Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Brom granulat  (läst 8401 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Gäst 188

  • Gäst
Gäst 188
SV: Brom granulat
« Svar #10 skrivet: december 22, 2020, 22:35:20:20 »
Hej,

Klor, brom och aktivt syre har olika oxiderande verkan.

Om du tillsätter klor bildas hypoklorsyra. Tillsätter du brom bildas hypobromsyra dessa är desinfektionsmedel. Tillsätter du natriumbromid utan brominator har du ingen desinfektion.

Aktivt syre är bra på att oxidera det som vi utsöndrar vid bad. Tyvärr mycket dåligt desinfektionsmedel. Vidare behövs en aktivator för att frigöra löst syre. Verkar bara vara en tillverkare som förstått detta?

Som exempel;
Du har använt brom i ditt bad och vill chocka med klor. Den senare är ett starkare oxidationsmedel. Den kommer att bilda hypobromsyra av bromidjoner. Bromidjoner bildas då hypobromsyran sönderfaller.

Vilket betyder att om du använder brom så är ditt desinfektionsmedel brom. Detta oavsett om du tillsätter klor.
Växlar du mellan aktivt syre och en av halogenerna, klor/brom så kommer du få nollade mätvärden pga. att dessa tar ut varandras verkan.

Tyvärr kan inte aktivt syre oxidera bundet klor eller brom.

Du verkar ha räknat rätt.

Det finns en rapport från IVL som nämner brom som desinfektionsmedel på sidan 74. Aktiva badhus.

När du använder brom och vattnet inte är helt rent kommer pH att stiga. Även alkaliniteten ökar då pH stiger.

Aktivt syre sänker pH och alkalinitet.

Om du har fritt brom kvar i badet och tillsätter aktivt syre så bildas harmlösa bromidjoner och det aktiva syret förbrukas.

Har du aktivt syre kvar i badet och tillsätter brom händer samma sak. Alltså måste det ena oxidationsmedlet vara borta innan du tillsätter ett annat.

En klorinator bildar klorgas som i sin tur bildar fritt klor. En brominator fungerar på samma sätt. Har man mycket lågt pH kan dessa gaser bildas.

Klor har använts som desinfektion i ca 100 år. Det finns mycket forskning och kunskap om klor. Brom har inte använts lika länge.
Sverige följer EU:s lagstiftning om kemikalier.

Övrigt;
Du har inga dumma frågor. Tycker dessa visar på intresse och intelligens.
Roger

Poolgiganten

Gäst 188

  • Gäst
Gäst 188
SV: Brom granulat
« Svar #11 skrivet: december 22, 2020, 23:11:55:55 »
Hej!

Det stämmer. I stort sett alla bromtabletter innehåller klor (BROMO-KLOR-5,5'-DIMETYLHYDANTOIN). Syftet är att få hjälp med oxideringen, vilket kloret hjälper bromet med. Problemet är väl just att klor tillsätts trots att man tror sig köra bara brom. Därtill blir det lite dubbelt med att oxidera separat även om det verkar vara tanken. Jag läste en klok formulering i ett USA-forum: Kör du bromtabletter i ett spabad är din primära källa till desinficering klor till dess att bromidbanken byggts upp.

Jag har läst igenom det mesta i detta forum relaterat till brom och aktivt syre. Alltifrån folk som tror de överdoserat när de i själva verket verkar underdoserat, till allergiska reaktioner (som jag själv inte tror har med själva bromet att göra).

Det finns väldigt lite information om den bromidbank man måste bygga upp på rätt sätt. Det är här granulatet kommer in (som i många fall bara innehåller brom). Det gör att man kommer upp i 15-30 ppm snabbt, vilket blir banken (som för övrigt inte kan mätas). Därefter chockar man med valfri oxidering så att man når en bit över 10 ppm. När oxideringen gjort sitt går bromet tillbaka i banken (det brom som inte bundits till något). Till skillnad mot klor som inte återgår på samma sätt. USA-forum är full av denna information och det beskrivs rätt utförligt. Även hyfsad tydlighet från tillverkare och leverantörer. Där säljs också sodium bromide som snabbt får till den här bromidbanken. I Sverige kör vi med svindyrt bromsalt istället vilket jag själv förstått inte är samma sak (iaf inte om man tittar på doseringen i ett spa).

Problemet med att krossa tabletter (som jag också gjorde för några dagar sen) är att du får ut rätt rejäla mängder klor. Det gör att det blir extrema brom/klorvärden under flera dygn eftersom allt klor i tabletterna aktiverar allt brom i tabletterna omgående. Jag har hållit på i 2 dagar nu och börjar väl närma mig 10 ppm, från att ha varit uppe en bit över 20. Bortkastad tid och onödigt slitage på badet.

I de fall folk kommer upp i höga värden, för att sen gå ner på nära noll, har det att göra med att bromidbanken inte finns där. Granulat skulle hjälpa till enormt här.

Jag har gått igenom de flesta leverantörer i hela Sverige och är tveksam till att de vet vad de säljer. En leverantör visste inte om att tabletterna han sålde hade dichlor i sig. Nån bank verkade han inte känna till heller. Som jag ser det säljer de flesta leverantörer 50% av en komplett lösning. De flesta kunder får igång tabletterna efter några veckor (men inte alla). När det sker är nog allt ok men det är orimligt länge. Med bromgranulat kan du ju vara igång med systemet relativt omgående. Därtill är det lätt hänt att man förbrukar mer brom än vad tabletterna ger ifrån sig. Samma sak där. Då kan man snabbt lägga i extra granulat. Förbrukar du mer brom än vad tabletterna ger dig kommer du aldrig få stabila värden. Därtill finns egentligen ingen anledning att chocka om man konstant lyckas ligga på 4-5 i bromvärde, förutsatt att man använder tabletterna med dichlor i sig. Anledningen till att man chockar ändå är för att skapa trygghet för de situationer där man via bad gått ner till otrygga nivåer.

En annan detalj jag hittar väldigt lite om är hur man ska bete sig för att inte chocka onödigt hårt. Chockar man ett vanligt spa med klor går nivåerna ner dagen efter och kloret förverkas. Att chocka Brombad med klor gör att bromvärdena sitter i längre, vilket gör att man gärna inte vill hamna på rejält höga värden vid chockningen. Värdena tar lång tid på sig att gå ner (man tappar 3 dagars bad)

Målet bör alltså vara att chocka till strax över 10 för att sen få det att gå ner till kring 4-5. Det har jag givetvis inte lyckats med än, eftersom jag granulerat 4 tabletter och fortsatt väntar på att nivåerna skall gå ner till rimliga nivåer. Därefter skall jag i med flottören och försöka stabilisera bromvärdet över tid.

Bromgranulatet och bromvätskan som finns i andra länder har missats helt här i Sverige. Oklart varför.

Anledningen till att jag vill gå över till brom är dess positiva egenskaper i spaets temperatur och pH-skiftningar. Brom klarar sig bättre än klor i spa. Om man lyckas med bra bromnivåer, har koll på banken och chockar en gång i veckan med aktivt syre i rätt mängd tror jag själv man har bra säkerhet kombinerat med minimalt slitage på poolen.

Slitaget är också något det står väldigt lite om på svenska forum och som de flesta bara viftar bort. Det känns lite dumt eftersom för hårt klorerade bad pajar locket. Locket och värmarna är det dyraste, i alla fall i den badtunna jag kör med.

Jag anser mig inte kunnig på något sätt. Däremot har jag gått igenom mängder av forum och försäljares rekommendationer och instruktioner. Därtill gått igenom en del studier kring aktivt syre och brom.

Kort summerat är det en soppa av bra fakta baserat på studier, blandat med rent och skärt bullshit om vartannat. De flesta upprepar dessutom varandra utan att ha referenser från studier eller annat. Jag själv är fortsatt osäker på en del detaljer men jag fortsätter gräva och läsa på.

Har för mig att du Urban i en annan tråd nämnde att du hällde i några skopor aktivt syre efter bad. Vad är en skopa i ditt fall? Vad har du för värden efter den/dessa skopor?

Som det ser ut måste jag dosera 3-4 ggr mer än vad leverantören rekommenderat för att nå de värden man bör nå när det gäller aktivt syre. Å andra sidan är det just denna leverantör som inte kände till kloret i bromtabletterna han sålde. Jag tar alltså hans info kring dosering med en nypa salt.

Jag har försökt hitta leverantörer som är sugna på att skicka bromgranulat till Sverige men det verkar knepigt. Kan verkligen tipsa om att läsa på en hel del om bromidbanken. Extremt intressant, om än lite rörigt och abstrakt.


En annan detalj jag både håller med om men som jag samtidigt ser som en risk: Att alltid dosera enligt instruktion utan att mäta efter.

Aktivt syre är ett bra exempel. Hade jag kört på enligt förpackning hade jag aldrig någonsin oxiderat överhuvudtaget. Nivåerna blev för låga för att ens få någon effekt. En utebliven oxidering kan väl vara lika illa som dålig desinficering. De hänger ju ihop.

Hej,
Tyvärr stämmer inte föregående som är markerad med fet stil. Har att göra med hur kloret är bundet.
Kloret i denna kemikalie har inget att göra med desinfektion.

Roger

Utloggad henlin431

SV: Brom granulat
« Svar #12 skrivet: december 23, 2020, 01:18:56:56 »
Hej!

Precis, syftet med bromet är att det skall vara det desinficerande ämnet i mitt bad. Anledningen till mitt intresse för aktivt syre ihop med bromet är att jag läst att det aktiva syret aktiverar bromet och får upp det på nivåer som är rejält desinficerande (över 10 ppm) för att sedan sjunka när aktiva syret avverkats. Som jag förstått kan man göra samma sak med klor. Problemet är väl att kloret är verksamt längre och de höga bromvärdena verkar då vara kvar i badet betydligt längre, med missad badtid som följd. (4 dagar som det är nu)

Men om både aktivt syre och klor separat kan höja bromnivåerna över 10 ppm, spelar det då någon roll vilket ämne jag väljer?

Just i mitt bad ökar pH ständigt. Det talar väl för att använda just aktivt syre om det löpande sänker pH?


Jag trodde alltså att jag kunde köra brom i syfte att desinficera, aktivt syre för att oxidera efter varje bad, samt även återaktivera bromet, samt chocka poolen varannan vecka med hjälp av aktivt syre eller klor. Med chockning menar jag då enbart att använda aktivt syre eller klor i syfte att återaktivera höga nivåer av brom. Det är fortsatt bromet som desinficerar.


Status nu är att jag kommit ner till 5 ppm i mitt bad för bromet och jag tillsatte därför 2 bromtabletter i en dispenser, max öppet, för att se om bromvärdet håller sig på 5, sjunker eller ökar.

Men det du skriver om att ämnena tar ut varandra. Är det aktiva syret som tar ut kloret i bromtabletten? Min gissning är att om jag tillsätter två skopor aktivt syre imorgon, kommer mina bromnivåer att öka till nära 20 ppm igen. Har då inte syftet uppnåtts med att bromnivåerna kommit upp så pass högt att de garanterat desinficerat badet? Nu vill jag inte upp i 20 igen....max strax över 10. Annars får jag vänta 4 dagar till.

Gäst 188

  • Gäst
Gäst 188
SV: Brom granulat
« Svar #13 skrivet: december 23, 2020, 21:03:21:21 »
Hej och god jul.

Tänk om kemikalier och kemi vore enkelt? Inom bad borde det vara så med tanke på att många kemikalier varit kända i många år. Det är här jag tycker att råden för kemi/kemikalier till bad måste bli bättre.

Ett problem är för många kemikalier. Vissa samverkar och andra motverkar varandra. Vidare har de en dynamik som beror av tex temperatur, pH, tid och solljus.
Ju färre kemikalier du använder dess lättare blir det att mäta och reglera sitt vatten.

Listar upp några desinfektionsmedel/oxidationsmedel. Börjar med bäst till sämst (Av dessa du nämnt).
Fritt klor, fritt brom, fritt syre och aktivt syre.

Aktivt syre bildar fritt syre. Det är det som gör det till ett bättre oxidationsmedel som tar hand om det vi utsöndrar vid bad.

Aktivt syre är ett dåligt oxidationsmedel/desinfektionsmedel. Fritt syre är bättre. Alltså handlar det om att aktivt syre ska bilda fritt syre fort. För detta krävs en katalysator/aktivator. Verka bara vara Biltemas klorfria alternativ som förstått denna poäng. De har en påse med kopparsulfat som tillsätts vid fyllning av vatten. Denna är en katalysator som påskyndar bildande av fritt syre.

Aktivt syre är till för att oxidera det som vi tillför. Detta helst så fort som möjlig. Finns ingen poäng att ha aktivt syre i badet som inte desinficerar. Vidare försvinner det aktiva syret som påverkar klor/brom.

Använder man två oxidationsmedel kan det bli problem med desinfektion och korrekta mätvärden.
Dessa reagerar med varandra och blir verkningslösa tillsammans. Vidare går det åt mycket kemikalier.

De flesta kemiska reaktioner kan gå åt två håll. I extrema fall skulle aktivt syre kunna bilda fritt klor/brom. Vore jag som dig skulle jag inte försöka med detta.

Det som är viktigt är att när du tillsätter aktivt syre ska ditt klor/brom vara noll. Ännu viktigare är att när du tillsätter ditt klor/brom måste fritt syre vara noll. Dessa ska inte användas samtidigt. Då motverkar de varandras syfte.

Sen kommer du till mätning. Klor, brom och fritt syre.
För detta används DPD, en molekyl som färgas av oxidationsmedel.

Oavsett vilket oxidationsmedel du mäter används DPD som indikator. Så när du skriver att du inte kommer upp i värdena på fritt syre eller att när du tillsatt aktivt syre tokrusar brom/klor har de att göra med detta. Beroende på vad du mäter innehåller tabletterna olika mycket DPD.

Alltså svårt att få tillförlitliga värden om två oxidationsmedel används.

När du skriver att ditt bromvärde är 20ppm är det troligen ditt aktiva  syre som påverkar din DPD-mätning.

Roger

Utloggad henlin431

SV: Brom granulat
« Svar #14 skrivet: december 23, 2020, 21:44:46:46 »
God jul! (och hurra för solen som för övrigt kom fram för första gången på bra länge)


Hmm...jag tillsatte aktivt syre den 18:e. Bromtabletterna krossades och lades i den 19:e. Därefter har jag haft rejäla nivåer som gradvis sjunkit till igår. Ligger på 5 ppm i brom innan badet ikväll. Efter badet hamnade jag på cirka 3. I flottören har jag 2 tabletter som togs ur innan bad och lades i efter bad. Flottören lades i igår eftersom det var då vattnet kommit ner i 5 sen nivåer på över 20.

Observera att jag inte haft i något aktivt syre alls efter den 18e:

Okej, jag lägger aktivt syre på hyllan tills vidare. Det jag har att tillgå är diklor i granulatform. Min tanke nu är att lita på att bromet gör sitt via tabletterna så länge jag håller bromvärde mellan 3-5 ppm. Därefter chockar jag 1 gång i veckan eller varannan vecka. Jag antar att jag kan använda klorgranulatet av diklor-typ (TROKLOSENNATRIUM, DIHYDRAT)

Men det knepiga är att veta hur mycket jag skall använda för att inte chocka för hårt. Vill verkligen inte riskera 4 dagars nedstängning av badet igen.

Visst går det att räkna sig till genom att få fram hur mycket bromin som kloret aktiverar per gram? Jag vill nå strax över 10 ppm i brom efter chockning. Sen vill jag givetvis att värdena går tillbaka så snart som möjligt (iaf inom ett dygn). (som du märks önskas här friskt, trots att julafton inte infallit ännu)

Ska se om jag hittar någon formel för det där.

Jag hör givetvis det du nämner om att brom/klor bör vara noll när aktivt syre tillsätts...men...det är ju omöjligt? Om man skulle sträva efter detta kommer man onekligen ha noll av desinficerance ämnen medan man tillsätter aktiva syret? Med det sagt finns ingen användning av aktivt syre alls? Eller har jag missförstått?

Jag hade liksom hoppats att det aktiva syret kunde användas till att oxidera partiklar som jag tar med i badet så att brominet får jobba lite mindre (och inte sjunka så mycket vid bad)


Biltemas aktivator har jag inte läst om men de som säljer brom och aktivt syre brukar som sagt kalla sitt algmedel för aktivator. Detta rekommenderas då till aktivt syre i syftet att vara aktivator och till brom i syftet att ta hand om alger som brom inte rår på. Men de båda då i samma produkt benämnt "algdräp" eller liknande.

Sånt har jag som sagt i :)

I övrigt har jag stora problem med utfällningar på de inlopp/utlopp i badtunnan som är gjorda i aluminium. Det verkar slå till ordentligt varje gång jag använder pH-. Medan jag badar tar jag fram en liten tandborste och försöker få bort det mesta. Det är en rätt rejäl beläggning som närmast skulle kunna beskrivas som grov kalk. Extremt irriterande. Är rätt säker på att det har med pH- att göra då pH i poolen mäts 3-4 ggr om dagen och jag alltid ligger mellan 7,3 - 7,6. Är lite orolig för hur värmarelement mår av det där men de är väl kanske inte gjorda av aluminium...

Jag behöver köra pH- i stort sett varje dag då pH ökar i snitt med 0,2 om dagen. Minst. Alka är kring 160-180, vilket jag försöker få ner en del mha pH- i stillastående vatten. Kanske får jag sänka hur mycket jag använder men å lär jag får sänka 3 ggr per dag i mindre omgångar.
« Senast ändrad: december 23, 2020, 21:48:22:22 av henlin431 »

Gäst 188

  • Gäst
Gäst 188
SV: Brom granulat
« Svar #15 skrivet: december 23, 2020, 22:02:51:51 »
Hej,
Om du blandar diklor och brom ska du bara mäta brom. Klorets enda verkan då du tidigare använt brom är att det bildar fritt brom.
Nu är du uppe i tre desinfektionsmedel/oxidationsmedel samtidigt.
Du lägger aktivt syre på hyllan. Men använder du både diklor och brom?
Roger

Gäst 188

  • Gäst
Gäst 188
SV: Brom granulat
« Svar #16 skrivet: december 23, 2020, 22:05:32:32 »
Kritt klor och brom är mycket, mycket bättre algmedel än kopparsulfat.

Gäst 188

  • Gäst
Gäst 188
SV: Brom granulat
« Svar #17 skrivet: december 23, 2020, 22:12:47:47 »
Har du så hög alkalinitet måste du tillföra mycket mer pH-minus.
Vidare har du hög alkalinitet kommer du få utfällningar av kalk vid värmare. Kalken bildas lättare vid högre temperaturer.

När du tillsätter pH-minus kommer du lösa upp kalken som finns i badet. Denna återbildas vid högre temperaturer.
Alltså vid värmaren.

Roger

Gäst 188

  • Gäst
Gäst 188
SV: Brom granulat
« Svar #18 skrivet: december 23, 2020, 22:16:46:46 »
Hej,

Det går att räkna på hur mycket klor som aktiverar brom.

Utloggad henlin431

SV: Brom granulat
« Svar #19 skrivet: december 23, 2020, 23:41:12:12 »
Jag använder bromtabletter som har diklor i sig. Där har jag alltså inte så mycket val (bromet i tabletten för desinficering och kloret som aktiverar bromet). Därtill behöver jag väl chocka var/varannan vecka för att komma upp i högre nivåer på bromet. Och då är det klorgranulat som också verkar vara diklor.

Jag har inte så mycket annat att chocka med. Om det räknas som 3 olika ämnen eller 2 är lite oklart.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag