CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Plums

Sidor: [1]
1
Teknik / G&J R20 poolvärmepump trasig!
« skrivet: juli 02, 2020, 18:00:58:58  »
Efter 5 år har den stannat. Säkringen löser ut. Sätter man på säkringen startar den upp, fläkten går igång men efter ett tag går säkringen igen. Osäker på om kompressorn går igång.. detta upptäcktes såklart precis när bilen var lastad och vi skulle till landet. Inget vatten läcker..

Gissningsvis är det kompressorn eller kondensatorn. Tänkte chansa på att det är kondensatorn, men vet nån vad det är för nån man ska ha till den pumpen? Kan inte kolla som sagt då jag inte är hemma. Pumpen är från 2015.


2
Teknik / Modpools
« skrivet: september 10, 2017, 16:52:19:19  »
Smart ide. Begagnade fraktcontainrar som lyx-poooler:
http://modpools.com

3
Pooltäckningar / Luftkvalitet under pooltak?
« skrivet: september 02, 2017, 11:55:22:22  »
Jag har en fundering kring luftkvaliteten under pooltak. De är ju konstruerade för att minimera luftväxlingen för att vara maximalt värmebesparande. Det borde ju betyda att luften är mättad med olika typer av klorföreningar.

Det finns en hel del forskning som visar att trikloraminer orsakar bl a barnastma. Den forskningen är baserad på offentliga bad med bra luftreningsanläggningar och antagligen mycket lägre nivåer än under ett tätt pooltak där luften inte byts ut..

Min fundering är hur farlig luften under ett stängt pooltak är att andas egentligen. Bör man verkligen bada med taket stängt, eller ska man ha som rutin att öppna det och vädra ordentligt innan man badar under taket. Man skulle ju aldrig få för sig att sniffa på en klorindunk. Jag tror inte det finns nån forskning på privat pooler och luftkvaliteten under taket där ingen ventilation finns över huvudtaget och där barn badar mycket mycket oftare än vad man normalt gör i simhallar. Har ni märkt av några hälsoeffekter hos er eller era barn?

Lite länkar för den som är intresserad:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/globalassets/publicerat-material/konferensdokumentation/miljomedicinskt-mote-2016/kare-eriksson.pdf

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10860880.ab



4
Vatten och kemi / Skrynklig liner som ett resultat av dåliga vattenvärden
« skrivet: juni 09, 2017, 00:50:06:06  »
Vad tror ni om detta?

http://www.aquabyte.com/starling/Swimmingpoollinerwrinklingandwaterabsorption.pdf

Börjar man leta hittar man mycket liknande information.

/Plums

5
Vatten och kemi / Klor med cyanursyra, solljus och påverkan på ORP
« skrivet: augusti 11, 2016, 10:32:59:59  »
Hej,

Fick slut på flytande klor till min automat doserare (ORP baserad) och har därför under ett par veckor använt veckoklor i poolen. När jag sedan köpte nytt flytande klor och drog igång automaten så märkte jag att den doserade 2-3 gånger högre klornivåer i vattnet än innan jag använt mig av veckokloret (med samma ORP inställning). Först misstänkte jag att den behövde kalibreras, men efter lite googlande insåg jag att cyanursyran är boven i dramat. Här finns en graf som visar vilken effekt cyanursyran har på ORP värdet:


En fördubbling av cya nivån från 20 till 40 ppm betyder att man måste gå från 1.5 till 2 ppm klor för att få samma ORP. Har man noll cyanursyra ökar effekten av kloret dramatiskt.

Jag har grävt vidare i hur cyanursyra påverkar effekten av klor och ORP värdet i min automatdoserare. Jag har hittat följande information via lite googlande:

Effekten av cyanursyra på klorets förmåga att döda basilusker:


Enligt denna bild så försämrar cyanursyran klorets effekt rätt så ordentligt, även vid låga nivåer. Poolvatten utan cyanursyra behöver väldigt lite klor för att få samma effekt som poolvatten med cyanursyra, även om det rör sig om små mängder cyanursyra.

Om man tittar på hur solljus påverkar klornivån i vattnet med olika nivåer av cyanursyra så hittade jag följande graf (se figur 1 i länken):

https://apsp.org/Portals/0/PDFs/Fact%20Sheets/Cyanuric%20Acid%20-%20July%2029,%202014.pdf

Uppenbart sönderfaller klor i solljus snabbt utan cyanursyra. Frågan är om den fördelen överväger att man måste ha så mycket högre klornivåer för att få samma effekt? Jag tänker främst på att jag av inte vill använda mer kemikalier än nödvändigt i vatten där barn simmar runt.

Uppenbarligen behöver man ha helt olika nivåer av klor i vattnet för att få samma bakteriedödande effekt, beroende av om man använder cyanursyra eller inte. Dvs, använder man flytande klor med automatdoserare och ingen cyanursyra i vattnet, kan man ha en mycket lägre klornivå i vattnet än om man har cyanursyra i vattnet eller använder tabletter.

När cyanursyran som poolkemikalie uppfanns (1958) var man inte så noggrann med kemikalier och hade lite kunskap om hur det påverkar oss människor. Sen dess har man tydligen inte ifrågasatt denna produkt och dess nödvändighet inom poolkemin i någon större utsträckning inom pool industrin.

Min slutsats är helt enkelt att vill man använda så lite kemikalier i vattnet som möjligt ska man undvika cyanursyra helt enkelt. Dessutmo har vi ju det vanliga problemet med klorblockering. Jag har lamelltäckning som är på då vi inte badar, så poolen utsätts inte för solljus i längre perioder.

Jag hittade även lite undersökningar som visar att cyanursyra bryter ned plast. Effekten är inte så stor vid lägre nivåer på kort sikt, men frågan är vad det gör med linern då den utsätts för detta år efter år. Kanske tar det ett par år på livslängden?

Vad har ni andra för erfarenheter av detta?

6
Markpooler. / Pump problem
« skrivet: juni 01, 2016, 12:39:07:07  »
När jag startar min pump så dra den inte igång för fullt. Det låter om den men den verkar inte snurra för fullt. Om jag stänger av vattnet mot poolen och skapar mottryck, så drot den igång för fullt. Fortsätter funka bra när jag sen öppnar ventilen.

Vad kan det bero på?

7
Säkerhet / placera spabad nära pool?
« skrivet: februari 04, 2016, 19:06:08:08  »
Hej!

Jag har precis köpt ett spabad och skulle vilja placera det i närhet till poolen. Jag har hört att man inte får ha 220 V elprylar närmare än 2 meter från poolen, men i mitt fall har jag svårt att flytta hela spabadet längre än två meter från poolen.

Bör det räcka att jag placerar spabadet så att elrummet med de elektriska prylarna i spabadet är mer än två meter från poolen, eller måste HELA spabadet vara mer än två meter från poolen?  ???

Tacksam för svar!

8
Byggtrådar / Magiline betongpool 3x7 ovanmark men under altan i sluttning
« skrivet: november 17, 2015, 17:51:52:52  »
Hej!

Äntligen har poolbygget kommit igång!  O0

Efter att ha tittat på ett otal varianter av pooler och under senaste halvåret läst det mesta som skrivits på detta forum så har vi nu landat i ett beslut.

Vi har senast gått och suktat på en thermopool, då isolerad betong känns som en oslagbar stomme ovan mark. Efter att ha läst många långa thermopool-byggtrådar så har vi sakta bytt fot då vi planerat att göra allt själva och ett thermopools bygge känns som ett ganska omfattande projekt.

Vi ändrade oss då vi hittade en annan typ av betongpool som kändes mer rätt för oss:
- Vi kan gjuta både väggar och botten vid ett tillfälle. Det vore skönt att få det momentet avklarat så lätt som möjligt.
- Gjutformen har ställbara fötter så att det ska vara enkelt att väga in poolen. Det ska därmed inte vara lika noga med underarbetet.
- Väggarna gjuts i en form liknande en bikaka, där varannan cell är fylld med luft. I dessa "tomma" celler monteras pooldetaljer (inlopp, lampa, mm), vilket borde göra det relativt enkelt att byta ut dessa om det behövs i framtiden.

I övrigt har vi beställt
- invändig linerklädd hörntappa
- poolvärmepump
- vi passade också på att köpa spabad (coast spas modell seabreeze) då vi fick ett okej paketpris.
- stensarg blev det också.
- pahlen bronspump som ska vara tyst

Vi påbörjade underarbetet för poolen i samband med att vi drog in vatten och avlopp i våras och avslutade det nu under september. Poolen ska komma denna vecka och jag hoppas kunna få gjutningen klar under nästa vecka om vädret tillåter.

Bilder på förarbetet kommer inom kort!

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag