VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - DIYSpa79

Sidor: [1]
1
Markpooler. / Inlopp och skimmer för väldigt liten pool
« skrivet: juli 01, 2020, 12:00:15:15  »
Hej,
Jag har läst igenom alla trådar på forumet för placering av inlopp och skimmer. Normalt rekommenderas skimmer på ena kortsidan och två inlopp på andra kortsidan för bra cirkulation. Jag ser att detta gäller för rektangulära och lite större pooler.

Nu har jag lite andra förutsättningar. Jag bygger en liten pool som endast är 2100x2100x1400mm i måtten. Av praktiska skäl så skulle jag vilja sätta skimmer och inlopp på samma sida under varandra, eftersom jag vill komma åt dem lätt i framtiden. I så fall sätter jag inloppet cirka 60 cm under vattenytan.

Ett annat alternativ är att sätta skimmern i mitten och två inlopp på samma sida en liten bit från respektive kant.

Vilken lösning tror ni kan fungera?

Tacksam för svar.

2
Uppvärmning / Inköpsråd för att värma upp liten pool
« skrivet: juni 29, 2020, 19:33:20:20  »
Hej,
Jag gör ett försök att få lite rådgivning här i forumet när det gäller all utrustning för att värma upp en liten pool.

Förutsättningarna är följande:
  • Innermått: 210x210x140cm (cirka 6,2m2)
  • Jag har en liten källare där jag tänkte ställa sandfilterpump och elvärmare.
  • Källaren ligger cirka 8 meter ifrån poolväggen där jag planerar ha in- och utflöde.
  • Jag planerar att värma upp poolen till 30 grader sommartid och 38 grader vintertid.

Ofärdig inköpslista som jag behöver hjälp med:
Någon som kan hjälpa mig att sätta ihop en inköpslista på det som behövs och framförallt på något som blir bra över tid och som klarar både rening och uppvärmning.

Allt gott!


 

3
Byggtrådar / Nedsänkt pool i trädäck
« skrivet: juni 16, 2020, 21:24:00:00  »
Här följer en tråd om ett ambitiöst DIY-poolprojekt, som byggs under sommaren 2020 och som jag gärna tar emot feedback på.

Utgångspunkterna är följande:

Trädäck: Upphöjt 60 cm från mark, ca 50m2
Pool: Helt nedsänkt 2,4x2,4m samt 1,3 djup.
Stomme: Trä
Insida: XPS Cellplast med glasfiber/epoxi-laminering

Jag har ingen bakgrund som snickare eller någon erfarenhet kring tidigare poolkonstruktioner. Jag är helt novis med en högt uppsatt ambition om att göra något bra. Mitt motto är: "Hur svårt kan det vara?". ;D Bara jag är noggrann och låter saker och ting ta sin tid, så kommer jag att klara av detta med ett bra resultat. Samtidigt kan min grundplan såklart förändras om jag får värdefull feedback eller om saker och ting visar sig behöva lite förändringar under resans gång.

Jag uppdaterar huvudtråden med bilder och kommentarer i datumordning.

Planering 2020-06-01 till 2020-06-16

Jag inleder med att visa hur planen ser ut inledningsvis, med lite skisser som är bifogade i tråden.

Skiss 1 visar ritningen på trädäcket (altanens längd föll bort, men den är 310cm):


Skiss 2 visar poolens placering:



2020-06-13 - Grävarbete
Jag ska faktiskt vara ärlig och säga att jag började att gräva för hand och insåg ganska snart hur myckett jobb det skulle bli. Inte blev det bättre av att grunden var oerhört stenig. Efter att ha spettat upp ungefär 10 stora stenar, så fattade jag beslutet att skaffa hjälp. Min svärfar kom till undsättning med en minigrävare på cirka 2 ton. På en dag fixade vi "nästan" ett ungefär 3,6x,3,6 stort hål i marken med ett djup på 1,5 meter. Men riktigt så enkelt var det inte.

Vi fick upp riktigt stora stenar, förutom en stor sten:



Med lite research och kontakter så har jag nu bokat in en grävare som varit här och tittat på stenen och som har en förhoppning att få upp den med en 20-tons grävmaskin. Den 17 juni håller jag tummarna för att grävaren lyckas få bort stenen så att jag slipper titta på alternativ som att spränga eller hamra bort den. Detta hade varit en riktig motivationssänkare.

2020-06-14 - Plintar och bärlinor
Eftersom min framförhållning var lite kass, så fick jag lov att frakta hem plintar och bärlinor på eget släp. Annars hade jag givetvis gjort en stor beställning med allt material med hemleverans. En liten läxa att tänka på tills nästa gång. Det andra misstaget jag gjorde var att köpa plintar som var 700mm med 95mm mellanrum mellan fästena. Från början var planen faktiskt att trädäcket skulle vara ett trappsteg högre och i linje med dörren till huset. Men efter att ha diskuterat med min svärfar och fru så bestämde vi oss för att lägga det mer i linje med det inglasade uterummets golv.

Nu utökade vi omfattningen på projektet lite. Vi bestämde oss för att ta bort det befintliga golvet i det inglasade uterummet (dubbla golv där nu), lägga på reglar och ny trall i exakt höjd med trädäcket. Sedan blir det skjutdörrar av glas.

Detta resulterade i att jag fick kapa mina 700mm-plintar (lättare än att byta ut dem till 500mm).

Följande lärdomar har jag dragit från grävdagen:

  • Lärdom 1: En riktigt bra laser för att ta fram höjden på plintar och bärlinor är ett ovärderligt verktyg. Men när grunden är lagd klarar man nog resten med ett bra vattenpass.
  • Lärdom 2: Det går att kapa plintar med en vinkelslip och en anpassad klinga. Det räcker med några centimeters skåra runt plinten och sedan knacka lite försiktigt med en slägga.
  • Lärdom 3: Använd lasern till spänna upp riktsnöre med rätt höjd. Slå ned stolpar ordentligt och spänn tråden med en skruv i rätt höjd.
  • Lärdom 4: Köp plintar med fästen med 50mm mellanrum. Det blir enklare, men visserligen blir det stabilare med 95mm mellanrum, men dyrare eftersom jag får använda bultar för närmare tusenlappen istället för kortare franska skruvar som är betydligt billigare.
  • Lärdom 5: Planera för att kunna byta brädor lätt på husfasaden. Jag köpte några plintar extra och undvika en bärlina eller regel på husfasaden. Då kan jag enkelt ta bort ett par trallbrädor och byta en bräda på fasaden vid behov, utan att behöva såga av brädorna längs bärlinan. Stor tack till svärfar för tipset och för hjälpen med grävningen såklart!

Samtidigt är jag lite osäker om mina plintar är tillräckligt stabila.



Här har jag fyllt igen några av hålen med plintarna en första omgång, men kommer att fylla ytterligare. Jag har varvat stenar för att stabilisera runt plintarna med jord. De känns hyfsat stabila, men jag har egentligen ingen aning om hur stabila de måste vara. Det mesta av trycket kommer ju ovanifrån, så jag tror det ska vara tillräckligt. Tror lite av detta kompenseras av att jag har lite tätare mellanrum mellan plintarna.






 








4
Markpooler. / Liner till nedfälld pool
« skrivet: juni 01, 2020, 10:38:50:50  »
Jag har följande DIY-projekt.

Bredd: 250cm
Längd: 250cm
Höjd: 130cm

Trästomme
Inredd med sittplatser
Invändigt material: plywood
Isolering med cellplast (Sidor/botten) 100mm.
Isolerat tak som går att lyfta av.

Detta är tänkt att bli en hybrid, en pool att svalka sig i på sommaren (20-25 grader) och att värma sig i på vintern (35-40 grader).

Den blir nedfälld i altanen / trallen.

Nu till det besvärliga.

En måttbeställd liner kommer inte att fungera eftersom det tydligen inte finns sådana som klarar 40 grader.

Så min fråga är om det finns någon här på forumet som kan svara på följande frågor:

1. Jag tänkte göra en egen ”liner”. Tre lager glasfiber och epoxi eller vinylester. Vilken av dessa är att föredra? Epoxi eller vinylester?

2. Hur fixar man det estetiska bäst? Finns det färger som klarar dessa förhållanden? Ett företag som sålde poolfärg sa att det troligtvis inte går.

Kan man måla direkt efter glasfiber/epoxi/vinylster och därefter lägga en genomskinlig coating för att skydda färgen?

Hade varit toppen om vi kunde få fram lite expertis här på forumet, så ska jag dokumentera allt så att andra kan ta efter också, om det blir bra förstås.

Jag är rookie men tänker: hur svårt kan det vara, bara man är noggrann och tar efter dem som kan.

Hade uppskattat jättemycket om vi tillsammans kunde ta fram en ”plan” och instruktion för att skapa en egen snygg liner för dessa komplicerade förhållanden.

Allt gott!

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag