|
Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.
Visa inlägg - Ingvar
Sidor: [1]
1
« skrivet: juni 16, 2009, 19:36:50:50 »
Jag har råkat ut för att knappen fastnat i intryckt läge. Efter att ha skruvat ut insatsen kommer jag nu inte längre. Insatsen som knappen sitter i ser ut på följande sätt:
2
« skrivet: juni 12, 2009, 00:09:23:23 »
Bakgrund: Byggde pool våren 2007, men den linerduk vi fick var inte perfekt. Det blev veck i tre av hörnen som inte gick att få bort. Enligt återförsäljaren från Folkpool fanns det en risk för att dessa veck så småningom skulle leda till läckage efter kanske bara fem år. Folkpool gick med på att det var konstruktionsfel på linern och att leverera och montera en ny på garantin. Eftersom det inte var någon direkt brådska, drog det ut en del på tiden, men till denna säsong kom återförsäljaren äntligen med den nya linerduken och bytte. Dessutom var det en "long-protect" i stället för den vi hade tidigare. Detta skedde för en och en halv månad sedan. Poolplåtarna var fortfarande på den kvällen de ringde och sa att de ville komma och börja med bytet av linerduken nästa dag. Under plåtarna låg en skyddspressenning och sedan poolöverdraget, som går i skenor. Återförsäljaren frågade om jag hade möjlighet att ta bort överdraget och tömma poolen till nästa dag, för att underlätta, vilket jag lovade.
Sedan gjorde jag mitt stora misstag: Trots att jag fått höra flera gånger från återförsäljaren att man inte får sänka vattennivån för mycket med vatten på överdraget, så var det precis vad jag gjorde. Jag tyckte inte att jag hade tid att lyfta bort plåtarna för att sedan dra tillbaka överdraget. Samtidigt bedömde jag att det var relativt lite vatten ovanpå överdraget. Jag kopplade in en dränkpump och tömde poolen under natten. Några hundra liter vatten på överdraget + marktryck var dock tyvärr tillräckligt för att få långsidorna intryckta, så att poolen blev 2-3 centimeter smalare på mitten. Detta ledde i sin tur till att det inte gick att skjuta in eller ut poolöverdraget. Jag frågade sedan Folkpool-återförsäljaren om råd, och uppmanades då att gräva ut till 60cm djup längs med sidorna och fylla på så mycket vatten som möjligt. Jag började gräva och fyllde vatten så mycket det gick; efter 55cm kunde jag inte mäta någon skillnad, men sedan när jag närmade mig 60cm djup började plötsligt sidorna ge med sig. Jag mätte och testade överdraget, och det funkade bra, så jag fyllde sedan igen.
Problem: Efter en kort tid började poollöverdraget gå märkbart trögare över mitten av poolen. Det verkade som att sidorna börjat ge med sig tillbaka något. Nu en dryg månad efter, så är det svårt att överhuvud taget få av överdraget. Det går ryckigt och stannar på vägen. Friktionen blir för stor i och med att det inte finns någon flexibilitet i "bommen" som leds längs med spåret på överdraget. Jag antar att detta är ett problem som kan uppstå för alla som har poolöverdrag i skenor över pooler som är flexibla?
Jag vet inte riktigt vad som är lämpligast att göra. Antingen sätter jag igång och gräver längs med långsidorna en gång till, men går ned ännu djupare. Problemet är att om jag gräver för djupt, så blir poolens bredd för stor, och jag vet inte hur mycket som går tillbaka när jag återfyllt och det gått en tid. Borde jag i stället söka någon annan lösning? T.ex. modifiera själva bommen på poolöverdraget och dess fäste i skenorna? Min känsla är att det är en ganska tveksam lösning att ha en pool som är flexibel för markrörelser och ett överdrag som är väldigt känsligt för minsta avvikelse på poolens bredd. Även om poolen är noggrannt monterad, så är väl risken ändå rätt stor att den efter 10 år avviker några cm på vissa ställen?
3
« skrivet: april 25, 2007, 21:18:36:36 »
Nu har vi äntligen kommit igång med vårt poolbygge, en Folkpool 10x4,5 m med djupdel. Grävningen är precis klar, och vi hade tur som klarade oss med en hårsmån från att behöva spränga. I och med att djupdelen innebär en del komplicerade moment, så har vi valt att ta hjälp till hela byggnationen. Jag bifogar en länk till lite bilder med kommentarer. http://picasaweb.google.se/ingvar.isendor/Poolbygget2007
4
« skrivet: april 02, 2007, 14:40:34:34 »
Jag skall börja poolgrävningen nu direkt efter påsk, men jag skulle behöva några sista råd avseende riktningen på poolen. Det är ju svårt att rätta till det i efterhand om man inte blir nöjd.
När vi själva planerade var poolen skulle stå, valde vi att sätta ut käppar som markerar poolens långsida längs med tomtgränsen på ett konstant avstånd av lite drygt 4,5 meter.
När poolbyggaren var på besök, tyckte han att det var naturligast att i stället utgå från huset och ha ett konstant avstånd mellan poolens långsida och fasaden på huset.
Det första alternativet känns bättre på så sätt att tomten utnyttjas bättre, eftersom ytan mellan poolen och huset känns mer värdefull än mellan poolen och tomtgränsen. Samtidigt vill man ju inte att det skall se allt för konstigt ut i andras ögon. För egen del tycker vi att det ser bäst ut när poolen följer tomtgränsen. Hade vi däremot valt att bygga ut altanen, så att den även innefattat poolen, hade vi nog valt det andra sättet. Men som vi nu har planerat det, så blidar ju poolen en egen "ö" i gräsmattan.
Hur har ni andra placerat era pooler i förhållande till huset/tomtgränsen?
5
« skrivet: mars 14, 2007, 13:58:39:39 »
Hej,
Jag har precis slagit till på att köpa en pool, och kommer att få en hel del hjälp från poolfirman. Jag blev dock lite fundersam när jag hörde att man vill värma upp vattnet som skall fyllas i poolen till 40 grader för att underlätta linersättningen. Detta låter i mitt tycke komplicerat (och dyrt) för en pool som rymmer ca 80 m3 vatten. Enligt uppgift har poolleverantören med sig en cistern som rymmer ett par kubik och en tillhörande dieselvärmare.
Jag har läst en del här på poolforum om linersättning men inget om att förvärmning av vattnet skulle vara en fördel. Finns det någon som vet mer och kan berätta?
Sidor: [1]
|
|
|