Rubinpool Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Erica

Sidor: [1] 2 ... 417
1
Vatten och kemi / SV: Kan någon förklara?
« skrivet: juni 30, 2022, 20:43:54:54  »
Vad är det för typ av pool ? Är det en gul beläggning eller har själva väggmaterialet gulnat ? Känns det gula fett eller torrt ? Feta avlagringar kan ju komma från t.ex. sololja, hudkrämer ller liknande. Man får ju ofta någon sådan avlagring vid vattenlinjen och då kan man behöva något fettlösande för att få bort det.

2
Inomhuspooler / SV: Tömma / Fylla pool - något att tänka på
« skrivet: juni 29, 2022, 23:51:21:21  »
Om ni skall ha vatten i poolen utan att bada i den så slår ni ju av uppvärmningen och låter temperaturen sjunka till vad den nu blir. Med inget badande och låg vattentemperatur så behövs endast en sparsam klorering för att hindra algtillväxt m.m. En inomhuspool får ju inte i sig en massa goja som kommer med vinden. Nackdelen med att tömma den är att det blir alltid lite jobb extra när den skall igång igen. En pool är som mest lättskött när den bara rullar på, år efter år.

Skall man tömma en kaklad pool skall man göra det långsamt. Om det går för snabbt finns det risk för att vattnet bakom kakelplattorna trycker loss eller spräcker plattorna. Det är betongen som står för det vattentäta - inte kaklet. Kaklet är för att ha en trevlig och lättrengjord och ganska underhållsfri yta.

En inomhuspool är lättast att sköta om man täcker över den när det inte badas. Då drar man ned avdunstningen mycket rejält och slipper ha fuktproblem alternativt köra kontinuerlig avfuktning, något som inte blir så billigt med dagens energipriser. Vi hade vår inomhuspool oövertäckt i början men det gav hög energiförbrukning, även om som tur var elen var billig då jämfört med nu. Efter att vi började täcka den när det inte badas så behövde vi inte köra avfuktarna annat än i samband med bad, värmeförlusterna sjönk drastiskt och energiförbrukningen totalt blev mycket lägre. Vi kör vår pool året runt, ca 28 grader i vattnet för det mesta. Poolen är välisolerad och energiförbrukningen mycket måttlig.

3
SpaForum / SV: Vad är detta?
« skrivet: juni 29, 2022, 01:29:54:54  »
Nja, hög CYA-halt skulle kunna förklara en bakterietillväxt, men eftersom problemet återkommer direkt efter ett vattenbyte låter den teorin väldigt osannolik. CYA brukar inte plötsligt skjuta i höjden på nolltid utan byggas upp under lång tid om man tillsätter klor med cyanursyra i. Jag förutsätter då att man inte tillsätter cyanursyra som separat kemikalie (säljs ofta sm "pool stabilizer"). Används ibland i poolsammanhang men är ju inget som någon brukar gå och hälla i sitt spa.

Om det går att själv avgöra vad detta är så finns ju alltid möjligheten att samla in en provmängd av sörjan och lämna den till ett proffslab för analys. Kostar en slant men det är ju lättare att rätta till problemet om man vet vad det är man slåss mot.

Hur varmt kör du som max ? Jag drar mig till minnes en bekant under USA-tiden som hade problem med att kuddarna ibland delvis löstes upp i deras bad. Det verkade oförklarligt, tills de kom på att temperaturregleringen ibland hakade upp sig så att vattnet blev tokvarmt (typ 70-80 grader) vilket plastmaterialet i kuddarna inte tålde.

4
Att behöva backspola 1-2 ggr/dag är helt extremt om inte din pool är full av skräp. Kan du möjligen ha fått en utfällning av något slag ? Har du brunnsvatten eller kommunalt ? Vad visar manometern på aggregatet för tryck när du startar efter en backspolning ? Är trycket redan då nära maxgränsen så är det ju inte igensatta filter som är huvudproblemet utan det finns någon annan begränsning i flödet. Kan något skräp ha kommit in i filtrets centralventil och satt igen där ? Om du kopplar förbi eller kopplar bort värmepumpen får du då en helt annan cirkulation och annat tryck ? I så fall verkar något ha sätt igen sig i värmepumpen.

5
Teknik / SV: Hur mycket el drar pumpen?
« skrivet: juni 21, 2022, 23:23:23:23  »
Skall man räkna noga så blir det inte precis den effekt som står på motorskylten som man skall räkna efter utan den effekt som verkligen används. Motorskylten an ger den högsta effekt som motorn kan leverera kontinuerligt. Men sedan beror den verkliga förbrukningen även på filter och rörsystem. De flesta poolpumpar ligger inte och arbetar på max hela tiden.

En poolpump körs i två olika driftsfall: filtrering resp. backspolning. Backspolningen förutsätter högre effekt än vad filtreringen gör, samtidigt som tiden för backspolning är mycket kort jämfört med tiden då man kör filtrering. Man överdimensionerar därför pumparna för att klara backspolningen. Därför finns det energi att spara om man kan separera de två driftsfallen. Det finns i praktiken två sätt att göra detta på: 1) skaffa en pump med varvtalsreglering 2) sätt in två pumpar, en mindre för filtreringen och en större för backspolning. Det senare systemet är väl ovanligt för villapooler men mera vanligt för offentliga bad, hotellpooler och liknande.

Varvtalsreglering fungerar bra, men kan ge vissa problem. Det gäller risk för utlösning av jordfelsbrytare (poolutrustningar skall alltid matas så att de skyddas av jordfelsbrytare för personsäkerhetens skull). Nästan alla frekvensomriktare säljs med förbehållet att de inte skall användas ihop med jordfelsbrytare. Många gånger kan det gå bra,men de som säljer omriktarna har garderat sig, fungerar det inte i ditt fall så kan du inte klaga eftersom du inte följt anvisningarna. Speciella jordfelsbrytare som konstruerats för att klara frekvensomriktardrifter finns, men har varit väldigt dyra och kostar även idag betydligt mer än vanliga jordfelsbrytare.

En tröst i sammanhanget när elrpriserna stiger är ju att energin som förbrukas av pumpen till största del hamnar i poolvattnet,alltså hjälper till med uppvärmningen.

6
Vatten och kemi / SV: Saltsyran går åt snabbt!
« skrivet: juni 10, 2022, 00:30:23:23  »
Undvik att köpa koncentrerad saltsyra ! Den ryker och röken är väldigt hälsovådlig och skadar många material.  Vi köper endast 10%-ig numera. Vi testade koncentrerad en gång och kommer inte att göra om det. Visst man behöver inte köpa lika ofta om man köpen den koncentrerade, men problemen det ger är så pass stora att det är inte värt det. Dessutom uppstår en extra stor fara om man skulle få en läcka på slangen från pumpen till poolsystemet, sprutar det ut koncentrerad syra är det direkt livsfarligt. Man skall ju för övrigt alltid ha skyddsglasögon, gummihandskar osv vid hantering av saltsyra. Handlar det om koncentrerad syra MÅSTE man ha andningsskydd med korrekt filter för rökens skull.

7
Övriga frågor! / SV: Poolstädning, grövre
« skrivet: maj 21, 2022, 00:09:55:55  »
Det beror nog väldigt mycket på hur snabbt du vill försöka lösa upp kalken. Även en måttlig pH-sänkning på några tiondelar kommer att sätta gång en kalknedbrytande process, men det kommer att ta lång tid. Skall du få bort kalk snabbt fodras att det blir rejält surt. Jag minns vi fick en gång kalkutfällningar a la snöflingor i poolen och de försvann efter en tid när vi sänkte pH storleksordning 3-4 tiondels pH. Men om det bildat hårda stenliknande kalkbildningar så fodras det säkert betydligt mer. Men jag vet ju att om du spiller t.ex. citronsyra på en kalkstensyta så blir det ganska snabbt bestående märken.

8
Teknik / SV: Ljudisolera pumphus
« skrivet: maj 17, 2022, 08:00:04:04  »
Svarta utfällningar i vattnet låter som manganutfällningar. Har du brunnsvatten ? Kanske borrad brunn ? Utfällningarna är oftast för finkorniga för att de skall fastna i filtren och åker ofta i stället bara rakt igenom. Flockning eller dammsugning mot avlopp ("waste") kan hjälpa till för att bli av med dem. Jag har mycket svårt att tro att några partiklar i vattnet skulle påverka pumpljudet - i så fall skulle det behöva handla om mycket grövre partiklar och om inte filtret helt har havererat så skall sådana partiklar fastna där.

Om du nu haft två identiska pumpar och båda låter för mycket enligt dina öron så är det väl troligt att det är en pumpdesign som nte är så tyst av sg. Plastpumpar låter oftast klart mera än t.ex. bronspumpar. Men bronspumparna är ju klart dyrare.

9
SpaForum / SV: Barn dåliga i magen av spabad
« skrivet: maj 14, 2022, 13:00:31:31  »
Det låter som ni överdriver lite vad det gäller kemikalier och vattnet. Avvikelser i alkalinitet är inte något problem som man behöver bry sig om om inte det handlar om mycket stora avvikelser. Så länge man klarar att reglera pH-värdet så kan man glömma alkaliniteten. Om man får svårt att hålla pH-värdet (antingen att det blir så trögt att man inte kan få det ok eller att det hoppar som en jo-jo) så kan det vara dags att mäta alkaliniteten.

Magsjuka hos barn är väldigt smittsamt så det faktum att det drabbat båda barnen säger inte så mycket. Vi hade ett antal gånger då våra barn blev magsjuka och då blev det ofta alla fem på i stort sett samma gång. Har ni brunnsvatten så skulle jag annars snarare misstänka fel på dricksvattnet än badandet. Jag förutsätter ju då att barnen inte dricker av spavattenet - lär varken smaka gott eller vara särskilt nyttigt. Du skrev inte hur gamla barnen är, men mindre barn inser inte alltid att man inte bör ta in pool eller spavatten i munnen, ens för att leka med, spruta etc.

Sedan finns det förstås alltid en riskfaktor till: långvariga bad i mycket varmt vatten kan ge olika hälsopåverkan bl.a. på mage/tarm. Ligger barnen i badet väldigt länge kan det bli mindre hälsosamt om ni kör hög temperatur i badet. Barn är känsligare än vuxna vad det gäller temperaturpåverkan.

10
SpaForum / SV: Full fart
« skrivet: maj 12, 2022, 21:32:06:06  »
Om temperaturen är låg så vill ju värmaren gå igång. För att värmaren skall kunna fungera så måste vattnet cirkulera så någon pump måste ju vara igång. Har ditt spa en separat cirkulationspump eller är det någon budgetvariant som utnyttjar en pump både för cirkulation och jets ?

Sidor: [1] 2 ... 417
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd