CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - igelkotten

Sidor: [1]
1
Markpooler. / SV: Pool utan liner
« skrivet: juni 01, 2023, 14:53:46:46  »
Rostfri plåt har fungerat väl för mig.

2
Inomhuspooler / SV: Spa i samband med inomhuspool
« skrivet: februari 02, 2018, 20:03:45:45  »
Har spånat vidare på mitt spår med en extern ackumaltortank eller använda husets varmvattentank. För att slippa tömma ackumulatortanken vid bad eller använda en massa färskvattenspa borde det vara smidigare att sätta en värmeväxlare mellan tank och cirkulationsledningarna till spat så att 500 liter varmt vatten snabbt kan värma poolvattnet som pumpas in i spabadet. Det gäller att välja en värmeväxlare med hög verkningsgrad och effekt för att snabbt få skön spatemperatur. Beroende på hur stor tanken är i förhållande till hur stort spabadet är kan du ställa in temperaturen på en temp så att spabadet får rätt temperatur. Det finns då ingen risk med legionella eftersom vattnet i tanken aldrig kommer i kontakt med vattnet du badar i. Energiförbrukningen för att hålla en varmvatten tank varm är rätt låg om den är väl isolerad och du inte badar så ofta alternativt om du kopplar på det på husets varmvattentank.

Med en automatisk klor/ph system borde systemet vara otroligt underhållsfritt om än lite mer avancerat att installera och konstruera. Men däri ligger halva nöjet tycker jag.

3
Inomhuspooler / SV: Spa i samband med inomhuspool
« skrivet: februari 01, 2018, 21:26:16:16  »
Vad tror ni om att komplettera med en 500 liters ackumulatortank där vatten kan förvaras mellan baden med 60° så att vid badande i spat så blandar du poolvatten med det 60° vatten? Helst skulle vattnet i tanken vara samma vatten som i poolen men jag vet inte hur ett klorbehandlat vatten klarar det och vilka tankar som klarar klorerat vatten.

4
Teknik / Liten cirkulationspump för bypass som tål klorvatten
« skrivet: juli 13, 2017, 11:53:56:56  »
Så ser min anläggning ut:
Har en 36 kubikspool med cirkulationspump med variabel hastighet som för det mesta går på lågvarv (8-9 m3/h). Har sandfilter och pump intill poolen och ska koppla poolens värmeväxlare till min ackumulatortank för att kunna använda husets värmepump och överdimensionerade solfångare för att värma poolen.

Värmeväxlaren är placerad bredvid acktanken inne i huset och sammankopplad med poolen via bypasskoppling efter sandfiltret. Mellan bypassen och värmeväxlaren ligger 32 Pem slang på uppskattningsvis 15 meter enkel väg. Mellan acktank och värmeväxlaren placeras en vanlig cirkulationspump.

Min tanke är att även placera en cirkulationspump på slingan med poolvatten för att säkerställa flödet. Jag kan förvisso reglera flödet vid bypassen men tror det blir väl tungt för poolpumpen i låga flödet att trycka igenom tillräckligt med poolvatten i den långa 32 slangen. Men vad för cirkulationspump ska jag välja och vad finns det att välja som tål klorerat vatten?

Jag talade med Grundfos som kunde specialtillverkad en sådan pump genom att delar av pumphuset byts ut mot rostfria delar men skulle uppskattningsvis gå på 10-15 tusen med 6 veckors leveranstid. En vanlig poolpump har för stor effekt även om jag väljer minsta modellen samt lär ha större flöde än min variabla poolpump med minflöde. Googlat på akvariepumpar som verkar vara billiga och finnas i lagom storlek. Är det någon bra idé eller finns det andra lösningar? Och vad skulle hända med en vanlig cirkulationspump om den körs med klorvatten?

5
Teknik / SV: Rekommendation vartalsstyrd pump?
« skrivet: februari 14, 2017, 15:57:42:42  »
Jag köpte i somras en Speck Badu 90 Eco VS för 998 Euro och är än så länge väldigt nöjd. Jag kan ställa varvtalet från 1000 till 3000 varv/minut och kör i normalläget köra den på 1500 varv då den är riktigt tyst att man knappt hör den (huvudanledningen till att jag satsade på en sådan pump). Och ska jag rengöra så är det skönt att få riktigt bra sug med maximalt varvtal och flöde på 28 kubikmeter i timmen. Pumpen går att programmera med tre olika hastighetslägen och respektive läge går att ställa in med 100 varv/minuts noggrannhet. Effektförbrukningen anges då också och om jag minns rätt från i somras så förbrukar cirka 150 watt i mitt normalläge. Enligt tillverkaren drar den mellan 80 och 1400 watt beroende på varvtalet du ställer in den på.

Som sagt har jag inte haft den så länge men största fördelen jag upplever är den låga ljudnivån vid lägre varvtal samt den låga energiförbrukningen.

Huruvida lösningen fungerar för massagemunstycken verkar andra ha bättre koll på.

6
Teknik / SV: Kan 32 Pem slang räcka till poolpump?
« skrivet: juli 03, 2016, 23:25:40:40  »
Har precis installerat pump och pool och börjar nästan förstå hur det här med pool fungerar. Tänkte återkoppla här mina erfarenheter så här långt med mina smala slangar men tänkte bygga om det enligt de förslagen ni har givit här.
Så här ser anläggningen ut:
Pumprummet installerat i mitt teknikrum cirka 1 meter ovanför vattenytan. Ledningslängd på sugsidan på ca 9 meter 40 kollektorslang. På trycksidan 7 meter 32 pem slang och därefter 7 meter 50 pem slang fram till två stycken palhlen rostfria inlopp. Har en Badu Eco 90 VS pump kopplat till Pentair Tagelus 610 filter med Pahlen värmeväxlare därefter.
Erfarenheterna:
1. När pumpen startar och kör på full fart de första tio minuterna så ökar trycket i filtret hela tiden. När pumpen stabiliserat sitt flöde och man kan ställa in flödet så minskar trycket till acceptabel nivå.
2. Har haft problem någon gång när jag växlat från högt flöde till lägsta att pumpen slutat suga vatten och står på och suger luft (kanske inte beror på slangdimensionerna).
3. Motorns varvtal kan variera mellan 1000 och 2850. Jag kör nu på 1500 varv och förbrukar ca 100 watt vilket fungerar bäst.
4. Dåligt sug när jag ska bottendammsuga poolen även när jag höjer varvtalet (har inte hunnit skaffa poolrobot än vilket är planen).
5. Pumpen är väldigt tyst vid lägre varvtal.

Ombyggnadsplaner i byggnadsteknisk ordning
1. Placera poolpump på poolens kortsida direkt vid bräddavloppet.
2. Dra 63 pem slang 11 meter till förråd för placering av filter (har avloppsledning dit för att kunna backspola).
3. Antingen koppla Värmeväxlare efter filter och använda befintliga 32 och 40 slangar för att med cirkulationspump mata värmeväxlaren med värme. Alternativt köra en bypass lösning och låta värmeväxlaren sitta inne i teknikrummet. Tar gärna emot synpunkter på vilken lösning som är att föredra. Ledningslängden från mitt förråd till teknikrummet är uppskattningsvis 18 meter.
4. Därefter 3 meter 50 pem slang till 2 inlopp.

7
Markpooler. / SV: Behöver råd om poolrobot
« skrivet: juni 09, 2016, 10:48:55:55  »
Är också på jakt efter en prisvärd bra poolrobot. Vad är skillnaden mellan fyrhjulsdriva robotar och bara tvåhjulsdrivna? Vad jag sett kan båda drivsystemet fungera för att både rengöra botten och väggar och vattenlinjen. Varför ska man då betala för fyrhjulsdrivna robotar?

8
Teknik / SV: Kan 32 Pem slang räcka till poolpump?
« skrivet: april 11, 2016, 16:50:46:46  »
32 slangen är nedgrävd under sulan. Om jag ska dra nya rör till teknikrummet skulle jag teoretiskt kunna borra mig snett ut genom väggen på baksidan av huset, gräva ner slang ytligt under befintligt trädeck och runda huset vilket ger en sträcka på uppskattningsvis 50 meter med en lågpunkt halvvägs vilket gör vintertömning av slangen lite jobbigare. Min tanke är att börja köra med 32 slangen och skulle det visa sig bli för stora negativa konsekvenser har jag alltid möjligheten att gräva runt huset och placera 50 rör där och koppla in det istället utan allt för stora fördyrande kostnader.

Behövs det större pump och större flöde om jag ska värma via acktank och jordvärmepump/solfångare än vad jag åstadkommer med låg hastighet och kontinuerlig drift?

Har större sandfilter mindre mottryck än mindre? Eller är det andra parametrar som styr detta?

9
Teknik / SV: Kan 32 Pem slang räcka till poolpump?
« skrivet: april 11, 2016, 01:19:33:33  »
Stort Tack för responsen så här långt!
Då 32 röret redan ligger nedgrävt under huset är det typ omöjligt att byta ut det mot ett 50 rör. I så fall får jag bygga ett teknikrum utomhus i anslutning till poolen och där använda mig av 50 rör. Detta vill jag om möjligt undvika för att kunna ha pumpen inomhus och kunna koppla ihop med ackumulatortank och värmepump/solfångare.

Hade tänkt använda 32 röret på trycksidan och 40 röret på sugsidan. Min tanke att köpa en pump med variabel hastighet är att kunna köra på låga varvtal i bruksskedet och sedan kunna öka vid backspolning.

10
Teknik / Kan 32 Pem slang räcka till poolpump?
« skrivet: april 09, 2016, 09:53:28:28  »
Håller på och anlägga pool och har sedan tidigare en 32 Pem slang nedgrävd mellan mitt teknikrum i huset och området där poolen placeras. Har även ett 50 gult eltomrör där jag tänkte dra ett 40 jordvärmerör för att ha poolpump och filter placerat inomhus. Detta för att slippa behöva demontera pumpen på vintern och för att kunna ansluta till ackumulatortank som laddas med sol och jordvärmepump. Poolen är 8x3x1,5 meter stor (36 kubik). Slangarnas längd är cirka 8-9 meter.

Planen är att ha en Badu Eco Touch pro pump med variabel hastighet och köra den på lägsta hastigheten dygnet runt (5 kubikmeter i timmen).

Min enkla fråga är om detta kan fungera?
En följdfråga, är det en vits att välja ett mindre sandfilter för att minimera motståndet eftersom rörens klena dimension ändå lär stå för motstånd?
Även om det inte är optimalt, vad är det värsta som kan hända om man installerar det?

Tacksam för alla synpunkter.

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag