CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - jool08

Sidor: [1] 2 3
1
Markpooler. / SV: Läckage. Riskkonstruktion bräddavlopp?
« skrivet: Idag kl. 11:00:45 »
Låter väldigt mycket enklare än min procedur. Tanken är alltså att när isen/vattnet expanderar i bräddavloppet som kommer Frigoliten/PET-flaskan att tryckas ihop istället för själva bräddavloppet spricker?
Men hur funkar det men slangarna som befinner sig på en lägre nivå än frigoliten (t.ex. den gröna på min bild)? Vågar man lite på att det vatten expanderar uppåt i riktning mot frigoliten och inte pressar sönder slangen?

2
Markpooler. / SV: Läckage. Riskkonstruktion bräddavlopp?
« skrivet: Igår kl. 19:26:47 »
Intressant, låter du alltså vattnet i bräddavlopp/silkorg bara vara kvar och frysa? Är det vedertaget även av andra eller beror det på var i landet man bor?

3
Markpooler. / SV: Läckage. Riskkonstruktion bräddavlopp?
« skrivet: Igår kl. 17:10:20 »
Jag skulle nog behöva en grundkurs i poolkunskap för totalt okunniga.

Bräddavloppet har ju en öppning längst upp där det finns en kommunikation med poolen. Sen är det som en stor hink med silkorg och utlopp i botten. Därifrån går en slang till pumpen som står i marknivå. Systemets lägsta punkt är slangen/kopplingen på min bild, alltså direkt efter bräddavloppet.

På hösten sänker jag vattennivån till nedom alla ut/in-lopp. Då finns inte längre någon kommunikation mellan vattnet i poolen och det som är i bräddavlopp och slang mot pumpen. När jag öppnar locket på pumpen rinner vatten tillbaka mot bräddavloppet. Då står det vatten en bit upp i silkorgen och i den del av slangen som har lägst två. Hur får ni andra ut detta vatten? Jag trodde att jag behövde öppna kopplingen på bilden men såhär i efterhand är jag ju osäker. Nu läcker det i skarvarna mellan slangarna och min förhoppning är att det ska räcka med att lägga någon typ av silikon där det läcker (alltså vid röda och gula markeringarna på bilden).

Jag är dock mycket tacksam om någon kan förklara hur jag borde göra i höst för att inte få samma problem igen.

4
Markpooler. / SV: Läckage. Riskkonstruktion breddavlopp?
« skrivet: maj 11, 2024, 09:00:55:55  »
Ja, jag fattar inte riktigt själv vad jag gör, kanske helt fel. Pumpen står i ett förråd i marknivå, alltså något högre än vattenytan. I höstas så tömde jag poolen med en dränkbar pump till strax under alla inlopp/bräddavlopp. När det var klart så stod det fortfarande vatten i breddavloppet och slangen till pumpen. Botten av bräddavloppet är något lägre än pumpens nivå. Då skruvade jag isär kopplingen på bilden (som är på systemets lägsta nivå) för att det vattnet skulle få rinna ut. Det gjordes efter diskussion med en som har större erfarenhet.

Men det var kanske helt fel? Jag kanske skulle ha sugit torrt i systemet genom backspolning av pumpen?

5
Markpooler. / Läckage. Riskkonstruktion bräddavlopp?
« skrivet: maj 10, 2024, 21:22:47:47  »
Hej! Startar nu andra säsongen med pool och tyvärr är det mycket krångel. Vår pool är cirka 30 år gammal och jag vet inte om vi har en standardlösning eller en väldigt dum lösning. Vi når bräddavloppet genom en lucka i trallen och längst ner mot marken (vilket man precis når om man ligger på mage på trallen och sträcker sig ner) så finns det en koppling/skarv, se bild.

Denna var ett litet elände när poolen skulle stängas i vintras. Locket (blått markerat) var stenhårt skruvat och det var med stor möda som vi lyckades öppna detta. Delen mellan den gröna och röda markeringen är vridbar och jag blev rekommenderad av en poolkunnig kontakt att vrida den neråt så mycket jag kunde för att tömma ut vattnet som fanns i bräddavlopp/slang. Jag tror att vi lyckades hyggligt, men det var väldigt krångligt.

Nu när det var dags att starta systemet så har jag återigen vridit "locket" uppåt och skruvat fast det så gott jag bara kan. Men någonstans är systemet inte tätt. Jag kan se att det droppar vatten i kanten vid den gröna slangen (röd markering), vilket kanske inte är så konstigt eftersom mittendelen är roterbar just där. På samma sätt så tror jag att det är otätt även vid den gula markeringen (där det också är roterbart). Pumpen går ojämnt och det är mycket luft i systemet. Jag kan såklart inte vara säker på att läckaget är just i detta område men det är min huvudmisstanke.


Brukar det se ut såhär? Det känns inte rimligt att man två gånger varje år ska ligga i denna väldigt oergonomiska ställning och vrida på dessa väldigt hårt skruvade kopplingar. Även äldre personer och lite svagare personer bör väl kunna sköta en pool. Att slangarna på bägge sidorna är fritt roterbara och nu dessutom läcker känns inte heller riktigt bra.

Går det att byta allt detta till någon bättre/modernare lösning? Skulle önska mig en lösning som är säker och lätt att hantera när poolen ska vinterstängas och startas igen på våren.
Har ni andra tips på hur man ska få detta att bli tätt? Om man sätter dit någon typ av silikon som fixerar hela paketet så förstår jag inte hur man ska bete sig för att tömma systemet på hösten.

6
Vatten och kemi / SV: Kraftigt stigande klor av veckopuckar
« skrivet: september 11, 2023, 20:38:59:59  »
Tack för svaret! Huvudanledningen till att jag skaffade PoolLab var att jag inte litade på den gamla mätaren som visade höga och svängande värden så jag tror inte att det är mätaren som är felet. Om man sprider 200 g klor i 30 m3 vatten borde det ge 6,7 ppm (minus den mängd som förbrukas under tiden som kloret tillförs). Att jag mätte 7,5 kan kanske bero på att kloret inte var helt jämnt fördelat. Jag gjorde flera mätningar samma kväll och ett mer rättvisande värde var runt 5,5-6, vilket också är alldeles för högt.

Det verkar som att kloret förbrukas väldigt långsamt i vår pool. Nu är det en vecka sedan jag startade denna tråd och i samband med det tog jag bort den resterande delen av klorpucken. Jag har fortfarande inte stoppat i någon ny vilket innebär att jag inte tillfört något klor på en hel vecka. Då har värdet långsamt sjunkit och ligger idag på 2,8. Det innebär att vi på en vecka har förbrukat lika mycket klor som finns i 40 % av en puck. Enligt doseringsanviningen borde vi behöva 1-1,5 puck / vecka.

Skulle jag stoppa i en ny puck nu skulle värdet sannolik stiga med cirka 0,5-1 enhet per dag upp till omkring 7 när pucken är helt upplöst om 7-10 dagar.

Är det någon som vet vad detta kan bero på? Varför förbrukas inte kloret alls i den takt som alla anvisningar säger?

7
Vatten och kemi / Kraftigt stigande klor av veckopuckar
« skrivet: september 04, 2023, 18:02:09:09  »
Hej! Håller på att bli tokig på poolen. Kloret stiger hela tiden till höga nivåer trots att vi tillför mindre än rekommenderat. Har en pool som är 30-35 m3 och använder vanliga multiklor-puckar för veckodosering i breddavloppet. Tabletter löser upp sig långsamt (långsammare än jag förväntar mig) och det brukar ta cirka 2 veckor innan den är helt upplöst. Just nu är det 10 dagar sedan vi la i en ny tablett och det är fortfarande en rejäl bit kvar. När vi la i den tabletten hade det gått flera dagar sedan den föregående var upplöst och kloret var nere i 0,5 (alltså för lågt).

Men nu har vi sett samma mönster flera gånger. Kloret stiger alldeles för mycket av tabletterna. Idag har det badats i poolen och tyvärr så mätte jag först efteråt, nu är kloret 7,5. Hur farligt är det? Får dåligt samvete för barnen.

Jag har inga problem med pH, det ligger på 7,4 och har varit stabilt sedan vi fick igång poolen i slutet av juli. Mäter numera med poolLab, så värdena borde vara tillförlitliga.

Hur kan så små mängder tillfört klor ge så höga värden? Kan det vara så att vår set-up inte "tål" veckopuckar utan att vi måste tillföra mindre mängder på annat sätt. Något annan som har liknande erfarenheter?

8
Vatten och kemi / SV: Svängande värden eller mätarfel?
« skrivet: juli 31, 2023, 17:57:24:24  »
Här kommer dagens sorgliga samling mätvärden:
1: 9,9 - 7,6 - 90
2: 0 - 7,7 - 70
3: 3,8 - 7,4 - 90
4: 7,2 - 7,7 - 80
5: 5,5 - 7,3 - 80
6: 2,3 - 7,3 - 80
7: 3,3 -7,3 - 90
8: 9,9 - 7,6 - 90

Alltså inga problem med pH och alkalinitet idag. Klor och dock generellt alldeles för högt även om några är normala och ett värde till och med blev 0. Kan klor stiga av något annat än tillfört klor? En veckopuck som legat i 10 dagar nu och fortfarande inte är helt upplöst är som sagt det enda klor vi tillfört på minst 6 veckor. Det känns helt absurt att vi skulle ha 9,9 i en 35 m3 pool av denna lilla tillförsel.
Jag gör enligt instruktion så gott jag kan. Doppar 2 sekunder, skakar av med en skakning, lägger på glaset utan att glida och täcker från solljus. Känns helt orimligt att använda 10 stickor per dag och ändå inte ha en aning om vattenkvaliteten.

9
Vatten och kemi / SV: Svängande värden eller mätarfel?
« skrivet: juli 30, 2023, 23:48:14:14  »
Låg alkalinitet gör det svårare att kontrollera pH, men om du mätte med 7 stickor vid ett och samma tillfälle så verkar ju själva mätningen osäker. Har du däremot mätt vid olika tillfällen med tid så kan man inte dra den slutsatsen. Du har generellt höga klorvärden, tillräckligt höga för att desinficera vattnet. Vid vissa tillfällen har du extra höga, och vid ett par tillfällen så höga att man oftast avråder från bad (> 5 ppm). Men samtidigt kan jag ju se att vid just de högsta klorvärdena så har du också högt pH, vilket minskar klorets desinfektionsförmåga. pH skall normalt inte gå över 8.0 av detta skäl. Du kan ju köpa ett billigt enkelt testset med stickor eller tabletter och jämföra vad du får för värden så ser du om det handlar om mätfel eller om det är ett vattenproblem.

Ja 8.4 i pH är lite högt men tar jag ett medelvärde av dina uppmätta värden blir det nästan precis 8.0. För kloret blir snittvärdet 4.39 vilket är högt men ändå under 5.0 som brukar anges som "badgräns". Jag skulle inte vara orolig för att bada i det vattnet, men jag skulle ju ändå vilja ta reda på varför det hoppar på det viset. Cirkulerar vattnet ordentligt så att det blandas riktigt eller kan det finnas fickor av vatten med starkt avvikande värden efter att du tillsatt kemikalier ? Men som sagt, testa med annat mätset så vet du om mätningen eller vattnet är det verkliga problemet. Alkalinitetens variation är inget onormalt, den storheten är mindre viktig och dessutom svårare att mäta exakt.

Tack för svar! Mätningarna är gjorda efter varandra. Jag tror att vi cirkulerar vattnet tillräckligt. Kör med frekvensreglering och 1800 rpm. Är inte säker på att hela volymen cirkuleras tre gånger per dygn men det borde definitivt vara tillräckligt för att pH och klor ska vara jämt fördelat i poolen.

Kan kloret ens vara så högt som mätaren visar? Efter en chock-klorering i början av juni sjönk värdet snabbt till ungefär 3. Sen har vi inte tillfört något klor alls förutom den veckopuck som nu sakta löser upp sig. Skulle det ens teoretiskt kunna ge värden som är så höga som några av mätningarna visar?

Även om genomsnittet av mina mätningar ger ett någorlunda badvänligt resultat känns det helt värdelöst. Jag vill kunna göra en mätning och känna mig trygg med resultatet, inte behöva göra multipla mätningar och beräkna medelvärden. Lutar åt att köpa en ny mätare som använder test-tabletter istället för stickor.

10
Vatten och kemi / SV: Svängande värden eller mätarfel?
« skrivet: juli 30, 2023, 16:42:41:41  »
Nu har jag testat 7 stickor på samma ställe i poolen och med samma teknik (så gott jag kan) och fått följande värden (klor - pH - alkalinitet):

1: 3,7 – 8,4 - 70
2: 3,0 – 7,6 – 100
3: 4,6 – 8,4 – 80
4: 3,3 – 7,8 – 80
5: 6,3 – 8,4 – 60
6: 7,5 – 8,4 – 70
7: 2,3 – 7,3 – 70

Klor från 2,3 till 7,5. PH från 7,3 till 8,4. Man kan notera att den visat 8,4 fyra gånger. Alkalinitet ganska stabilt runt 80. Såhär ska det väl ändå inte vara? Sticka 2, 4 och 7 är ju helt okey medan övriga är helt klart avvikande.

Hur skulle ni hantera detta? Byta mätare? Hälla i mer kemikalier (sänka pH)? Skulle ni bada i detta vatten? Låta barnen bada? Vattnet ser klart och fint ut.

Sidor: [1] 2 3
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag