VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Erica

Sidor: 1 [2] 3 ... 433
11
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: februari 18, 2024, 18:22:57:57  »
Siffrorna låter fullt rimliga, men batterikostnaden blir ju totalt beroende på hur långt du tror att ett eventuellt strömavbrott kan bli och hur mycket som är din minimilast i ett sådant läge - ligger man i reservkraftsdrift lär man väl få stänga av allt icke-väsentligt. Inte läge att t.ex. bada bastu - ja om den inte är vedeldad förstås.

Att uppskatta max. strömavbrottstid som man skall klara blir ju oerhört svårt. Bor man i superglesbygd uppe i fjällvärlden eller liknande kan det säkert bli ganska lång tid. Bor man någorlunda nära bebyggelse blir väl sällan avbrotten så långa. Vi har ett reservkraftaggregat (dieseldrivet) och det längsta vi har kört det i sträck vad bortåt ett par dygn (stormen Gudrun). Men om man är av preppertyp och nu vill gardera sig mot om ryssarna kommer och bombar våra elsystem så kan det ju handla om månader, vilket inget batterisystem klarar. Möjligen då om man har mycket solpaneler och kriget inte kommer på vintern så kan man klara sig genom att ladda från dag till dag och köra på batterier nattetid. Men vintertid eller vid snötäckta paneler så lär ju det vara omöjligt. Solen har ju i sig själv låg effekt på vintern.

12
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: februari 17, 2024, 12:12:21:21  »
Jag kan tillägga att för att elnätsbolaget skall godkänna installation av reservkraft så måste man dels anmäla till dem, dels måste det lokala systemet ha ett eget jordtag som uppfyller starkströmsföreskrifternas krav. Detta är nödvändigt ur elsäkerhetssynpunkt. Drt brukar inte vara någon jättekostnad att ordna ett sådant.

13
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: februari 17, 2024, 12:06:26:26  »
Jo det är fullt möjligt att ha solceller som reservkraft, men det fordrar en del extra och kostar en slant extra. Växelriktaren måste vara av en typ som klarar detta - den får ju i det läget hålla frekvensen på det lokala nätet i huset och för att elnätsbolaget skall godkänna installationen måste den vara försedd med samma utrustning i princip som "vanlig" reservkraft med t.ex. dieselgeneratorer.

Det får aldrig vara möjligt att det lokala ödriftsanätet i huset vid den typen av körning matar ut effekt på nätet, eftersom det skulle bli en fälla för elbolagets personal vid arbeten - har de stängt av ett visst område för arbete som måste göras så eller de står och reparerar efter ett strömavbrott p.g.a. yttre skador på nätet så får det inte komma in effekt bakvägen och spänningssätta ledningarna. Vanligaste lösningen på detta är en omkopplare som antingen står i reservkraftsläge eller i normalt nätdriftsläge.Detta är ganska lättlöst. Men omriktaren blir dyrare än de som användes vid vanliga solcellsinstallationer där nätfrekvensen styrs av nätet och anläggningen automatiskt kopplas bort från nätet vid ett eventuellt strömavbrott.Men visst bor man ute i glesbygd där ofta ledningarna är luftledningar som går genom skogar och där strömavbrott är vanligt förekommande t.ex. vid stormar så kan det väl vara värt att skaffa den utrustningen.

14
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: februari 13, 2024, 01:35:40:40  »
Jo problemet med ekonomin för både sol- och vindkraft är ju att när de producerar som bäst så är ofta elpriset väldigt lågt. Jämförelsen mellan batterier och själva panelerna haltar väl dock lite grann p.g.a. förväntas livslängd. Panelerna uppges kunna hålla upp till 50 år i en del fall. Batterier lär inte komma i närheten av den livslängden. Dock har man ju om man har växelriktare som är självkommuterande och inte beroende av nätet en fördel i att man med en hyfsad batteribank blir mindre känslig för strömavbrott. Bor man ute på landet kan det vara en fördel, i en stad är strömavbrott så pass sällsynta att de flesta inte planerar för detta.

15
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: februari 10, 2024, 12:45:05:05  »
Vi har solvärme som tillsatsvärme för poolrummet, men nu är ju taket snötäckt så den vägen får vi ju ingen värme alls. Det har inte varit någon speciellt billig el vid något tillfälle den senaste tiden så vi har inte kört något tillskott via elpatron. Temperaturen har så sakta drivit ned från 30.5 till 26.8. Kanske lite lågt om man bara vill ligga i vattnet och njuta, men motionssimmar man, som vi gör typ 3-4 gånger per vecka, så räcker den temperaturen gott till.

16
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: januari 29, 2024, 23:45:42:42  »
Jag tror nog inte att det bara hänger på räntorna. Det höga elpriset en längre tid har nog varit en avhållande faktor också. Driftskostnaderna för en pool stiger ju onekligen. Vi kör för vår del uppvärmningen vid tider då elpriset är som lägst (vi har timavräkning) och det kan göra en rejäl skillnad. Värmetrögheten i en pool är ju enorm och vi är inte så petiga med temperaturen - skulle vi ha några veckor med högt elpris så får temperaturen sjunka något. Man håller ju värmen bra ändå när man simmar. När priset är lågt eller vid vissa tider t.o.m. negativt så gäller det att passa på och värma. Även nätavgiften är ju tidsberoende - undvik att köra under höglasttid (november - mars, vardagar utom natt, lite olika hos olika nätbolag om det är t.ex. kl. 22-06 eller 20-07 ). Detta senare gäller väl mest oss med inomhuspool, det är väl inte så många utomhuspooler i drift mellan november och mars.

17
Markpooler. / SV: Cementbaserat handspackel som ytskikt i pool
« skrivet: januari 10, 2024, 21:38:08:08  »
Är betonggjutningen korrekt utförd med rätt material så skall poolen vara vattentät i och med det. Spackel, färg m.m. är för att få den att se snyggare ut - varken spackel eller färg utgör vattentätt skikt på något sätt. Så kan du bra få ytan jämn och fin och i den färg du önskar så bör allt vara lugnt. Beträffande färg så brukar man välja turkos, blå-grön-aktiga kulörer på grunda pooler. På riktigt djupa pooler kan man i stället ha helvitt - vattnet kommer ändå att få en blåaktig färg.Viktigt är att armeringen är gjord korrekt så att inte järn ligger för nära ytan - då kan det snart bli korrosionsproblem.

18
Markpooler. / SV: Bräddavlopp i titan för ingjutning
« skrivet: december 30, 2023, 18:23:45:45  »
Syrafast rostfritt stål i god kvalitet räcker dock till allt det övriga. Att man har titan till värmeväxlare är väl för att det där handlar om högre temperatur än vad du någonsin kommer att ha i din pool. Högre temperatur påskyndar ju nästan alla kemiska reaktioner. Korrosion är ju också en kemisk reaktion, bara ett den går jämförelsevis väldigt l långsamt. Dessutom har du ju, om du tvivlar på att rostfritt klarar sig, alternativet med plastdetaljer, mindre hållbara generellt men i vart fall inte utsatta för någon korrosion.

19
Om du kör din pool med 15 ppm klor så är det helt extremt. Så högt kör man inte ens i kommunala badhus som ju p.g.a. badfrekvensen ändå måste hålla högre värde än man har i privatpooler. Rekommenderade värden för privata pooler brukar ligga runt 1 ppm och om man efter en chockklorering ligger över 10 ppm bör man inte bada i poolen förrän värdet sjunkit. Vi har en inomhuspool och kan hålla lägre klorvärden, runt 0.5 ppm fungerar utan risk för algbildning.

Eftersom det är kloret som höjer pH-värdet (jag förutsätter att du använder flytande klor i form av natriumhypoklorit) så blir naturligtvis syraförbrukning extrem om du tillsätter extrema mängder klor vilket det krävs om du skall komma upp till 15 ppm i klorvärde. Vid tillverkningsprocessen för natriumhypoklorit användes natriumhydroxid ("kaustik soda") som är mycket starkt basisk. Man försöker att inte få rester av denna kvar i hypokloriten men det lyckas aldrig fullständigt utan det finns vissa rester kvar. Detta driver då upp ditt pH, vilket kräver syra för att neutralisera och få ditt önskade pH-värde.

20
SpaForum / SV: Fråga på 3-fas
« skrivet: oktober 07, 2023, 21:46:57:57  »
Har du smältsäkringar ("proppar") eller automatsäkringar / dvärgbrytare ? Är det smältsäkringar är ju det troligtvis en säkring som bränt av.  Det kan ju vara något annat också, t.ex. glappkontakt, fel på arbetsbrytare etc. Lätt att mäta upp för en elektriker, det är bara att gå bakåt från den punkt du mätte på och uppåt i systemet. Det KAN ju också vara så att en fas fattas in till ditt hus, men i så fall borde mer än bara ditt spabad påverkas.

Sidor: 1 [2] 3 ... 433
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag