Polarpumpen Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - jandjpool

Sidor: [1]
1
Markpooler. / SV: rak koppling till bräddavlopp/skimmer?
« skrivet: juni 16, 2022, 22:31:55:55  »
Vet inte om du redan kommit vidare, men Tjälldén skriver också att man kan skära ut ur väggblocket för att på så sätt kunna skruva dit böjen och sen kan man fogskumma fast det man skurit ut igen…

2
Markpooler. / SV: Tjälldén - Placering bräddavlopp
« skrivet: juni 16, 2022, 22:07:35:35  »
Körde standard vi med och tycker att baddjupet känns väldigt bra!

3
Uppvärmning / SV: Borra för poolvärmare
« skrivet: maj 23, 2022, 22:22:54:54  »
Vårt hus är från 1920-talet också och vi använde nyligen denna hålsåg: https://www.hornbach.se/shop/Halsag-WOLFCRAFT-hardmetall-68mm-inkl-skaft-och-centrumborr/8537010/artikel-detaljer.html plus en förlängare.
Det var betonghålsten i väggen och det gick smidigt med bara en slagborrmaskin

4
Byggtrådar / SV: Tjälldén-pool 8x4 i Spångad
« skrivet: april 25, 2022, 21:44:17:17  »
Trappen är på plats och gjuten, poolen är återfylld, skarvarna och trappen har putsats, elektrikern har varit här och fixat det som behövs, och vi har börjat koppla slangarna utvändigt  :)

Till putsningen av skarvarna använde vi först inte det putsbruk Tjälldén nämner i monteringsanvisningarna (Combitherm A) utan något annat putsbruk från combimix, som kostade en fjärdedel av priset. Vi vet inte om det var kvaliteten på bruket eller att det var rätt kalla nätter då vi putsade men det sprack och svällde nedtill på de flesta skarvar så att vi behövde putsa om den nedre decimetern på skarvarna. I trappen gick det bättre med samma bruk, men när det var dags för nedersta trappsteget köpte vi Combitherm A istället och fixade till skarvarna också.
En och en halv vecka senare ser allt fortfarande bra ut iaf.

Vi har även tagit bort cellplasten på utsidan av krönbalken för att sätta dit bärlinorna till trädäcket. Istället för att köra med maskiner som de flesta andra verkar köra på använde vi först en huggmejsel för att knacka hål i betongen på blocken runt hela poolen. Sen tog vi en gammal hederlig fogsvans och sågade i det spåret och slutligen en lång smal kniv för att skära mellan betong och cellplast. Gick smidigare än det låter  :) och allt var klart på nån timme.

Nu fortsätter vi med kopplandet av slangarna och hoppas på att det blir varmare igen så att vi kan få dit linern  :D

5
Byggtrådar / SV: Tjälldén-pool 8x4 i Spånga
« skrivet: mars 14, 2022, 21:15:36:36  »
Här har det hänt en hel del sen sist!

I mitten av januari var det väldigt milt så vi passade på att skumma fast väggblocken, vilket gick rätt smidigt. Det var klart under en helg, nog inte ens en hel arbetsdag i effektiv tid.
För att smidigare kunna röra oss i och ur poolen vid gjutningen avvaktade vi med att sätta dit det sista blocket.

Sen har vi gjutit färdigt väggarna och krönbalken också, och såklart satt dit det sista blocket först. 107 st 25 kg-säckar grovbetong har gått åt!  :P När vi blandade betongen med sån elvisp kändes det som ett evighetsprojekt då man fick kämpa för att hinna upp till sex säckar i timmen, men med betongblandare gick det bra mycket smidigare - ungefär dubbla hastigheten. Iom. gjutningen av krönbalken fäste vi bräddavloppen och Tjälldén hade lämpligt nog nyss publicerat en tydlig video på youtube över hur man går till väga, så det gick smidigt.

Lamphusen har vi också fäst och hittills har det gått åt totalt nio flaskor fogskum, men då har vi fortfarande trappen kvar att skumma fast.

Nästa steg blir förhoppningsvis återfyllnad i närtid  :)

6
Byggtrådar / SV: Tjälldén-pool 8x4 i Spånga
« skrivet: december 23, 2021, 14:43:52:52  »
Förra veckan gjöts bottenplattan!

Det var bra tajming med plusgraderna. Veckan innan var det nedåt -18°. Men för att bättra på förutsättningarna ytterligare hade vi täckt allt med ett ”tält” av presenning som vi värmde upp med värmefläktar. Mycket för att vi ville få bort, eller iaf minimera, mängden tjäle under makadammen. Vi fick faktiskt fylla på lite makadam på en plätt där det sjunkit ihop, så metoden verkade fungera.

Bygget av formen tog helt klart mer tid än väntat! Vi började efter lämning på morgonen och allt var najat och klart först sent på kvällen. Det mesta gjordes av en person och vi var två på  endast vissa moment, som att mäta och få allt rakt, lägga ut armeringsnäten och att naja fast järnen. Det går säkert att spara en del tid om man kan dela cellplasten på ett effektivare sätt. Fogsvans funkade och det blev rakt, men kändes väldigt segt. Ett tips till er andra som ska bygga är också att inte lägga ut alla armeringsnät på en gång, för det gjorde det väldigt svårt att få in distanserna på mitten där alla nät överlappade varandra.

Vibbfri betong var tydligen inte att rekommendera den här tiden på året, så det blev ”vanlig” vinterbetong som slipades efteråt. Gjutningen och betongarbetet lejde vi bort. Skönt att veta att det görs av proffs!
Bara att räta upp de 35 armeringsjärnen tog oss ca en timme för en person.

Det känns iaf väldigt bra nu att ha plattan gjuten! Så nu tar vi julpaus med poolbygget, så får vi se när vi kan komma igång igen och sätta upp väggarna.

7
Byggtrådar / SV: Tjälldén-pool 8x4 i Spånga
« skrivet: december 04, 2021, 21:47:04:04  »
Bra att höra om era olika erfarenheter med pooltak! Om vi skaffar ett blir det ändå efter åtminstone någon säsong :)

Nu är vår grop grävd och schaktbotten fixad! Tack vare att våra befintliga dräneringsrör låg så djupt och med bra fall så behövdes ingen dräneringspump, vilket känns skönt iom att det är en mindre sak att hålla koll på och underhålla.

Sen fick vi även poolstommen och utrustningen levererad igår så nu vill man ju gärna fortsätta med bygget så snart som möjligt. Bara för att få tillbaka tomten om inte annat :)

Vintern blev ju oväntat snabbt kall i år, så det återstår att se om vi får till en gjutning av bottenplattan innan jul. När vår grop grävdes hann det bli tjäle några centimeter (kanske max 10 cm) i botten av den innan makadammet kom på plats, vilket vi förstått kan orsaka sättningar om vi gjuter en platta ovanpå och det sen smälter under. Så vi funderar nu på om vi ska värma upp området för bottenplattan innan formen läggs ut så att det inte är någon tjäle under den innan gjutning.

Någon annan som gjutit under vintern vid minusgrader som har några tips eller idéer?

8
Byggtrådar / SV: Tjälldén-pool 8x4 i Spånga
« skrivet: november 27, 2021, 19:55:50:50  »
Jag rekommenderar pooltak. Det gör poolen mycket mer användbar. Vill ni hi ha pooltak så är det bortkastade pengar att börja med ett RIB-cover. RIB-cover till en 4x8 pool kostar 27kSEK hos Folkpool. I övrigt tycker jag att ni gjort bra val.

Vi vet inte om vi kommer vilja ha ett pooltak en vacker dag, men just nu är det för stor kostnad för vår budget plus att det tar så mycket yta i anspråk när man skjutit taket förbi poolen helt. De metrarna som pooltaket tar utanför poolen lägger vi hellre på annat just nu.

Poolskyddet vi valt landade på ca 17kkr inkl frakt, så är vi nöjda med det i några år känns det inte så farligt.

Som jag ser det är de stora fördelarna med pooltak att man inte behöver någon annan vintertäckning, att det antagligen är smidigare att rulla bort det i jämförelse med ett bar cover och att man spar lite pengar på uppvärmning. Finns det fler fördelar tycker du? Blir det t.ex att man kommer sig för att bada under taket när det regnar eller är det bara nåt man tycker låter bra men som inte blir av i praktiken?  :)

9
Byggtrådar / Tjälldén-pool 8x4 i Spånga
« skrivet: november 24, 2021, 21:17:55:55  »
Hej!

Då var det dags för oss att bygga pool!

Funderingarna började på allvar i somras och det har hängts och luslästs en hel del här på forumet.
Tack för all inspiration och tips allihopa!

Efter att ha vägt olika poolstommar mot varandra kom vi fram till att vi helst ville ha någon form av thermopool, då de rent logiskt borde hålla längst tid som nedgrävda. Tack vare detta forum känns det helt klart görbart att bygga poolen själv och iom. det föll valet på en Tjälldén-pool då den verkar mycket smidigare att bygga själv än en ”vanlig thermopool” med mindre block.

Poolen kommer ha gaveltrappa, sandfärgad mosaik-liner, ett simpelt rib cover-poolskydd och värmas via vår bergvärme.

Poolskyddet har vi valt billigast möjliga nu i första skedet för att eventuellt uppgradera i framtiden.

Teknikrummet planerar vi att få plats med under vår veranda som ligger drygt 3 m från ena långsidan.

Innan vi vågat beställa själva poolen ville vi först hitta en grävare, men det har tagit tid! Vi har varit i kontakt med åtta olika företag. Vi fick en muntlig uppskattning av kostnaden från ett företag, sen har fem av dem besökt oss. Av de som besökt oss var det bara två som kom in med en offert. De andra har varit sjuka, vabbat, ”haft fullt upp” och liknande så trots mängder av påminnelser från vår sida känns det som att det inte kommer komma något från dem heller.

Den grävare vi valde att gå med hade möjlighet att gräva innan jul och det visade sig stämma också för idag satte de igång!  :)
Eftersom grävningen skulle bli av är även poolen beställd nu och de långa leveranstiderna som varit under året är nu väldigt korta, så redan nästa vecka får vi poolen är det tänkt.

Nu håller vi tummarna för att vintern börjar milt så att vi hinner få upp hela stommen innan det blir allt för kallt! Det kommer bli en utmaning oavsett med tre små barn  ::)

10
Markpooler. / SV: Tjällden 8x4.5 bygga själva
« skrivet: augusti 12, 2021, 19:47:33:33  »
Det jag skulle vilja veta lite mer om är grävningen.
Vi går också i poolbyggartankar och funderar på hur många steg vi klarar av och orkar göra själva. Bygget känns iaf görbart och skulle vi dessutom kunna fixa grävningen själva finns det ju mycket pengar att spara.

Så dels skulle jag vilja veta ungefär hur mycket tid ni lade på grävningen?
Och funkade det alltså bra att gräva ett så pass stort hål med en minigrävare? Hur gjorde ni med allt uppgrävt? Fick ni plats med det i trädgården eller körde ni iväg med det?

Mvh Joakim

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan