CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Björn

Sidor: [1] 2 ... 7
1
Pooltäckningar / SV: Bästa pooltäckningen för under 10 000 kr (4 X 8 m)
« skrivet: augusti 24, 2006, 14:15:11:11  »
Citera
Ett annat alternativ vore ju att sätta riktiga lås på grindarna till poolplatsen, och bara köra med bubbelplast.
Nån som kör så?

Så gör vi.

Vi har en ettåring och i granskapet finns några småbarn till. Jag fattar inte hur de hanterar det som har barnsäkert överdrag och inget staket. Jag tycker det skulle vara jobbigt att dra på det om man går ifrån poolen i bara 5 minuter för att hämta nåt t.ex.

Jag har gjort 2 st 3-meters grindar som man kan öppna helt om man vill. Man får då helt öppet mot resten av uteplatsen. Våra större barn kan öppna litegrann och stänga efter sig om de vill bada utan vuxen. De klarar sig bra själva men skulle inte kunna hjälpa en ettåring.

Solfolien drar vi på till kvällen. På vintern har vi plåtar och grindarna står öppna. Vi har ett exenterlås på poolsidan grinden. Man måste vara sådär en sex år för att nå låset.

Nackdelen med solfolie är som sagt att den dumpar en massa skräp i poolen. Vi har ingen upprullare utan viker. Det tar ifs mindre än 1 minut att avtäcka resp. täcka för 2 pers. Även sjuåringen klarar uppgiften. Men jag tror ändå att jag ska bygga nåt med rostfrittrör som jag såg här på forumet. Då skulle man ju kunna spola solfolien på utsidan med slang vid upprullning, så håller man åtminsone folien renare.


2
Uppvärmning / SV: Uppvärmning med värmepump Pahlens
« skrivet: augusti 17, 2006, 23:28:04:04  »
Jag hör inte min pahlens när jag går runt garageknuten, till min uteplats och pool. Avståndet är då 4 meter men dels har jag pumpen från sidan och dels skymmer knuten pumpen. Jag upplever den som ganska tyst rakt frammifrån också. Inte så vetenskaplig mätning men det var helt klart det jag ville uppnå med placeringen.

För att en uppgift om ljudtryck ska vara värt nåt (och då menar jag att den verkligen är totalt menigslös annars) skall det vara angivet avstånd. Dessutom bör man veta typ av vägning och integreringstid och helst bör man ha mätning med några olika integreringstider. Tyvärr så säger inte ens det allt för vissa frekvenser stör oss mer än andra så en spectrumanalys ger betydligt bättre underlag att jämföra. Och dessutom bör man mäta i många olika riktningar tex. var 5 grad.

Enbart en dB-siffra är altså totalt värdelös. De kan mäta och skriva precis vad de vill. Ljudtryck från en punktformad ljudkälla avtar med 6dB. Om fabrikat A mäter på en meter och fabrikat B mäter på 10m så kommer det ju att skilja 20dB. Det är samma skillnad som mellan 10W och 1000W på en stereo.



3
Vatten och kemi / SV: Drift tiden på pumpen??
« skrivet: juli 31, 2006, 13:40:40:40  »
4-5 ggr

4
Vatten och kemi / SV: Drift tiden på pumpen??
« skrivet: juli 30, 2006, 22:18:50:50  »
Timer till mellan 10 och 22. Om jag har solfolie av så kör jag även om timer är från.

5
SpaForum / SV: Spa/Bubbelpol
« skrivet: juli 30, 2006, 21:45:59:59  »
Jord är till för att återleda ström om en apparats metalhölje pga fel skulle komma i kontakt med fas. Den skall då leda tillbaka strömen med så lite resistans att säkringen går innan det blir farlig spänningsnivå i höljet. Det heter jord för att den är kopplad till just jorden med spett eller en stor plåt. Det finns mycket regler kring jord tex: Den är alltid gul/grön och det är olagligt att använda gulgrön till något annat än skyddsjord. (För att trassla till det ytterligare så hade man röd jord förr och det kan finnas kvar i gamla hus.) Man får aldrig använda jord som återledare. (Koppla aldrig en apparat mellan fas och jord.)

Någonstans är nollan sammankopplad med jord. (Det går ingen nolla med från kraftverket.) Det är ganska vanligt i den egna centralen som i ditt fall Janne. Men det kan också vara i en större central innan. Nollan är till för att använda som återledare för enfas förbrukare.

En jordfelsbrytare känner om summan av strömen i faser och nolla inte går jämt ut. Det betyder i praktiken att ström går en väg som den inte ska t.ex. genom dig. När den strömen blir tillräckligt stor > 30mA så löser den ut och stänger av.

Man bör inte ha för mycket apparater på samma jordfelsbrytare eftersom många apparater läcker lite ström utan att vara farliga och då kan summan hamna över 30mA. Dessutom bör man inte hänga frys och kylskåp ihop med nåt som löser ut lätt.

Det finns en variant som är till för branskydd > 300mA. Den är inte lämplig för SPA eftersom den inte ger nåt bra personskydd.

En jordfelsbrytare gör mest nytta ihop med o-jordad utrusning eftersom jordad redan har ett skydd (se första stycket). Den ger dock ett extra skydd även för jordade apparater och det tycker jag skulle kännas tryggt i ett SPA. 

Jag kan inte svara på hur karen levereras. De måste uppfylla kraven för elsäkerhet i EU. Men det är först när installatören ansluter som det blir utfört på rätt sätt. Det skulle kunna vara eller göras stickproppsanslutet om den drar  mindre än 2300W. Men detta måste kollas med leverantören.

De säger säkert att det är enkelt även om dett innebär att du måste låta dra ny kabel från elcentralen.

Jag är ingen elektriker men har jobbat som konstruktör av elanläggningar i några år. Jag har inte koll på alla installationsföreskrifter men hygglig koll på grundläggnade priciper inom el.

Det känns som jag skriver mycket. Ni får stoppa mig om ni tröttnar.

6
Vatten och kemi / SV: Bikarbonat och vinäger
« skrivet: juli 30, 2006, 20:16:34:34  »
Häll inte vinäger i poolen :o Jag tror inte vinägerdoften inbjuder till bad.

Har jag fattat rätt är höj alkalinitet bikarbonat. (NaHCO3)
Är höj pH Kaustiksoda? (Natrium hydroxid) (NaOH)
Vad är sänk pH? Är det Saltsyra (HCl)?

Jag har heller aldrig använt sänk pH.

7
SpaForum / SV: Spa/Bubbelpol
« skrivet: juli 27, 2006, 08:26:06:06  »
Här kommer en lite förenklad förklaring av skillnad mellan trefas och enfas. (Vi hoppar över sinus, vinklar och sånt.)

Trefas består av tre enfaser. En normal villa har en inkommande trefas med huvudsäkring på c:a 16-25 A (Ampere) beronde på storlek och om den har elvärme. Detta skall då räcka till alla maskiner som är i drift samtidigt.

Stora förbrukare är maskiner som värmer tex diskmaskin, spis, tvättmaskin, torktumlare, elvärme, bastu, Spa med värme mm. Stora tillfälliga förbrukare är hårtork, dammsugare, kaffebryggare, vattenkokare, micro mm.

Om vi gissar att du har 20A huvudsäkring så kan du totalt förbruka 13800W innan du överbelastar. Detta är fördelat på 4600W per fas.

Fördelen med enfas är ett vanligt väggutag kan användas vilket ger enkel installation. Maximala effekten i ett vanligt väggutag är 2300W vid 10A. (Det finns 16A varianter som har max effekt 3700W). Har du inget vägguttag så kan det ändå hända att elektrikern hittar nåt ställe att "hänga på" tex. lampan och därför slipper dra ny kabel från säkringsskåpet.

Nackdelen med enfas blir om man har en maskin med hög effekt tex 3000W. Man tar då 65% av tillgänglig effekt på den fasen. En kaffebryggare och några lampor på samma fas gör att säkringen går sönder. Man måste därför ha koll på att man installerar stora enfas förbrukare på olika faser.

Fördelen med trefas är att den sprider effekten över alla tre faserna tex 3000W laster då 22% av tillgänglig effekt och det blir mindre risk att säkringarna går sönder.

Nackdelen är dyrare installation eftersom elektrikern oftast måste dra ny kabel från säkringsskåpet och i vissa fall komplettera säkringsskåpet.

Sätt jordfelsbrytare i centralen. I karet är det "för sent" eftersom ledningarna då går oskyddade mot jordfel in i karet.
 

8
Vatten och kemi / SV: PVC limskarv lossnade
« skrivet: juli 21, 2006, 13:21:32:32  »
Aceton är ett lösningsmedel och säljs oftast väldigt rent 99,x %. Det innehåller då ingen olja.
Aceton och T-sprit har liknande egenskaper: Löser fett och kan blandas med vatten. T-sprit ligger ofta kring 95% etanol.
Jag tycker aceton verkar vara effektivare än T-sprit men det kan vara inbillning.

Jag har fasat kanten 15° på inner-röret / slangen. Det är säkert inte jätteviktigt men det underlättar fördelningen av limmet så att inte innerröret skrapar av limmet och skjuter det framför sig när man trycker in det. Jag har tvättat med aceton. Sedan struket rikligt med lim både inne i ytterröret och utanpå innerröret med pensel så att det inte fins nån torr fläck. Sedan har jag tryckt ihop utan att vrida för så har jag lärt mig. (Jag vet att en del vrider och lyckas bra med det.) Därefter väntar jag minst en timma innan jag pillar och ett dygn innan jag trycksätter. Det har funkat utan läckage för mig.

9
Vatten och kemi / SV: Sand till poolen
« skrivet: juli 17, 2006, 11:54:24:24  »
d96villi, Sandfiltret sitter efter pumpen och har därmed övertryck med ca 1 bar. Blir det en läcka så sprutar vatten ut.
Luft som kommer in måste ske före eller precis i pumpen där man har undertryck.

Har du en liten luft bubba vid pumpens lock?. Det har jag nu och det har jag inte haft förrut. Jag har en Hayward Super pump. Jag får väl ta isär den. Jag har också Hayward VILLA s210 - filter men jag tror inte att jag har nåt fel med det.

10
Vatten och kemi / SV: Sand till poolen
« skrivet: juli 15, 2006, 22:23:33:33  »
Min pump går garanterat åt rätt håll. Den har gjort så i 4 år. Luftbubblor är nytt för i år.

Sidor: [1] 2 ... 7
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag