Polarpumpen Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Erica

Sidor: [1] 2 ... 414
1
Teknik / SV: Poollampan slocknar
« skrivet: september 19, 2021, 21:33:35:35  »
Vänta lite, du skrev att dina lampor är SERIEKOPPLADE ? Skrivfel eller har du kopplat det så ?  Varje lampa skall ju ha 12 V spänning och din transformator levererar just ca 12 V. Därför måste de vara parallellkopplade, inte seriekopplade. Att seriekoppla vanliga glödlampor går, men att göra det med enheter som innehåller elektroniska förkopplingsdon blir helt fel. Det finns andra typer av led-belysning som är avsedda för seriekoppling, men då drivs de av en led-driver avsedd för detta. Något sådant system godkänt för pooler har jag inte hört talas om.

2
Teknik / SV: Poollampan slocknar
« skrivet: september 15, 2021, 21:20:00:00  »
Det är möjligen inte så att den aktuella fjärrkontrollen är underdimensionerad ? Blir den kraftigt överbelastad så kan ju något överhettningsskydd eller överhettningsfenomen i dimmern vara det som släcker ned lampan. Dimrar och fjärrstyrningssystem finns av många slag och i väldigt olika effektklasser. I ditt fall utgår jag från att fjärrkontrollen sitter på primärsidan. Du har då en stor transformator emellan och då spelar det stor roll vad det är för typ av transformator. Konventionella järnkärnetransformatorer har stora inrusnings/magnetiseringsströmmar och inte alla dimmers klarar av detta.

3
Teknik / SV: Placering av temperaturgivare
« skrivet: september 10, 2021, 01:48:12:12  »
Enda skillnaden blir väl att temperaturinställningen kan ändras något. Vattnet värms ju upp något när det går genom pumpen. På så vis så får du ett litet mätfel, men det bör inte göra någon avgörande skillnad - flödet är stort och då blir temperaturskillnaden liten.

4
Teknik / SV: Överdimensionerad pump, hur spara på elen?
« skrivet: september 10, 2021, 01:00:17:17  »
Obervera risken att det blir en konflikt mellan frekvensomriktardriften och den för pooler obligatoriska jordfelsbrytaren ! De flesta "vanliga" frekvensomriktare är inte av tillverkarna garanterade att fungera mot jordfelsbrytare och kombinationen brukar avrådas från i deras installationsanvisningar. Man kan ha tur och det fungerar, men om det inte gör det utan man  får en massa jordfelsutlösningar så kan man inte hänvisa till garanti eftersom de skrivit i anvisningarna att man inte skall köra omriktarna med jordfelsbrytare.

Det finns olika lösningar. Man kan chansa och testa, ibland går det utmärkt, i andra fall inte alls. Det finns speciella jordfelsbrytare för applikationer med frekvensomriktare, men de är så dyra att de sällan används. Det finns också frekvensomriktare typ NFO som skall klara att gå även mot normala jordfelsbrytare och som har sinusformig utspänning. De är dock tyvärr lite dyrare än "vanliga" omriktare.

Motorer som används vid frekvensreglering är oftast av 3-fastyp, men det finns både sådana som matas omriktare som matas med 1-fas in och ger 3-fas ut och omriktare som har 3-fas både in och ut. Det senare är nästan alltid fallet för lite högre effekter.

5
Markpooler. / SV: Luft i systemet men inga bubblor från inlopp
« skrivet: september 10, 2021, 00:44:21:21  »
Du har en installation med pumpen tydligen över vattenytan. Det är inte tvingande att ha en backventil för att få det att fungera, men det underlättar definitivt om du har problem med att luft kommer in. Lite småbubblor gör dock ingen skada och eftersom du har en värmeväxlare händer inget på värmarsidan även om lite luft kommer in. Har du en elvärmare blir det mera kritiskt, då får det absolut inte bli någon större luftbubbla i värmaren när värmen är påslagen, elementet blir då förstört genom överhettning.

6
Markpooler. / SV: Vinterstänga jetswim
« skrivet: september 10, 2021, 00:39:25:25  »
Intressant fråga... vi har nyss fått igång poolen (alldeles försenad pga linern som tog ävigheter) och det blir väl snart att vinterstänga antar jag (trots tak).
Har en jetstream och funderade själv på om man behöver tömma under. Den har ballofix på båda rör på utsidan poolen, så dem kan jag stänga och plocka in pumpen. Kvar blir då vattnet i själva rostfria rören; kan de frysa sönder eller bör de tåla det?

Nej tyvärr, metallrör tål ej frysning, de spricker oftast sönder. Man har att välja mellan att tömma systemen eller att tillföra värme så det inte fryser (energikrävande), Plastslangar av PEM-typ tål dock att frysa utan skada. Ballofix ? Knappast för de dimensioner som en jetstream arbetar med ? De flesta jetstream har väl typ 2-tum eller grövre och Ballofix är en serie minikulventiler och jag tror inte de finns i större dimensioner än 1/2" (R15).

7
Markpooler. / SV: Barnsäkra poolen
« skrivet: augusti 02, 2021, 02:01:02:02  »
Även husdjur kan ju ramla i om det vill sig illa. Har man hund får man se upp, katt är det väl mindre risk, de brukar vara försiktiga kring vatten. Jag vet två fall där folk fått älgar i poolen, men där hjälper knappast en pooltäckning, de kan ju väga flera hundra kg, upp till 900 i mer extrema fall. Staket hjälper heller inte, de hoppar lätt över även ett 180 cm högt stängsel om de vill.

8
Markpooler. / SV: Säkerhet under byggnation
« skrivet: augusti 02, 2021, 01:38:01:01  »
Vår pool blev en fälla under byggtiden. Vi har en inomhuspool men poolen byggdes ju först innan väggar och tak kom på plats. Vi hade spärrat av men inte tillräckligt...en dag låg det en död hare i den blivande poolen.

9
Vatten och kemi / SV: Fylla Pool (egen brunn)
« skrivet: juli 29, 2021, 13:07:10:10  »


Det går inte idag att jämföra egen brunn med kommunalt vatten.

I många fall är det inte någon skillnad.

Det stämmer att det i många fall inte skiljer något, men samtidigt finns det privata brunnar som innehåller både järn och mangan i så stora halter att det aldrig skulle accepteras i kommunalt vatten. När mangan förekommer i så stora mängder att man för svarta, oljeliknande utfällningar i allt från toalettstolar till varmvattenberedare då har man vatten av den kategorin och då får man vara beredd på att det blir lite extra strul med poolvattnet också Inga ohanterbara problem, men lite extra jobb då och då. T.ex. lite extra bottensugningar, få suga mot waste just för de här utfällningarnas skull, vilket leder till större vattenförluster ( å andra sidan betalar vi ju inte per kubikmeter för vattnet heller). När vi väl fått undan utfällningarna har vi perfekt klart vatten. Vi kör med automatik (ORP-mätning, pH-mätning, natriumhypoklorit och saltsyra) och den har inget problem med att hålla vattnet fräscht, men behöver lite extra hjälp i form av att vi skaffar undan de här utfällningarna när det blivit för mycket av dem.

Manganet fälls ut även redan i vårt primära vattensystem - vi har ett mekaniskt filter som vi får rensa regelbundet och vi ser ju utfällningarna som kommer om vattnet får stå stilla en tid, vare sig vattnet är klorerat eller inte.

10
Vatten och kemi / SV: Fylla Pool (egen brunn)
« skrivet: juli 25, 2021, 14:29:58:58  »
Att kommunala bad inte har problem med mangan och järn beror på att de inte använder brunnsvatten eller annat vatten med så pass höga halter av dessa ämnen som kan finnas i brunnsvatten. Vi har testat att suga upp utfällt bottenslam med vanligt cirkulationsläge och efter några sekunder så ser man hur gojan sprutar in i poolen igen, efter att ha gått rakt igenom filtret. Givetvis finns det andra alternativ än att köra waste-läge för att lösa problemet. Det mest radikala är givetvis att skaffa ett rejält järn- och manganfilter till hela vattenanläggningen i fastigheten. Då hamnar ju aldrig ämnena i poolen. En annan lösning är att köra med flockningsmedel och på så vis klumpa ihop de partiklar som är alltför fina för att fastna i sandfiltret till partiklar av en storlek som gör att den "vanliga" dammsugningen fungerar ok. Vi har testat även denna variant och den fungerade hyfsat men inte perfekt, det allra mesta fastnade i filtret, en del blåstes igenom. Men att vi har höga järn- och manganhalter det visst ju om från början, motsvarande avlagringar lägger ju sig t.ex. i toalettankarna eller sköljs ut i rejäl mängd när vi rengör varmvattenberedarna. Som tur är är dock dessa ämnen mera retfulla besvär än några hälsoproblem. Manganutfällningarna blir svarta, järnet blir brunt i  tvättställ m.m. men under inverkan av kloret brun-grönt i poolen.

Vårt sandfilter som sådant fungerar utan anmärkning. Vattnet blir kristallklart efter några dagar och håller sig sedan rent. Vi behöver inte bottensuga särskilt ofta, men vi kan inte trots att det är en inomhuspool vänta hur länge som helst, då kommer just de där avlagringarna på botten - de rörs upp när man badar och återsamlar sig sedan.

Vi hade tidigare en annan vattentäkt, en annan typ av brunn. Där var järnhalterna ännu mycket högre, men i gengäld hade vi inget märkbart mangan. Efter extrema väderförhållanden blev dock den vattentäkten förstörd, humusämnen trängde in och vattnet blev otjänligt.

Sidor: [1] 2 ... 414
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd