VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Carl P

Sidor: [1] 2
1
SpaForum / SV: Spakemi
« skrivet: oktober 11, 2012, 21:38:30:30  »
Jag klorerar endast efter bad och det gör jag med 1 st Sunvac 9 per person som badat. Sedan får alla pumpar gå för fullt i 20 minuter innan jag lägger på locket. Om det skulle gå några veckor utan att vi badar, så lägger jag i 2 - 3 Sunvac 9, kör pumparna 20 minuter och lägger på locket.

Vi har aldrig någon klorlukt och alltid ett perfekt kristallklart vatten. Vattnet byter jag 2 gånger per år, en gång så sent som möjligt i oktober och en gång i april. Det ska tilläggas att vi alltid är noga med att duscha och tvätta oss innan bad.

2
SpaForum / SV: Spa från pantland-spa
« skrivet: januari 03, 2011, 23:39:04:04  »
Vi har ett Sundance Altamar som är helt i original, dvs ingen extra isolering. Trots det tycker jag att det drar förhållandevis lite ström för uppvärmningen, däremot så drar cirkulationspumpen och den en timme långa reningscykeln varje dygn, rätt mycket ström.

Pumparna drar ca 5-6 kWh per dygn, värmaren knappt mätbart varma sommarmånader. I december med temperaturer på -10 - -18 grader så drog värmaren i snitt ca 8 kWh per dygn.

3
SpaForum / SV: Filterrengöring - hur ofta?
« skrivet: november 25, 2010, 22:40:46:46  »
Vi gör rent filtret vid varje vattenbyte, vilket blir med 3 - 4 månaders mellenrum.

Lägger filtret i blöt i varmt vatten minst ett dygn, med en ordentlig skopa maskindiskmedel. Sköljer sedan ytterst noga med varmt vatten. Fungerar alldeles utmärkt. 

4
SpaForum / SV: aqua finesse
« skrivet: november 25, 2010, 22:37:44:44  »
Jag är mycket känslig för klorlukt, men vi lägger i en tablett Sunvac 9 per person efter bad. Kör alla pumparna för fullt och lägger sedan på locket till det är dags för nästa bad. Fungerar perfekt! Ingen klorlukt och alltid perfekt vatten.

5
SpaForum / SV: Tömma spabad - Dränkbar pump
« skrivet: mars 27, 2010, 15:18:52:52  »
Vi har ett Sundance Altamar som vi har haft i ganska precis två år nu. Jag bytte vatten igår, förra gången var i början av november. Började också med att köra igenom "Biofilm Remover" i det varma vattnet några timmar innan jag släppte ut det. Kom ut mycket gucka ur rören och det blev ganska smetigt i vattenlinjen på badet. Jag tömde badet både med dränkbar pump (tar några minuter) och hade även bottenventilen öppen. Bottenventilen har något ljushuvud till konstruktör placerat på sidoväggen, ca 1 cm över botten. Så den sista bottensatsen blir alltid att ösa upp för hand i en hink.

Det ligger alltid mycket smutsvatten och annat äckligt kvar i rörsystemet när man tömt badet, så jag måste alltid köra med 2 - 3 sköljomgångar (fullt kar och låter alla pumpar gå i en halv timme varje gång) innan jag fyller på det nya badvattnet.

Vi har alltid ett perfekt klart och fräsch vatten, med undantag för att det kommer ut lite hudfärgade flagor av biofilm ur rören när vi badar (och kör pumparna för fullt). Jag provade vid ett tidigare vattenbyte att köra igenom Sunvac "Pipe Cleaner", men det hade ingen effekt alls. Jag fick sedan höra att det är avsett för inomhusspa och är alldeles för svagt. "Biofilm remover" är betydligt kraftigare och ska enligt uppgift hjälpa bra. Vi får väl se hur det blir nu när vi inviger vårt nya vatten.

6
SpaForum / SV: Hur renar ni era Spabad och hur ofta byter ni vatten?
« skrivet: december 17, 2009, 23:02:44:44  »
Jag kan bara svara för det medlet jag använt som kommer från en annan leverantör och det tycker jag fungerar.

Vad är det för fabrikat på den Pipecleaner du använder och var kan jag få tag på det? Om jag förstår dig rätt, så får det både beläggningen på rörens insida att lossna samt desinficerar det rören.

7
SpaForum / SV: Hur renar ni era Spabad och hur ofta byter ni vatten?
« skrivet: december 11, 2009, 18:57:45:45  »
Det finns ett medel som heter Pipeclean / rör rengöring som väldigt effektivt för att göra rent rören..

Att ha så surt vatten och hög klorhalt är väldigt slitsamt på karet det torkar ut alla plaster och om man har otur kan det missfärga skalet.

// Jonas

Jag provade med en produkt som hette "Pipe Cleaner" från Scandinavian Spacare System. Det hade ingen effekt alls och jag fick senare veta att det är avsett för inomhusspa/badkar som töms mellan användningarna. Nu har man kommit med en ny produkt som heter "Biofilm Cleaner" och som är avsedd för utomhusspa. På förfrågan så ansåg den spatekniker som jag har kontakt med att även det medlet var tämligen ineffektivt och rekommenderade i stället metoden med pH-sänkning och chockklorering i stället. Jag ställde då frågan om det verkligen var lämpligt, med tanke på de påfrestningar som materialen i badet då skulle utsättas för. Svaret som jag fick var att det är så kort tid som man har får den här miljön i badet, så det saknar praktisk betydelse. Jag dubbelkollade detta med en annan spatekniker jag känner på en konkurrerande firma, men fick samma svar.

Men å andra sidan, jag behöver inte göra det här för vattenkvalitetens skull, vattnet håller toppenfint ändå. Men det "Pipe cleaner som du tänker på, kanske kommer från någon annan leverantör än Scandinavian Spacare System och har en bättre effekt?

Beträffande locket så är det naturligtvis ett bekymmer om det bryts ned för snabbt. Vad kostar ett nytt lock? Eller måste man iofs byta hela locket om höljet är intakt? En kostnadseffektiv lösning skulle kanske kunna vara att låta ett företag som säljer cellplast, skära till nya fyllningar som man sedan byter ut mot de gamla?


8
SpaForum / SV: Hur renar ni era Spabad och hur ofta byter ni vatten?
« skrivet: december 11, 2009, 15:54:37:37  »
Vi lägger i en klortablett Sunvac 9 per person och badtimme efter bad, varefter vi kör pumparna på fullt i ca 30 min innan vi lägger på locket. Ingen klorering alls mellan baden. Ozonreningen går dock alltid. Vatten byter vi 3 - 4 ggr per år.

Vid vattenbyte så häller jag först i 3 dl pH minus och 3 dl Minichlor (granulat), kör pumparna 1 timme och tömmer därefter badet. Fyller det, kör pumparna 20 min och tömmer badet igen.  Fyller det på nytt och kör ytterligare en 20 min-omgång med pumparna. Tömmer ur vattnet igen, fyller på nytt och lägger på locket. I korthet sålunda: en rengöringsomgång med pH-minus och chockklorering med det gamla varma vattnet, två sköljningar och därefter fyllning. Filtret byts mot ett rentvättat filter.

Vi har aldrig några problem med vattenkvaliteten. Alltid kristallklart fräscht vatten. Det enda som stör oss är att det ibland kommer ut några små hudfärgade flagor av beläggning som byggts upp inne i rörsystemet. Det är för att försöka rensa ur denna som jag sänker pH och chockklorerar vid vattenbyte. Dock så fungerar det inte till hundra procent, så om någon har ett bra förslag på hur man kan rensa ur biofilmen i rörsystemet, så mottages detta med stor tacksamhet! Provade med "Pipe cleaner" en gång, men det hade inte någon större effekt. Fick därefter tips om "pH-minus/Minichlor-metoden" av en SPA-säljare.   

Att ozonreningen skulle bryta ned locket har jag aldrig hört. Är det själva höljet eller är det isoleringen som bryts ned?

9
SpaForum / SV: Vad ska man tänka på???
« skrivet: september 21, 2009, 18:00:21:21  »
Låt hela plattan luta bort från huset och lägg på en avvägd sockel att ställa badet på. Gjut gärna in en avvattningsränna typ ACO Drain el dyl för att samla upp och leda undan regnvatten. Kolla var någonstans det är lämpligt att gå upp med elanslutning underifrån till ditt bad och gjut in en gul slang för eldragning i plattan. Du kan ju se hur vi gjorde på: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=3907.0

10
SpaForum / SV: Förbrukning pga mängden bad?
« skrivet: september 19, 2009, 20:09:14:14  »
Jag installerade i vintras/våras en separat elmätare till vårt Sundance Altamar. Jag konstaterade då att om man badade ca 1 timme, körde pumparna på fullt under 20min efteråt (när klortabletterna lagts i) och därefter väntade ca 10 min, så drog det totalt ca 5 kWh. Detta vid en utomhustemperatur runt 0 grader.

Jag kan lägga till att i slutet av mars  när utetemperaturen låg på ca + 6 grader dagtid och - 4 på natten, så drog badet ca 11 kWh per dygn (utan bad). Nu i slutet av september med runt + 20 grader dagtid och ca +6 grader nattetid, så drar badet (obadat) ca 7 kWh per dygn. I juni vid normala sommartemperaturer så låg förbrukningen på ca 5kWh och under riktigt varma dagar i juli (28 - 30 garder dagtid) så drog badet ca 2 kWh per dygn, Men då gick den s.k. "summer logic" in på dagarna och stängde även av cirkulationspumpen en stor del av dygnet.

Jag skulle tro att det nog är som en servicetekniker som var här sa, att det är cirkulationspumpen som är den stora strömförbrukaren över tiden.

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan