|
Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.
Meddelanden - Erica
1
« skrivet: mars 20, 2023, 21:57:43:43 »
Det finns sprutbart skum av polyuretantyp, kan i vart fall i USA köpas genom bygghandeln. Det måste vara en typ som get slutna porer så att det inte absorberar vatten. Sedan är det ju ett problem att sådant skum är problematiskt arbetsmiljömässigt - man får vara mycket noga med andningsskydd, skyddskläder o.s.v. Det säljs, åtminstone där, skum avsett för just pooler. En äldre typ av sprutskum är karbamidskum, som användes som t.ex. väggisolering förr i tiden. Nackdelen med detta är bl.a. att skummet krymper med tiden, det utrymme som var fullsprutat kan ändå få lite glipor här och var med tiden. Det har dessutom mindre mekanisk hållfasthet är polyuretanskum, du smular lätt sönder karbamidskum mellan dina fingrar vilket du inte klarar med polyuretanskum. Å andra sidan så var karbamidskummet mindre giftigt att arbeta med. Men jag tvivlar på att det finns sådant att köpa idag.
2
« skrivet: mars 08, 2023, 15:42:02:02 »
Om det är en gjuten betongpool så är det betongen som är vattentät - kaklet är det inte eftersom det alltid finns fogar som aldrig kan vara helt täta. Så sprickan har i så fall bara betydelse rent utseendemässigt. Poolen är ju tydligen tät och det är huvudsaken. Att någon skulle få en pool tät bara med hjälp av kaklet tror jag inte på. Kaklet sitter där för att det är ett snyggt och praktiskt material, lätt att göra rent, tål nästan vilka rengöringsmedel som helst och ger dåligt fäste åt alger m.m.
3
« skrivet: mars 03, 2023, 07:19:13:13 »
Det går ju att bygga regleringar för fjärrvärme utan större problem, trots att t.ex. ett stenhus med golvvärde i stengolv också är ett väldigt trögt system med mycket lång tidskonstant. En god vän till oss bor i ett sådant hus och tycker att hans fjärrvärme klarar regleringen av temperaturen väldigt bra, detta trots att systemet saknar innegivare utan bara har en utetemperaturgivare som utgångspunkt, plus att reglercentralen givetvis kan mäta utgående temperatur och temperatur i returledningen. Exakt hur den regleringen är uppbyggd vet jag inte, men tydligen fungerar det.
4
« skrivet: februari 27, 2023, 22:01:07:07 »
Ja vad det gäller regleringen så är ju pooler onekligen väldigt tröga system, men om man har tillräcklig datakraft i styrsystemet så kan ju systemet göras "lärande", så att det själv beräknar tidskonstanterna i fråga. Allra bäst vore väl då om man kompletterade med givare för lufttemperaturen - i det här fallet luften under pooltaket och någon slags signal om när taket är stängt resp. avdraget. Nu tvivlar jag på att reglersystemen på de pumpar som säljs, men hade man de indata jag nämnde plus att systemet är självlärande så kan man nog få till det så pass bra att en inverterpump ytterst sällan behöver rusa upp på sitt maxvarv.
5
« skrivet: februari 26, 2023, 17:52:47:47 »
Kolla in ljudnivåerna på resp. pump om den skall stå nära bostadsrum. En inverterpump ger inte start/stop-ljud men vissa kan ge visslande ljud i stället. På vanliga luft-luft-värmepumpar har ju invertertekniken i princip helt tagit över. De anses ha längre livslängd för att de sällan går på full effekt/fullt varvtal.
6
« skrivet: februari 26, 2023, 17:20:14:14 »
Kolla noga att din frekvensomriktare klarar att köras mot en jordfelsbrytare ! De flesta leverantörer av frekvensomriktare anger att de INTE skall köras mot jordfelsbrytare och jordfelsbrytare är ju obligatoriskt för poolanläggningar.. Det KAN fungera ändå, men gör det det inte kan man komma med någon reklamation eftersom man använt den på ett sätt som inte rekommenderas. Det enda fabrikat som tillverkar frekvensomriktare och som klart säger att de går att köra mot jordfelsbrytare är NFO Drives. De har en patenterad lösning som ger ren sinusvåg och inga övertoner som är det som annars kan ge falska utlösningar av jordfelsbrytare. Tyvärr är dessa omriktare lite dyrare än de vanligaste fabrikaten. Man kan också gå andra vägen och skaffa en jordfelsbrytare som är extra tålig mot övertoner, sådana finns, men det brukar inte bli en billigare lösning.
Vad det gäller switch så finns det många möjligheter, allt från rent manuella typ Krauss-Neimer omkopplare till hopkopplingar med kontaktorstyrning. En trefas omkopplare med 1-0-2 är ju allt du behöver egentligen.
7
« skrivet: februari 20, 2023, 07:55:37:37 »
Med den poolvolymen och det användandet och dessutom inomhus så fungerar ju det med de allra minsta sandfiltren. Tyvärr är de billigaste väl oftast inte av någon toppkvalitet, de säljs av kedjor som Biltema och Jula och användes väl mest för enkla ovanmarkare och barnpooler. Men priserna på de filtren är ju låga i gengäld - du får ju en komplett sandfilterpump för 1500-2500:-. Men man bör väl ändå välja ett sandfilter - de allra billigaste är ju ofta patronfilter och då får man mera jobb med patronbyten m.m. - mer jobb än en backspolning någon enstaka gång. En inomhuspool klarar sig med väldigt få backspolningar eftersom det inte kommer så mycket skräp i den. Vi har en större inomhuspool och använder den flitigt och får ändå lång tid mellan backspolningarna.
8
« skrivet: februari 11, 2023, 19:24:19:19 »
Det låter som någon sorts intermittent fel och det kanske kan vara något så enkelt som en misskontakt i någon kretskortsanslutning. Bryt strömmen, kontrollera sedan att alla anslutningskontakter till kretskort och enheter sitter i ordentligt. Någon felsökning utöver det är knappast möjlig utan att ha tillgång till fullständig dokumentation över elektroniken. Det blir bara gissningar i blindo.
9
« skrivet: februari 07, 2023, 08:49:08:08 »
Vattnets avdunstning styrs i huvudsak av temperaturskillnaden mellan vattnet och luften ovanför så så långt stämmer det att vattnet avdunstar mycket snabbare när luften är kall. Men hur är badet täckt när det inte badas ? Om täckningen är tät bör ju avdunstat vatten kondenseras på locket eller täckningens undersida och droppa tillbaka ned i vattnet. Finns det däremot någon form av luftcirkulation mellan vattnet och övertäckningen ut till omgivningen så försvinner ju vattnet.
10
« skrivet: februari 03, 2023, 00:51:16:16 »
Om temperaturen verkligen är lägre än inställt värde så kan ju inte vara någon risk med att justera upp. Annars är ju 40 grader. där 40 grader C motsvarar 104 grader F som är maximalt rekommenderad temperatur ur hälsosynpunkt enligt amerikanska myndigheter. Alla span som säljs i USA har detta som maxtemperatur och eftersom merparten av styrutrustningarna som säljs även här är amerikanska designer så är de gjorda efter detta. Högre temperaturer anses vara en hälsorisk. Därför går det troligen inte att ställa in din styrutrustning på högre temperatur än just 40 grader C.
|
|
|