Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Vatten och kemi => Ämnet startat av: Delfinen80 skrivet oktober 19, 2019, 11:43:07:07

Titel: Stänga vid +14
Skrivet av: Delfinen80 skrivet oktober 19, 2019, 11:43:07:07
I Skåne är vintern som bekant mild. Vår pool verkar dessutom vara minst sagt välisolerad och behåller värmen väldigt bra. Nu har jag väntat och väntat på att tempen i vattnet ska gå under +12 men icke. Nu är den nere på +14 och där håller den sig lääänge...och jag vill helst stänga nu. Någon med erfarenhet av att stänga vid högre temp än 12? Är jag dum som påbörjar detta eller ska jag precis som förra året behöva vänta långt in i November?
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Rickard skrivet oktober 19, 2019, 13:08:30:30
Har du pooltäckningen på?
Vi plockar av vår pooltäckning för att påskynda nedkylningen.
Nu är den inte bara vintrad, utan har ett istäcke på några cm.   :-\
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Delfinen80 skrivet oktober 19, 2019, 13:27:15:15
Japp men det är tyvärr ett måste med många lövträd som fäller nära poolen.
Sen vet jag inte om det hade hjälpt nämnvärt när det var 17 grader för nån dag sedan och 14 idag.
Inte särskilt kallt på natten heller...så frågan är om man kan stänga vid 14
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Rickard skrivet oktober 19, 2019, 14:44:00:00
Visst kan du stänga, om du håller kolla så det inte blir grönt, du kan ju faktiskt hälla i lite klorin då och då (med omrörning) om du känner dig osäker.
Fast det är klart, lägger du på poolplåtar över poolen så blir det ju jobbigt.
Jag skulle nog inte chansa, vi har haft grön pool ett par gånger, och det kostar rätt mycket KEM att komma tillrätta med det på våren.
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Delfinen80 skrivet oktober 19, 2019, 15:10:47:47
Ok tack. Jag väntar!
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Gäst 188 skrivet oktober 28, 2019, 18:32:39:39
Jag hade gjort som dig. Vänta ut temperaturen. Gärna till 7 grader. Du minskar risken för alger och bakterier i vattnet med lägre temperatur.
Som du har jag en omgivning som sprider organiskt material till poolen om den är öppen. Det viktigaste är att undvika det senaste. Har du ett garanterat rent vatten kan du stänga ner vid 14 grader om inget kommer ner i poolen.Tyvärr finns det småkryp som kan dra med sig det du inte vill ha i poolen. 

Roger
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Gäst 188 skrivet oktober 31, 2019, 21:29:23:23
Jag brukar stänga av poolen vid minus 5 till minus 7 grader. Då behöver jag inte tillsätta klor. Inget växer vid dessa temperaturer.
När isen har smält i poolen startar jag rening och desinfektion.

Detta är inte normalt vad det gäller normalt poolägande. Då har mitt poolvatten 27 grader och temperaturen minskar fort vid avstängning.
Så mitt råd är att invänta att temperaturen ute sjunker. Blir mindre problem med tillväxt och desinfektion då.
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Delfinen80 skrivet januari 31, 2020, 20:37:05:05
Jag stängde vid +14 för tempen sjönk aldrig.
Lyfte av en plåt i mitten av januari och vattnet såg faktiskt bra ut. En och annan daggmask håvade jag upp, sen i med lite mer algmedel och på med plåten igen. Var varmare i vattnet än i luften gissar jag. Noll vinter på dessa breddgrader hittills. Noll minusgrader, måste vara nåt rekord.

Bra för mina kakelplattor dock tänker jag.
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Gäst 188 skrivet januari 31, 2020, 20:51:16:16
Vet inte hur du tänker? Funderar själv på att starta poolen igen. Verkar inte bli en vinter. Har också några daggmaskar i poolen. Vilket betyder att både du och jag har poolen mycket nära marknivån?
Roger
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Gäst 188 skrivet januari 31, 2020, 20:56:22:22
Denna vinter var inte normal. Hade jag vetat hur det skulle bli hade jag aldrig tömt poolen.
Jag väntar i en månad till. Kommer inte vintern startar jag poolen.
Roger
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Gäst 188 skrivet januari 31, 2020, 21:04:06:06
Kaklad pool?
Vilka riktlinjer följer du då?
Lite mer att tänka på då.
Roger
Handlar om kalkhalt och kakelfogar som inte lossnar.
En kaklad pool har mer krav på kemikalier.
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Erica skrivet februari 01, 2020, 21:25:43:43
Största risken med kaklade pooler är väl lossfrusna plattor om det kommer en verklig vinter. Vi funderade på kakel men orkade inte fullfölja den linjen, vi målade den i stället. Men eftersom vi har en inomhuspool hade det ju inte funnits någon risk för frostskador. Urkalkade fogar har jag läst om men ingen jag känner som har en kaklad pool har råkat ut för det problemet. Därmed inte sagt att det inte kan förekomma, men risken är nog högst måttlig. Jag kände ett antal personer som hade kaklade pooler när vi bodde i USA, låt vara att i det området finns det aldrig några frostrisker p.g.a. annat klimat.

Nej årets vinter har varit besynnerlig - och man har kört omkring med dubbdäck helt i onödan, fast det visste man ju inte i förväg. Men man har ju aldrig någon garanti för hur de närmaste månaderna blir.
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Delfinen80 skrivet februari 01, 2020, 21:32:55:55
Poolen är i marknivå.
Några problem med fogarna har jag inte.
Händer att nån platta blivit lös efter vintern men att dra dit den det tar inte många minuter. Det finns för och nackdelar med allt. En kaklad pool är bra mycket vackrare än en med liner tycker jag (inte vi som byggt den).
Vargavintrar i skåne händer inte ofta och när det väl är en sådan har jag inte märkt någon större skillnad. Extremt välisolerad, sen behåller vi alltid poolskyddet på, och på det plåtarna. Är tveksam till att det någonsin är nån is i. Funderar på att köpa luftpump och lägga på botten men efter denna "vintern" blir man inte så sugen på lägga några pengar på det.

Brukar fylla upp och starta runt månadsskiftet mars/april. Lär bli tidigare iår om vi inte får en kalldusch på slutet av "vintern".
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Gäst 188 skrivet februari 02, 2020, 18:17:03:03
En kaklad pool är oftast lite finare än andra pooler. Anledningen till att jag frågade om riktlinjer med kalkhalt osv. Har att göra med att de kommunala badhusen inte tittar på kalkhalt. Vidare kan man även ibland se rekommendationer för linjer-pool med kalkhalten. Får inte ihop denna ekvation med linjer och kalkhalt med gamla rekommendationer?

Köp  typ en luftvärmepump för uppvärmning. Är värt varje krona. Att inte känna ett motstånd att kliva ner i sitt vatten. Jag kommer koppla husets frånluft till insuget på luftvärmepumpen för att få ut mer värme. Nätter och kalla dagar hoppas jag på bättre uppvärmning.
Roger
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Erica skrivet februari 03, 2020, 02:02:19:19
Vad det gäller gamla regler som diskuterats avseende påverkan på fogar m.m. , kan det kanske vara så att detta är just gamla regler, att dagens kakelfix och fogbruk har kommit förbi det problemet ? Annars borde man ha hört av någon som råkat ut för detta.

Metoden att låta husets frånluft värma en luft-luft-värmepump tror jag inte ger särskilt mycket, kanske något lite kan det väl ge, men ingen radikal påverkan. Den luftmängd som en luft-luft-värmepump omsätter överstiger ett normalt hus frånluftsmängd med en stor faktor. Det finns ju frånluftsvärmepumpar, men då är de dimensionerade efter det luftflöde som frånluften har.. Vi kör vanlig värmeväxlare på frånluften, värmen som finns kvar efter detta skulle nog inte ge mycket om vi körde den till vår luft-luftvärmepump, men som sagt, något lite på marginalen skulle det kanske bli. Nu kommer det naturligtvis att bero på var man bor. Är uteluften rejält kall så blir ju utbytet av frånluften större, eftersom inomhustemperaturen ändå ligger i ungefär samma intervall.
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Rickard skrivet februari 04, 2020, 07:48:25:25
Man brukar räkna med att det finns ca 1.5 kW värmeenergi att tillgå i frånluften om man sänker temperaturen med typ 15 grader, mer ju kallare förångaren är (fuktutfällning på förångaren står för en stor del av värmeinnehållet.
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Gäst 188 skrivet februari 04, 2020, 17:06:35:35
Min tanke var att frånluften är varmare under vissa perioder. Nätter, höst, vinter och vår. Speciellt då det börjar bli kallt ute. Mycket energi läggs på att avfrosta värmepumpen vid minusgrader. Några meter spiro-rör och isolering är ganska billigt.

Så Rickard, kan det var värt detta? Denna lufts värmeinnehåll är då högre än omgivningens. Min förhoppning är att luftvärmepumpen inte behöver avfrosta lika många gånger. Vilket betyder att den kan göra det den är avsedd för, uppvärmning.
Roger
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Telekiter skrivet februari 06, 2020, 11:45:09:09
Leder man frånluften från ventilationen förbi/genom utedelen på en värmepump kommer nedisningen på utedelens lameller att öka markant. Eftersom frånluften är betydligt varmare än luften utomhus så är därmed lamellerna på luftvärmepumpen också kallare än frånluften. Termodynamiken gör att denna fukt kommer att avsättas på lamellerna och man får ökad isbildning, vilket medför att avisningen måste köras mycket oftare med energi/effektförluster som resultat.

Samma fenomen har man vi ex ett extremt välisolerat (isolervärde som är betydligt under 1,0, typ ner mot 0,4) fönster på ett hus. Där gör isoleringsgraden att fönsterrutan är kallare än uteluften och då kommer vattenmolekylerna att termodynamiskt "vandra" från den varmare luften och mot den kalla fönsterrutan och resultatet blir kondens/imma på rutan. Det är därför man INTE gärna vill ha för "bra" fönster. Fönstren ska släppa igenom så mycket värme så att rutan ALLTID är aningen varmare än uteluften annars kan man helt enkelt inte se ut  :-\ . Samma termodynamiska effekt gör att man måste skrapa is från bilrutan på vintern om man inte använt motorvärmare.

/Urban.
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Rickard skrivet februari 07, 2020, 07:48:19:19
Varm fuktig luft är rena mumma för en värmepump, energiinnehållet i den fukt som kondenserar till vatten och därefter is på lamellerna avger inlagrad energi i båda fasövergångarna och ökar värmepumpens verkningsgrad, avfrostningarna återställer bara en av dessa fasövergångar och är alltså inget negativt totalt sett - ett större fuktinnehåll innebär ett högre energiinnehåll och ÄR positivt, även om avfrostningarna blir tätare under vissa förhållanden (tillräckligt låg utetemp).
Om avfrostningslogiken är dålig skulle det väl i och för sig kunna vara negativt, men det kan man ju inte förutsätta.
Att man tillför ett delflöde av uppvärmd luft gör att fasövergången från vatten till is flyttas nedåt i temperaturområdet, vilket ger fler dagar/år där man inte behöver återställa just den fasövergången.

De erfarenheter som medlemmar i Värmepumpsforum dragit är att det varit positivt att tillföra frånluften till sina luft/luft-värmepumpar - och en poolvärmepump är ju i princip samma sak, så jag ser inte att det skulle kunna vara negativt, frågan är väl bara, som vanligt, om det är värt kostnaden och mödan att göra det.
Inte sällan finns ju även en kvinnlig estet inblandad i projekt som dessa, så visst motstånd kan finnas även där.  ;)
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Gäst 188 skrivet februari 08, 2020, 21:06:07:07
Mycket bra svar Rickard. Stämmer med 100% med teorierna på området. Vilket betyder att du har mycket bra koll på området. Du beskriver olika fasövergångar och energiinnehåll. Mycket imponerad av ditt svar.
Vilket betyder att du har mycket bra koll på värmepumpar.
Roger
Titel: SV: Stänga vid +14
Skrivet av: Rickard skrivet februari 10, 2020, 07:36:54:54
Jo, jag startade www.varmepumpsforum.com år 2003, så lite har man väl fått klart för sig när det gäller den typen av saker.
Moderna frånluftsvärmepumpar med upp till ca 5 kW uteffekt arbetar också enligt dessa principer, där man sänker temperaturen så mycket att man får påfrysning av förångaren, med extra energiutvinning som följd.