VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - wingman

Sidor: [1]
1
Uppvärmning / SV: Bergvärme eller separat poolvärmarepump?
« skrivet: augusti 27, 2020, 16:17:22:22  »
Hej,

Jag är inne i projekteringsfasen för en ny pool.

Jag har möjlighet att välja uppvärmning av poolen via värmepump eller separat uteluftsvärmepump. Som jag ser det energimässigt så måste det vara bättre att välja uteluftsvärmepump. Kalla sidan på anläggningen jobbar då mot luften säg då 10-25 gradC utomhustemperatur. Bergvärmen jobbar mot sin kollektorsida på några få plusgrader.

Är bergvärmehålet korrekt dimensionerat så att det finns energi att hämta även för en pool (ca 30-40% djupare hål än behovet för huset) så fungerar detta fint. Att kontinuerligt plocka energi från hålet (sommar och vinter) kan annars medföra att hålet kyls ned och att prestandan på anläggningen sviktar.

Men jag är ändå inne på att COP och därmed energiåtgången blir mera gynsamt med en uteluftsvärmepump.

Nu pratar jag enbart energi och har inte tagit hänsyn till kostnader för att det finns en befintlig bergvärmepump, ljud eller andra aspekter. Tänker bara kWh per krona.

Synpunkter?

2
Markpooler. / SV: Bygga pool med skvalpränna
« skrivet: augusti 18, 2020, 20:28:14:14  »
Hej, jag är i samma fas och planerar att gjuta en pool.

Det finns inga bra idéer på hur man ha en ”traditionell” skimmer och att man ändå får upp vattenytan till några få cm under altangolvet. Det känns lite knepigt att behöva gjuta upp en bula för skimmer för att få upp vattenytan. Finns det någon som gjort så? För mig kanske detta skulle kunna fungera då ena långsidan ligger mot en högre bergsrygg. Här blir det sannolikt stenbeläggning och på andra 3 sidor trädäck...

Hur högt kan man sätta en traditionell skimmer i formen för att få vattenytan så högt upp som möjligt. Det ser ju lite anka ut ut om vattenytan e 15cm under anslutande altangolv.

I slutändan kanske det blir ränna även för mig. Lurar dock på om detta går att åstadkomma endast på en gavel.

Man skall ju veta att ett overflow i sig kostar en del energi och vattenavgång. Härtill en mera omfattande byggnation och rör- och komponentinstallation.

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan