Polarpumpen Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Ores

Sidor: [1]
1
Vatten och kemi / Bli av med bundet klor?
« skrivet: augusti 03, 2021, 17:31:13:13  »
Alla ni erfarna poolägare, jag är för säsongen nybliven poolägare och har min första nybörjarfråga som jag inte hittat något svar på.

I fredags kväll chockade jag poolen för att bli av med bundet klor. Men idag när jag mätte så har jag ändå 0,4 ppm bundet klor, trots att ingen har badat och att pooltäckningen har varit på. 0,4 ppm bundet klor kanske inte är hela världen, men de rekommendationer jag har läst är helst 0 ppm och max 0,5 ppm och jag trodde att chockkloreringen skulle ta bort allt bundet klor. Har jag gjort något fel, mäter jag fel eller ska det vara så här?

Halten bundet klor har legat på ca 0,4 - 0,5 ppm en tid och i förra veckan hade dottern kompisar på besök och det badades friskt. Dagen därpå luktade det klor när jag tog av pooltäckningen och det var lite oljigt på vattenytan i bräddavloppet så jag tänkte att det kunde kanske vara läge att göra min första chockklorering. Om inte annat så för att det var kul att testa.

Sagt och gjort, i fredags kväll hällde jag i 500 g av Folkpools Aktionchock i min pool som rymmer ca 24 kubik. pH låg på ca 7,4 och fritt klor ca 1,5 ppm enligt Biltemas testkit innan jag hällde i chockkloret. Mätte inte totalt klor, men helgen innan låg fritt klor på 2,5 ppm och totalt klor på 3,0 ppm enligt min Scuba II.

Idag mätte jag igen med Scuba II och fick fritt klor till 1,9 ppm och totalt klor till 2,3 ppm, dvs. bundet klor på 0,4. pH var 7,2 och cya 37 ppm. När jag mäter med min Scuba så tycker jag att jag följer instruktionerna. Jag sköljer ur den med poolvatten och fyller den sedan från samma ställe, ca 2 dm ut och ner framför bräddavloppet. Sedan nollställer jag den, lägger i reagenstablett DPD 1 och mäter fritt klor, lägger därefter i DPD 3 i samma lösning som DPD 1 och mäter totalt klor.

Poolen är som sagt på ca 24 kubik (3 x 6 m), markpool, täckt med rib-cover, 28 °C, UV-rening (som jag hade hoppats skulle kunna bidra med att ta bort bundet klor, men det verkar ju inte så :-\ ) Har klorerat med Folkpools multipuckar fram tills nu. Ska gå över till dagsklor utan cya nu när cya-halten har stigit lite.

Bonusfråga: När jag mäter totalt klor så får jag oftast ett ganska högt värde först. Trycker jag på mätknappen igen så får jag ett lägre värde, några tiondels ppm lägre, som verkar vara stabilt även vid fortsatta mätningar. Ska det vara så eller är det något fel? Vilket värde ska jag gå på? Jag har hittills litat på det lägre värdet som är stabilt över tid.

Tack på förhand!


2
Säkerhet / Elkabel nära poolen
« skrivet: april 14, 2021, 12:35:55:55  »
Är det tillåtet att dra lågspänningskabel förbi poolen i zon 1, dvs närmare än 2 m? Behöver koppla in laddstation till robotgräsklippare. Transformatorn som har kapslingsklass IP44, 28 V likström och ger max 1 A ansluts till ett jordat uttag utomhus med jordfelsbrytare och mer än 3,5 m från poolkanten. Lågspänningskabeln dras utan skarv förbi poolen men det finns inte plats att lägga den längre än drygt 1 m från poolkanten. Avståndet till laddstationen är mer än 3,5 m från poolkanten på andra sidan. Finns det någon risk med detta som jag inte förstår?

Som amatör har jag jättesvårt att se att detta kan vara farligt eller otillåtet, men el nära poolen vill man ju inte experimentera med för mycket.

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd