Polarpumpen Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Amica

Sidor: [1] 2 3
1
Vatten och kemi / SV: Hjälp att dosera klor
« skrivet: augusti 03, 2021, 16:11:26:26  »
Okej okej, jag har förstått, precis som jag skrev i trådstarten, att ni skulle hänga upp er på användandet av 200 grams puckar med multiklor.
Det jag inte kan förstå är skillnaden mellan att använda en (1) puck á 200 gram hela tiden *) i poolen, så som det fungerade med tidigare pooler, tills dess att den har löst upp sig helt och ersätts med en ny jämfört med att använda en (1) 20 grams d:o tills dess att den har löst upp sig helt, på kortare tid, och ersätts med en ny.

Jo jag inser några viktiga skillnader:
1. Vattenvolymen är mindre. Detta kompenseras med att jag ser till att pucken löses upp långsammare genom att stänga "gallret" så att pucken inte sköljs av av det vatten som så att säga strömmar igenom. **)
2. Ytan på en 200 gram är större, när den är ny, än ytan på en 20 gram. Det skulle då kunna medföra att jag då, vid användning av en ny puck, medföra att större mängd frigörs men när 200 grammaren har krympt så att dess yta motsvarar en på 20 gram så borde det bli okej resultat, om man skulle få okej resultat med en 20 gram. Eller?
3. Något jag missat?

*) Så som jag har uppfattat användningen av dessa hårda puckar, som även kallas veckopuckar, så ska de vara i hela tiden för att alla fem "funktionerna" ska tillföras poolen hela tiden. Så fungerade det bra med tidigare pooler. Alltid klart och fint vatten. Några gånger per säsong efter mycket sol och bad, liksom i uppstarten då, en skvätt chockklor. Några gånger per säsong en skvätt pH+

**) Det är ju egentligen här min ursprungliga frågeställning kommer in i bilden. Eftersom det tydligen inte räcker att ha "gallret" stängt för denna pool vill jag ha ett annat sätt att dosera, oavsett om det är 200 gram eller 20 gram som används. Visst skulle jag kunna skippa detta och bara dosera med granulat (chockklor) men då tappar jag alltså puckens övriga "funktioner" och så behöver jag tillföra det på annat sätt och då blir det ett merjobb som jag vill slippa. Därav frågan.

Men jag har nu delat på resterna av pucken så att jag vid nästa tillfälle jag slänger doseraren, när klorhalten är okej eller för låg, kommer det vara 17 gram. Det kanske räcker så...


2
Vatten och kemi / SV: Hjälp att dosera klor
« skrivet: augusti 03, 2021, 12:45:00:00  »
använd produkterna som dom är tänkta att användas och inte en 200 g puck till 1400 l och inte i en stängd flytande dosör.

Citera
Placeras i skimmern eller i en "floater".


3
Vatten och kemi / SV: Hjälp att dosera klor
« skrivet: augusti 03, 2021, 11:00:39:39  »
Multiklor (80 % aktivt klor)
Stora 200 grams tabletter, ”klorpuckar”, som löser sig långsamt. Innehåller även algmedel och flockningsmedel. För utomhuspooler. Dosering: ca 1 tablett per 25-40 kbm var 5-7 dag. Placeras i bräddavloppets korg.Dagsklor (65-70% aktivt klor)
Innehåller små klortabletter à 20 gram för daglig klorering. För både utomhus och inomhuspooler. Dosering: ca 1-2 tabletter (20-40 gr)/10 kbm varannan dag. Placeras i bräddavloppet eller i flytande fördelare.

Det här har fungerat bra i 10 år med annan pool. I tidigare pool fick "gallret"  (se ex. http://camion-rad.info/ocirp/k2kSM_Z5-QHlFujxyUs5oQHaHa.jpg) vara helöppet. I nya poolen är det helstängt. Doseraren flyter runt hela poolen, jag har bra snurr på cirkulationen.

Edit:
Ja, skulle man lägga pucken i bräddavloppet/skimmer (vilket jag inte har) så skulle den lösas upp på en vecka.

4
Vatten och kemi / SV: Hjälp att dosera klor
« skrivet: augusti 03, 2021, 10:41:53:53  »
Hej,

Nu var vi nästan elak mot trådskaparen?

Tror du har för mycket klor och den blir omätbar.

MVH
Roger
Det tror inte jag. Jag mäter 0.1 när doseraren varit ute ur polen i två dygn. Du menar att det är för mycket klor då?
Jag mäter 3.0 (eller mer då) när doseraren varit i i två dygn. Ja, då är det för mycket klor. Det är ju det hela frågeställningen handlar om. (?)

Killgissa kan jag göra själv...

5
Vatten och kemi / SV: Hjälp att dosera klor
« skrivet: augusti 03, 2021, 10:38:49:49  »
Det är väl ändå en viss skillnad på att lösa upp 200 gram, eller hälla i 200 gram pulver, och på att använda en 200 gramspuck som löses upp efter en månad??

6
Vatten och kemi / SV: Hjälp att dosera klor
« skrivet: augusti 02, 2021, 22:14:02:02  »
Hej,

Använd inte 200g puckar om du har 1400 liter.
Du kommer få så hög klorhalt att de bleker och dödar allt om de råkar lösas upp fort. Över 100ppm fritt klor.
Vidare brukar fritt-klormätningar avvika vid 2 ppm. Vid 6 ppm visar de negativt resultat. 100ppm? Ingen aning.

20g brukar vara lagom för en choch för 1400liter?

MVH
Roger

Som jag skrev så uppstår problemet även när det bara är 20 gram kvar av 200 gramspucken...

7
Vatten och kemi / SV: Val av saltklorinator till ovanmarkspool
« skrivet: augusti 02, 2021, 22:05:56:56  »
Kan tyvärr inte skicka och ta emot pm.

MVH
Roger
Eh? Jag fick ett PM.

8
Vatten och kemi / SV: Val av saltklorinator till ovanmarkspool
« skrivet: augusti 02, 2021, 20:09:50:50  »
Passar på att i sammanhanget påpeka att jag har en salthaltsmätare till salu här på forumet!
Jag är inte intresserad av att få tillbaks de pengar jag la ut helt i onödan för den utan kan tänka mig att priset får motsvara fraktkostnaden.

9
Vatten och kemi / Hjälp att dosera klor
« skrivet: augusti 02, 2021, 20:03:52:52  »
Har problem med att hålla jämn nivå på klorhalten. Använder Nitors doserare, en sådan enkel som flyter på ytan. "Gallret" helt stängt. I den har jag Multiklor 200 g från poolklubben. Poolen är på 1400 liter och är kanske mer att betrakta som ett spa. Redan nu tänker ni säkert "1400 liter och 200 gramspuckar!?" Ja, så länge jag har kvar av dem. Sen är tanken att byta till de mindre på 20 gram. Men en 200 grams puck som förbrukas blir ju till slut också bara 20 gram och jag har inte märkt någon skillnad, att problemet är olika stort beroende på om pucken är "ny" eller snart slut. Färskt/senaste exemplet är att testet visar >3.0 mg/l Cl/DPD (använder Nitors testset med såna tabletter) och dosören lyfts ur poolen. Två dygn senare är värdet <0.1 mg/l. Doseraren åker i igen, denna gång med "gallret" helt öppet. Pucken är uppskattningsvis 1/4 av sin ursprungliga storlek. Efter ytterligare två dygn mäter jag igen och då är det åter >3.0 mg/l och doseraren åker ur igen. Visst, jag skulle kunna sätta ett larm och mäta varje kväll men...
Med min tidigare ovanmarkspool kunde jag mäta en gång i veckan och värdet var alltid bra, så länge jag hade puck/ar i doseraren. Den poolen var visserligen 10x större. Jag tänkte att det skulle bli lättare att underhålla en mindre pool och det är det vad gäller "städning" men inte vad gäller kemikalier. Nej, jag har inte koll på alkalinitet och cyanosyra eftersom mitt testset bara mäter klor och pH. Kan dock tänka mig att skaffa teststickor för det ändamålet. Mer intresserad av en annan metod att dosera rätt, dock utan att det blir som att jaga mygg med elefantbössa. Puckens övriga fyra "funktioner", förutom då möjligen "pH stabilisering" verkar fungera bra.

10
Teknik / SV: Placering av temperaturgivare
« skrivet: augusti 02, 2021, 12:52:17:17  »
Föreslagen placering efter filtret är väl just det att det ska vara ett filtrerat vatten, att inte smuts ska kunna påverka/fastna i tempgivaren. Men det sitter väl en sil före pumpen antar jag? Värmeregleringsmässigt spelar det ingen roll.

Sidor: [1] 2 3
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd