VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Hur ska vi värma vår inomhuspool från 1980 på bästa sätt?  (läst 12756 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Pietro

Hur ska vi värma vår inomhuspool från 1980 på bästa sätt?
« skrivet: november 05, 2013, 12:41:26:26 »
Hej alla poolvänner! Är ny på forumet och hoppas kunna bidra med det jag har lärt mig under åren men börjar med att ställa mina första frågor.

Vi bor 15km norr om Stockholm och har en inomhuspool byggd i armerad betong på 6,5m x 3,35m och 2m djup = ca 45m3 vatten. I poolrummet finns även en Jacuzzi på 1,95 x 1,95m nedsänkt i golvet. Poolrummet är LxBxH 7,70m x 5,70m x 2,42m dvs ca 44m2 och helt klätt i sten och kakel.

Maskinrummet ca LBH 2,8 x 1,8 x 1,7 ligger under golvet, nås via en lucka i golvet och ligger utmed poolens ena långsida mot souterängsidan. Poolhuset är byggt 1980 i trä med fasad i tegel. poolrummet har tre 2,25 x 1,75m tvåglas energifönster och en halvglasad ytterdörr i aluminium och en likadan dörr in till bostadshuset som är vidbyggt. Det sitter en riktig energitjuv i form av en öpningsbar 1,10x1,10m takkupa i plast i taket som är en altan på ovansidan. Båda husen är i souterräng mot ena långsidan. Bostadshuset värms till +95% med 2st luftvärmepumpar, värmdes tidigare av elradiatorer.

Poolvattnet och poolhuset värms helt med en elpatron på 6kW. Pga elpriset har vi inte värmt poolen annat än några gånger på sommaren. Under höst-vinter-vår är värmen avslagen och då faller temperaturen i vattnet och i rummet långsamt till 6-7C som lägst på vintern. En 500W värmefläkt slår med termostat satt på ca +8C i maskinrummet och Woods D28 avfuktare håller mellan 55-60% rel. fuktighet. Ett vid tunt flyttäcke bubbelplast gör att avfuktaren endast går någon timme per dygn när vi inte badar och vattnet är kallt.

Vår 10 åriga pojke vill bada oftare med sina kompisar, gärna året runt :) Vi vill ha 28-29C konstant i vattnet så att vi kan bada när vi vill. Som det är nu tar det flera dagar att värma vattnet till badbar temp.


Frågor:

1 - Jag har läst här på forumet att Erika gör detta, kan det vara ett alternativ även för oss att värma poolrummets luft till 27-28C med en effektiv och driftsäker luftvärmepump som klarar rejäl vinterkyla, t ex ME Qheat 635 borde räcka mer än väl till 44m2 poolrum även om isoleringen är skral med fönster från 1980?

Om poolrummets har samma eller nästan temperatur som vattnet bör förlusterna genom betongstommen till marken vara rel. små och då kan vi fortsätta värma vattnet med elpatronen endast för att kompensera för detta, tänker vi rätt? Tyvärr vet vi inte om det ligger någon särskild isolering  mellan betongen och marken.

2 - Frågan är hur mycket skulle 6kW elpatronen behöva gå under olika årstider om luften i rummet alltid är lika eller nästan lika varm som vattnet?

3 - Vilka andra lösningar finns som kan passa oss och vad skulle de kosta i investering och drift?

Mvh
Pietro

Poolgiganten

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5541
  • Total likes: 480
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Hur ska vi värma vår inomhuspool från 1980 på bästa sätt?
« Svar #1 skrivet: november 05, 2013, 15:06:41:41 »
Min första tanke är att du istället skulle försöka hitta en poolvärmepump som fungerade året runt, d.vs. med en väl fungerande avfrostning. Vattnet skulle då få värma luften istället.
Dock, jag tror du får svårt att hitta en poolvärmepump som faktiskt fungerar bra året runt, och framförallt så blir det hela känsligt för frysning om(när cirkulationen av vatten plötsligt upphör p.g.a. strömavbrott eller liknande.
Jag skulle nog istället kunna tänka mig att ersätta elpatronen med en liten poolvärmepump som stod placerad inne i poolrummet, värm rummet med en rejäl luftvärmepump typ ME 635, Panasonic HE12 eller liknande.
Bara när det var så kallt ute att den stora luftvärmepumpen itne orkade hålla rum/vatten varmt skulle du då behöva köra med elpatron.

Fast långsiktigt kanske en bergvärmepump som sköter all värme vore det bästa alternativet, att ha 3 luftvärmepumpar och en poolvärmepump som skall underhållas, repareras och bytas ut med jämna mellanrum lär inte bli alldeles billigt.
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad Erica

SV: Hur ska vi värma vår inomhuspool från 1980 på bästa sätt?
« Svar #2 skrivet: november 05, 2013, 16:20:31:31 »
Hej !

Om din pool är välisolerad så bör det fungera som vi kör vår pool - varmt i rummet, litet värmetillskott någon gång plus att ju cirkulationpumpens värme tillförs poolen automatiskt. Vi har sedan i våras endast hittills kopplat in elvärmaren en enda gång, cirka 3 tim. (15 kW värmare). Dock går ju poolpumpenm (1.1 kW) dygnet runt.

Det som RIckard skrev om risken för sönderfrysning av poolvärmepump vid t.ex. cirkulationsstopp gäller inte om du skaffar en poolvärmepump som verkligen är avsedd för inomhuspooler. Använder du en som är tänkt för utomhuspooler däremot så blir det ju så, den får ju inte frysa. Men inomhusmodellerna är split-aggregat - en del ute som det bara har köldmedia i sig, alltså inget vatten som kan frysa och en del som placeras inomhus i maskinrummet. Tyvärr är sådana en hel del dyrare än vanliga poolvärmepumpar och de får dessutom bara installeras av kyltekniker. Vi hade funderingar på en sådan lösning men satte i stället en värmeväxlare till en luft-vattenvärmepump som vi ändå kör för vissa delar av huset. Men den konstruktionen är inte i drift f.n., vi har lite att fixa där.

Hur mycket värme du behöver tillföra beror som sagt bl.a. på hur välisolerad poolen är men givetvis också på hur mycket det badas och hur väl du täcker poolen. Att vi fick köra lite extra tillskott nyss beror nog delvis på att det varit mycket bad. Det betyder längre tider med oövertäckt pool, längre körtider på högläge för ventilationen och dessutom kortare backspolningsintervaller. Varje backspolning tillför ju kallt vatten när man skall återställa poolnivån. Givetvis spelar det goegrafiska läget in också - det avgör ju t.ex. vinterns längd och intensitet. Vi bor i södra Sverige och har väl lite varmare än vad du har om du bor i Stockholmstrakten. Rickard å andra sidan bor längst uppe i norr nära jultomtens hemtrakter och måste givetvis räkna på ett helt annat sätt än vad som gäller här nere.

Citera
Min första tanke är att du istället skulle försöka hitta en poolvärmepump som fungerade året runt, d.vs. med en väl fungerande avfrostning. Vattnet skulle då få värma luften istället.

Problemet om vattnet värmer luften är att då måste vattnet vara några grader varmare än luften, vilket ger mera avdunstning och ev. fuktproblem. När vi byggt vår inomhuspool körde vi så och för att göra det ändå värre hade vi inte poolen täckt. Vi fick väldigt hög energiåtgång, avfuktare som fick gå dygnet runt och fuktproblem i byggnaden. När vi började täcka poolen blev det mycket bättre. När vi sedan började separatvärma rummet till en temperatur nära vattnets så försvann fuktproblemen helt och avfuktarna behöver endast köras vid bad plus ibland någon timma eller ett par efteråt.

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5541
  • Total likes: 480
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Hur ska vi värma vår inomhuspool från 1980 på bästa sätt?
« Svar #3 skrivet: november 06, 2013, 05:50:37:37 »
En pool som täcks ordentligt borde inte bidra till så hög luftfuktighet i rummet, men visst, ett slarvigt påslängt bubbelplasttäcke kommer att bidra med rätt många liter vatten som skall avdunsta innan det torkat upp på ytan, om det någonsin gör det.
Om rummet är dåligt isolerat, och trådstartaren av kostnadsskäl inte haft poolen varm så borde det ändå bli rätt dyrt att värma ett dåligt isolerat rum till ca 30 grader även med en luftvärmepump, man kan väl nästan räkna med att den får gå med full effekt större delen av uppvärmningssäsongen, även i Stockholmsområdet.

En värmepump som istället värmer poolen till 29 grader, som i sin tur värmer rummet, kombinerat med en helt tät pooltäckning borde göra att det blev billigare, men oavsett vilket man väljer så kommer det nog att kosta i runda slängar 20-35 kWh/dygn under vinterhalvåret, lite mindre på sommarn, att hålla pool och rum varmt - även med värmepump.
Kemikalier, avfuktning och värme till behaglig nivå borde gå lös på ca 1500 - 2000 kr/månad beroende på temperatur, badfrekvens, pooltäckning och vilket uppvärmningssätt man väljer.

Kalkyl:
Kemi ca 300 kr/månad
Cirkpump (750 W X 16 h/dygn) 360 kWh/månad
Uppvärmning, ca 750 kWh/månad
Avfuktning, ca 150 kWh/månad
Totalt ca 1290 kr/månad om elströmmen kostar 1 kr/kWh.

Har inte räknat med någon elpatron alls, och anser därför att jag räknat lågt, det är rimligt att anta att det kostar mer än så större delen av året, främst naturligtvis mitt i vintern.
Min kalkyl förutsätter dessutom att man kör cirkpumpen på timer.
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad Erica

SV: Hur ska vi värma vår inomhuspool från 1980 på bästa sätt?
« Svar #4 skrivet: november 06, 2013, 08:24:19:19 »
Självklart måste själva rummet också vara bra isolerat för att det skall bli låga förluster med så hög rumstemperatur. Vårt poolrum byggdes ju sådant från början, välisolerat både avseende rummet och poolen.

Citera
Kalkyl:
Kemi ca 300 kr/månad
Cirkpump (750 W X 16 h/dygn) 360 kWh/månad
Uppvärmning, ca 750 kWh/månad
Avfuktning, ca 150 kWh/månad
Totalt ca 1290 kr/månad om elströmmen kostar 1 kr/kWh.

Vi lägger inte alls så mycket på kemi. 100-150:- torde det normalt landa på, trots att vi använder poolen flitigt.

Cirk. pumpen däremot frar mera för oss p.g.a. överdimensionerad pump (1.1 kW). Vi har funderat på att sätta den på timer men ej gjort det ännu.

Uppvärmning är svårbedömt, vi har ingen separat elmätare på vår luft-luft-värmepump.

Avfuktning drar för vår del betydligt mindre än så. Säg att den drar 1 kW och är igång 1-2 timmar per dygn, ger ca 45 kWh/månad.

Elpatronen drar ju en hel del när den används. Det brukar då mest vara om det är riktigt kallt så att värmepumpen börjar få svårt att hålla rummet varmt. Det händer dock ganska sällan här i södra Sverige. Sedan kör vi ju den någon enstaka gång när vi vill ha poolen extravarm för någon fest eller liknande.


Utloggad MathiasS

SV: Hur ska vi värma vår inomhuspool från 1980 på bästa sätt?
« Svar #5 skrivet: november 06, 2013, 18:05:06:06 »
150x12kr på kemi är knappast en siffra som vanligt folk kan uppnå, iaf inte med flytande kem. EN dunk klor kostar ju 800 spänn för oss som inte kan handla av grossist och det går ju åt flera dunkar per år......
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Lars Sjöland
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 500 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad Erica

SV: Hur ska vi värma vår inomhuspool från 1980 på bästa sätt?
« Svar #6 skrivet: november 06, 2013, 22:15:43:43 »
150x12kr på kemi är knappast en siffra som vanligt folk kan uppnå, iaf inte med flytande kem. EN dunk klor kostar ju 800 spänn för oss som inte kan handla av grossist och det går ju åt flera dunkar per år......

Vi ger ju ungefär hälften av det priset du angav per dunk och det går 3-4 dunkar per år. Till detta kommer saltsyran, ungefär samma pris per dunk men där räcker en dunk minst ett par år.  Men visst, allt beror ju på till vilka priser man kan köpa varorna. Köper du i en vanlig poolbutik blir det säkert dyrare och det låter ju som om priserna i Stockholmsområdet överlag ligger högre än i resten av landet. Skall man räkna riktigt noga tillkommer ju sedan t.ex. testtabletter eller stickor och "sällanbrukskemikalier" som t.ex. flockningsmedel, rengöringsmedel för att scrubba vattenlinjen m.m. Vad man har för vatten gör säkert en hel del skillnad också, vissa vatten kräver mera kemikalier.

Men hur man än räknar på en pool så lär väl energikostnaden vara den största posten, ja bortsett från byggkostnaden förstås. För en inomhuspool så blir energikostnaden visserligen måttlig vid ett välisolerat bygge, men det handlar ju om energi både för att driva själva poolen och för uppvärmning av poolrummet.

Utloggad Pietro

SV: Hur ska vi värma vår inomhuspool från 1980 på bästa sätt?
« Svar #7 skrivet: november 08, 2013, 00:40:36:36 »
Stort tack för era svar!

Uppvärmningskostnaderna är definitivt nr 1.
Kemi & klor behövs det lite av då mycket lite smuts kommer ner i vattnet. Alla måste duscha av sig före bad.

Vi har tittat på ett split VP avsett för inomhuspool. http://www.gullbergjansson.se/produkter/poolvarmepumpar/inomhuspool/

Trots flera påstötningar fick vi inte några svar alls på hur effektiva dessa VP är annat än vid +19 ute och den ÅF närmast oss som enligt G&J skulle vara expeter på detta svarade inte på våra mail och kunde inte heller svara på några frågor per tel. När vi frågade om referensinstallationer visade det sig att de aldrig installerat en sådan pump eller arbetat med inomhuspooler. det fick oss att tappa förtroendet för G&Js ÅF och ge upp denna tanke tillsvidare.

Om vi förbättrar pooltäckningen ie gör den tätare, kan vi säkert behålla mer värme i vattnet. Vår pool är pga vår Jacuzzi i ena hörnet på poolrummet inte helt rektangulär, den är ca 40cm smalare sista 2m i ena endan. Går det att få tätt utan att det blir fult? Försvårande är att golvet och alla väggar är av marmor, taket är helkaklat och poolen är av mosaik.

Någon särskild pooltäckning som är bättre än det vi har och som ni kan rekommendera oss?

Rummet är otroligt påkostat så isoleringen är säkert ok för att vara från 1979/1980.

Vi lutar starkt åt att köpa en L/L VP t ex QHeat 635 är den ett bra val eller onödigt stark för poolrummet? Vi tänker att det behövs lite extra kraft för att värma upp all sten och betong samt att hålla 28-29grader i rummet så att vattnet inte kyls ner av luften. Upplever du att vattnet t o m kan värmas lite av luften Erica?

En sak till, tål en VP lite klor i luften? Vi frågade tre olika personer på Canvac på villamässan och de sa ja, kan vi lita på det?

Hur stark och vilken VP har du i ditt poolrum Erica?

Mvh
M

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5541
  • Total likes: 480
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Hur ska vi värma vår inomhuspool från 1980 på bästa sätt?
« Svar #8 skrivet: november 08, 2013, 06:10:42:42 »
Inomhuspooler är rätt ovanliga, så att en ÅF inte har erfarenhet av det ser jag inte som något märkligt.
Jag skulle faktiskt få ett större förtroende för en ÅF som säger som det är än en som påstår sig veta allt, men man kan höra att de egentligen inte har en susning.
G&J själva borde väl vara de som bästa kan svara på hur de har fungerat.

I ert fall skulle jag välja den näst minsta av modellerna, räkna med att de ger ca 30-40% av maxeffekten vid -15°C.

En luftvärmepump 635 är inte för stor, man kan i princip inte köpa för stor luftvärmepump, och prisskillnaden är så pass liten att det är dumt att köpa en för klen värmepump - tycker jag.

Sen kan man alltid räkna på hur lång payofftid man får för att köpa en split poolvärmepump istället för att köra varmt i rummet, och lite elpatron för att värma vattnet, svårt att säga säkert vad som lönar sig på en tioårsperiod... Kanske går det på ett ut.
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad Erica

SV: Hur ska vi värma vår inomhuspool från 1980 på bästa sätt?
« Svar #9 skrivet: november 08, 2013, 12:59:25:25 »
Vi har som jag nämnt tidigare isolerat verkligt väl, både runt poolen, i väggar och tak och alla fönster är 3-glas isolerrutor, dock inte de här modernare med metallskikt m.m. för att ytterligare sänka förlusterna. Vi har ingen frånluftsvärmepump men ventilationssystemet har en värmeväxlare så att vi håller nere ventilationsförlusterna.

En bra övertäckning gör ju att behovet av ventilation också minskar. När vi inte badar så kör vi ventilationen endast på lågfart.

Värmepumpen är en Panasonic HE12-DKE, om jag minns rätt ger den nominellt 7.7 kW, vilket värmer poolrummet på ca 100 m2 och några biutrymmen på runt 25 m2. Jo visst hjälper den höga rumstemperaturen till för att göra poolens värmebehov små. För det mesta räcker pumpförlusterna för att hålla temperaturen. Är det kallt väder under lite längfre tid kan man behöva köra i lite värme i poolen då och då. Är det superkallt får man ett annat läge, då ger ju luft-luft-värmepumpen ingen värme alls och då behövs det ju klart mera tillskott. Som tur är är detta en ovanlig situation här i södra Sverige.

Några problem med klor i luften kontra värmepumpen har vi aldrig haft. Klor i luften blir det väldigt lite av om man har en pool som man täcker över. Dessutom behövs inte så hög klornivå i en privat pool.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan