VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Amica

Sidor: 1 2 [3]
21
Vatten och kemi / SV: Skum och vita prickar och användning av filterbollar?
« skrivet: juni 28, 2021, 09:46:45:45  »
@nuburjare kör du med sand då?

Jag beställde nya filterbollar nu när jag beställde en ytskimmer.

22
Vatten och kemi / Skum och vita prickar och användning av filterbollar?
« skrivet: juni 27, 2021, 18:02:36:36  »
Har en terrasspool med bubbel. Den heter "1400" varför jag antar den rymmer så många liter.
(räknas det som en ovanmarkspool eller ett spa-bad?)
Andra säsongen med den nu. Använder samma multi-puckar som jag använt i många år till en ovanmarkspool eftersom jag har kvar av dessa.
Sandfilter fast med såna bollar i stället.
Kollar klor & pH med Nitors tabletter osv.
Efter att ha rengjort vattenlinjen, från "fastbränd" pollen, vid två tillfällen med avsedd kemikalie tycker vi att det skummar mycket när man bubblar och att del ligger kvar låt säga 10-15 minuter efteråt.
Kanske normalt men man ser även små helt vita prickar som rör sig vid ytan. Jag kan tänka mig att de kommer från klorpucken men, inser jag i skrivande stund >ohno> >ohno>, skulle kunna komma från det isolerade lock vi använder men inte, ibland, lyfter bort när vi bara är två som badar.
Dessutom så ser man hur det snabbt fastnar partiklar vid vattenlinjen efter en sådan bubbel.
Att skummet skulle bero på den kemikalie jag använt har jag inget belägg för, jag tror faktiskt inte det själv. Tror alltså. Jag tänker att det i tid, alltså använd tid, har medfört att det är något annat som skummar? Att det bildas skum när man bubblar kan jag "köpa" men jag skulle vilja slippa att det snabbt byggs på smuts(?) vid vattenlinjen.
Funderar på dessa bollar i filtret... (jag har i tidigare år till ovanmarkspoolen bara använt pappersfilter)
Behöver man byta dessa oavsett? Det är vanligen bara två som badar. Inget gräs och inga löv i poolen och indikatorn för filtret visar ok hela tiden. Har ändå backspolat någon gång.
Kan det vara så att det kan bildas "en väg förbi" dessa bollarna och vattnet då tar den vägen/inget renas? Kan man bara fylla på med mer bollar? Eller är det kanske så att jag ska använda sand ändå?

23
Vatten och kemi / SV: Nybörjarfråga salt
« skrivet: augusti 26, 2020, 09:46:56:56  »
Hej,

Undvik tanken med salt som desinfektionsmedel.
Alger kan alltid bildas. Salt biter inte på detta. Vidare tillförs alltid bakterier vid bad till en pool.
Vidare annat kan komma ner i vattnet som tillför bakterier.

Den som gav informationen har fel. Eller så var inte kommunikationen helt klar?

Ibland sker det missuppfattningar. I ditt fall tror jag inte det.
Roger

Nej, jag har förstått att jag ska undvika saltet. Det som är i får väl vara i, det är ändå snart slut på säsongen här uppe i norr (6° i morse).

Jag pratade i telefon med leverantören när jag undrade om saltet och efteråt när jag fick funderingar angående denna tråd ringde jag igen för att klarställa om jag hade fattat fel tidigare men det hade jag inte.
De menar att man bara har salt men att man får en bättre effekt med klorinator/klordosering. Jag tror helt enkelt att de inte visste bättre. Det är ju inte olagligt om man inte vet allt. Som leverantör borde man ju veta detta men...

Jag känner mig nog mer snopen än lurad. Jag borde kollat mer innan.
Nu är det bara detta med saltet och instrumentet som känns onödigt. Inte så mycket själva pengarna utan avsaknad av nyttan av dem.

Tillägg, några minuter senare:
Familjerådet har beslutat att köra med klorpuck i flottör säsongen ut och även i början på nästa säsong. Därefter fundera på att skaffa en klorinator och då kanske en liten sådan typ Intex. Behåller salt och instrument.

Tillägg, långt senare:
Nä, saltet använder jag som bekämpningsmedel på garageuppfarten och instrumentet säljer jag, om jag hittar en köpare.

Tack för era svar som hjälpte mig att komma fram till denna insikt!  O0

24
Vatten och kemi / SV: Nybörjarfråga salt
« skrivet: augusti 25, 2020, 23:02:22:22  »
Tack för bra svar!

"Salt är bakteriehämmande."

Okej.
Jag försöker förstå tankegången med enbart salt, så som leverantören (kanske?) avsåg.
Återkopplar nu till min tidigare undran om badtunna - bada en gång - byta vatten.
Att OM någon gör så, vilket kanske inte är helt ovanligt för badtunnebad vid något särskilt tillfälle, så skulle man alltså kunna tänka sig detta.

Badtunnan fylls med vatten, tunnan får svälla om den är av trä, vattnet värms upp, salt tillförs för att det hämmar bakterier, vilket får anses tillräckligt i sammanhanget.
Man badar och sedan tömmer man tunnan. Saltet är bättre än ingenting.

Skulle detta vara möjligt? Alltså gör ni så ni som använder badtunna några gånger vid speciella tillfällen?
Eller kör ni chock-klorering? Eller inget alls en sådan gång?

Som sagt jag försöker bara förstå. Det är inget jag på något sätt avser tillämpa för min "applikation".


25
Vatten och kemi / SV: Nybörjarfråga salt
« skrivet: augusti 25, 2020, 20:29:43:43  »
Fyller på med en fundering, kanske mer som moraliskt stöd då:

Jag har än så länge väldigt goda relationer med leverantören. Visst borde de informerat mig om hur det fungerar men de verkade ju inte ha koll själva så då kan man ju inte begära mer? Jag borde ju googlat i fem minuter INNAN jag beställde salt & mätare.
Saltpåsen är ju öppnad. Får väl krossa briketterna (jo det var sådana för avhärdningsfilter) och använda som tösalt. Instrumentet? Kostade ca 450 kr.
Ska jag se detta som en lärpeng och inte nämna något mer om det här? Eller ska jag begära någon form av ersättning/retur?
Eller kanske kränga grejorna här på forumet eller på Blocket?

26
Vatten och kemi / SV: Nybörjarfråga salt
« skrivet: augusti 25, 2020, 20:22:12:12  »
Har inte nivåerna här och nu, men jag frågade Pahléns för många år sedan om just salt och rostfritt. Den kvalitet på rostfritt som de använder tål vatten med en salthalt som långt underskrider de salthalter man ska ha för att en saltklorinator ska fungera. Många gånger håller det rostfria i alla fall, men får man en repa så kan det sätta igång och rosta.
Okej, då är det alltså saltet i sig då och inte elektrolysen.
Eftersom salthalten i poolen är typ 5-10x lägre än i havet innebär det sålunda att man inte kan använda några detaljer av rostfritt stål på båtar och annan utrustning som ska segla på havet.

Visst det är skillnad på rostfritt & rostfritt. En diskbänksplåt är rostfri men den är magnetisk. Min värmare skulle jag tro är tillverkat av rostfritt syrafast. Elpatronen är också syrafast ser jag nu när jag kollar Rinkaby.

27
Vatten och kemi / SV: Nybörjarfråga salt
« skrivet: augusti 25, 2020, 20:13:47:47  »
Möjligen är jag snett ute här, men jag tolkar "terasspool" och din vattenvolym (och vidare tex) som att du har någon form av "spa-bad" alternativt en "badtunna".

Din kemist har rätt! Sålunda i att - bara hälla i salt i ditt vatten är varken till eller från, utifrån att rena ditt vatten. Om din tanke är att rena ditt "salt-vatten" så behöver du ha en saltklorinator, som du redan verkar ha förstått och satt dig in i lite.

Din leverantör verkar kanske inte riktigt vara med på tåget här.

Sen skriver du att ditt handhavande är - fyller upp, värmer, badar och sedan tappar ur. Om så är fallet så kan man förvisso fundera på behovet av att rena sitt vatten överhuvudtaget... Då handlar det väl mer om att tvätta ur "tunnan" så det inte finns hudavlagringar, kroppsfetter, etc kvar i tunnan tills de är dags att "tappa upp ett nytt bad"...

MEN man kan även fundera på hur pass "klimatsmart" och hur pass "ekonomiskt" det är att tappa ur 1600liter vatten varje gång ni tillbringat någon timme eller två i tunnan... <hmm>

Har bekanta som har spa-bad (terassmodeller) och ingen av dessa tömmer ur sina "baljor/tunnor". Däremot så jobbar de med klor-kem för att säkerställa att vattnet är rent, vissa modeller har även inbyggda reningsprogram som körs för att säkerställa att det inte börjar "gro" i diverse slangar och jet-utblås. Samt att spa-bad ofta tarvar en högre klorhalt (ppm) än vanliga "sim-bassänger".

Rostfritt och saltvatten. Generellt så brukar man undvika "rostfritt" när man jobbar med saltvatten, men som alltid så är det skillnad på rostfritt och "rostfritt". Vi har en saltvattenpool, dock så har vi inga detaljer i poolen som är av "metall", men vårt pool-däck runt poolen har på en del ställen synliga skruvskallar i syrafast stål - ingen rost. Funkar din värmare nu, så kör så länge det funkar...

Så, vill du använda salt för att rena ditt vatten, och vill du undvika i att tappa ur din "tunna" efter varje bad - då är det saltklorinator-spåret du skall utforska. Vill du jobba med klor så är det klor du ska kika på, men då kan du nog skippa att hälla i en massa salt i vattnet...

Nej, du har missförstått frågan. JAG tappar INTE ur poolen efter varje bad. Tänkte bara att OM någon gör det så kan saltet göra nytta DEN gången. Att det var så leverantören tänkte?
Det är alltså en pool i glasfiber och det finns visserligen bubbelsystem men något spa-bad är det inte.

Jag hann ju hinka i sex kilo salt, efter att ha pratat med leverantören men sen började jag att fundera mer.

Just nu är det samma typ av klorpuck, som skvalpar runt, som jag kört med i alla år på den förra poolen.
Klor & pH har jag koll på.


28
Vatten och kemi / Nybörjarfråga salt
« skrivet: augusti 25, 2020, 14:20:29:29  »
Sprillans ny på forumet.

Efter att i ca 10 års tid ha haft en ovanmarkspool med klordosering via puckar (vilket fungerat väldigt bra) har vi nu skaffat oss en terrasspool i glasfiber, 1600 liter.
Har tidigare sneglat åt detta med rening m.h.a. salt men inte, dumt nog, fördjupat mig i ämnet.
I samband med beställningen av poolen beställdes även salt och instrument för att mäta salthalt. Det var vad som fanns att beställa i "saltväg".

När det efter en del slit (byggnationer) med poolen var det dags att kolla "hur man gör" med saltet.
All sökning via nätet pekar på detta med en klorinator. Leverantören menar, eller åtm. menade, att det räcker med enbart salt, att deras kunder kör så.
En kemist jag kontaktat menar att salt i sig inte gör någon nytta.


1. Här är jag nyfiken på Era synpunkter om detta? Ja att en klorinator fungerar vet jag nu, det är mer en uppfattning om detta med enbart salt. Påminner om vattenvolymen och att det bara är två vuxna som (mestadels) nyttjar poolen.
Fungerar salt till viss del för ex. en badtunna där man fyller vatten, värmer, badar, tappar ur?

2. Läser man mera (bl.a. här) om salt så tycks det vara så att salt skulle angripa produkter av rostfritt stål. Kan det verkligen stämma med den låga salthalt som föreligger?

3. Mera angående rostfritt. Eftersom det klor som genereras (om man använder klorinator då) är mycket "mindre" än om man tillsätter klor på annat sätt så torde väl inte kloret vara boven?

4. Ännu mer rostfritt. Eller är det själva elektrolysen när klor utvinns ur saltet som angriper rostfritt stål?

Jag har under åren med den tidigare poolen använt en egenbyggd elvärmare i rostfritt stål och med el-patroner i rostfritt stål och inte fått några problem med den. Använder samma värmare nu.


Sidor: 1 2 [3]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan