Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: Familjevillan skrivet november 11, 2011, 14:42:49:49

Titel: Pumpens placering
Skrivet av: Familjevillan skrivet november 11, 2011, 14:42:49:49
Hej,

Vi bygger en (ca) 5x 10 pol, med palikka block som vi gjutit i, med en djup del och en grund del. Vi hade tänkt att ha pumpen i teknikrummet i huset, men nu har jag hört att det inte kommer att gå för att man INTE kan ha pumpen på högre nivå än polen. Detta skulle enligt min källa kunna innebära att om det av någon anledning bildas luft ficka och pumpen står utan vatten i 10 sek så går den sönder.
Finns det någon med erfarenhet som vill berätta mer? Tacksam för alla tips och råd.

Idag fick vi pel-slang 50 mm leverad , knappt böjbar. Hur är det tänkt att man skall få in den i huset? Kanske beställt fel slang då vi har en nästan 90 graders böj för att och slangen skall komma in i huset.

Så typiskt att inget bara kan gå smidigt.
Vill du se mer av bygget  www.familjevillan.blogspot.com

Tack/Maria
Titel: SV: Pumpens placering
Skrivet av: Erica skrivet november 11, 2011, 16:11:05:05
Hej !

Man KAN ha pumpen högre än poolen men det vållar en hel del extra problem. Dels kan det vara svårt att komma igång, dels finns alltid risken att man får in luft vid t.ex. bottendammsugning och så fort som pumpen får in luft så slutar den att suga. Att den skulle bli förstörd på 10 s stämmer inte, men man skall alltid se till att det finns vatten i pumpen vid uppstart och om den suger luft så kommer den till slut att ha vispat runt vattnet i pumpen så länge så att man får det för varmt så att pumpen kan skadas. Har man inte alls fyllt pumpen före start kommer den att ta skada mycket snabbare - kanske 30-60 s eller så.

Står pumpen under poolnivån så kan man ändå få in luft men då är det mycket enklare att komma igång igen. En källa till att få in luft är t.ex. att man inte fått dammsugarslangen helt fylld med vatten innan man kopplat på den. En annan orsak kan vara att man av någon anledning fått för låg nivå i poolen så att vattennivån går under skimmerkanten.

50 mm PEM-slang fungerar alldeles utmärkt. Vad det gäller att kunna bocka den: om ni har en riktigt tvär böj så försök inte att bocka slangen. Köp en helplast 50 mm 90-gradersböj och koppla på i stället. Man kan få slangen lite mjukare genom att försiktigt värma den, men är det riktigt tvärt så är det en koppling som gäller.
Titel: SV: Pumpens placering
Skrivet av: Familjevillan skrivet november 11, 2011, 17:23:05:05
Tack för bra svar med förklaring,vi får diskutera vidare...
Titel: SV: Pumpens placering
Skrivet av: Bjärred skrivet november 11, 2011, 18:28:27:27
Jag har kört min pool på 80 m3 med pumpen i ett förråd ovanför vattenytan i 15 år och det fungerar utmärkt. Lycka till med bygget!
Titel: SV: Pumpens placering
Skrivet av: aromata skrivet november 12, 2011, 12:15:27:27
Min pump står ca 0,5 m över vattenytan i poolen. Jag har kanske 30 m mellan pump och breddavlopp vilket kan vara lite problem vid uppstart efter vintern. Men jag spolar med vattenslang från breddavloppet och ser till att vatten kommer upp i pumphuset. Sen sätter jag på locket och kör igång. Funkar bra.

En del sätter backventil någonstans i sugledningen. Kanske motverat om höjdskillnaden är stor.