Sveriges starkaste pooltak Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Ores

Sidor: [1] 2 ... 7
1
Uppvärmning / SV: Erfarenheter av Fairland Turbo Silence luftvärmepumpar?
« skrivet: april 12, 2022, 15:36:52:52  »
Vi har en HeatForce Inverter Plus 73. Det är samma som Fairland IPHR26. Enligt spec här https://www.fairland.com.cn/products_1.html har den ”twin rotary Mitsubishi DC inverter”-kompressor.

Har bara haft den en en säsong och har inget ont att säga om den än. Om du söker på HeatForce här på forumet får du kanske fler träffar.

2
Byggtrådar / SV: Teknikrum under altan avlopp?
« skrivet: april 12, 2022, 13:25:20:20  »
Vi har inget avlopp i teknikrummet. Hade vi byggt nytt idag så hade vi dragit in avlopp med en vanlig golvbrunn för mindre spill, t.ex vid uppstart och stängning. Ett avlopp som sväljer backspolning eller ett större läckage hade vi inte brytt oss om.

Vi backspolar ut på marken till glädje för gräs och buskar, en del av vattnet sparar vi i vattentunna för återanvändning. Vissa växter är mer känsliga för klor och ev. salt så man behöver inte använda det på den finaste rabatten.

3
Markpooler. / SV: Rolltop pooltäckning
« skrivet: april 12, 2022, 12:47:32:32  »
Observera att jag spekulerar eftersom jag inte har erfarenhet av pooltak eller bubbelplast…  :angel:

Själva duken i en rolltop har nog knappast någon större isolerande funktion. Det är den stillastående luften mellan vattenytan och duken som isolerar och det är ganska mycket luft jämfört med bubbelplasten men ganska lite jämfört med pooltaket. Så på den punkten skulle jag säga att rolltopen borde minska värmeförlusterna bättre än bubbelplast.

Men sedan finns ju annat som påverkar också. Duken på min rolltop är silverfärgad och reflekterar därför stor del av solljuset. Ett pooltak och bubbelplast släpper igenom solljuset till viss del vilket borde kunna bidra till uppvärmning av poolvattnet soliga dagar.

Sedan påverkar ju även vinden. Duken på min rolltop ligger normalt ganska tätt mot poolsargen så luften under isolerar nog rätt bra även när det blåser lite, men beroende på vindriktning så kan den fladdra när det blåser hårt. Då kan jag tänka mig att värmeförlusterna blir större, men det gäller nog även med bubbelplast.

Så jag skulle nog sätta rolltop som bättre isolerande än bubbelplast, med reservation för alla ”nog” och ”borde”.

Att kombinera rolltop och bubbelplast vet jag inget om. Det låter lite som tårta på tårta. Men någon kanske har testat det?

4
Markpooler. / SV: Rolltop pooltäckning
« skrivet: april 08, 2022, 18:11:25:25  »
Det blir nog jättebra!  O0

5
Markpooler. / SV: Rolltop pooltäckning
« skrivet: september 21, 2021, 20:23:17:17  »
Vi har haft ett RIB-cover från Folkpool denna säsong. Det är väl ungefär samma sak som rolltop. Jag har inget att jämföra med men tycker det funkar bra. Hög kvalitetskänsla i Folkpools variant, har sett andra som känns lite enklare. Dock tycker jag att alla varianter är sjukt dyra för en presenning med några alu-rör och lastspännare.

Jag skulle själv inte våga ha den på under vintern. En dm blötsnö så har vi runt ett ton på vår 3x6-pool. Men ett pooltak kanske inte heller grejar det, vad vet jag. Dessutom skulle jag inte lita på att duken håller för höststormar.

Precis som Rickard har vi hål i för att leda bort regnvattnet. Vi har väl inte så mycket björk som i Norrland, men två st mindre som står precis i anslutning till vår tomt + ligusterhäck och äppelträd med grenar över poolen. Trots det tycker jag inte att vi haft några större problem med skräp i poolen. Det mesta blåser faktiskt bort och det lilla som kommer ner i poolen tar skimmern. Har backspolat en gång i sommar så det kan inte vara några mängder.

Vi har ingen sarg runt poolen utan trädäcket går ända fram till poolkanten vilket gör att duken ligger plant mot trädäcket och håller undan skräp bra. Håller sig bra på plats när det blåser också, så länge det inte blåser väldigt hårt då kanterna på duken börjar fladdra betänkligt. Tror vi plockar bort det innan höststormarna drar in.

Tycker det är lite småmeckigt att rulla av duken. Hämta vev, lossa lastspännarna, sätta fast veven i rullen, veva, reda ut duken när den korvar och veckar sig, veva lite till, tillbaka med veven… Tar några minuter. Man får bättre flyt med lite övning. Däremot är det supersmidigt att dra på, tar max 30 sek inkl att säkra med lastspännarna. Tycker inte heller att det är speciellt tungt. Det är bra utväxling på veven som följde med.

Om man inte vill/kan ha eller lägga pengar på pooltak tycker jag att detta är ett bra alternativ. Bra säkerhetsgrej också, inga barn lär ramla igenom.
/Johan

6
Byggtrådar / SV: Installation av UV-ljus vågrätt eller lodrätt?
« skrivet: augusti 09, 2021, 23:22:48:48  »
En gissning: Kanske är anledningen till att det står att flödet ska gå nerifrån och upp på min UV-lampa är att gravitationen annars skulle kunna få flödesvakten att slå på lampan även om det inte är någon cirkulation. Vet inte hur sannolikt det är att det kan ske.

Glöm inte att se till att det finns fritt utrymme så att det är enkelt att byta lampa när den har tagit slut. Min elektriker tyckte att det var ett bra ställe att sätta elcentralen på, precis ovanför UV-reningen. Jag bad honom flytta den en bit åt sidan och det gjorde han gärna. Så nu går det att byta utan att skruva loss hela UV-reningen. ;D

7
Byggtrådar / SV: Installation av UV-ljus vågrätt eller lodrätt?
« skrivet: augusti 04, 2021, 21:48:16:16  »
Är det den här? https://www.poolkungen.se/ecolight-uv-c-p77

Från monteringsanvisning del 1: "Ecolight UV-C kan monteras både liggande eller stående"

Jag har en liknande från Folkpool och den kan monteras både liggande och stående. Om den monteras liggande måste dock flödet vara underifrån. Vet inte om det spelar någon roll med din.
/Johan

8
Vatten och kemi / SV: Bli av med bundet klor?
« skrivet: augusti 04, 2021, 16:23:52:52  »
Tack så mycket båda två för bra svar!

Jag har räknat puckar. Sedan uppstart har jag tillsatt sex styck 200 g multiklor från Folkpool. Det blir då 6 x 4,2 ≈ 25 ppm cya. Enligt 7,5%-regeln så är nollställe för fritt klor ca 1,9 ppm om jag förstått rätt, vilket innebär att jag bör kunna mäta minst 2,9 ppm fritt klor för att få desinfektion motsvarande 1 ppm.

Nu ska poolskötaren (jag) resa bort några dagar och har lagt i ännu en multiklorpuck, men det blir årets sista. När den är förbrukad borde det vara ca 30 ppm cya i poolen och nollställe för fritt klor blir 2,2 ppm. Nöjer mig så och kommer att köra med dagsklor resten av året.

Har också mätt cya med stickor (Insta-test 6 Plus) som anger att 40-100 ppm är ok. :) De har inte gett något utslag alls på cya så de är nog ännu mindre tillförlitliga.

När det gäller att jag inte fick bort allt bundet klor så skulle det kunna vara att jag la på täckningen för snabbt efter att jag chockade. Den var av ca 2 timmar, men ville inte ha poolen öppen över natten då staketet runt är lite provisoriskt.

Stort tack så här långt!
/Johan9
Vatten och kemi / Bli av med bundet klor?
« skrivet: augusti 03, 2021, 17:31:13:13  »
Alla ni erfarna poolägare, jag är för säsongen nybliven poolägare och har min första nybörjarfråga som jag inte hittat något svar på.

I fredags kväll chockade jag poolen för att bli av med bundet klor. Men idag när jag mätte så har jag ändå 0,4 ppm bundet klor, trots att ingen har badat och att pooltäckningen har varit på. 0,4 ppm bundet klor kanske inte är hela världen, men de rekommendationer jag har läst är helst 0 ppm och max 0,5 ppm och jag trodde att chockkloreringen skulle ta bort allt bundet klor. Har jag gjort något fel, mäter jag fel eller ska det vara så här?

Halten bundet klor har legat på ca 0,4 - 0,5 ppm en tid och i förra veckan hade dottern kompisar på besök och det badades friskt. Dagen därpå luktade det klor när jag tog av pooltäckningen och det var lite oljigt på vattenytan i bräddavloppet så jag tänkte att det kunde kanske vara läge att göra min första chockklorering. Om inte annat så för att det var kul att testa.

Sagt och gjort, i fredags kväll hällde jag i 500 g av Folkpools Aktionchock i min pool som rymmer ca 24 kubik. pH låg på ca 7,4 och fritt klor ca 1,5 ppm enligt Biltemas testkit innan jag hällde i chockkloret. Mätte inte totalt klor, men helgen innan låg fritt klor på 2,5 ppm och totalt klor på 3,0 ppm enligt min Scuba II.

Idag mätte jag igen med Scuba II och fick fritt klor till 1,9 ppm och totalt klor till 2,3 ppm, dvs. bundet klor på 0,4. pH var 7,2 och cya 37 ppm. När jag mäter med min Scuba så tycker jag att jag följer instruktionerna. Jag sköljer ur den med poolvatten och fyller den sedan från samma ställe, ca 2 dm ut och ner framför bräddavloppet. Sedan nollställer jag den, lägger i reagenstablett DPD 1 och mäter fritt klor, lägger därefter i DPD 3 i samma lösning som DPD 1 och mäter totalt klor.

Poolen är som sagt på ca 24 kubik (3 x 6 m), markpool, täckt med rib-cover, 28 °C, UV-rening (som jag hade hoppats skulle kunna bidra med att ta bort bundet klor, men det verkar ju inte så :-\ ) Har klorerat med Folkpools multipuckar fram tills nu. Ska gå över till dagsklor utan cya nu när cya-halten har stigit lite.

Bonusfråga: När jag mäter totalt klor så får jag oftast ett ganska högt värde först. Trycker jag på mätknappen igen så får jag ett lägre värde, några tiondels ppm lägre, som verkar vara stabilt även vid fortsatta mätningar. Ska det vara så eller är det något fel? Vilket värde ska jag gå på? Jag har hittills litat på det lägre värdet som är stabilt över tid.

Tack på förhand!


10
Vatten och kemi / SV: Saniklar Supergel
« skrivet: augusti 03, 2021, 14:54:14:14  »
När man läser faro- och skyddsangivelser låter det ju rätt farligt, men det gäller ju för ämnena i den halt som är i den koncentrerade varan. När ämnena har spätts ut i poolvattnet så är koncentrationen låg. Inget av de angivna ämnena verkar vara reproduktionsstörande, carcinogent eller särskilt miljöskadligt, framför allt inte när de är utspädda. Jag är inte kemist men har jobbat med miljöfrågor i ett antal år.

Saltsyra används ju ofta till pH-reglering i pooler och då i mycket större mängd än lite rengöringsgel. Fosforsyra ingår som livsmedelstillsats (i låg koncentration). Utspädda är de harmlösa. I den koncentrerade varan är de dock frätande så skydda hud och ögon noga när du använder den och följ anvisningarna.

De övriga ämnena är relativt vanliga ytaktiva ämnen (typ diskmedel fast kraftigare) och lösningsmedel. De är också mycket farliga att få i ögonen i koncentrerad form och kan även irritera hud och luftvägar.

Folkpool har sin Rengöringsgel Surt som också innehåller saltsyra och fosforsyra. Enligt säkerhetsdatabladet inga andra farliga ämnen i sådan mängd att de anges. Det behöver inte betyda att det är mer skonsamt. Kan inte säga att det är bättre eller sämre eftersom jag inte har testat Saniklar Supergel.

Har läst någonstans att man kan få bort vissa avlagringar genom att sänka pH till typ 7,2 och höja vattennivån under en tid. Annars får man nog acceptera att behöva använda dessa medel.

Sidor: [1] 2 ... 7
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd