Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Klicka för pris Prisvärda pooler! Bäst online casino i Sverige

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Erica

Sidor: 1 [2] 3 ... 440
11
Vatten och kemi / SV: Problem med svart/grått "damm" på botten
« skrivet: maj 07, 2025, 23:29:33:33  »
Grått pulver, ibland vitt eller mitt emellan skulle kunna vara kalkutfällningar. Har man kommunalt vatten borde det normalt inte vara så hårt att man får kalkproblem. Men hur ligger pH nu ? Kalkutfällningar brukar vara när pH hamnar för högt. testa gärna med att samla in lite pulver och lägg det i lite syra, t.ex. ättiksyra och se om det löser upp sig - saltsyra fungerar givetvis också men då måste man vara försiktig, den är ju starkt frätande. Skyddsglasögon, handskar etc. hör till.

Grumling syns tydligt i en pool, vqattnet måste vara mycket rent för att se rent ut.


12
Vatten och kemi / SV: Problem med svart/grått "damm" på botten
« skrivet: maj 07, 2025, 17:25:42:42  »
Utfällningar kan vara av olika slag. Har ni brunnsvatten (som vi) I så fall kan det vara utfällningar av mangan , vilket blir svart. Järn brukar ge brun-brun/grön utfällning. Nu har vi inte hårt (kalkrikt) vatten, men har man det kan man även få kalkutfällning. Den senare har ett typiskt pH-beroende, uppstår mest vi högt pH och brukar ofta försvinna om man sänker pH.

Utfällningar av det här slaget kan vara så finkorniga att de går rakt igenom filtret vid dammsugning och blåses tillbaka in i poolen. I så fall måste man i stället dammsuga till avlopp ("waste"). Då går dammsugningsvattnet ned i avloppet så inget kommer tillbaka in i poolen. Nackdelen är att man snabbt tappar vattennivå, så när vi har gjort dettas har vi först höjt vattennivån en bra bit över normalnivån, sedan dammsugit snabbt så vi inte hinner tappa för mycket vatten. Vatten kostar ju - vi har visserligen egen brunn så vi betalar inte för vattnet, men mycket värme åker ju ut med vattnet och nytt vatten skall värmas upp. Likaså åker kemikalier delvis ut också, så förbrukningen ökar.

Att filtret fungerar är givetvis också viktigt. Sand eller diatomitfilter är ju klart bättre än patronfilter om ni nu har sådant. Det är verligen en avsevärd skillnad. Sedan kan man även på sandfilter få problem, någon dysa kan gå sönder (då spolas oftast sand ut i poolen) eller man kan få "tunnelbildning" i sanden så att filtreringen försämras.

13
Vatten och kemi / SV: "Ketchupeffekt" på klorvärden
« skrivet: maj 06, 2025, 13:31:05:05  »
Ja nu verkar allt ha löst sig, i vart fall för stunden. Systmet reglerar nu Redox-värdet korrekt och vi får bra värde i poolvattnet - stämmer av med tabletter emellanåt. Tydligen var nedsmutsning av elektroden huvudproblemet i vart fall.

Skulle problemet återkomma så får vi leta efter en ny elektrod som passar ihop med vårt system - den vi köpte gjorde det tydligen inte. Det äör väldigt svårt att veta eftersom de som säljer elektroder inte har mycket mer data i sina specifikationer än vad sonden skall mäta (i detta falled då Redox) och att det är BNC-kontakt.

Att byta hela systemet verkar vara onödigt överdåd. Det finns ju inga tecken på att systemet i övrigt - själva elektronikenheten eller de båda doserpumparna med tillhörande kärl - skulle ha några problem.

Jag använde ca 2 %-ig saltsyra, men såg sedan en websida som föreslog 4 %. Hur som, detta är nog något som de flesta med klorautomatik kan ha nytta av. Det eliminerar säkert inte elektrodbyten helt och hållet men det kan säkert avsevärt förlänga livslängden på elektroderna. Vissa websidor påstår att elektroderna skall bytas varje säsong - något som ju vår pool bevisat måste vara oerhört överdrivet. Nu kan det kanske vara svårare med utomhuspooler i och med att elektroderna måste övervintras, men ser man bara till att de inte torkar ut utan förvarar dem i lämplig lösning, helst buffertlösning med visst pH, så  borde de hålla bra mycket längre än en säsong även för utomhuspooler.

Nu får man väl hoppas att de elektroder som säljs idag inte är sämre än våra gamla. Tyvärr går ju utvecklingen av vissa produkter åt allt kortare livslängder på saker.

14
Vatten och kemi / SV: "Ketchupeffekt" på klorvärden
« skrivet: maj 05, 2025, 20:26:12:12  »
Nej jag vet ju inte heller varför den nya elektroden inte fungerade alls. Den kan ju i sig själv inte innehålla någon programvara eller liknande. Märkligt är att reläet bröjade uppföra sig som om det fick växelspänning i stället för likspänning. Men resultatet blev att om vi vred på kalibreringsinställningen så började den först att brumma, vred man längre slog så småningom reläet till. Normalt med nuvarande elektroder så blir det distinkta till och frånslag, aldrig något brum. Kanske är den nya elektroden tänkt för någon annan kretskoppling, men den har ju bara en vanlig BNC-kontakt så några aktiva kretsar finns knappast i den.

Nej klorinator vore inget alternativ för oss. Då måste man ju ha saltvattendrift och vi har en gjuten betongpool med vanlig järnarmering, visserligen en bit in men jag skulle inte vilja riskera att vi får rostangrepp på armeringen, något som skulle äventyra hela poolen.

15
Vatten och kemi / SV: "Ketchupeffekt" på klorvärden
« skrivet: maj 04, 2025, 23:38:08:08  »
Det verkar som vi fått ordning på det,men jag är inte helt säker ännu. Men problemet verkade vara någon form av beläggning på Redox-elektroden. Efter rengöring i utspädd saltsyra så fungerar den klart bättre, svarar snabbare och ger inte några kraftiga översläng. Men jag får testa lite till innan jag kan vara helt säker. Vi testade först med att byta elektrod mot en modern sådan, visserligen bara köpt på nätet och ganska billig, men den visade sig inte fungera alls.  Reläet som styr doseringspumpen för kloret brummade och hoppade fram och tillbaka.  Kanske för hög inre impedans eller något liknande. Den passade nog inte alls ihop med vårt system, även om den hade BNC-kontakt som de gamla vi har. Vårt system är ju helt analogt men har varit väldigt pålitlig fram till nu. Totalt är den över 20 år gammal, vi bytte elektroder en gång för ca 14 år sedan och har kört sedan dess. Kanske håller elektroderna bättre i en inomhuspool som våran, ingen övervintring utan drift året runt.

16
Teknik / SV: Byta pump Pahlen P01 enfas
« skrivet: maj 03, 2025, 01:14:13:13  »
Self-priming är bra om man har pumpen över vattenytan, men ganska betydelselöst annars. Har du pumpen hela 2.5 m under vattenytan lär det knappast vara några problem på den fronten. Nej din pump är inte self-priming, inte heller vår (samma modell fast 1.1 kW). Men att få den att pumpa har aldrig varit något problem. Vår pump sitter ungefär på samma höjdnivå som poolens botten. Vad det gäller effektiviteten har jag aldrig räknat på den, heller aldrig sett något problem på den fronten. Vår pool och filter är överdimensionerade då vi först tänkt bygga en större pool utomhus. När vi sedan ändrade till inomhus hade vi redan skaffat pump och filter. När vi bestämde oss för att bygga en inomhuspool fick vi miska poolstorleken för att hamna i rimlig budget.

17
Teknik / SV: Byta pump Pahlen P01 enfas
« skrivet: maj 02, 2025, 02:27:27:27  »
Vad det gäller svårigheter att få igång pumpar och andra saker om drivs av elmotorer så är det en enorm skillnad på startförmåga/startmoment mellan enfas och trefas motorer (förutsätter att vi bara talar om asynkronmotorer). Trefasmotorer brukar inte ha några startproblem om inte de fastnat totalt. Men enfasmotorer med kondensator har ofta lågt startmoment och det behövs inte så mycket mekaniskt motstånd för att starten skall misslyckas.

Vi har också en Pahlens bronspump som har gått väldigt bra, varit igång dygnet runt - året runt (inomhospool) i snart 20  år nu. Service som behövts har varit lagerbyte och ett byte av axeltätningen som började läcka en gång. Visst kan du koppla på en annan motor om bara byggnormen (fysiska mått, axeldiametrar, flänstyp) stämmer överens och märkeffekten måste uppgå till minst den som den förra motorn hade. Varvtalet är nästan alltid det samma ungefär, runt 2800 rpm. Inget hindrar att du byter till 3-fas heller, men det fodrar ju en ändring av elanslutning, kontaktor, motorskydd m.m.

Om motorn började ryka så behöver den inte nödvändigtvis ha blivit förstörd. Har du tur kan lindningen ha överhettats men ändå överlevt. Ta loss den och kontrollera lindningen först.

Om en varvtalsreglerad motor ger bättre eller sämre startmoment går ej att säga om man inte vet vilken typ av reglering som används och hur denna styrs. Att ställa in ett högre varvtal ger inte med automatik ett högre startmoment, det här är inte en bilmotor. Skall du ha en varvtalsreglerad motor måste du se till att få en som klarar drift mot frekvensomriktare, detta är viktigt säkerhetskrav vid pooldrift. Vissa gör det, vissa gör det inte. Poolpumpar med variabelt varvtal används normalt i syfte att spara energi, man kan t.ex. köra ett lägre varvtal vid filtrering jämfört med vid backspolning eller kanske sänka varvtalet när poolen inte används så mycket. Kan man inte reglera varvtalet så måste pumpen vara dimensionerad för det högsta kravet, dvs för backspolningen.

18
Uppvärmning / SV: Styrning av dum VP
« skrivet: april 29, 2025, 00:21:36:36  »
Det finns en hake med förslaget om kontaktorstyrning. Värmepumpar skall helst alltid slås av och på med sina inprogrammerade start och stoppsekvenser. Att brutalt stänga genom att bryta strömmen är inte vad som rekommenderas. Enligt vissa ger detta en kortare livslängd på pumpen.

19
Markpooler. / SV: Borttappad skvalplucka
« skrivet: april 26, 2025, 21:18:07:07  »
Allt hänger på hur mycket "ytskrä# som hamnar i din pool. Det som försämras utan luckan är ju ytvattenreningen. Har man ett läge där det ofta landar löv, insekter eller annat i poolen, ja då bör man fixa luckan. Om inte så är det inte så viktigt. Vi har en inomhuspool och vår lucka gick sönder för några år sedan, men poolen fungerar lika bra ändå. Inomhus har man ju just inte problem med en massa ytskräp normalt.


20
Om det är en plan gummipackning med diverse hål i så går det ju att tillverka en själv av lagom tjockt gummi. Gummiduk i olika tjocklekar finns ju att köpa. Är packningen inte sönder utan bara lite torr så kan det ju fungera att smörja upp den också.

Sidor: 1 [2] 3 ... 440
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Klicka här för mer information!
Klicka här för mer information!
Besök vår hemsida för mer information
Klicka här för mer information!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Bäst online casino i Sverige