CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Erica

Sidor: 1 ... 413 [414] 415 ... 433
4131
Teknik / SV: Tänka på när man bygger pumphus?
« skrivet: augusti 05, 2010, 01:20:40:40  »
Citera
Jag tycker fortfarande att 10mm2 är i överkant trots värmare på 15kW men det ger iaf en bra marginal den dagen ni startar allt sen kanske det är långt från huvudmatningen och det påverkar arean mer än vad många tror.

Nej i överkant blir det inte. Steget under i kabelstorlek skulle bara ha gett oss 25 A och bara värmaren tar ju cirka 22 A, lägg till poolpumpen (2.5 A), jetstream (7.5 kW/15 A), plus luftpump, lampor m.m. så ser du att det drar iväg fort.

Däremot är alla våra poolprylar egentligen i överkant och lite till. Det beror på att vi ändrade våra planer. När vi började med våra pooltankar ville vi bygga en stor altan och en pool på cirka 11x5.5 m, utomhus, rätt så djup så man skulle kunna ha trampolin i ena ändan. Det skulle gett en vattenvolym på runt 100 m3. Men så ändrade vi oss i sista minuten och byggde ett rejält poolrum och en inomhuspool och då fick vi krympa poolen till 8x4 m och dessutom grundare. Men vi hade redan skaffat alla poolprylarna, så därför är t.ex. både pump, filter och värmare kraftigt överdimensionerade för den pool som vi har.

Det som vi nämnde om 4-ledare fram har vi ett bra exempel på hemma. Vi har ett pumphus till fastigheten, för vattenpump + hydrofor. Detta står uppe i skogen, nära brunnen, och byggdes av fastighetens förre ägare. Dit ligger en gammal kabel som bara har 4-ledare och när vi satte dit jordfelsbrytare så måste den alltså sitta  i pumphuset. Min man är lite oroad av den kabeln upp till pumphuset, för den är rejält gammal, av bly-gummi-typ och lagd av den förre ägaren så ingen vet ju precis hur. Att byta ut den vore dock ett hästjobb: vi skulle få gräva 150 m upp i skogen, som under åren vuxit sig stor, och dessutom garanterat gräva sönder vattenröret som måste ligga i närheten, hur nära vet vi inte. Men hittills fungerar kabeln ok. Min man brukar kontrollmäta den varje höst och vår och än så länge har det varit helt godkänt. Vi håller tummarna.. O0

Kablen som jag förövrigt har inhandlat själv är 5X6mm2 och är en jordkabel som således inte behöver förläggas i rör om jag inte har helt fel för mig. Jag har dock gjort så ändå för att få guldstjärna av elektrikern ::)

Jag har också tänkt på att det finns ett moment 22 i mitt system med pumpen. Det skulle dock krävas att en slang brister fullständigt där nere för att pumpen(som har bra kapacitet) inte skulle klara av att pumpa ut vattnet.
Jag har förutom min 5X6 kvadrats kabel även förlagt en eklk 5X1,5 i mitt näpna lilla elrör, som går direkt till min central i huset. Så jag har alla möjligheter att dra ut en fas från den centralen till den dränkbara pumpen :)
Tack för sparken Erica! Jag skall fixa detta omgående.

Om du behövt ett rör eller inte till kabel beror på hur djupt du har grävt ned den. Förut fick man f.ö. inte ha två olika kablar i samma rör. Det rekommenderas fortfarande inte men är numera inte förbjudet. Men att koppla den separata kabeln till dagvattenpumpen löser ju knuten. Du har ju annars ett moment-22 på två sätt; även om det inte går läck i poolprylarna. Skulle det bli något annat elfel i poolsystemet så löser den jordfelsbrytaren ut och märker du det inte så kommer dagvatten att stiga upp t.ex. vid rejält regn och så småningom då sätta pumphuset och elen där under vatten, varefter du inte skulle kunna pumpa bort det...

4132
Teknik / SV: Tänka på när man bygger pumphus?
« skrivet: augusti 04, 2010, 12:07:53:53  »
I


Det jag angav som area var bara ett exempel. En 2,5mm2 räcker till det mesta om man inte har elvärmare eller andra riktigt stora förbrukare alternativt att det är långt till undercentralen. Det som kanske skulle vara det största problemet med 2,5mm2 är om man har en stor förbrukare som är 1-fas men för de normala poplförbrukarna borde det räcka.

Det vanligaste borde kanske varit en 4x4mm2+4mm2 men inte ens med den kan man göra en fyrledarkoppling. Fast om det skulle vara 4-ledarsystem så finns ju kabel med "godkänd" PEN ledare på 10mm2 som hade varit lämpligare

Att använda 10mm2 är ju klart i överkant för hur många poolförbrukare hittar du som behöver 35A

Nej allt beror ju på vad man kopplar in. Vi har pump, elvärmare, jetstreampump, luftpump till jetstreamen, belysning m.m. och tillsammans drar det så mycket. Jetstreampumpen är en riktig energislukare när den går men det blir ju inte så långa tider. Elvärmen (15 kW) drar ju mycket den med om man kör på full effekt, men det gör ju bara kortvarigt om vi snabbt vill höja temperaturen.

Förresten en rättelse, min man påpekade för mig att det egentligen inte skulle stå 5x10 mm2 utan 4x10+10 mm2.

4133
Teknik / SV: Tänka på när man bygger pumphus?
« skrivet: augusti 04, 2010, 11:09:56:56  »
Jag kan inte tänka mig att en elektriker använder 4-ledarsystem vid nydragning till en undercentral. Om det är 5-ledare går det att använda EKKJ 4x2,5mm2+2,5mm2.

Om det skulle vara 4-ledare behöver PEN ledaren vara minst 10mm2 vilket ger en onödigt dyr kabel.

Enligt min man skulle någon knappast göra det numera, men det var vanligt förr och då krävdes det endast 6 mm2, inte 10 mm2 för att göra det. Så om installationen är ny är det väl knappast 4-ledare. Hur grov ledningen är vid 5-ledare beror ju på belastningen. Om man har pump, kraftig värmare m.m. så räcker ju inte 2.5 mm2. Vi har 5x10 mm2 till vårt poolmaskinrum.

4134
Vatten och kemi / SV: Kondensat från avfuktare
« skrivet: augusti 04, 2010, 09:27:07:07  »
Vi körde vår inomhuspool utan övertäckning i början och det fungerade men drog mycket energi. Numera täcker vi den när den inte används. Men vi har kopplat kondensatet från avfuktarna till avloppet. Jag har läst rekommendationer att inte återanvända vattnet, men varken jag eller min man har kommit på något fysiskt/kemiskt skäl till varför det skulle vara så. Vattnet bör ju i princip vara rent destillerat vatten. Möjligen skulle man kunna tänka sig att vissa ämnen skulle kunna kondenseras in i vattnet, t.ex. om man har tobaksrök i rummet, men det är väl mindre vanligt numera.

4135
Teknik / SV: Tänka på när man bygger pumphus?
« skrivet: augusti 04, 2010, 09:16:54:54  »
Självklart ska ett nedgrävt pumprum vara dränerat, samma sak om det är ett eget litet hus/bod bredvid poolen.

Dräneringen ska ta hand om allt vatten som hamnar på golvet. Men jag vill inte gå in i ett pumprum med vatten som skvätter runt i utrymmet när returslangen eller filtret har spruckit utan att först ha gjort det strömlöst. När det skvätt runt tillräckligt mycket vatten så löser jordfelsbrytaren i pumprummet ut. Men om jordfelsbrytaren sitter i samma rum som allt det andra som blivit blött så finns det fortfarande matning in i utrymmet som kan ge en "kyss" när man står där med bara fötter.


Sen vet man ju hur det kommer att fungera i praktiken:  Mitt under badandet skriker någon av gästerna att det sprutar vatten från den där lilla hundkojan bredvid poolen (alltså pumprummet), ägaren springer (gärna iförd badkläder) i panik för att stänga av pumpen när vattnet sprutar för fullt och hela rummet är dränkt (men innan jordfelsbrytaren slagit ifrån). När ägaren kliver in i vattenläckaget löser jordfelsbrytaren ut (som den ska). För att vara på säkra sidan lyfter ägaren (fortfarande rätt stressad över läckaget) på locket till elcentralen för att stänga av huvudbrytaren. Eftersom det fortfarande finns matning i elcentralen och allt inkl. ägaren är blött så inträffar det som inte ska kunna ske eftersom  ...........

Självklart ät drt ett steg bättre om jordfelsbrytaren sitter i huvudcentralen, som min man också sa. Men ävem med jordfelsbrytare är det ju inte säkert att det slår ifrån direkt, även om det sprutar i rummet, det beror ju på hur pass täta sakerna där inne är. Min man gick steget längre när han byggde vår anläggning, men han sa att det är "säkerhetsmässig överkurs", d.v.s. sådant som är jättebra att ha men inget krav enligt några bestämmelser. Vid dörren till pumprummet satte han en nödstoppknapp. Ett par meter från poolen sitter en till. Dessa använder 24 V och är kopplade via ett säkerhetsrelä och en kontaktor i elcentralen och trycker man där så bryts all ström till både poolrummet och pumprummet. Just så att man aldrig skall behöva springa in i ett rum där det sprutar vatten och finns el samtidigt.

Tack för svaret Erica!
Kabeln har jag grävt ned själv och är förlagd i gult elrör på rätt djup så det är grönt där. Golvbrunn däremot är sammankopplad med det rör som jag har gjutit ner i golvet där vattnet samlas och pumpas ut till dagvattenledningen när det når en viss nivå. Så har man otur ggr 2 så går den dränkbara pumpen sönder i samtidigt som något springer läck i systemet, då blir det problem. Men som du skriver det går inte försäkra sig mot allt. Vad jag har gjort är att jag har kopplat allt i maskinrummet med pem slang för att den är frostsäker och att det känns mer stabilt och säkert så jag får hoppas att det håller tätt.
Har någon fler tänkvärdheter för att få pumprummet så säkert som möjligt så tas detta emot med stor tacksamhet.
Jag skall  iaf fråga elektrikern hur han tänkte när han inte satte jordfelsbrytaren i huset. Jag tror faktiskt jag kommer att flytta den....

Innan du flyttar jordelsbrytaren så fråga din elektriker hur han kopplat matningen till din central. Om den har gemensam jord- och nolledare (PEN-ledare) så GÅR det inte att efteråt flytta den utan att byta ut kabeln. Kabeln har då ofta endast 4 ledare (vid trefas), mot 5 om jord och nolledare är var för sig.  Om det är riktig jordkabel kan dock den ena ledaren se annorlunda ut, som en skärm runt kabeln. Enl. min man är koppling med PEN-ledare inte att rekommendera till ett pumphus men dock inte förbjudet, förutsatt att alla övriga krav för detta är uppfyllda.

Ditt system med en dagvattenpump låter lite läskigt - den får ju bara inte stanna då. Har du inte någon reservpump ?  Är pumpen kopplad till samma central i pumphuset ? I så fall kan det ju bli en moment 22-situation där det inte går att få bort vattnet, eftersom det blivit vatten i pumphuset så att jordfelsbrytaren löser ut, men samtidigt går det inte att få bort vattnet så länge det inte finns någon ström...

4136
Teknik / SV: Tänka på när man bygger pumphus?
« skrivet: augusti 03, 2010, 00:30:30:30  »
Frågan är vem som avgör om det finns risk för översvämning? Det är inte en lätt fråga och det är väl till slut ägaren av anläggningen som avgör.


Det vanligaste felet är nog ett spräckt filter eller en slang som ger upp, beroende på om det är på trycksidan eller sugsidan så blir resultatet väldigt olika.
 
Det som man kanske även ska tänka på är att en pump som inte kan få något vatten från skimmern kommer att kunna överhetta. Det kan den göra trots att det finns vatten i returen till poolen. Om pumphuset på pumpen spricker/smälter (om det är av plast) så kommer vatten att kunna läcka tillbaks in i pumpens hus och sedan skvätter det rätt bra. Om impellern kör fast så rinner det tillbaks ännu fortare. 

Även metallpumparna kan börja läcka ordentligt vid torrkörning när axeltätningen ger upp. Brukar dock inte spruta så mycket så länge som motorn och impellern snurrar


LAgens om allting jäv-het bör man ta lite höjd för.



Risk för läckage får man nog alltid säga att det finns i ett pumprum. Men har rummet avlopp/golvbrunn/dränering så vill det till en riktigt stor läcka om det skall bli översvämning. Är dörren som en vanlig dörr så rinner ju dessutom oftast vatten ut där. Ett rum som det som diskuterades här, med nedgång uppifrån, är väl mera utsatt då om inte som sagt det finns ordentliga avlopp för ev. läckagevatten.

Ja överhettningsrisken finns ju alltid om pumpen suger luft av någon anledning eller om den inte får vatten. Största risken är väl om vattennivån av misstag skulle komma under skimmernivån. Vi har gjort så i vår pool att även om vi kör det mesta vattnet via skimmern så kör vi ändå en del av flödet via vårt bottenavlopp. På det viset är risken för torrkörning minimal. Men bottenavlopp finns väl oftast inte på linerpooler.

Det har hänt oss en enda gång att vattennivån faktiskt blivit klart för låg. Plötsligt hade det sjunkit rejält, men man såg inget läckagevatten. Det upprepades aldrig. Vi tror nu att det måste ha varit så att backspolningsventilen på sandfiltret inte helt gått tillbaka efter nedtryckning, kanske för att något hamnat emellan, och att vattnet sedan gått ut i avloppet via filtrets avloppsslang.

Visst det gäller att försöka att förutse det oväntade, men allt kan man ju inte gardera sig mot. Visst kan man t.ex. skydda sig mot överhettning av pumpen genom att sätta något lämpligt överhettningsskydd på den, men finns det någon här som har gjort det ?

4137
Ovanmarkspooler / SV: stenar och sand i poolen
« skrivet: augusti 02, 2010, 23:41:29:29  »
På tal om detta undrar om det funkar att köra med sandbotten i en pool?, sån där fin vit sand som i medelhavet hade varit nåt... i såna fall har man löst ovanstående problem ;D

Nej jag tror inte det skulle funka så bra, just för att då KAN man ju aldrig bottensuga poolen. Skräp som kommer i kommer att ligga kvar och så småningom så får man nog närmast en dyig botten.

4138
Ovanmarkspooler / SV: Sandfilterpump från Harald Nyborg
« skrivet: augusti 02, 2010, 23:37:28:28  »
Köpte sandfilter på rusta.

Den stod ute med sonen plastlekstuga ovanpå för att skydda mot väta
Sladden laddes i en sån där plastmanick som ska skydda mot väta.

Men tröttnade på ljudet o hur dte såg ut.
Som tur e har vi en byggnad sidan om.
Längre slangar införskaffades det borrades håll i väggen på två ställen.
Så nu står den inomsjus med mycke luft runt om så den kan kylas.
Lång slang så vattnet kan ledas ut vid backwash

Slangar inköptes på Hornbach i metervara hur mycke du behöver.

Låter helt rätt. Nu är anläggningen både laglig, säker och säkert snyggare och mera praktisk också ! Ni har väl jordfelsbrytare till matningen ?

4139
Teknik / SV: Tänka på när man bygger pumphus?
« skrivet: augusti 02, 2010, 23:27:22:22  »
Citera
Min elektriker har satt jordfelsbrytaren i den ip65 kapslade centralen i poolrummet. Menar du att jag behöver flytta in den till elcentralen inne i huset för att få det säkert?

Allt hänger på hur ditt poolmaskinrum ser ut. Vad skulle hända om du får en stor läcka i rummet ? Finns det någon risk att vattnet kan nå upp till centralen ? Om svaret är nej så är det inga problem. Att ha den som du har det är i vart fall inte förbjudet och risken för att något skulle hända är nog mycket liten. Men om man skall bygga nytt så kan man ju välja det säkraste alternativet. Sitter jordfelsbrytaren i huvudcentralen så  är både centralen och kabeln ut till den skyddade av jordfelsbrytaren.

ip65-kapslingen beyder att den är spolvattensäker, men inte vattentät. Att det sprutar vatten i rummet, även över centralen, skall den alltså klara, men inte om vatten stiger upp över den. Men om man inte bedömer att det finns någon översvämningsrisk så är det ingen fara. Det förutsätts förstås att ledningen fram till centralen är säkert förlagd i enlighet med föreskrifterna.

4140
Teknik / SV: Hur tänkte ni vid placering av poolbelysningen?
« skrivet: augusti 02, 2010, 21:09:34:34  »
Med en inomhuspool slipper man tänka på sådant...  ;D men vi har normalt inte poolbelysningen tänd annat än när vi använder poolrummet, till bad eller till något annat. Men vi var noga när vi valde läge för lamporna. Vi såg till att de sitter på den sida där vi sitter m.m. så att de aldrig lyser mot oss. Det skulle nog vara lite irriterande.

Sidor: 1 ... 413 [414] 415 ... 433
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag