolerad låda för att få tyst på pumpen, men då blev det för varmt för pumpen och motorn blev förstörd. Pumpen måste få kylluft för att kunna fungera.

15
Markpooler. / SV: Läckage
« skrivet: maj 04, 2022, 22:04:00:00  »
Har du avloppsröret från centralventilen kopplat till någon slags avlopp så kan vatten försvinna omärkligt genom avloppet om centralventilen inte tätar korrekt. Vi har råkat ut för det vid ett par tillfällen - något skräp hade kommit in emellan ventilskivorna i centralventiler och läckaget blev avsevärt, men efter som vattnet försvann ned i avloppsröret så märkte man ju inget av läckan. Men den ena gången varläckaget så kraftigt att poolen nästan tömdes på ganska kort tid. Vi har ett bottenavlopp i vår pool så pumpningen fortsatte även efter att nivån kommit under skimmernivån, har man inget bottenavlopp så avbryts ju pumpningen när man kommit ned till underkanten på skimmern.

16
Markpooler. / SV: fyll på med vatten i huset för silkorgen
« skrivet: maj 04, 2022, 21:58:14:14  »
Står din pump över eller under poolens vattenyta ? Om den står över vattenytan så kan det vara särskilt svårt att få igång systemet. Ofta installerar man då en backventil för att underlätta det hela. Backventilen gör att vatten som hälls in i silkorgshuset. Poolpumpar pumpar oftast inte alls luft, så det gäller att få systemet helt vattenfyllt. Man kan hjälpa på en del med en trädgårdsslang instucken i utloppet på skimmern.

Står pumpen under vattenytan så är det betydligt enklare att få igång det hela. Då kommer vattnet inte kunna rinna undan och då brukar man inte installera någon backventil.

17
Vatten och kemi / SV: Första året grönt.
« skrivet: april 29, 2022, 19:08:58:58  »
Det ser ju ut som en rejäl "algsoppa". När du väl fått död på algerna brukar färgen bli mera grön-vit och så småningom klarnar det. Men har du fått mycket alger tar det sin tid och du kan behöva backspola filtret flera gånger för att det sätter igen sig. Men som redan skrivits, klorblockering kan vara en möjlighet, speciellt om du använt mycket klor i form av puckar som oftast innehåller cyanursyra. I ett sådant läge hjälper inte mera klor - du får då byta vatten, helt eller delvis, för att få ned cyanursyrahalten tillräckligt lågt.

18
En trefas motor KRÄVER trefas matning som skall vara symmetrisk. Det skall endast skilja obetydligt mellan de tre huvudspänningarna (L1-L2,L2-L3,L1-L3). Motorskydd fodras normalt alltid för trefas motorer. Det gäller ju först att kontrollera att husets trefassystem som sådant har symmetrisk spänning, vilket bör göras av en person som är fackman - man får mäta direkt i elcentralen. Det finns en möjlighet att man får en trefas osymmetrisk spänningsbild som den du mätt upp i vissa speciella fall, t.ex. om man har en transformator som matar anläggningen och du får avbrott (t.ex. en trasig högspänningssäkring) så att högspänning saknas på en av faserna. Den typen av fel måste felsökas av kraftbolaget, det eventuella felet ligger över överlämningspunkten. Men har ni råkat ut för något sådant så brukar det märkas på fler system i huset, lampor som lyser svagt, lysrör som inte tänder o.s.v.

Det kan också vara så att ni har avbrott i en fas på lågspänningssidan (400/230 V) så att endast två faser, i ditt fall då L1 och L3, matas korrekt, och då kan bakspänning ge de konstiga värdena som du mätt upp på L2. Spänning leds då in i L2 från L1 och L3, t.ex. via någon krets som belastar alla faserna. Med tanke på att det inte låter som du har fackkunskaper på elkraftsidan så bör du ta dit en elektriker som får mäta upp och kontrollera inkopplingen. >Det kan vara så att t.ex. en huvudsäkring har gått sönder i fas L2 så att sedan fasen spänningssätts av spänning som kommit dit som bakspänning via andra elapparater i huset. Det förekommer även fel i trefasiga dvärgbrytare (automatsäkringar) eller 4-poliga jordfelsbrytare för trefas så att det blir avbrott i en fas fast att enheten inte löst ut (orsakas t.ex. av en avbrunnen kontakt inne i enheten).

19
Markpooler. / SV: Poolstege till pool m pooltak
« skrivet: mars 27, 2022, 16:23:06:06  »
Jag kommer inte ihåg var jag såg den, men jag såg vid något tillfälle an poolstege som var ledad vid upphängningspunkterna så att den kunde fällas ned till vattenytan. Det finns ju sådana där underdelen går att fälla upp, i det här fallet gäller det överdelen som behöver fällas, Är man händig kan man nog själv bygga något liknande.

20
Vatten och kemi / SV: Hur ofta byta vatten?
« skrivet: mars 16, 2022, 07:18:53:53  »
Om du sköter vattnet rätt behöver du knappt någonsin byta vatten. Ett visst kontinuerligt byte får du genom att ditt filter (om du har sandfilter) måste backspolas emellanåt, då försvinner en del vatten ut i avloppet och du får fylla på motsvarande med nytt vatten. Likaså om du skall vinterstänga så brukar man behöva sänka nivån en del och då kommer du att få fylla på med en del nytt på våren.

Sådant som kan leda till ofrivilligt större vattenbyte är om du får för mycket cyanursyra i poolen. Cyanursyra, även kallat "pool stabilizer", finns i de flesta klorpuckar, om du använder sådana. Cyanursyran är ett slags solskydd för kloret, minskar solljusets nedbrytning av kloret och sparar alltså klor, plus att det ger jämnare klorvärden. Men man får inte få för mycket cyanursyra i poolen - då kan man få klorblockering, så att klor visserligen finns i vattnet men inte är aktivt. Eftersom det inte finns något kemiskt motmedel sum fungerar mot cyanursyra kan man då få byta en avsevärd del av vattnet för att få ned cyanursyrahalten. Man kan undvika problemet genom att inte hela tiden använda puckar som för med sig mera cyanursyra till poolen.

Sidor: 1 [2] 3 ... 417
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd