Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Ovanmarkspooler => Byggtrådar => Ämnet startat av: Zaphod skrivet juni 10, 2010, 21:39:56:56

Titel: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juni 10, 2010, 21:39:56:56
Jaha, då är det dags för ännu en svettdrypande, nervkittlande och ångestframkallande resa som brukar kallas, Poolbygge. Resan började för 3 år sedan, då jag övertalade min älskade hustru att vi skulle bli med pool. Sagt och gjort, en styck Intex 457x91 införskaffades och ställdes på gräsmattan. I min enfald trodde jag att tomten var plan, men icke. Just då spelade det ingen roll, för vi skulle bada!!

Året efter skulle jag göra det "ordentligt".

Rev bort den gamla uteplatsen, plomonträd och lite olika buskar, här skulle byggas oas.
Denna oas har fungerat alldeles perfekt för våra behov fram till nu. Bifogar lite bilder på mina tidigare eskapader .

Nu till det som komma skall.

Grävaren är kontaktad, en styck Storpool rund 4,5m är beställd samt en styck Brilix thp 55. Detta skall under de närmaste vekorna trilla ner i vår trädgård. (under förutsättning att grävaren har samma prioritringar som jag har  <hmm> )

Uppdateringar kommer löpande, självklart med massa bilder eftersom det är ett krav  <love>

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 11, 2010, 18:36:43:43
Hej Lars! Härligt med ännu en byggtråd O0
Våra fruar verkar vara lite av samma sort, alltså inte lika drivande att bli med pool som deras äkta hälft 8) så jag är nyfiken på om de här tre första åren med Intexen har ändrat fruns uppfattning något om hur gott det är att ha pool?
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juni 11, 2010, 20:14:48:48
Jo du Henry, förra året hade vi ca 30 grader under vissa perioder tack vare solvärmen, då var poolen en väldigt  <antman> trevlig sak att ha.

Så när jag lade fram mitt förslag om att poolen kommer att ha ca. 30 grader hela säsongen, var det ingen diskussion längre. Hennes enda kommentar var; "är den klar till semestern?"

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: walltorp skrivet juni 11, 2010, 22:11:52:52
Hej,

Kul med en ny byggtråd. Ser fram emot att följa ditt bygge och hoppas på mycket bilder. Borde väl själv skapa en byggtråd när jag börjar bygga in min intex-pool. Just nu står den "bara" på gräsmattan.

Har du solmattor från El-nino? Hur många kvadrat mattor har du? Jag funderar på hur många jag behöver till mina 19kubik. När du pratar om 30 grader blir man ju väldigt sugen.  :-)

Mvh Håkan
www.walltorp.net
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juni 12, 2010, 00:38:30:30
@ Walltorp, mina 30 grader fick jag pga. sol och hög luft temp. Den enda uppvärmningen jag hade var  ett "start kit" dvs. 2 mattor och bubbelplast. Mattorna är till salu btw.

Grävaren kommer på besök imorron, sen drar jag igång. (hoppas jag)

//
Lars

Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juni 18, 2010, 17:37:17:17
Idag ringde DHL, på måndag fm. kommer mina paket  O0
 <antman> Som ett barn, dagen innan julafton  <antman>

//
Lars

Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 18, 2010, 23:49:36:36
Har du fått grävt än Lasse? isf var f-n är bilderna   >:D >:D
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juni 19, 2010, 10:09:19:19
Nä du Mats, inget hål. Motorras på grävmaskinen  :'( men jag har börjat röja undan litegrann.

Kanske lika bra det, har inte riktigt klurat ut vart jag skall montera VP ännu. Jag har två allternativ, det ena innebär att jag måste isolera och dra 40m pemslang under det befintliga däcket och det andra att VP kanske kommer lite nära poolområdet  <hmm>.

Jaja, time will tell ;)

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juni 21, 2010, 11:26:03:03
Tomten kom tidigt i år, två stora paket  <love>

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: DaJo skrivet juni 21, 2010, 13:33:12:12
Citera
Så när jag lade fram mitt förslag om att poolen kommer att ha ca. 30 grader hela säsongen, var det ingen diskussion längre. Hennes enda kommentar var; "är den klar till semestern?


Detta känns bekant... ;D Jag har alltid velat haft pool men inte min sambo (snart fru f.ö  <love> ). Det jag o grannen gjorde var kort och gott att lura över min sambo till dom för ett bad i deras pool när det var riktigt varmt i luften, samt väl i poolen sticka till henne en drink...  :angel:

När vi gick hem kom frågan, när kan vi ha en pool klar?  ;D O0

Detta var 3 år sedan och inte en gång har detta ångrats...:)

/Danne
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juni 28, 2010, 18:22:39:39
Nu jäklar är det på G  O0

Grävaren kommer på Onsdag, så vi får se hur långt vi kommer på en dag.
Och självklart kommer det massor med bilder, eller hur Mats  <antman>

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juni 30, 2010, 16:27:17:17
Då kom grävaren till slut. Man tycker att ett "litet" hål med 5m i diameter kan inte ta så lång tid, men där fick lilla tidsoptimisten ge sig  >rulla<

Vi kom iallafall halvvägs idag, dvs. halva hålet är klart, dräneringsslang kopplad på husets dito samt spolbrunn monterad. Imorron är jag tvungen att utföra avlönat arbete, så grävaren får klara sig själv. Han räknar med att hålet blir färdiggrävt imorron. Vilket innebär att hela fredagen kan ägnas åt att köra padda  <antman> över makadam och stenmjöl, sedan är det "bara" poolen kvar. (kanske borde förvarna elektrikern <hmm> )

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juli 01, 2010, 17:54:43:43
Då var hålet klart och imorron kommer makadam, isolering, stenmjöl samt en padda. Sen blir det mmmmmontering  <love>

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juli 03, 2010, 11:22:32:32
Ja ja, 30grader i gropen och då skall man skyffla två lastbilslass med makadam samt ett lass med stenmjöl, kan meddela att det blev lite "ljummet".

Dränlagret jämnades till och jag åket iväg för att inhandla xps300, döm om min förvåning när jag konstaterar att det bara fanns 3 skivor kvar och nästa leverans kommer nästa vecka <help>

Jag tog mig en funderare och kom fram till att poolen kommer att stå torrt om "fötterna", så jag hoppade över isolering i botten.

Stenmjölet var betydligt enklare att skyffla än makadam. Sen var det fram med paddan som var på 250kg, jag har inte riktig koll på om jag gick med den eller om det var tvärtom <hmm> men platt och hårt blev det O0

Idag blir det sista finliret med lasern, sedan skall plattorna för stödbenen ner och efter det bottenräls.

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juli 03, 2010, 15:40:05:05
Idag blev det bara lite finlir. Plattorna under stödbenen är nergrävda och bottenrälsen monterad. Imorron kommer tre glada gossar för att hjälpa till med montage av poolväggen  <antman>

Det börjar närma sig bad  <love>

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: ronson skrivet juli 03, 2010, 15:47:52:52
glöm inte sätta in några kalla i kylen, motivationshöjande vid poolbygge 8)
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juli 04, 2010, 00:27:56:56
Ronson; dom kalla står alltid i kylen O0

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juli 04, 2010, 18:18:22:22
Då har vi brottat poolväggen på plats, behöver dock justera bottenrälsen lite för att få den helt rund. Har även varit och inhandlat balkonggräs. Om alla gudar och gudinnor är välvilligt inställda, så kommer linern att monteras på onsdag.

Sitter och funderar på slangdragning, är det inte bättre att använda en bit PVC-slang för att senare gå över till PEM?? Mest för att flödet inte skall påverkas negativt av alla 90graders kopplingar, idéer??

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: ronson skrivet juli 04, 2010, 22:29:48:48
Vet inte var du skall ha ditt maskinrum, men jag hade använt PEM slang utomhus (eftersom den är frostsäker) o PVC slangen inne i maskinrummet. Slang  mellan pump o filter är att rekommendera. Sedan har jag upptäckt att slang efter filtret o innan pumpen (en liten bit) räcker för att få ner stomljudet o vibrationerna från pumpen. Är lite osäker på hur UV beständing PVC slangen är, de grå PVC rören är inte UV beständiga. Men det är många som gräver ner den armerade PVC slangen o man kan ju alltid blåsa de torra med lite tryckluft inför vintern...

/ronson
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juli 07, 2010, 10:24:29:29
Är huvudet dumt får kroppen lida, säger uttrycket och det stämmer <antman> <antman>

Fick upp poolväggen i god ordning och allt var väl, då bestämde sig vädergudarana för att  >:D med undertecknad. Från ingenstans började det blåsa vilket innebar att hela poolväggen kollapsade med ett  >:D brak  :'(

Så nu blir det bara att börja om från början, botten måste jämnas till, poolväggen skall rengöras, vändas upp och ner för att kunna rostskyddsmåla (blev en del repor) sedan är jag tillbaka på ruta 1. Som tur var klarade sig övriga delar med mindre skador som går att åtgärda utan större problem.

Hade hoppats på att ha poolen fylld och klar för montering av cirkulationsdetaljer på måndag, då min semester börjar men icke. Ja ja, "all good things to those who wait"

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 07, 2010, 15:12:16:16
Usch Lasse vilken otur, men du verkar vara vid gott mod ändå O0
Sånt där kan få mig ur balans. Det är som oskulden försvinner på prylarna när man skall behöva börja med att reparera skiten. Det är som när man köper en ny tv tex och man skall till att paketera upp grejerna. Ser man då att batterierna till fjärrkontrollen inte är plastade som de alltid är, då infinner sig lite av samma känsla. Nån annan har varit där med sina korvfingrar och pillat, not good :D
 
När du väl har fått upp grejerna igen Lasse är det ingen som kommer märka nåt och minnet på en själv blir ju bara kortare o kortare med åren så om nån vecka är du inte ens säker på att det har hänt längre :)



Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juli 12, 2010, 21:49:48:48
När du väl har fått upp grejerna igen Lasse är det ingen som kommer märka nåt och minnet på en själv blir ju bara kortare o kortare med åren så om nån vecka är du inte ens säker på att det har hänt längre :)

Jo du Mats, det är nog så men det kändes som om jag skulle vilja ringa grävaren igen och be honom fylla igen det >:D hålet....

Som sagt minnena bleknar och nya dagar gryr, så idag drog vi igång igen (gör om gör rätt). Upp med poolväggen, i med konstgräs, limmade listerna istället för sandvall och tillslut i med linern. Efter lite övertalning så hamnade linern där jag ville ha den, efter det var det dags för lite vatten.
Geniet i mig kom på att om jag kör vattnet via mina gamla värmemattor, så slipper jag svinkallt vatten vilket medför att det blir lättare att släta ut linern i botten :angel:

Så imorron blir det mer vattenfyllning samt byggnation av pump/filter-hus.

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juli 14, 2010, 23:34:08:08
Då var premiärbadet gjort, 19 friska grader  :D

Nästa projekt är att koppla in pump, filter och VP, kör tillsvidare med min gamla uppsättning från HN tills elguru och slangchefen har varit här.

Efter det blir det trall.

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juli 20, 2010, 13:26:10:10
Den senaste veckan har gått åt till att bygga pump/filter-bod, detta har tyvärr inte varit mitt snabbaste bygge :-\
Dels så har någon >:D i närheten dansat regndans, sen kom en "skotte" och hoppade upp och satte sig i min rygg men nu är den gamla kroppen på banan igen <antman> så nu skall boden byggas klar.
Jag har även dragit fram kablar, kopplingsboxar och brytare.

Igår hade jag min rörkrökare här så han själv fick se vilka kopplingar och dimensioner som behövdes, så han kommer tillbaka med 20m PEM och en påse gott å blandat på torsdag, då skall jag även ha elkillen här.

Hoppet lever om en varm pool  <sol>

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juli 27, 2010, 00:36:33:33
It´s Alive  <antman> <antman> <antman>

Som med alla poolbyggen går det inte som planerat, pem-slangen kom i god ordning, så även elkillen men där tog det stopp.
Satt som på nålar att min rörkille (fd. granne) skulle komma förbi med kopplingarna, men icke. Idag fick jag förklaringen, inlaggd på sjukhus med hjärtklappning, EKG och hela kavallerier var nog inkopplat  >ohno> De enda kopplingarna han kunde få tag på snabbt var mässing (dyrt), så jag dammsög det stora www:et och hittade en Folkpools-filial  ::) Sagt och gjort, åkte dit och 10min senare var jag påväg hem med en kartong gott & blandat (tack Ronson för din eminenta lista)

Ett antal >:D och liknande uttryck fick jag tillslut brottat pem-slangen på plats, på med alla klämkopplingar, fylla systemet, backspola ut 1/2 ton sand på gräsmattan (kanske inte riktigt, men ändå) och sen var det dags...........
Pump on, läckage? Jodå ett ställe, så jag får lirka in slangen lite längre imorron men jag kan överleva 1 droppe var 10:e sek under natten ;)

Sedan var det dags för VP, drog igång som den skulle O0 Displayen visade 20 grader, 2 timmar senare var det 22 grader :D Jag kommer låta VP:n gå under natten, för vi får besök imorron eftermiddag och jag hoppas på ett par grader till med hjälp av solen, som skall lysa på mig imorron <sol>

Så här i efterhand har jag redan projekt inför våren, slandragningen mellan filter/pump och VP skall göras om, det ser ut som ett ormbo :-X men det fungerar, det är det viktigaste just nu ;)

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 27, 2010, 08:48:10:10
Grattis Lasse :) <antman> <sol>
Det blir fint väder idag, hoppas ni får ta del av det nu när det är vatten i. Go känsla va? 8)
Jag försöker också att ha poolen täckt på förmiddagen för att ta tillvara solen med solfolien på. Fick upp min 3 grader med sol+solfolie+VP på ett par timmar i går förmiddag.
Jag har en läckande koppling i maskinrummmet (limmad >:() Har ett kökskärl under och det har väl läckt 2dl på en vecka, det kan man leva med tills man släcker ner för året även om det stör ögat varje gång man ser det ???. Så den där droppen var tionde sekund! Skit i den nu Lasse och ta vara vädret nu när det behagar visa sig från sin bästaste sida :)

En bild på fylld pool kommer jag inte ens fråga efter utan det är sånt man tar förgivet !!!!!!
 
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juli 28, 2010, 01:06:52:52
Ok då Mats, här kommer lite bilder :D

Gick från 20 till 27 grader på ett dygn med "lite" hjälp från <sol>

Nu är det bara däcket kvar men det kommer lite senare, måste prioritra andra projekt först :'(

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juli 30, 2010, 12:22:43:43
Efter att ha varit ute och tömt poolen på x-antal kubik det senaste dygnet, måste det till ett överfyllningsskydd <antman> Det känns onödigt att uppfinna hjulet fler gånger, så jag kommer att "stjäla" Ronson´s lösning :angel: , mer utgifter med andra ord :D

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=2056.msg33024#msg33024

//
Lars

Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet oktober 21, 2010, 17:32:34:34
Nu är det över för i år.
Pump, filter och VP står varmt och skönt. Nivån är sänkt, vattnet är chockat, täcket är på och som att brev på posten kom årets första snö i morse :-\

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet april 09, 2011, 13:13:25:25
Avtäckning; check.
Kristallklart vatten; check.
Påfyllning på G; check.
Vattentemp 4c; check.

Vårväder; check.

Äntligen <antman> <antman>

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juni 02, 2011, 22:05:24:24
Då var det äntligen dags för pooldäcket, trots förhoppningar om ett snabbt bygge tillbringade jag de första timmarna med att demontera/bryta sönder min gamla altan. När jag började bygga den nya delen blev jag påmind på ett obehagligt sätt att min nuvarande altan, inte är helt i våg <antman>
Ja Ja, problem är till för att lösas. Sex timmars pysslande, bärande, kapande och en hel del klappande på den egna axeln (man är ju guds gåva till trallbyggande) :D så tog kraften slut, nya tag en annan dag.

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juni 14, 2011, 21:14:18:18
Det går sakta men säkert framåt med pooldäcket, passade även på att ta bort min något improviserade rörinstallation. Jag har även monterat ett överfyllningsskydd ala "Ronson" http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=2056.msg33024#msg33024

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Johan.L skrivet juni 14, 2011, 23:51:13:13
Bra jobbat O0
Snyggt
hur var det du sa? ;D

ps Skruva trall ÄR kul  :D
//
Z

/ Johan
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juni 15, 2011, 16:05:29:29
Tack :D

Jo, jag nämnde nog nått åt det hållet  ::)

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet juli 07, 2011, 14:16:35:35
Man är ju materialoptimist utan dragkrok på bilen, så det har gått på halvfart de senaste dagarna. Men nu är det virke på gården igen, då öppnar sig himlen <antman>. Ja, ja, tråduppdatering istället då.

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet mars 20, 2012, 16:26:25:25
Solen skiner, fåglarna kvittrar, ingen risk för istappar i skägget, så nu är det dags att komma igång med pooldäcket <sol>

Det SKALL <antman> <antman> vara klart till premiärbadet.

Önskar alla en lång och tillfredställande poolsäsong O0

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: stranden72 skrivet april 23, 2012, 20:08:52:52
hur har du kopplat i värmaren efter sandfiltret? Ska bli samma lösning för mig men det är väl 32 mm utgående på filtret och 50 mm in på värmaren? finns det nån  adapter?
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet april 26, 2012, 12:02:17:17
Jag går ut och tar en bild på mitt allt annat än välordnade pumphus, när regnet har slutat vräka ner ;)

//
Lars
Titel: SV: Storpool dax
Skrivet av: Zaphod skrivet april 26, 2012, 16:46:22:22
En bild (eller två) säger mer än tusen ord, sägs det ::) Så här kommer bild på filtret och även VP med tillhörande bypass. Hoppas det hjälper lite.

//
Lars